Ik denk dat het eigenlijk wel meevalt, veel onderzoek naar gedaan laatste tijd en daarbij is me opgevallen dat er eigenlijk tegenwoordig best veel voor Linux voor handen is.
- DaVinci Resolve, draait onder Linux
- Obsidian, Joplin, LibreOffice vanzelfsprekend
- Signal, Sessions, Telegram, en vele anderen
- Proton: probleemloos
Maar ... stel dat je voor je werk Microsoft OFfice 365 nodig hebt? Welnu, Microsoft Edge is ook gewoon beschikbaar voor Linux, native ...
En wat te denken van Steam?
OBS Studio werkt uitstekend, evenals vele andere software, daarbovenop draait de nieuwste versie van WINE (Windows Emulatie zonder Windows te hoeven draaien) met de laatste versie indrukwekkend goed, en biedt Linux op hardware niveau een uitstekende hypervisor alsook emulatie voor verschillende processor platformen. Tegenwoordig ook voorzien in Grafische schil
Er zijn zeker nog wat ruwe kanten aan Linux, maar lang niet zoveel meer als pakweg zes, acht of tien jaar terug ... En qua GUI ziet het er ook steeds interessanter uit.
Echt indrukwekkend en interessant is dat het onder linux mogelijk is om zowel BITLOCKED (versleutelde) NTFS schijven van Windows te lezen als HFS+ schijven met Filevault.
Met een commercieel programmaatje, eveneens APFS!
En de grap is dat in de nieuwere versies je er ook voor kunt kiezen om eigenlijk weinig met de terminal te werken. En ja, ook veel uit Apple's GUI is doorgesijpelt in (vooral) Gnome (een Window Manager, in Linux heb je de keus welke "look en feel" je wilt hebben). Maar er zijn ook zeker unieke dingen in de verschillende Window Managers waar Apple weer wat van zou kunnen leren.
Kortom, ik denk eigenlijk dat linux tegenwoordig wel heel dicht komt bij Amerikaanse OS'en als alternatief.
Je kunt Solus gebruiken (uit Ierland), Debian is weliswaar als community gestart door en Amerikaan, maar de community zit hoofdelijk in Europa (Duitsland, Frankrijk, etc), dan hebben we OpenSUSE, natuurlijk zijn er exotische distributies die wat meer toegespitst zijn op de "Mac Gebruiker", maar deze zijn wat mij betreft overbodig daar vrijwel elke distro "Mac vriendelijk" te krijgen is.
Ik zie vooralsnog geen reden om Apple de rug te keren, maar wel vind ik het wel iets hebben om eens wat meer patriotisch op te treden binnen de Europesche familie. Ook in Nederland zijn er prima Technologische oplossingen. En nog veel meer van EU bodem.
Waarom sponsor ik dan eigenlijk VS oplossingen, waardoor daar alsmaar meer geld verdwijnt voor R&D en mooie producten, waar EU ondernemingen het relatief zwaar hebben, omdat noch de overheid erg goed z'n best doet om te investeren in dat klimaat, maar de banken en private investeringssector evenmin en de consument? Blaat als een leeghoofdig schaap over "patriotisme", "inkeer in de eigen kracht", maar koopt vervolgens wel doodleuk een PC'tje of Macboek ... Neemt vervolgens doodleuk Netflix, iCloud of Office 365 en besteld z'n spullen op Amazon, Temu om vervolgens wel af te geven op de nieuwkomers in het land die vluchten voor oorlog om deze vervolgens af te schilderen als de parassieten van de samenleving.
Welnu, op een of andere manier heb ik het steeds minder op met pseudo patriotisme en populistisch geneuzel binnen Europese gelederen. Willen we iets veranderen of gedaan krijgen, betekend dat heel eenvoudig: actie ... zelfreflectie en de ware pijnpunten onder ogen zien, niet populistisch geneuzel.
En ik ben hier heel eerlijk door mijn hand in eigen boezem te steken, hoewel ik afgelopen jaar echt veel meer Europees probeer te zijn, heb ik gemiddeld aan IT en diensten als individu tussen de 3500 en 6000 euro per jaar uitgegeven aan IT prularia en diensten van Amerikaanse origine. Het was eigenlijk alleen Spotify die ik uit de EU afnam.
Afgelopen jaar ben ik uitgekomen op een kleine 1000 euro aan Europese producten, en dit jaar stijgt de ambitie verder ... En als het uiteindelijk betekend dat ik Microsoft en Apple moet laten staan omwille het feit noch Nederland of Europa afvallig te zijn, dan is het vaarwel Apple ... Punt ...
Patriotisme is echt wat anders dan Nationalisme of Fascisme, maar zoals gezegd ... Grote woorden zonder daden zijn ... loze woorden ...