Na 15 professioneel fotograaf te zijn, wil ik me ook gaan richten op bewegend beeld en geluid. Over fotografie en de techniek daarbij weet ik veel (al zeg ik het zelf maar over de technische kanten van video weet ik niks.De laatste periode heb ik me verdiept in de inhoudelijke aspecten van het maken van een film(pje). (Voor jullie beeld: het doel is filmpjes te maken met een journalistieke insteek, duur maximaal 3 tot 5 minuten, het accent op inhoud van de boodschap.)
Omdat de video-techniek en de daarbij behorende terminologie voor mij vooralsnog chinees zijn, heb ik gezocht, maar ik ben nog geen samenhangende introductie-site of -boek tegengekomen die een nieuweling thuis laat voelen in deze wereld. Wie helpt me?
De filmpjes die ik wil gaan maken, zijn in eerste instantie bedoeld voor internet-publicatie, maar ook vertoning op een tv-scherm moet mogelijk zijn. Het budget voor de camera (zonder accessoires als statief, montagesoftware, etc) is ongeveer E 3.500,00.
De vragen die ik heb:
* Waar vind ik een eenvoudige uitleg (boek of site) waar de technische relevante items over video worden uitgelegd. Je moet je voorstellen dat ik weinig (zeg maar gerust niks) weet over termen als 'DV', 'HDV', manieren van comprimeren van beeld, complicaties bij het vertonen van filmpjes op internet, etc. Een echte newbee dus in de wereld die video heet.... Maar zeer leergierig!
* Welke montagesoftware kan ik het beste gebruiken voor bovenomschreven doel? Ter aanvulling: hele speciale trendy effecten wil ik niet toepassen, het gaat mij zwaar om de inhoud van het beeld en geluid.
Natuurlijk heb ik gezocht op internet, maar een samenhangend antwoord op met name mijn 1e vraag, heb ik niet gevonden.
Heel erg bedankt voor jullie hulp!!!!!evdb
Van camara's etc weet ik niks af, van software en cursussen des te meer en raad je aan om eens bij http://www.Lynda.com te kijken voor een cursus Final Cut Pro tevens het meest gebruikte programma voor videoediting. Zelf vond ik het een stuk handiger om op het scherm te zien wat er uitgelegd wordt t.o.v. een boek.
succes, Roel
Heb jij een cd besteld met video of zo'n online abonnement genomen?
Voor jouw budget kun je een leuke camera kopen. HD is leuk, maar pure overkill voor internet filmpjes of vertoning op een normale TV. Dus bedenk goed of je dat wil.
Als opname medium hoef je niet verder te kijken dan (Mini)DV; dit medium steekt qua kwakiteit met kop en schouders boven hard disk, DVD-R(W) en flash geheugen uit. Dat heeft te maken met de manier van opslaan, M-JPEG voor DV en MPEG-2 voor de andere media. Minder compressie betekent hogere kwaliteit, kwaliteit die je nodig hebt als je de opnamen nog wilt editen.
Het is absoluut niet professioneel, maar als je nog niet weet wat je wilt, zou je je eerst kunnen beperken tot iMovie. Films inlezen, bewerken (ook audio los van video, allerhande overgangen en tekstopties, ...), exporteren naar DV (terug naar tape), DVD, web (quick time mov), ..., het kan allemaal. En een cursus iMovie... de ingebouwde help, on line help en dit forum helpen je er wel doorheen! En het jargon: koop eens een speciale kwartaal editie van een video maandblad, hierin staan de termen vaak uitgelegd.
Het zou zonde zijn als je FCP gebt gekocht, terwijl FCE of zelfs iMovie zou volstaan...
Net zoals bij fotografie is het glas erg belangrijk: goede lichtsterke objectieven zijn een eerste vereiste. Night shot is leuk, maar zorg dat je dat zo laat mogelijk nodig hebt.
Reserve tapes, extra (opgeladen) accu's, tas, statief, evt een reflectiescherm, (mogelijkheid aansluiten) externe microfoon ..., da's allemaal net zo als bij fotografie: niet vergeten!
Heel veel komt overeen met fotografie, je hebt licht nodig, diafragma, sluitertijd, ... Ook hier is techniek leuk, maar gaat het om de compositie. Belangrijkste verschil is dat het bij foto's om dat ene moment gaat, terwijl je met video je publiek enige tijd moet vasthouden, het moet een hele reeks momenten boeien. En dat moet je zelf doen, dat haal je niet uit boekjes.
De vragen die voortkomen uit jouw bericht (sorry als ze stom overkomen):
* Heeft HD ook NAdelen?* Is er altijd sprake van compressie bij video?* Is MiniDV niks anders dan een kleine uitvoering van een bandje?
MacFrankie om 23:11, 10-03-2007Ook hier is techniek leuk, maar gaat het om de compositie. Belangrijkste verschil is dat het bij foto's om dat ene moment gaat, terwijl je met video je publiek enige tijd moet vasthouden, het moet een hele reeks momenten boeien. En dat moet je zelf doen, dat haal je niet uit boekjes.
(Bewerkt door evdb om 23:25, 10-03-2007)
DV Video is altijd gecomprimeerd, maar de DV compressie is relatief "mild", ongeveer 5:1. De compressie is vrijwel altijd onzichtbaar. Je kunt er probleemloos allerlei video trucs mee uithalen, zoals bluescreen effecten. Er bestaat wel ongecomprimeerde video, maar onbetaalbaar.
De datastruktuur van DV is gelijk voor alle tape formaten. Wel is er verschil tussen de NTSC standaad (Americas) en PAL (rest van de wereld). Er is ook nog een professionele DV soort, met grotere tapes en dubbele datastroom. De struktuur van de data packets is gelijk aan die van firewire, en dit werkt dan ook mooi samen, in tegenstelling tot USB.
Ik werk hobbymatig voor een regionaal TV station, en we hebben als clubje een tweedehands TV camera gekocht voor ca. 5000 euro. Daar gaan gewoon mini-DV tapes in, maar toch is het beeld veel en veel beter dan van een consumenten camera. Reden: vooral het glas. De lens is een grote toeter, en er zitten drie CCD chips in, die ook nog eens twee keer zo groot zijn als in een consumer camera.
Als je reportages etc. wil schieten, moet je vooral investeren in geluid. Een hengelmicrofoon dus, of op z'n minst een losse handmicrofoon. De microfoon op de camera is gewoon niet goed genoeg. Wij hebben draadloze hand- en opspeldmicrofoons, dat was de beste investering die we tot nu toe gedaan hebben.
Om te monteren: Final Cut. Pro of Express naar gelang budget. Met iMovie zijn een paar belangerijke dingen erg lastig te realiseren, zoals insert beelden over een inverview heen zetten. En ik zie bij ons clubje een paar verstokte PC gebruikers die met Adobe Premiere werken: altijd weer leuk om te zien als ze vloekend de machine rebooten. Met Final Cut ben je gewoon veel produktiever.
Geweldige website (in het Engels): http://www.adamwilt.com/
(Bewerkt door MacDuck om 2:02, 11-03-2007)
Overigens valt het met de HDVZ1 van sony wel mee met de data stroom, in opslag is het ongeveer hetzelfde als gewoon dv. Wat nog wel de moeite van afwachten waard zou kunnen zijn is de ontwikkeling van tape naar hd in dit segment van de markt. Een stuk simpeler is het als je geen tapes meer hoeft in te laden maar gewoon een hd aan je computer hangt. Scheelt heel veel nikserige tijd...
Succes met je video avontuur...
(Bewerkt door hans1111 om 3:00, 11-03-2007)
Een SD (standard definition) camera genereert 13 GB aan M-JPEG (MiniDV) data in een uur. De High Definition camera's met hard disk kunnen meer dan 2 uur aan video opnemen; dat kan alleen met meer compressie! MPEG-2 of MPEG-4, dat maakt niet uit, het is meer compressie, meer verlies, individuele frames zijn niet meer te editen / weg te snijden zonder conversie (verlies in kwaliteit, en kost veel tijd (op m'n iMac G4)) naar de M-JPEG structuur, ...
- een professionele HD camera is niet te betalenWaar moet ik aan denken?
- bluescreen effectenWat zijn dat?
- insert beelden over een inverview heen zettenWat betekenen die twee begrippen?
- profi achtige features op geluidsniveau als xlr ingangenWat is een xlr-ingang?
- full size hdWat is dan de 'gewone' hd? Is dat miniDV?
- Een SD (standard definition) camera genereert 13 GB aan M-JPEG (MiniDV) data in een uurIs SD de 'oudere'/'standaard' versie ten opzichte van HDV?
Dan nog aanvullende vragen van mijzelf:
- heeft iemand een concrete tip voor een goede hand/speldmicrofoon?
- Ik zie veel videomensen met een Sachtler-statief. Is dat volgens velen de beste?
- Een kennis heeft de Canon XH A1-camera. Wat vinden we hiervan?
- mij lijkt een schoudercamera fijn, of vinden velen die echt te groot, en kan ik dan beter gaan zoeken naar een soort schouderstatief?
Dank!!!!!
profesionele HD camera (enkel de body) kost ongeveer rond de 70.000,=
bluescreen: een persoon voor een blauwe (of groene) wand, waarop je beelden 'projecteerd' (bekend van de weerman bij het journaal)
insertbeelden bij een interview: om een interview in te korten gebruik je beelden (snijshots) om over de audiolassen te plakken. (wellicht nu nog steeds niet duidelijk, het is een simpele montage handeling)
xlr is een plug met drie polen van ongeveer een centimeter doorsnede. (puur voor audio)
handmicrofoon (reporter/interview) RE-50zender/ontvanger set: RMS of Senheiser met VT of TRAM microfoon (érg prijzig, Sony heeft een setje van ongeveer 600ex )
Koop een Sachtler statief!!!!! (de rest is )
Ik werk eigenlijk alleen met digibeta of xdcam, bijna nooit met hdv. Weet daar dus niet alles van. Je hebt gelijk als je een schoudercamera wilt. De bewegingen gaan minder 'hoekig' en je beelden zijn veel stabieler. Voor de 'kleine' hdv camera's bestaan er allerlei grip materialen.
Succes!!
Ik heb journalistiek gestudeerd en toen wel regelmatig filmpjes gemaakt (maar lang geleden). Toen heette dat bluescreen anders (nu ik weet wat het is): chromakey, kan dat kloppen? Maakt eigenlijk ook niet uit
Insertbeelden:Ik snap precies wat je bedoelt, ik kende alleen deze term niet, dus dat is ook duidelijk. Wordt eigenlijk bij ieder (bijvoorbeeld) journaalitem (meerdere malen) gebruikt, was me al opgevallen.
Tijdens die eerder genoemde studie, heb ik met statieven gewerkt waarbij ik met de beste wil van de wereld geen pan (die term ken ik dan weer wél ) kon maken, en daar heb ik me aan rotgeergerd. Wil ik niet nog een keer meemaken, dus een Sachtler gaat het worden. Tenminste, ik neem aan dat ik daar dat probleem niet heb? Moet ik daarbij nog ergens op letten qua keuze, als ik uitga van een camera zoals omschreven (niet al te groot dus)?
Die grip-materialen als alternatief voor een schoudercamera: heb je daar nog een merk-tip voor?
Dankjewel weer!!
Er bestaan vele soorten sachtler statieven, ook speciaal voor de diverse soorten (lichte) dv camera's. Degelijke benen en een goede kop met enkele frictie standen. Kijk maar op www.sachtler.de
Voor overige 'grip': www.dvrig.com
groet
En nog een vraagje (sorry hoor...): Zijn frictiestanden zoiets als weerstandstanden?
Dankuweer!!
Succes met je aanschaf. Schrik niet van het bedrag wat je uiteindelijk kwijt zal zijn, alle benodigde extra's kosten behoorlijk wat.....(denk aan ongeveer 7000 a 8000 euries )
Standard Definition is de oude standaard, die je op de huidige crt tv's ziet. Da's theoretisch 625 beeldlijnen, waarvan er zo'n 500 opgetekend worden. Opgenomen op een MiniDV tape (ja, dit is een kleine variant van de eerder uitgebrachte DV tape) levert dit 13 GB per uur aan materiaal op.
High Definition heeft minimaal 720 beeldlijnen (HD Ready) en maximaal 1080 (Full HD). Daarnaast heb je interlaced (eerst even daarna oneven beeldlijnen schrijven, net zoals nu gebruikelijk, resulteert in een minder stabiel beeld) en progressive scan (alle lijnen na elkaar, trillingsvrij).
HiDef camcorders hebben vaak 720p en 1080i, 1080p ontbreekt vaak.
Heeft iemand ervaring met de Canon XH A1 camera?
Ben zelf nogal gecharmeerd van Canon.Maar als niemand ervaring heeft met dit apparaat, is dan wel op basis van de link te bepalen of-ie belangrijke mogelijkheden mist?
@abe: welke camera heb jij gekocht?
De sony HVR-A1E
@ oogappel: leuke dingen doen jullie zeg! (zag je site)