Ik heb een 2009 breedbeeld 27" iMac met 12 GB intern geheugen (zelf uitgebreid), de originele 1 TB harddisk én een 700 GB interne SSD waarvan ik opstart) en ik heb "ruim ervaring" met wat je er nog mee kan, cq hoe lang je er nog mee kan doen.
In de praktijk zijn er drie factoren waarmee je rekening moet houden:
1. het is een iMac.
Elke computer kan stuk gaan, maar een Windows PC "koop je om de hoek en levert een halve dag later weer een werkbare situatie op". (Het enige wat bij mijn 27" nu niet meer werkt is de Superdrive, omdat ik die heb opgeofferd voor de interne SSD.)
Met een iMac is dat anders: als het goed is heb je Time Machine goed ingesteld (zodat je nauwelijks iets kwijtraakt bij een hardwaredefect) en maak je daarnaast backups naar een medium wat op een ander adres verblijft (zodat je ook bij brand en diefstal de echt belangrijke zaken nog hebt).
Ik heb een tweede iMac gekocht, zodat ik bij een hardwaredefect (2009

....) snel weer vooruit kan door op die tweede iMac de Time Machine backup terug te zetten. Bij een echte calamiteit koop ik van het verzekeringsgeld een nieuwe iMac en zet ik mijn data terug uit de backups. Ik mis dan hooguit de laatste maand aan data en dat overleef ik wel.
Ik zou zeggen: lees dit verhaal en bepaal zelf wat in jouw situatie handig is ...2. welk operating systeem kan ik nog draaien in de toekomst?
Op mijn 2009 iMac draait High Sierra als een zonnetje, hoger kan ik normaal gesproken niet. Ik merk daar nog niets van, omdat ook voor High Sierra de updates blijven uitkomen, zodat de beveiliging in orde blijft en de browser goed blijft werken.
Uitgaande van mijn ervaring zou je dus qua actuele OS-upgrade nog 4 jaar vooruit kunnen met de huidige iMac en zou hij daarna met wat beperkingen (in de tijd steeds toenemende beperkingen) bruikbaar blijven.3. is mijn iMac nog snel genoeg om in toekomstige situaties zijn werk goed te kunnen doen?
Ik heb het leven met mijn iMac aangenamer gemaakt met inbouw van een SSD: ik kan nog steeds zonder haperen twee videostreams tegelijkertijd fullscreen afspelen (wat handig is als je een TV-reclame niet kunt skippen

) en ook streamen en video kijken werkt prima. Offline videocoderen doe ik 's nachts. In de praktijk heb ik er alleen last van dat ik geen USB3/C- of Thunderbolt poort heb, zodat de communicatie met externe media langzaam is. Maar ook daar geldt dat het kopiëren van data dagenlang kan duren (bv. 2 TB

), terwijl ik de iMac gewoon kan gebruiken.
Jij hebt Thunderbolt poorten, zodat dit bij jou nooit een beperking kan zijn.
Maar als jij met je huidige software gewoon goed je werk kunt doen en er gebeuren geen rare dingen in de omgeving (zoals bv een Microsoft die zijn huidige Cloudbased Office 365-omgeving geheel anders zou gaan inrichten), kan je gewoon met de hudige software je werk blijven doen.Hopelijk kan je dit vertalen naar jouw situatie en kan je daarmee een koers uitstippelen m.b.t. hardware vervanging en backups.
