Ik ben ook heel benieuwd naar je ervaringen tegen de tijd dat je gaat uitschrijven naar 35 mm.Als je zover bent, stuur me dan een PB, want ik heb er een aantal ideeën/contacten voor.
Succes!
Maar op welk formaat weet ik niet ...Probeer eens bij hun te informeren?
Ik moet dus beslissen hoe ik de video zal editten. Als je de standaard HDV Codec neemt valt de capaciteit in MB's best wel mee op je HD maar zijn er naar het schijnt toch nogal wat problemen met knippen en kleurcorrecties enzo.
Daarnaast bestaat de Apple Intermediate Codec die de HDV omzet en behoorlijk wat groter maakt maar naar het schijnt 'easy-editable'. Kan iemand mij zeggen wat de voordelen zijn van beide codecs, en welke momenteel het best te hanteren valt, gezien HDV nog in early adopters status verkeert?
Ook heb ik al een aantal bandjes ingeladen en toen kwam ik een aardig minpunt tegen; Elke beeldwisseling veroorzaakte een Timecode break.... Er miste steeds precies 1 frame.. Nu moest ik toch alles inladen en FCP5 kan daar dan prima mee omgaan, maar toch zeer vervelend.
IK heb trouwens voor de Standaard codec gekozen om capaciteit redenen en ik moet zeggen dat kleur corrigeren vrij gewoon gaat, op 1 ding na en dat is dat het beeld ietsje donkerder is in stilstand dan als het afspeelt. Het duurt gewoon wat langer daardoor omdat je steeds een klein stukje moet renderen alvorens het echte resultaat te kunnen zien. Ik heb ook bewust niet voor de Intermediate Codec gekozen omdat in principe je beeld dan omgezet/gecomprimeerd wordt, wat dan voor verlies zou kunnen staan.
Daarnaast bestaat de Apple Intermediate Codec die de HDV omzet en behoorlijk wat groter maakt maar naar het schijnt 'easy-editable'.
Ik heb even een testje ge-edit op mijn Powerbook 12" 1.33, en dat ging zonder problemen. Eigenlijk zoals gewoon. [/news]
Hansi om 19:05, 12-08-200515x60 min.?? Hoe lang moet dat filmpje van je worden?
De film wordt 1.5 a 2 uur. Er worden een aantal versies gemonteerd, o.a. Voor de Canadese TV die korter moet zijn. Verder een versie voor musea en de uiteindelijke "directors cut". In totaal denken we 20 uur te gaan schieten door de complexiteit van het verhaal. Omdat we zelf geen HDV camera bezitten hebben we besloten om alles nu in te laden en op die manier te werken. Achteraf spotten dus. Niet de meest ideale manier, maar het kost in feite geen drol in vergelijking met later nog een HDV player in te huren.
Nu lekker paar daagjes vrij en dan volgende week in Toronto draaien...[/news]
De TV versie moet trouwens ook nog een iets andere invalshoek krijgen, we draaien dus eigenlijk 1.5 documentaire.. [/news]
Alles via de camera ingeladen in FCP, veel last gehad van onduidelijke tijdcode breuken. Met wat vallen en opstaan wel uiteindelijk mijn 21 uur in mijn computer gekregen, daarbij gekozen voor de HDV codec gezien de lage bitrate die het heeft. Ik heb inmiddels wat tests gedaan met kleurcorrecties en de codec houdt aardig stand, al overweeg ik misschien wel om alles te onlinen/kleurcorrecten in 10bits HD.
De camera is me echt heel goed bevallen. Hij ligt lekkerder dan de PD170 gezien de hoge stand van het LCD scherm. Hij is vrij ligt en de manual functies zijn prima te gebruiken tijdens het draaien. inpuntje is natuurlijk wel de gemotoriseerde focus en zoom, je kan er echt niet van op aan.
Ik moest laatst wat beelden even op een DVDtje zetten om te vertonen en heb toen simpelweg wat via iDVD gebrand. De scherpte knalt echt van je TV af! Mocht je ooit in de toekomst een productie draaien met deze camera wat uiteindelijk wel voor SD uitzending/vertoninging bedoeld is, neem op in HDV. Het terugbrengen naar een SD formaat, bijvoorbeeld digibeta, zorgt ervoor dat je een ongekend scherp, rijk plaatje krijgt, voor die prijsklasse.
De documentaire ligt nu toch helaas nood gedwongen op een laag pitje (teveel tv producties tussendoor) maar ik zal je op de hoogte houden van alle vorderingen. [/news]
Hansi om 20:10, 3-10-2005klinkt veelbelovend, je hebt de camera gebruikt om te laden neem ik aan?
Wil graag eens vergelijkingen zien tussen deze camera, de nieuwe Panasonic P2 camera en de Canon HDV camera (als die laatste al verkrijgbaar is?).
welke videokaart en schijven gebruik je? Hoe doe je de kleurcorrectie? Is het niet beter die na de dump naar Digi te doen? succes, laat het televisiewerk niet teveel tijd opslokken.
Ik ga geen dump naar digi doen maar naar een HDCAM variant (waarschijnlijk SR). Ik zit eraan te denken om daarna inderdaad pas te kleur corrigeren en vervolgens een digibeta/sd te trekken en het naar 35 mm te gooien.
Het TV werk is wel leuk, als het maar projecten blijven die de moeite waard zijn..[/news]
niks mis met tv, maar ik kijk zelden naar m'n eigen programma's terug, mijn docu's kan ik echter wel dromen..
In iedergeval bedankt voor je tijd voor nu,
Met vriendelijke groeten Rob
Mijn antwoorden:
1. In resolutie wel, in kleurruimte niet. Beiden gebruiken een ruimte van 4:2:0. Ondanks het feit dan het HDV dezelfde dararate als DV gebruikt, compenseert de hoge resolutie veel, zoveel, dat als je HDV down-sampeled naar DV je een strakker/mooier plaatje krijgt.
2. Indien mogelijk, maak een master naar HDCAM of D5 (panasonic HD). Vervolgens voor je premiere een player huren. Powerbook playback is leuk, maar in de praktijk zal het je problemen leveren. grote kans dat bij lange scenes frames gaat skippen. Een goeie RAID systeem is onontbeerlijk voor lange playbacks, zeker in combinatie met een G4.
3. Gewoon de standaard settings gebruiken van Compressor, die voldoen prima.
4.ga je gang, ik antwoord ze graag! [/NEWS]
Hartelijke bedankt voor al je antwoorden. Ik kijk uit naar meer..
Rob
(Bewerkt door Calypso om 7:36, 5-11-2005)
(Bewerkt door Calypso om 7:39, 5-11-2005)