Ter aanvulling Het gaat er uiteindelijk om dat het een informatieve site wordt met een aparte login voor twee groepen leden die dan op verschillende gedeelten van de website kunnen komen.Ook willen we media afspelen op de website en waarschijnlijk een uitgebreide database bijhouden van gebruikers. (dat je bij wijze van spreke alle mensen eruit kan filteren die kinderen onder de 10 hebben)Als laatste moeten er online aanmeldformulieren komen waar mensen zich ergens voor aan kunnen melden en via paypal dan kunnen afrekenen.
Dit moet dus allemaal realiseerbaar zijn op het cms.
Zou iemand van jullie hier typo3 voor aanraden of juist een ander cms?Wat ik dus heb begrepen is dat typo3 hier uitermate geschikt voor is, maar dacht check het ook hier even.
maar dit wat je opnoemt moet allemaal kunnenen als je 2 aparte groepen wil maken is ook geen probleem,En met joomla moet je wel het een en ander doen wil je 2 aparte groepenen zo`n filter systeem erachter.
Al wil ik je wel nog één ding zeggen Typo3 is complex met veel functies en mogelijkhedenmaar je moet vooral met eerste dingen eerst want anders kan zie je (net als ik) de bomen het bos niet meer.
Wat handleidingen alvasthttp://www.typo3.nl/resources/documentatie/nederlandstalig/
En daarbij komt dat Typo3 veel veiliger is.
P.S. Bij Typo3 kun je je aboneren op de zogenaamde mailinglist erg handig als je met een probleem zit.
De (Nederlandse) mailinglist is trouwens zeer behulpzaam (en vaak snel!), vergelijk het maar met MacFreak .
Ik werk er inmiddels twee jaar mee en ben nog steeds verrast door de mogelijkheden en de kracht van het CMS.
Overigens zijn er bijzonder veel grote bedrijven en universiteiten die hun site hebben gebouwd met TYPO3 (publieke omroepen, TUe).
Nu even een andere vraag.Kan typo3 gewoon op een server van solcon geinstalleerd worden?Ik heb namelijk gehoord dat typo3 een zwaar systeem is en niet zomaar lekker op iedere server draait.Is dit zo of is dat een verkooptechniek om by de websitebouwer hosting af te moeten nemen?
Ik heb een aantal sites bij een goedkope hosting draaien (nog geen 25 euro per jaar) en die sites werken behoorlijk OK. Je spreekt dan niet over een site met 1000-en hits per dag. Maar dan zou ik ook voor een betere hosting kiezen, cq eigen server.
Wel moet er een aantal php-zaken wel mogelijk zijn, bv safe_mode off, open_basedir off en exec toestaan. Ook is voor het beheer van de site ssh toegang wel gewenst (niet noodzakelijk). Dit is niet bij elk hosting bedrijf mogelijk.
(Bewerkt door Feek om 20:00, 15-01-2009)
Jeroendv om 17:59, 15-01-2009En daarbij komt dat Typo3 veel veiliger is.
Hoezo? Er worden inderdaad wel eens Joomla sites gehackedmaar dat heeft toh echt te maken met de gebruikersvriendelijkheid.Iedereen kan het installeren ook al heb je geen benul van water bij komt kijken om de boel veilig te maken.Het framework van Joomla 1.5 (mvc-model) bevalt mij erg goed.Hiermee wil ik niet zeggen dat TYPO3 niet goed zou zijn.
Mijn advies: stel functionele eisen op: wat moet je allemaal kunnen onderhouden aan je website. En welke zaken wil je mogelijk in de nabije toekomst nog toe kunnen voegen. (Eigenlijk kom je dus al een heel eind met de 2e alinea van je eerste bericht).
Laat bedrijven offertes uitbrengen en aan je tonen hoe hun cms werkt. Kies dan het juiste bedrijf.
Als je het heel belangrijk vindt dat het systeem gebaseerd is op een bestaand opensource cms, dan kun je dat bij je offerte aanvragen natuurlijk wel aangeven. Daarmee weet je zeker dat je later nog van webbouwer kunt switchen als dat nodig is. Maar laat de keuze van de technische basis aan de webbouwer. De keuze is dan groter en je hebt dus meer kans om 'het ideale bedrijf' te vinden dat een leuke prijs biedt, klantvriendelijk is enzovoort.
mvdg om 8:47, 16-01-2009Algemene opmerking: als je een site laat bouwen (dus niet zelf bouwt) waarom ga je dan vooraf bepalen welk cms gebruikt moet worden.
Goede opmerking. Ieder (open source) CMS heeft sterke en minder sterke kanten.Vooraf bepalen welk CMS het moet worden is om die reden ook niet logisch.
P.s. Ik heb op het moment nog geen duidelijke pagina om het te onderbouwen.en misschien komt het wel doordat joomla toch wel bekend is.
1) Joomla is een van de makkelijkste cms-en om te installeren en een site mee te beginnen. Het wordt daardoor vaker gebruikt door beginners dan bijvoorbeeld Typo3 of Drupal, dingen die wat moeilijker zijn om echt goed mee om te gaan. Beginners zijn natuurlijk minder alert op bepaalde risico's en daardoor zijn die sites dan soms minder goed beveiligd.
2) Het is gewoon veel gebruikt, en een hacker zal als eerste een veelgebruikt systeem proberen: meer kans om een slachtoffer te vinden.
3) Voor Joomla bestaan heel veel uitbreidingen: winkelwagentjes, forum dingen enzovoort. Die onderdelen worden gemaakt door gebruikers en kunnen dan weer door iedereen worden toegepast. In elk van die onderdelen kunnen fouten of mogelijke hack-punten zitten. Stel dat Piet een gastenboek heeft gemaakt waar een veiligheidsprobleem in zit, dan is iedereen met 'gastenboek van Piet' in zijn site meteen kwetsbaar.
http://www.cmsmadesimple.org/
Willem
Wat betreft het installeren van CMS-en bij Solcon, die zijn erg star in het configureren van hun server en alleen daarom zou ik het daar niet laten draaien. Verder is het vooral belangrijk hoe je het gaat aanpakken, als je zelf aan de slag gaat dan zou ik zeker niet voor Typo kiezen, want de leercurve is erg stijl. Als je het gaat uitbsteden dan zou ik ook advies vragen bij de sitebouwer die je op het oog hebt, deze kan je ook adviseren welke host de beste prijs kwaliteit biedt voor het hosten van jou website.
De wensen die een klant heeft zijn vaak in elk CMS wel in te bouwen of als module te verkrijgen. Ik twijfel er niet aan dat je dit ook in Typo3 kunt realiseren. Er werd heel terecht genoemd door mvdg dat je functionele eisen moet opstellen, wat wil je kunnen onderhouden. Ik zou je daarbij ook nog mee willen geven dat je moet kijken wie ermee moet gaan werken en wat hun kennis niveau is. Wat is de leercurve van een CMS, heb je een cursus/training nodig om met het CMS te kunnen werken? De gebruiksvriendelijkheid van een product wordt vaak vergeten mee te nemen in het beslissingsproces en daar krijg je achteraf spijt van.
Ik heb Typo3 van dichtbij kunnen bekijken en heb er ook wel mee gewerkt, maar vond het knap ingewikkeld. Overigens is dat bij veel Open Source producten zo. Open Source wordt vaak ontwikkeld door techneuten en dat zie je ook weer terug in de interface/gebruiksvriendelijkheid.
Veiligheid van Typo3 of Joomla maakt eigenlijk geen verschil. Open Source heeft als voordeel dat lekken snel door allerlei vrijwilligers gedicht kunnen worden omdat de code vrij toegankelijk is. Tegelijkertijd heeft Open Source als nadeel dat de code vrij toegankelijk is en daardoor veiligheids lekken snel en eenvoudig voor hackers te achterhalen valt. Ik zeg hiermee niet dat Open Source software onveilig is, maar het is ook niet zaligmakend zoals sommige mensen je soms doen geloven.
Ik maak zelf daarom een interface voor mijn klanten die zo simpel mogelijk is. Voor elk deel van de site een kopje: Nieuwsberichten, Tekstpaginas, Downloads etc. Zo veel mogelijk 1-op-1 met de onderdelen zoals de klant die waarneemt. Dat het systeem op de achtergrond veel meer kan is mooi, maar die complexiteit hoef je toch niet te laten zien.
Kortom: de keuze voor een technische achterkant kán losstaan van de interface die de eigenaar/beheerder gebruikt om de site te beheren. Dat kan echt een wereld van verschil betekenen in hoe die uiteindelijke gebruiker het ervaart.