Supportvragen digitale media > Webdesign en Internet

Gegevens opschonen Synology NAS

<< < (6/6)

TLM:
GPT is misschien
Geen Professionele Tip of
Geen Professionele Toestanden verwachten aub :woot:

puk1980:

--- Citaat van: Flix, 28 oktober 2023 - 14:36 ---
--- Citaat van: nnsa, 28 oktober 2023 - 12:31 ---Minder robuust bij extreme omstandigheden: SSD's zijn gevoeliger voor fysieke schade door schokken en trillingen dan HDD's. In omgevingen met veel beweging of trillingen, zoals in sommige industriƫle toepassingen, kan een HDD betrouwbaarder zijn.

--- Einde van citaat ---
Huh? Een paar chips gevoeliger voor trillingen/schokken dan een ding met allerlei mechanische toestanden en met 7200 toeren ronddraait?
Wie is dat eigenlijk, die ChatGPT?

--- Einde van citaat ---
Cunningham's Law

--- Citaat ---The best way to get the right answer on the internet is not to ask a question; it's to post the wrong answer.

--- Einde van citaat ---

doctor_apple:
Heel erg kort door de bocht: defragmentatie heeft niets te maken met data-scrubbing. En nog korter door de bocht: alle FileSystemen hebben hun sterke en zwakke kanten, maar de werking is in grote lijnen identiek ... Of het nu NTFS, HFS+, ExFAT, EXT4, of XFS betreft ... Natuurlijk zijn er verschillen, maar "fragmentatie" komt bij allemaal in een zekere mate voor.

En dan hebben we de recentere en wat intelligentere systemen, maar bovenal systemen ontworpen vanuit een heel andere gedachte. Hiertoe schaar ik APFS, BTRFS, ZFS maar ook ReFS.

Dat zijn filesystemen die trekken veelal de fysieke laag (hdd/ssd/usb-stick/nas/whatever) los van de logische laag. Veelal ondersteunen deze bestandssystemen ook de mogelijkheid om een volume ("zichtbare schijf") over meerdere apparaten uit te smeren. Oftewel: je koppelt 3 fysieke HDDs aan je computer en vervolgens mount je 1 volume. Dit ene volume ziet je computers als 1 schijf, maar bestaat feitelijk uit drie schijven.

Dergelijke setup behoeft ook een iets ander onderhoud. "Klassieke defragmentatie" is in zo'n geval ook niet echt zinnig, daar het dan kan gebeuren dat 1 schijf volledig vol wordt gepleurt en de rest leeg is. Niet handig. "Hoezo niet handig, maakt dat wat uit dan?"

Ja! En wel hierom, die bestandssystemen kennen ook verschillende beveiligingsmechanismen, een beetje in navolging van RAID. Dit betekend dat de data in ons voorbeeld over de drie fysieke schijven wordt verdeeld en voorzien van controlle mechanismen om het nodig herstel uit te kunnen voeren.

Scrubbing checkt verschillende zaken, waaronder bestandsconsistentie. Scrubbing loopt het hele bestandssysteem af van de eerste tot de laatste sector, checkt deze op leesbaarheid, integriteit en verspreid de gegevens - indien nodig - opdat er een zekere verdeling tussen de schijven ontstaan (voorkomen van een single point of failure).

Scrubbing is weliswaar t-r-a-a-g, maar wel degelijk nodig.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie