(Bewerkt door mazzeltov om 22:21, 3-09-2007)
Om de bereidwilligheid toch alvast te belonen: de techniek die FreeWay gebruiktis niet bepaald erg 'modern' meer. De scripts dateren uit 1999 en er worden voorallerlei functies scripts gebruikt die in XHTML nauwelijks meer nodig zouden zijn.Hoewel, een scrollbaar gedeelte ìn een pagina d.m.v. een modern aangestuurdelayer is nog steeds iets wat in juist die oudere browsers behoorlijk tricky zou zijn.(Het is een wonder dat 't FreeWay toentertijd gelukt is.)
Kortom (en dus eigenlijk toch uitsluitsel), het is ouwe meuk, die scroll-techniek.Waarschijnlijk dat het daardoor voor geen millimeter meer werkt.
In XHTML met CSS zou een layer een afmeting en scrollbare overflow krijgen.Of in een iets minder moderne aanpak zou men een iFrame erin monteren.Maar het bolwerk van sniffers en scripts dat FreeWay hanteert is heilloos.
En voor wat betreft het commentaar van Peter. Ik ben zeker geen specialist op het gebied van bouwen van websites, maar weet wel dat mijn sites er op ieder platform en in iedere browser hetzelfde uitzien, alle html, xhtml en css compliance tests doorstaan en ook nog eens erg klein zijn en dus erg snel laden. En dat is meer dan ik van de meeste andere programma's of handmatig programmeren kan zeggen en is voor mij juist een grote plus van het programma.
(Bewerkt door DTP2 om 8:55, 7-09-2007)
Ik ben niet anti-FreeWay, alleen zijn complexe scripts en 'trucs' uit 1999niet meer bestand tegen de nieuwere browsers en technieken anno 200X.Ofschoon de webstandaarden al in 1997 min of meer vastgelegd werden,hield niet iedereen er toen al rekening mee en kon je er nog weinig mee.Dus ging iedereen lekker eigen dingetjes verzinnen.
Moderne technieken zijn niet alleen nieuw maar ook beter bestandtegen verwachte veranderingen/verschuivingen in de webwereld.In plaats van méér trucs en scripts erbij proppen, mag je ze laterjuist weghalen en heb je een steeds 'schonere' techniek.
Op zich is voor een scrollende layer geen enkel script meer nodig.Enkele CSS-waarden (positie, overflow en scroll) zijn voldoende.
@ Mazzeltov en DTP2.Een werkend FW document met de action kan je hier downloaden.Lang geleden een keer als voorbeeld voor iemand gemaakt, werkt met IE7, IE6, Firefox en Opera.
Ik heb voor Freeway gekozen zoals ik ook voor Apple heb gekozen: ik wil ermeeaan het werk kunnen zonder eerst me te hoeven verdiepen in de onderliggende meuk.
@Sidartha, bedankt dat was mij dus ook nog nooit lekker gelukt. Ikga het voorbeeld downloaden en proberen om te zetten naar 1 van mijn sites.
En webdesigners die de principes van CSS niet (willen) kennen,zullen vroeg of laat toch merken dat ze dat medium dan maarmet rust moeten laten (of neem lekker iWeb en klaag niet overde ouwe meuk van FreeWay).
Met Freeway Pro 4.0 kun je prima CSS layout en layers gebruiken,dit is standaard opgenomen in deze versie en ik citeer:
COMPLETE CSS CONTROL
While Freeway Pro 3 could be used to create CSS (table-less) page layouts using absolute positioning, Freeway 4 exposes the real power of CSS through relative positioning, percentage scaling of all elements, partial styles, and more, and all with the legendary Freeway WYSIWYG design view.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel Freeway Pro 4.0 inmiddels heb aangeschaft na 3.15 maar nog geen tijd heb gehad om me in CSS te verdiepen. Volgens mij is CSSdus ook in Freeway volledig integreerbaar.
Oh, en met iWeb kan ik nog geen tiende van wat ik met Freeway Pro kan. Weleens geprobeerdeen volledig functionerende Webshop met iWeb te maken of een site met 80+ pagina's? Ik dacht het niet.......
(Bewerkt door Efefes om 22:50, 10-09-2007)
Technieken veranderen in de web-sector, dus moeten gebruikersen makers van deze media zich realiseren dat ze mee moeten gaanin die veranderingen. Dat vereist fascinatie en inzicht. Een houdingà la "ik wil ermee aan het werk kunnen zonder eerst me te hoevenverdiepen in de onderliggende meuk" is dan niet zo handig...
Over en uit, wat mij betreft.