Nu vraag ik mij af wat de beste/goedkoopste/meest praktische manier is om dit te verwezenlijken?
Met beste bedoel ik dat de DVD met zoveel mogelijk verschillende DVD spelers zonder happeren kan afgespeeld worden. Een tijd geleden heb ik het verschil mogen merken in kwaliteit tussen DVD's van Apple en van een huis-tuin-keuken merk, maar die van Apple zijn dan wel weer erg duur.En de 20 exemplaren in iDVD branden is een erg tijd rovende bezigheid en kan overleeft mijn nieuwe iMac dat wel? Zijn er prof. manieren om 20 kopies met kwaliteitsgarantie te bekomen van dit soort DVD projecten?
Verder gebruik ik altijd supergoedkope DVD's waar ik nog nooit problemen mee heb gehad. Let wel op dat je -r gebruikt, er zijn nogal wat huis-en-tuin DVD spelers die niet lekker met +r kunnen omgaan.[/news]
Met de snelle branders en media van tegenwoordig kost dat echt niet veel tijd meer. Nog een welgemeend advies: vermijd de 'stickerplakkermanie' op de DVD's. DVD's met een opgeplakt label geven doorgaans de problemen. Wil je toch mooie DVD's hebben gebruik dan DVD's die je in een daarvoor geschikte inkjet printer kunt verfraaien.
Is er trouwens iets waar ik op kan letten als ik straks DVD-r ga kopen dat de kwaliteit zou aan geven, of brand ik bijvoorbeeld best op de laagst mogelijke snelheid?
Ik moet wel zeggen dat de eerste offerte die ik aan kreeg van een bedrijfje dat zich hiermee bezig houd niet helemaal is tegen gevallen als ze nog is een kwaliteitsgarantie zouden kunnen geven dan is het mss de moeite al niet meer om er zelf tijd in te steken.
Ik brand mijn projecten en de schoolprojecten van de kids op 8x en heb tot nu toe (voor een schoolproject ca. 150 DVD's gebrand) geen uitval of klachten gehad.
Schijfkopie en vervolgens branden met schijfhulprogramma, gaat uitstekend. Let wel dat je eerst een conversie moet doen (zie helpfunctie).In tegenstelling tot wat Fool schrijft, is mijn ervaring dat de meeste gangbare DvD-spelers in Nederland ge-ent zijn op DvD +r (zoals ook de meest branders in PC's). Onlangs nog projecten van zo'n 10 - 20 DvD's gehad. (DvD-r problemen bij diverse mensen. DvD + R geen probleem)Als je DvD's koopt kies dan DvD's met een zo laag mogelike snelheid. (2-16 x).Ook op internationale fora blijkt dat zo langzaam mogelijk branden ten goede komt aan de betrouwbaarheid. (is overigens ook mijn eigen ervaring).Branden met alles tussen 2 - 8 gaat nog steeds behoorlijk snel.Ik heb goede ervaring met DvD + R van de Hema, (tot mijn verbazing). Uiteraard met Apple's eigen DvD's (-R) en met Sony. (+ en -). Allen overigens met een capaciteit van 4,7 GigSuccesMacGB
(Bewerkt door MacGB om 14:06, 10-04-2007)
@MacGB: DVD+R voldoet aan de DVD standaard (opgesteld toen men niet verwachtte dat er ooit een recordable variant zou komen), DVD-R niet. Echter, meer (oude) spelers hebben problemen met DVD+R dan met DVD-R. Ik heb net zo'n probleemspeler naar de vuilstort gebracht... (een gratis Thompson).
Probleem in dit soort situatie is dat we de productie kost zullen aan rekenen aan onze leden en dat ze dan, en terecht, een DVD verwachten die goed werkt en goed zal blijven werken.
DVD+R is dus de standaard maar in de praktijk geeft DVD-R minder problemen
Stickers erop plakken kan ook, maar wordt eigenlijk afgeraden, zowel je dvd speler als je schijfje kunnen daar last van hebben als je ze niet exact juist plakt of de lijm lost. Er zijn wel schijfjes waarop je kan printen: duur, maar beter dan stickers.
Tot slot heb je ook schijfjes waar de laser van je schrijver een afbeelding (in 'grijs'tonen) op kan branden. ik weet allen niet op de schrijvers die in mac's zitten dat ondersteunen.
Mark Lenaerts om 13:39, 10-04-2007Mag ik dan weten op welke manier je die 150 DVD's hebt gemaakt. Gebrand in iDVD en kopiën met toast/schijfkopie ? En welke DVD's je gebruikt hebt?
Ik heb een diskimage gemaakt in iDVD en deze image met Toast op schijf gebrand. Media: Memorex DVD-R 8x media.
Ik gebruik standaard -R omdat dat naar mijn ervaring de minste problemen geeft en bovendien '-R' een beter error-correctie heeft.
@MacFrankie: bij slechte media doet de snelheid er inderdaad toe, vandaar mijn opmerking dat voornamelijk de kwaliteit van de media bepalend is. In verband met houdbaarheids/uitval/betrouwbaarheids issues gebruik is dus aleen maar A-merken en dan is de snelheid geen issue.
Mark Lenaerts om 14:44, 10-04-2007...DVD+R is dus de standaard maar in de praktijk geeft DVD-R minder problemen
Eerst was er de (geperste) DVD. Daarna kwam de DVD-R. Beiden van het DVD Consortium. De DVD-R voldeet niet geheel aan de eisen die het consortium eerst aan geperste DVD's had gesteld. Dus Philips en Sony gingen aan de slag met DVD+R: wel 100% volgens de DVD standaard, alleen... veel DVD spelers voldeden ook niet aan de DVD specificaties!
Stel dat (volgens de DVD specificaties) een bit als 1 wordt herkend als 50 tot 80% van de laserstraal wordt teruggekaatst. Stel dat de gemiddelde laser unit in een DVD speler een reflectie tussen 40 en 75% als 1 herkent. Stel dat de gemiddelde DVD 70% reflecteert voor een 1.
Wanneer een DVD+R bijvoorbeeld 80% reflecteert bij een 1, en een DVD-R 45%, dan voldoet de DVD+R wel en de DVD-R niet aan de standaard, maar kan de eerste niet en de tweede wel op een (oude) speler afgespeeld worden.
Misschien heb je hier wat aan:http://www.videohelp.com/dvdplayers.php
Even gegoogled: Inmiddels blijkt (wereldwijd) dat zo'n 93 % van de set-tops DvD-R compatible is en 85% DvD+R.Nogmaals mijn ervaring (in Nederland) is dat +R meer verspreid is (bij de oudere DvD-spelers). Mede omdat Phillips in eerste instantie geen of nauwelijks -R, ondersteunde. En alle thuisbaksels van PC's +R zijn. Onlangs nog een geval met een Marantz speler (3-4 jaar oud) geen -R wel +R. Jongere DvD spelers (< 2jaar) spelen alles wel af.
Wat ik meestal doe is (wanneer het om een beperkte groep bekende mensen gaat). Ze even benaderen welke formaten ondersteund worden door hun set-top spelers. Het staat immers in hun gebruiksaanwijzing. Ik brand dan naar believen +R of -R (om"extra kosten" voor verkeerd gebrandde formaten te voorkomen).Wederom succes met je projectMacGBedit: typo's
(Bewerkt door MacGB om 9:17, 11-04-2007)