Supportvragen digitale media > Video

Ultrawide beeldschermen op de Mac

(1/3) > >>

raverke95:
Dit is weer zo één van die vragen waar ik ze niet goed weet waar te zetten... Het is min of meer video, dus post ik ze hier maar... :thumbs-up:

Ik ben al eens bezig met videobewerking op m'n iMac. Dit gaat erg lekker met deze machine, maar waar ik me telkens weer aan erger is de beperkte breedte van de video-bewerk balk. De iMac 27" heeft immers maar een 16:9 beeld.
Met de komst van de MacMini M2 begon ik al te dromen... iMac weg en MacMini M2 in de plaats met zo'n superwide monitor.

Nu heeft de iMac een 5K scherm. De meeste van die superwide schermen lijken een resolutie te hebben van XXXX*1440.
Als tweede scherm hangt er aan de iMac een WQHD wat ook 2560x1440 is. De lettertjes zien er zielig wazig uit vergeleken met die iMac.

Heeft er iemand een gelijkaardige setup staan met zo'n ultrawide en toch min of meer dezelfde "scherpte" als van een 5K iMac?
Ik vraag me vooral af naar welk type superwide je moet gaan in zo'n geval.

tnx voor het advies!
Gert

WimvanD:
Ik heb de gekende LG 38" wn 95c
Intussen is er een opvolger:
LG 40 WP 95C
Deze heeft resolutie 5120 x 2160
5K

puk1980:

--- Citaat van: raverke95,  5 februari 2023 - 10:43 ---Heeft er iemand een gelijkaardige setup staan met zo'n ultrawide en toch min of meer dezelfde "scherpte" als van een 5K iMac?
Ik vraag me vooral af naar welk type superwide je moet gaan in zo'n geval.

--- Einde van citaat ---
Apple schermen hebben 218ppi. Die zijn behalve van Apple alleen van LG te vinden.

Wat nog een beetje in de buurt komt is 163ppi. In breedbeeldformaat blijven er dan twee schermen over: LG 34WK95U en MSI Prestige PS341WU.

Vraag Martijn voor details. :wink:

MacSea:
Zelf heb ik onlangs een LG UltraWide 49WQ95C-W scherm met een resolutie van  5.120 x 1.440 gekocht.
Pixel dichtheid ligt lager dan bij retina schermen (108,5 ppi) maar voor mij ruim voldoende (oogjes zijn al wat ouder en zie zelf ook al wat minder scherp 😏)

Vroeger werkt ik met een dual setup : HP24" en HP32" scherm. De 24" was aan vervanging toe en de 32" had grote randen (luidsprekers) die me altijd al stoorden dus dit scherm gekocht. Zalig om zo'n real estate te hebben zonder randen!

Ik gebruik het scherm voornamelijk voor development en deel het scherm in met Rectangle (windowmanager) in 4 zones. Afhankelijk van waar ik mee bezig ben is het meestal 1/4 Visual Studio Code (HTML) 2/4 Xcode en 1/4 Safari om te testen. Mijn ervaring is dat als je zo'n groot scherm hebt je niet meer zonder windowmanager kan (tot nu toe nooit gebruikt)

Ben op zich super tevreden van het scherm, enig minpuntje is een beetje de connectiviteit... Het scherm is verbonden met mijn MacBook Pro (2018) via USB-C die hem dus ook oplaadt (100W PD). Dat is alvast top en had ik ook voor gekeken, maar ik had niet gezien dat er bv geen ethernet poort was. En ook geen 2de USB-C poort... Ik heb dus alsnog een dongle moeten kopen met Ethernet en extra USB-A poort om de poort die ik verlies te compenseren, die ik aan 1 van de 2 USB-A poorten kan hangen. Die USB-A poorten leveren ook niet echt veel stroom. Voor die ethernet Dongle geen probleem, maar ik moet er dan geen iPad meer inpluggen...

raverke95:
De aansluitingen is minder erg. Wat ik wellicht ook nog zou missen is het krachtig geluid dat uit een iMac komt. Ik heb de ervaring dat die monitoren op dat vlak vaak een pak minder zijn. Er staat desnoods wel een stevige stereo-installatie op m'n bureau, dus desnoods kan ik die nog mee inschakelen.

Ik schrik er wel van dat er zo weinig fabrikanten monitoren in hun gamma hebben met die hoge pixeldichtheid. Bij tv's doet men niet anders dan 4K, 8K,...
Eens je die Mac retinaschermen gewend bent is een lagere resolutie toch minder fijn om te werken.

In alle geval bedankt voor de info. Een leuk tweedehandsje in superwide scoren gaat moeilijk worden vrees ik met die resolutie.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie