Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 19:39   
geplaatst door: Axhill
Een artikel in de krant over woningbranden. Belangrijke oorzaak is de verlengsnoer.

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar onder mijn bureau liggen twee 10-delige stekkerdozen en een zesdelige stekkerdoos. Ze zijn aangesloten op twee stopcontacten via een tweelingsnoeren (schijn je nooit te mogen gebruiken...). Op die stekkerdozen zijn aangesloten: iMac, drie HD's, printer, scanner, stereoinstallatie, telefoon, 2 hubs, 2 TL-buisjes, Airport Extreme, trackpad.

Is dit eigenlijk wel veilig? Een aparte groep met een eigen leiding laten trekken zie ik eerlijk gezegd niet zo zitten; niet vanwege de kosten en niet vanwege alle montagemoeilijkheden.

Dus de hamvraag: ben ik onverstandig bezig en wat zou ik er aan moeten doen?

Don't believe everything you think
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 19:49    reactie #1
geplaatst door: Gottfried Julius
Het ouderwetse "tweeling snoer" moet je hoe dan ook niet gebruiken.
En als je verdeel blokken OK zijn is er niks aan de hand. Alleen effe uitkijken dat als je al die blokken in serie zet krijgt het "eerste" blok dat aan je stop kontakt zit wel alle stroom te verduren als alles tegelijk aanstaat.

En over verlengsnoer nog iets, als je zo'n verlengsnoer gebruikt op een haspel moet je bij grote stromen het snoer altijd van de haspel afrollen. Want anders is het een spoel hé?. En die wordt dan warm......

Dus gewoon even je gezonde verstand gebruiken.


Juul - PE0GJG

(Bewerkt door Gottfried Julius om 19:50, 13-10-2014)

http://www.norderney.nl
Mac gebruiker sinds 1986 alweer
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 20:46    reactie #2
geplaatst door: HEXDIY
Inderdaad, gezond verstand gebruiken. Tel je totaalgebruik op; als dat niet meer bedraagt dan 16 Ampère, kan je zoveel stroomblokjes doorkoppelen als je wil. Gesteld dat de eerste ervan in een stopcontact steekt dat 16 A is afgezekerd, welteverstaan.
Mogelijk gevaar kan je merken aan smeltsporen aan een gaatje van een stroomblokje. Zulke dingen flikker je natuurlijk gelijk in de vuilbak.
Met "tweelingsnoer" bedoel je wellicht 2 aderig, enkelvoudig geïsoleerd stroomsnoer (meestal met een draadsectie van 0,75 mm2, hier in het zuiden ook wel "côte à côte genoemd). Niet gebruiken, zorg ervoor dat je steeds snoer met dubbelvoudige isolatie in dienst hebt. Met een draadsectie van tenminste 1,5 mm2. En stopcontacten met aarding, natuurlijk.
En dan kan je met een gerust hart het huis uit...

If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 21:50    reactie #3
geplaatst door: Heintje
Weet je dat wel zeker?
Als het verlengsnoer wat het dichtst bij het stopcontact zit een goedkoop ding is uit China of zo, ga je met die 16 Ampère volledig de mist in: die dingen staan er om bekend dat het koper flinterdun is en ze fikken dus al ruim vóór de 16 Ampère uit.
Daarnaast beschermt de zekering van 16 Ampère NIET alles wat er door jou op het stopcontact wordt aangesloten, maar de bedrading van het stopcontact naar de meterkast tegen beschadiging!

In de openingspost lees ik dat er behoorlijk veel op dat stopcontact is aangesloten.
Je kunt zelf uitrekenen/beredeneren of dat veilig is:
- tel alle vermogens op die op die aangesloten apparaten staan (= "het totaal aantal Watts"). Deel dat door 230 en je hebt het aantal Ampére wat er door de snoeren loopt naar het stopcontact.
Een beetje (verleng)snoer kan wel 6 Ampére aan, als het daarboven wordt moet je op het snoer nalezen welke draad diameter het snoer zegt te bevatten (het staat er vaak als (reliëf)opdruk op).
2,5 mm2 kan 16 Ampère aan
1,5 mm2 kan 10 Ampère aan
2 x 0,75 mm2 kan 6 Ampère aan.
- kijk eens welke kwaliteit stekkerdozen of verlengsnoeren er is aangesloten: was het zo'n geval van 3 Euro uit de opruimingsbak? Dan is enig wantrouwen op zijn plaats. Voor de veiligheid vervang je zo'n ding door een goeie. Als het een ding is met een normale prijs (iets wat je echt niet goedkoop vindt), is het vaak gewoon goede kwaliteit.
- lijdt het materiaal mechanisch doordat je er vaak met je voeten op zit, er wieltjes overheen rijden of het klem zit om een hoek of onder een kast? Dat is alarmsignaal nummer 3: het is een kwestie van tijd voordat het kapot gaat.
Ik denk dat je hiermee genoeg aanknopingspunten hebt om e.e.a. zelf goed op veiligheid te kunnen beoordelen.

Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 21:55    reactie #4
geplaatst door: Flix
Nou, ik zou geen 16A gaan trekken door allerlei in elkaar geflanste snoertjes.
Die 16A is bedoeld om de draden in de leidingen te beschermen, en die zijn wel iets dikker als wat je vaak als verlengsnoer ziet.
Evengoed is 16A zo'n 3600W, en met de genoemde opstelling kom je nog niet aan een kwart.

Edit: zie dat Heintje hierboven al uitgebreider heeft gereageerd. Mooi.

Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
13 oktober 2014 - 23:33    reactie #5
geplaatst door: HEXDIY
Dankjewel, Heintje, maar je bent echt aan de voorzichtige kant. Straks ga je hier nog beginnen met de wet van Pouillet...- om maar te zeggen dat een stroomblokje met een draadsectie van 1,5mm2 en een draadlengte van ±O,5m gerust 16A kan trekken.
En ja, dat trekt de OP niet eens.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 08:18    reactie #6
geplaatst door: MacFrankie
Hier geldt vooral de wet van het gezonde verstand!

Gebruik geen goedkope troep (bij twijfel weggooien), lus niet oneindig door, en rol het snoer niet op als er een grote stroom doorheen gaat!

Zo kan er geen huisbrand door snoeren ontstaan.

Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 11:55    reactie #7
geplaatst door: Kiiruna
er mag geen goedkope troep uit China of waar dan ook vandaan zonder Kemakeur worden verkocht, dus even kijken of er Kemakeur op staat en als het goed is staat daar ook de maximale belasting bij, daar moet je je gewoon aan houden. stekkerblok op stekkerblok aansluiten is beslist af te raden, beter is dan een grotere te nemen of nog beter het tweede stekkerblok op een andere wcd aan te sluiten.een zekering beveiligd alles wat daarachter aangesloten is dus ook aangesloten apparaten welke stroom afnemen, als de maximale waarde wordt overschreden dan schakelt hij uit, en dat houdt niet op bij de wc's of lichtpunten. De meeste woningen gebouwd of verbouwd voor 2000 zijn niet overal voorzien van wc's met randaarde, zolang de aangesloten apparaten niet zijn voorzien van randaarde heeft dat ook niet zoveel zin, maar een apparaat voorzien van randaarde aansluiten op een wcd zonder randaarde is ronduit gevaarlijk.
MacBook Pro 14 inch - Apple M1 Pro - 16 GB - iPhone SE 1e gen. - 32 GB - Apple Watch series 7
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 14:52    reactie #8
geplaatst door: ouwemac
@Axhill
Als je het hebben wil, heb ik een stekkerdoos voor je met 3 mtr. snoer waar 11 apparaten op aangesloten kunnen worden, 7 voor ronde en 4 voor platte stekkers.
Hij is kema gekeurd geschikt voor 230 v-/16A/ 3500W
Het ding ligt al een poosje ongebruikt in de kast.
Als je toevallig in de buurt bent van kun je het zo meenemen.
Ik woon in Utrecht, in de binnenstad.
Dit geldt trouwens voor een ieder die dit leest.
Een pb-tje volstaat.

(Bewerkt door ouwemac om 14:58, 14-10-2014)

…….
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 15:25    reactie #9
geplaatst door: Axhill
@ouwemac

Hartstikke bedankt voor je aanbod, maar ik heb hem niet nodig.


@ kilruna
De twee wcd (wandcontactdoos zeker?  :cool: ) zijn inderdaad zonder randaarde, maar de stevige stekkerdozen hebben wél randaarde. En dat zou gevaarlijk zijn? Volgens mij hebben trouwens al die apparaten die ik heb aangesloten geen eens randaarde. Wordt er überhaupt nog wel electronica verkocht met randaarde???


Ik laat maar eens een vakman er naar kijken, slaap ik weer wat beter   :blush:


Don't believe everything you think
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 17:04    reactie #10
geplaatst door: Kiiruna
Axhill, een stekkerdoos met randaarde aansluiten op een wcd zonder randaarde is op zich niet gevaarlijk. Wel als je daar vervolgens een apparaat op aansluit wat wel voorzien is van randaarde. Lijkt logisch maar je moet de mensen niet de kost willen geven die dat niet snappen! Enne... er zijn wel degelijk apparaten welke randaarde aansluiting behoeven al was het maar de lader van mijn MacBook. En als het dus gaat om veiligheid waar dit item mee begon is dit wel degelijk iets om aandacht aan te schenken. Overigens is het veranderen van een "gewoon" wcd naar een randaarde aansluiting niet zo heel duur, ik schat ca €100 per wcd, maar dat moet dan wel gebeuren door een gecertificeerd bedrijf of tenminste onder toezicht daarvan. Ook al weer voor de... veiligheid.
MacBook Pro 14 inch - Apple M1 Pro - 16 GB - iPhone SE 1e gen. - 32 GB - Apple Watch series 7
Verlengsnoeren brandgevaarlijk?
14 oktober 2014 - 20:15    reactie #11
geplaatst door: HEXDIY
Een adapter zonder randaarde hoeft geen aarding, want dat is zogenaamd "dubbel geïsoleerd" (kijk op het toestelletje: een klein vierkantje in een groter).
Maar het is allemaal relatief. MacBook (Pro) adapters vind je net zo goed mét of zonder aarding. Waarom? Joost mag het weten. Printers, routers, LCD schermen, toestellen allerhande vind je vooral met externe adapters. Waarom? omdat dan de veiligheidskeuring van die toestellen minder streng is, dus véél goedkoper voor de fabricant.
Voor mijn werk heb ik alle dagen te maken met kabels allerhande. En weet je wat? Ik vind eigenlijk alle stroomblokjes op de markt ( Kema, CEBEC,CEE, etc. gekeurd) knudde tot randje gevaarlijk gemaakt. Daar staat dan bv. tegenover dat de beste multiconnectors ter wereld voor (o.a.) stroomverbindingen, Socapex, géén CEE keurmerk dragen. Waarom? Stomme regeltjes? Keuring te duur voor de fabricant? Joost mag het weeral weten.
Het is in dit topic al verschillende malen geopperd: gezond verstand primeert, niet de stomme regeltjes waar bijna elke fabricant om winstredenen een achterpoortje voor weet te vinden.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.