Verder overkomt het me wel eens dat ik iets wil maken op erg groot formaat of met gaten erin of van apart materiaal en dan is het lastig om te bepalen wat wel en wat niet realistisch is zonder kennis van druktechnieken.
Nu is mijn vraag, bestaat er een mooie site waar op redelijk hurk niveau uitgelegd wordt wat er zowel aan druktechnieken bestaat en wat hun eigenschappen en eigenaardig heden zijn?
wat is plotten nou eigenlijk bijvoorbeeld?
Gaten maken moet met stansvormen (duur, tenzij een drukker al een stans heeft in de gevraagde vorm en grootte), plotten is printen met een heel erg grote inkjetprinter. Vanouds werd de prijs per centimeter betaald en vaak is dit nog het geval hoewel de produktiekosten zeer veel lager zijn (en de winst dus vele malen hoger).
Maar verder? Ik kijk wel eens bij MacMojo en op diverse sites voor info over kleurmanagement en PDF's.
Een erg leuke en leerzame cursus en niet eens zo duur (± 1000,-) en volgens mij kun je nog eens 40% van de belasting aftrekken.
succes!
Is niet helemaal waar. Wij hebben hier grootformaat printers staan gebaseerd op verschillende technieken (watergedragen inkten en eco-solvent met tevens snijmogelijkheid), maar zijn allemaal te vergelijken met de techniek van een kleine inkjetprinter. Dit wordt ook plotten genoemd. Het is dus niet meer alleen maar gebaseerd op het pennetje waar jij het over hebt.
Fantamas heeft toch wel gelijk. Tegenwoordig is het begrip plotten aan inflatie onderhevig, maar in de oorspronkelijke betekenis gaat het om het tekenen van louter lijnen. Vergelijk het engelse plotting: curve sketching.
@ Fantamas
Ik ben benieuwd wie van de MacFreaks nog weet wat rotring tekenpennen zijn, die zijn namelijk behoorlijk pré-dtp : )
(Bewerkt door Salabim om 12:09, 16-05-2006)
Tegenwoordig wordt onder plotten tevens het grootformaat printen en snijden gerekend en voldoet de oorspronkelijke betekenis, die Fantamas inderdaad juist had, niet meer.
Maar effe on-topic: ik heb laatst bij zo'n knaken-boekwinkeltje een paar boeken gehaald over druktechnieken en concepten bedenken. Kostten 6,50 per stuk en zijn best wel compleet. Witte boekenmarkt heet dat geloof ik. Gewoon effe goed zoeken tussen de boeken over dinosaurussen, bloemschikken en Russisch koken voor Aziaten.
En dan weet je weer waarom iedereen een Macje aanschafte vroeger.
DTP2 om 12:10, 16-05-2006Tegenwoordig wordt onder plotten tevens het grootformaat printen en snijden gerekend en voldoet de oorspronkelijke betekenis, die Fantamas inderdaad juist had, niet meer.
Nee hoor, plotten is nog steeds geen printen.
Maar omdat jou printer ook kan snijden noemt de fabrikant het een plotter.Marketingafdelingen en verkopers hebben er wel vaker een handje van: zodra een apparaat meer dan één functie heeft weten ze niet meer hoe ze het moeten noemen.Daarbij onderschatten ze de klant die de functies echt wel uit elkaar kan houden.
Om die printer dan te onderscheiden van zo'n Office-All-In-Printer (afdrukken, scannen, kopiëren, faxen) verzinnen ze een andere naam.Het resultaat is onzuiver taalgebruik.
"Ooo kan-ie ook snijden?""Ja maar ook printen...""Geeft niet, we noemen 'm Plotter, da's makkelijk in de BTB-communicatie.""Dat dekt niet helemaal de lading...""Geeft niet, die jonge gasten kennen dat verschil toch niet"
Een plotter is een uitvoerapparaat waarmee (lijn)tekeningen kunnen worden gemaakt.Van oorsprong is het een pen die met behulp van twee haaks opelkaar staande armen over een vel papier kan worden bewogen. Het apparaat wordt plotter genoemd om het te onderscheiden van het andere uitvoerapparaat de (daisywheel- of matrix-)printer.
Sinds de inktjet-techniek is er qua technische uitvoer weinig verschil tussen een plotter en een printer. Een plotter kan grotere papierformaten (tot A0) bedrukken.
Over Druk:Ook een "inderdaad" wat betreft de witte-boeken winkelsof de Slegte. Prima bronnen ter Leering ende Vermaeck !En ook in deze sector veel jargon-erosie: is het flexdruk,tampondruk, hoogdruk, cliché-druk, siliconen-hoogdruk ?
Maak je borst maar nat en duik in de boeken of loop tocheens een drukkerij binnen. Doe net alsof je al dat gietijzerinteressant vindt en loop eens een middagje mee
PS: Rotring-pennen nóóit met de mond doorblazen...
Rotring pennen, wie kent die schatjes niet haha, een half uur tekenwerk en minstens het dubbele voor het kuiswerk, zeker als het de vorige keer niet al te netjes was verlopen.
Maar dat was een luxe vergeleken met 'de trekpen'. DAAR heb ik het vorige decennium pas op gevloekt. Een simpel steeltje met daaraan een dubbel geplooid stukje metaal toelopend op een afgeronde punt. Met het vijsje bovenop bepaalde je de opening en dus de dikte van je lijn. Inkt werd er ingedruppeld met een maximum van drie druppels of de hele zooi liep er gewoon uit. Lange lijnen waren dus uit den boze. Minder kuiswerk maar zoveel meer mislukte tekeningen wegens ongewenste inktvlekken.
In dit licht gezien is de eerste poster van deze thread een felicitatie waard, omdatie in elk geval de gaten in zijn opleiding wil opvullen.
(O ja, de beste aanpak is de mijne: je jongere broertje ervan overtuigen datie een grafische opleiding moet volgen en hem dan af-en-toe op zijn werkplek opzoeken zo heb ik alles gezien van GTO tot 5-kleuren Roland groot-formaat).
Nog iets: MarsStaedtler was véél beter dan Rotring vanwege de geïntegreerde inktflacon + beluchting. En met een trekpen tekenen leerde je vroeger ook op de HBS (een antieke schoolvorm die geen opvolger kent in het huidige onderwijs, ben ik bang), in het kader van de reguliere tekenlessen.
Tussen haakjes: dit zijn ramblings van een oude knor, die 35 jaar geleden liefde voor het vak opvatte en toch nog wel 35 jaar door zou willen Of dat gaat lukken is iets anders.
En ik wil een zwarte MacBook BTW. Heb die vandaag in levenden lijve gezien (de eerste in ons land!).
Maar om weer on topic te komen.We hebben hier twee echte grootformaatprinters staan. We noemen ze 'plotter'.Die fout zit er bij ons en heel veel vakbroeders/zusters er al verschikkelijk lang ingesleten. Het is en blijft fout, dus. Maar het is echt niet iets van de laatste jaren en echt een oude grafische verpsreking. Waar het dan vandaan komt is mij in ieder geval niet duidelijk.....
@bertvanderveen: 35 jaar? dan moet het met de zwangerschap al meegegeven zijn. Hoewel, verwekt met rotring-inkt best wel eens zou kunnen....
* grmbl, voeger een mooie naam voor die rode maskerfolies, ben ik de naam al kwijt. Zo erg is het nu gesteld.
Yeah, op mijn vijftiende deed ik de opmaak van de schoolkrant en ging daarvoor in de drukkerij van een naburige kunstacademie kopjes zetten en afdrukken op barietpapier. Platte tekst werd op composer 'gezet' en de fotokopietjes van de plaatjes in de paste-ups werden door de drukker vervangen door gerasterde of lijnopnames. etc. etc. Het geheel werd in kleinoffset vermenigvuldigd en het vouwen, vergaren en nieten ging nog handmatig, meestal in het jongerencentrum dat later landelijk bekend werd vanwege de allereerste huisdealer. Dat was dus het begin van een langdurige fascinatie met grafische techniek en typografie.En hoe oud ik inmiddels ben kun je nu zelf uitrekenen
Peter Villevoye om 19:35, 16-05-2006Inderdaad, "plotter" is een gevalletje van jargon-erosie.De huidige "plotters" zijn eigenlijk groot-formaat inkjets.Echte plotters teken(d)en in horizontale/verticale richting,terwijl de inkjet-versie alleen maar heen-en-neer vliegten het papier stapsgewijs doorschuift.Over Druk:Ook een "inderdaad" wat betreft de witte-boeken winkelsof de Slegte. Prima bronnen ter Leering ende Vermaeck !En ook in deze sector veel jargon-erosie: is het flexdruk,tampondruk, hoogdruk, cliché-druk, siliconen-hoogdruk ?Maak je borst maar nat en duik in de boeken of loop tocheens een drukkerij binnen. Doe net alsof je al dat gietijzerinteressant vindt en loop eens een middagje mee PS: Rotring-pennen nóóit met de mond doorblazen...
flexdruk, tampondruk, hoogdruk, cliché-druk, siliconen-hoogdruk???Tampons en siliconen? En dan nog durven beweren dat we onze borst moeten nat maken?Pennen met rotte ringen die je niet met de mond mag doorblazenHet zal wel een dolle boel zijn geweest vroeger bij jullie op het grafisch lyceum...
En god, wat heb ik een hoop gemist... Heb even geprobeerd de grafische opleiding aan de HKU te doen, maar toen bleek dat we het hele eerste jaar geen drukpers of Mac of printer zouden zien, maar alleen maar klei, houtskool en waterverf heb ik het al snel voor gezien gehouden.Nu doe ik vormgeving alleen maar als hobby en dan merk je (zeker na het lezen van dit draadje) dat een beetje technische kennis niet slecht zou zijn geweest.Ik heb wel een paar profi-vormgevers in mijn directe omgeving en vraag hun ook altijd de oren van het hoofd over van alles en nog wat, maar een beetje eigen kennis zou niet slecht zijn.
Ik neem jullie aanbevelingen maar ter harte en ga eens bij de Slegte langs.Hebben jullie nog wat meer titels die absoluut het bekijken waard zijn?Bedenk wel, ik ga niet meer aan de rotringpen (wat het ook mogen zijn) ik freak voornamelijk met Illustrator, Photoshop en ComicLife (jaha, echt leuk programma!).
Heb trouwens laatst dus twee zwart wit posters laten maken van 240cm bij 90cm en dat ding waarop dat gebeurde noemden ze een plotter... Maar het zal dus wel een grote inkjet printer zijn geweest
bertvanderveen om 16:59, 24-05-2006En hoe oud ik inmiddels ben kun je nu zelf uitrekenen
Peter Villevoye om 19:35, 16-05-2006P.S: Rotring-pennen nóóit met de mond doorblazen...
Jeugdsentiment. Ik koester m'n aller- aller- allereerste Rotring 0,5 van 25 jaar geleden (zelf betaald van m'n zakgeld voor bijna 25 gulden) nog steeds als een persoonlijk museumstuk. 't Was toch de start van waar ik vandaag de dag nog steeds m'n boterham mee verdien...
[ Ger ]
P.S: De waxcoater nooit aan één kant optillen om naar een kwijtgeraakt zetseltje te zoeken. En de laatste extra slag bij het spannen van het zetraam is altijd nét die ene slag teveel...[/news]