Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
geplaatst: 22 mei 2020 - 12:50
Beste allemaal,

Via mijn werk kan ik een iMac Retina 5k 27-inch uit medio 2015 overnemen, die nu op MacOS Catalina draait. Wat ik graag zou willen weten, is een inschatting hoe lang ik deze iMac nog zou kunnen gebruiken (met name om de nieuwste Adobe-software op te kunnen gebruiken (InDesign, Photoshop etc.). Ik zou vooral graag willen weten of er nieuwe besturingssystemen aankomen en of deze iMac dat aankan.
En wat zou een acceptabele prijs zijn? Geheugen is 8 GB 1600MHz, videokaart 2 GB.
Advies en tips zijn welkom, alvast veel dank!
geplaatst door: Mack the Knife
antw: Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
reactie #1 geplaatst: 22 mei 2020 - 14:12
Nieuwe besturingssystemen zullen altijd blijven komen, in welke snelheid is koffiedik kijken.

Wat betreft de nieuwste Adobe software: de komende jaren kun je waarschijnlijk nog vooruit met Adobe CC. Wanneer een nieuwe versie niet meer op de 2015 iMac wil draaien kun je altijd nog met de laatst mogelijke versie blijven werken. Iets wat niet meer ondersteund wordt is niet meteen defect.

Over de prijs: de iMac is 5 jaar oud, zakelijk gezien afgeschreven. Alles wat de baas er voor krijgt is dus eigenlijk meegenomen. Bied een keer €500 en kijk wat de baas zegt. Als die "ja" zegt heb je voor een heel mooi prijsje zo'n iMac. Is je baas erg op de centen dan ben je natuurlijk meer kwijt
geplaatst door: Sypie
antw: Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
reactie #2 geplaatst: 22 mei 2020 - 14:31
Ik heb een late 2015 27" iMac en alles draait als een zonnetje.
Wel even het RAM geüpgraded naar 32GB (kun je makkelijk zelf doen) en binnenkort een 1TB SSD.
Ik weet zeker dat ik nog minimaal 3 tot 5 jaar plezier van de iMac zal hebben.
geplaatst door: Photocell
Teveel om hier op te noemen
antw: Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
reactie #3 geplaatst: 22 mei 2020 - 14:42
knip
Via mijn werk kan ik een iMac Retina 5k 27-inch uit medio 2015 overnemen, die nu op MacOS Catalina draait. Wat ik graag zou willen weten, is een inschatting hoe lang ik deze iMac nog zou kunnen gebruiken (met name om de nieuwste Adobe-software op te kunnen gebruiken (InDesign, Photoshop etc.).
knip
Wat is de reden dat je werk deze opruimt? ALs dit is omdat het te langzaam is dan heb je je antwoord al :-) als het omdat ze geld te veel hebben en willen investeren (afgeschreven computers ) dan is die nog prima te gebruiken als er een SSD in zit zeker, het geheugen ligt er aan hoeveel er in zit? MAW ook een iMac van ? 2010 is nog meer dan voldoende met een ssd en voldoende geheugen.  Zal langzamer gaan dan op een iMac van 2020 met alles er op en eraan. Is dat een probleem? denk het voor een particulier is iets anders als een bedrijf die er geld mee moet verdienen elke minuut sneller werken levert geld op als het bedrijf goed draait. (het geen waarschijnlijk is als ze gaan vernieuwen de Hardware).
geplaatst door: pjottervmr
antw: Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
reactie #4 geplaatst: 22 mei 2020 - 19:37
Ik heb een 2009 breedbeeld 27" iMac met 12 GB intern geheugen (zelf uitgebreid), de originele 1 TB harddisk én een 700 GB interne SSD waarvan ik opstart) en ik heb "ruim ervaring" met wat je er nog mee kan, cq hoe lang je er nog mee kan doen.

In de praktijk zijn er drie factoren waarmee je rekening moet houden:
1. het is een iMac.
Elke computer kan stuk gaan, maar een Windows PC "koop je om de hoek en levert een halve dag later weer een werkbare situatie op". (Het enige wat bij mijn 27" nu niet meer werkt is de Superdrive, omdat ik die heb opgeofferd voor de interne SSD.)
Met een iMac is dat anders: als het goed is heb je Time Machine goed ingesteld (zodat je nauwelijks iets kwijtraakt bij een hardwaredefect) en maak je daarnaast backups naar een medium wat op een ander adres verblijft (zodat je ook bij brand en diefstal de echt belangrijke zaken nog hebt).
Ik heb een tweede iMac gekocht, zodat ik bij een hardwaredefect (2009 :satisfied: ....) snel weer vooruit kan door op die tweede iMac de Time Machine backup terug te zetten. Bij een echte calamiteit koop ik van het verzekeringsgeld een nieuwe iMac en zet ik mijn data terug uit de backups. Ik mis dan hooguit de laatste maand aan data en dat overleef ik wel. 
Ik zou zeggen: lees dit verhaal en bepaal zelf wat in jouw situatie handig is ...

2. welk operating systeem kan ik nog draaien in de toekomst?
Op mijn 2009 iMac draait High Sierra als een zonnetje, hoger kan ik normaal gesproken niet. Ik merk daar nog niets van, omdat ook voor High Sierra de updates blijven uitkomen, zodat de beveiliging in orde blijft en de browser goed blijft werken.
Uitgaande van mijn ervaring zou je dus qua actuele OS-upgrade nog 4 jaar vooruit kunnen met de huidige iMac en zou hij daarna met wat beperkingen (in de tijd steeds toenemende beperkingen) bruikbaar blijven.

3. is mijn iMac nog snel genoeg om in toekomstige situaties zijn werk goed te kunnen doen?
Ik heb het leven met mijn iMac aangenamer gemaakt met inbouw van een SSD: ik kan nog steeds zonder haperen twee videostreams tegelijkertijd fullscreen afspelen (wat handig is als je een TV-reclame niet kunt skippen :music:) en ook streamen en video kijken werkt prima. Offline videocoderen doe ik 's nachts. In de praktijk heb ik er alleen last van dat ik geen USB3/C- of Thunderbolt poort heb, zodat de communicatie met externe media langzaam is. Maar ook daar geldt dat het kopiëren van data dagenlang kan duren (bv. 2 TB :sigh:), terwijl ik de iMac gewoon kan gebruiken.
Jij hebt Thunderbolt poorten, zodat dit bij jou nooit een beperking kan zijn. 
Maar als jij met je huidige software gewoon goed je werk kunt doen en er gebeuren geen rare dingen in de omgeving (zoals bv een Microsoft die zijn huidige Cloudbased Office 365-omgeving geheel anders zou gaan inrichten), kan je gewoon met de hudige software je werk blijven doen.

Hopelijk kan je dit vertalen naar jouw situatie en kan je daarmee een koers uitstippelen m.b.t. hardware vervanging en backups.  :shakehands:
geplaatst door: Heintje
antw: Advies over aanbod iMac 27-inch uit 2015
reactie #5 geplaatst: 23 mei 2020 - 16:39
Dank voor jullie uitgebreide reacties, hier kan ik zeker wat mee!  :thumbs-up:
geplaatst door: Mack the Knife