Puzzel laten maken
geplaatst: 6 december 2018 - 13:49
Dag mensen,

ik vind niet direct een goed forum om deze vraag te stellen, dus bij voorbaat mijn excuses voor de grote mate van off-topic-heid.

Ik wil voor mijn zoon een houten puzzel (van mijn ontwerp) laten maken.
Er zijn duizenden bedrijven die dat doen, maar niemand lijkt te doen wat ik wil, namelijk: een puzzel die minstens 80x120 cm. groot is, met maximum 50 stukken. Heel grote stukken dus. Alle bedrijven bieden die brutoformaten wel aan, maar dan met heel kleine stukjes. Mijn zoon is 3 jaar, het hoogste aantal stukken dat hij tot nu toe aankan zonder verveeld te geraken is 36. Aan een puzzel van 1000 stukjes heb ik niets.

Ik ben grafisch vormgever en heb kaas gegeten van het op de juiste resolutie aan de juiste afmetingen met afloop aanleveren van een bestand, daar ligt alvast het probleem niet.

Kan iemand me heel toevallig helpen aan een bedrijf dat zoiets wél doet?

Alvast heel erg bedankt!
geplaatst door: sandertjen
de pijn van het zijn, het zoeken, het konijn. iMac 27 inch met OSX Snow Leopard 10.6.8, 2 TB HD, 4Gb RAM, gekocht in 2009 bij het ter ziele gegane Mailamac.nl.
antw: Puzzel laten maken
reactie #1 geplaatst: 6 december 2018 - 14:10
Wat ik zou doen.... haal een MDF-plaat bij de bouwmarkt. Projecteer je ontwerp met een beamer op die plaat en trek de lijnen over en pak een decoupeerzaag :)

Of laat jouw ontwerp drukken een groot stickervel en plak deze naderhand op de zelf gemaakte puzzelstukjes....
geplaatst door: Feek
antw: Puzzel laten maken
reactie #2 geplaatst: 6 december 2018 - 14:14
Dag Feek,

prachtidee. Had crossed my mind maar ik ben niet in het bezit van een decoupeerzaag of zelfs maar een plek in of buiten mijn huis om met zo'n zaag aan het werk te gaan. Bovendien wil ik dat afhebben tegen kerst.
En dun hout (5 mm maximum lijkt me logisch) dat je met een decoupeerzaag te lijf gaat, gaat heel gemakkelijk splinteren. Daarna moet je nog eens zelf al die stukjes gaan afschuren voor een goed, veilig resultaat.

Nee, ik zoek dus naar een meer geautomatiseerde oplossing.

Toch bedankt!
geplaatst door: sandertjen
de pijn van het zijn, het zoeken, het konijn. iMac 27 inch met OSX Snow Leopard 10.6.8, 2 TB HD, 4Gb RAM, gekocht in 2009 bij het ter ziele gegane Mailamac.nl.
antw: Puzzel laten maken
reactie #3 geplaatst: 6 december 2018 - 14:18
Ik zou het zo doen:
Hout laten beprinten, zelf je puzzelstukken uittekenen en het hout incl. print dan laten uitlaseren.

Voorbeeld van hout beprinten

Voorbeeld van uitlaseren (maar dan zonder de lasergravering in uw geval)
Laatst bewerkt op: 6 december 2018 - 14:23 door eyegraphic
geplaatst door: eyegraphic
Eyegraphic.be | Een oog voor grafisch werk
antw: Puzzel laten maken
reactie #4 geplaatst: 6 december 2018 - 18:06
Forumlid pjottervmr weet meer van snijmachines. Misschien dat hij je kan helpen. :smile:
geplaatst door: puk1980
Et soudain surgit face au vent, le vrai héros de tous les temps.
antw: Puzzel laten maken
reactie #5 geplaatst: 6 december 2018 - 19:33
Kijk eens of er een fablab bij jou in de buurt is. Vaak hebben die lasersnijders staan. Als je een lasersnijder kunt vinden die jouw formaat kan snijden dan ben je koopman.
geplaatst door: Sypie
antw: Puzzel laten maken
reactie #6 geplaatst: 6 december 2018 - 20:33
Probleem waarom die bedrijven niet naar 50 puzzel stukjes toegaan bij dat formaat komt omdat er maar een aantal bedrijven zijn die de puzzels kunnen stanzen. Je kunt bij veel bedrijven bestellen maar maken doen er maar een paar. Die bedrijven hebben een stansmes waarin dus die puzzelstukjes zijn gemaakt. Het maken van dat stansmes zal in die afmeting rond de 600-1000 euro excl btw zijn. Daar komt dan nog bij het karton (stevig) waarop dus ook de print moet worden gemaakt. Gezien die prijzen heeft het dus alleen zin als je vele puzzels besteld zodat de kostprijs van de nieuwe matrijs er uit komt.
Dan het snijden ipv zelf met een decoupeerzaag is geen probleem dat zal nog te doen zijn zeker als er een fablab in de buurt is die dat formaat aan kan. (meestal max 1000 x 900?). Je maakt bestand aan met de puzzelstukjes in het formaat wat ze kunnen inlezen en laat dit snijden en plak er later de poster op en snij dit nadien uit. (of als ze een watersnijder hebben kun je het proberen met de poster er op geplakt.)

Zelf denk ik dat als er niet uitkomt ik je wel een bedrijf kan aangeven waar je dit wel kunt laten doen met een watersnijder maar dat zal zeker geen koopje zijn zoals ik al aangaf voor een puzzel waar de kleine snel uitgroeid :-)
geplaatst door: pjottervmr
antw: Puzzel laten maken
reactie #7 geplaatst: 6 december 2018 - 22:32
Goeie tips allemaal. Jullie hebben overschot van gelijk wat de kostprijs betreft. Het maken van zo'n stans is inderdaad onbegonnen werk op prijsvlak.

Ik ben nu offerte aan het aanvragen bij lasercut.be (ben zelf Belg), zij doen het hele poster opplakken en dan lasercutten voor je. Ik ben benieuwd naar de prijs. Ik zal het hier laten weten en mijn ontwerp ook posten. Interessant voor iedereen lijkt me.
geplaatst door: sandertjen
de pijn van het zijn, het zoeken, het konijn. iMac 27 inch met OSX Snow Leopard 10.6.8, 2 TB HD, 4Gb RAM, gekocht in 2009 bij het ter ziele gegane Mailamac.nl.