Als je in het phpmyadmin paneel kunt komen is er niets aan de hand. Op die plaats kun je in de database rondneuzen, aanpassen en downloaden. Als je daar de exporteer functie kiest en daar aangeeft dat je het als SQL bestand wilt hebben moet het goed gaan. Ook de naam van de database is belangrijk, als het nu "wordpress_marcone" heet dan moet dat bij de nieuwe host ook anders gaat het importeren van het SQL bestand niet goed. De geëxporteerde data is alleen maar tekst, dat is correct. Maar tussen die tekst staan wel commando's voor de MySQL, namelijk dat er een tabel gemaakt moet worden in de database en welke informatie daar ingezet moet worden.
Als je de website ook verhuist naar dezelfde server dan moet je in de wordpress installatie het wp-config.php bestand aanpassen. In de eerste 8 regels van dat document staan alle nodige gegevens. Deze gegevens kunnen je worden verstrekt door de hoster.
Alle content, inhoud van wordpress, staat in de database. Alle afbeeldingen staan op de FTP en moet je op die manier kopiëren. Zorg er wel voor dat je geen mappen wijzigt, anders kan wordpress deze niet weer terugvinden op de nieuwe server.
Voor OSCcommerce geldt eigenlijk hetzelfde: ook daar is een config.php bestand met de database gegevens die je aan moet passen en ook daar moet je zorgen dat de database naam hetzelfde wordt op de nieuwe server.
Zorg bij het exporteren van de database wel dat je werkelijk alle tabellen tegelijkertijd exporteert, anders blijf je bezig en is de kans op fouten of incomplete databases alleen maar groter.