als jij een PDf-bestand maakt met PMS waarden intact en verlopen goed converteert en uiteraard alle fonts enzo in orde zijn zou ik niet weten waarom de drukker eraan moet knutselen... maar misschien kunnen niet alle drukkers PDF uitdraaien.... Misschien moet je maar eens praten met die drukkerijen over de bestandsformaten die zij kunnen uitdraaien. Als uiterste middel kun je natuurlijk je bestand zodanig vergrendelen dat het alleen uitgedraaid kan worden en niet bewerkt maar of dat goed werkt weet ik niet... maar volgens mij is PDF inmiddels een volwaardig bestandsformaat dat uitgedraaid kan worden ....
Succes!
Dan zou ik toch eens een boos telefoontje naar de drukker/studio sturen. Anders moeten ze van tevoren maar aangeven dat ze geen pdf lusten....
Aan de andere kant heb ik nog geen ervaringen dat men aan 'mijn' pdf-bestanden heeft zitten sleutelen... (?)
Ze rasteren aangeleverde eps-bestanden toch ook niet?
Hoe maak je de pdf aan?En hoe verwerken zij dan de pdf?
Digitale persen kunnen het wel. Ook de Heidelberg Printmaster bij mij op school lust ze graag zelfs maar hij ript ze geloof ik ook eerst. (misschien hoeft het ook niet want een pdf heeft een ingebouwde postscript technologie......
In ieder geval, je moet van dat PDFje een EPSje (encapsuled PostScript) maken.....
Ik doe het ook als SweetMac, maar met het profiel (gaan we weer Leon) van de desbetreffende drukker in de prefs van Distiller, heb overigens een plug-inn hiervoor in Quark, die de postscript niet naar disk saved maar direkt distiller opstart.
Helaas hebben ook hier vele drukkers de klok weer horen luiden, maar .... enz.
Dus dan maar een gemiddeld profiel, waar je de kans loopt dat de RIP van de belichter, de CTP, of de digitale pers het niet goed omzet naar de juiste rasterwaarde, alles moet immers gerastert worden om te drukken.M.n. de blauwe tinten worden te paars, het rood te vuil enz. enz.
Kijk ook eens op de site van http://www.oppo.nl, kom je het nodige te weten over deze materie.
Succes
Gebruik gewoon de standaard DRUKKER in stelling gaat het altijd oke. Let wel dat je als PDF versie zelf 1.3 neemt en niet 1.4 Versie 1.4 is PS level 3, maar veel drukker hebben nog geen PS level 3 RIP's en de gene die het wel hebben kunnen weer niks met versie 1.4. Dit is de meest wijze les die wij hebben geleerd als men niks met je PDF kan. En PDF is altijd wel in te lezen. Alleen gaat het fout bij welke RIP men heeft en hoe deze met PS data omgaat.
Anders geef een duidelijkere omschrijving van het probleem en misschien dat wij je kunnen helpen of een van onze job's toe kunenn sturen om daar eens naar te kijken. Ik heb PDF van af het begin meegemaakt en weet mee er wel een beetje in te vinden.
greetzharmen
PDF is de toekomst.
Voor diegene die er niks van snappen. Volg een cursus PDF. Je leert dan precies welke standaarden er gehanteerd worden door de verschillende organisatie (KVGO, CEBUCO etc.)
Als je er verder geen kaas van gegeten hebt. Schoenmaker houdt je bij de leest.
Indien je conventioneel uitlevert (XPress) en het moet kleiner verzonden worden. Zorg dat je foto's er 1:1 in staan. Bewaar zxe opnieuw als JPG (CMYK) op de laagste compressie factor. En zeg dat de drukker hem opnieuw opent in photoshop en bewaart als tif of eps.
Ik zelf werk met SCREEN pdf's voor mijn klanten en met Certified PDF voor alle drukkers. Het is onzin dat ze een PDF eerst moeten rasteren. Als de drukker films maakt, rasterd de rip hem. En anders, op een digitale pers, gaat het precies zo als met je printer.
Eventueel een oplossing, geen goede (!!) lever een achtergrond photobestand uit voor je images en een illustrator vector bestand voor je tekst.
zo en nu met z'n alle terug naar school.
Indien je conventioneel uitlevert (XPress) en het moet kleiner verzonden worden. Zorg dat je foto's er 1:1 in staan. Bewaar ze opnieuw als JPG (CMYK) op de laagste compressie factor. En zeg dat de drukker hem opnieuw opent in photoshop en bewaart als tif of eps.
????????? Pardon? Een jpg weer bewaren als tif of eps brengt echt de kwaliteit niet meer omhoog hoor....Zodra je gecomprimeerd hebt als jpg ben je informatie kwijt, dit lijkt me dus niet echt een kwali-oplossing. Ja, je bestand wordt wel een stuk kleiner, dat wel.
Er is nog een hoop ellende in drukkersland. RIP's die geen pdf's vreten, bijvoorbeeld. Kan je wel hard roepen dat mensen terug naar school meoten, maar veel mensen weten best waar de schoen wringt, hebben alleen geen geld om oude apparatuur op dit moment op te waarderen. De marges in grafiland zijn namelijk niet echt geweldig op het moment....Aan de andere kant: pdf moet toch gewoon kunnen, als je goed aanlevert moeten ze er ook een goede rastering van kunnen maken, heeft veelal met hun eigen instellingen te maken. En of jij zaken als transparantie gebruikt enzo....En maak je pdf's compatibel met acrobat 4, niet 5. Werkt beter.
Trouwens een PDF-bestand maakt hier ook gebruik van! Wanneer je een PDF bakt dan wordt de foto eerste vergroot of verkleint tot het formaat waarin jij het geplaatst hebt. Daarna wordt er een geweldige compressie toegepast, zonder kwaliteitsverlies.
En....
De digitale camera's van tgegenwoordig dan. Bijna allemaal JPG. In de beste kwaliteit genomen foto's zijn circa 1 - 2 mb groot. Open je ze in Photoshop worden ze 18 mb. En een geweldige kwaliteit.
Sorry dat ik zeggen moet maar: JPG is het beste format om grote bestanden klein te krijgen zonder kwaliteits verlies.
Je hebt wel gelijk als je de compressie naar 1 of 2 schuift. Dan houdt je bagger over.
Tot zover de 'votes' van de jury.
Ik denk er anders over. Uiteindelijk gaat het hier niet om een echte standaard. TIF, EPS, JPG etc. Allemaal formaten die veel gebruikt worden. Iedereen geeft de voorkeur aan de een of de ander.
Blijft het feit dat ik het frapant vindt dat alle fotomerken. Hun foto's in eerste instantie in JPG opslaan. Het is geen gangbaar gebruiksformaat om drukwerk te realiseren. En ook fotografie gaat in RGB! Photoshop 6 zet rgb al veel beter om dan versie 5.
Tsja, smaak he.Onze discussie maakt het voor de vraagsteller er in elk geval niet gemakkelijker op.
Volgens mij moet je nog wat huiswerk doen. De discussie is inderdaad niet erg behulpzaam, maar jouw opmerking om jpg te gebruiken om zonder kwaliteitsverlies data te versturen is gewoon fout, je weet kennelijk niet veel van compressiemethoden af maar je wilt wel mensen advies geven, omdat het volgens jou een gevoelskwestie is. Dat lijkt me niet de goede combinatie van eigenschappen voor een gedegen advies.....ik kan er helaas niet meer van maken.
CITAATI: Tsja, smaak he.Onze discussie maakt het voor de vraagsteller er in elk geval niet gemakkelijker op.
Hallooo, JPG.. liever niet, daar heb ik het juist over.Punt is gewoon de uitwisseling van bestanden. Inderdaad, de grafische sector loopt een beetje achter de feiten aan... Ik wil PDF aanleveren, snel, goed, veilig, maar nee.. drukker kan hier niet mee overweg en doet zijn best maar vergalt mijn werk, klant boos... text is gerasterd e.d. Ik ga zelf de Illustr. EPSsen aanleveren maar dan per CD. Wordt vervolgd, misschien volgt de "Gouden Tip" nog. We spreken mekaar.
Tijmen Kielen om 21:18, 1-04-2003PDF is er wel voor gemaakt om makkelijk te sharen maar het is niet te drukken op een normale offset pers zonder het eerst te rasteren (een offset pers maakt gebruik van kleine puntes die gedrukt worden).
Kan het niet laten, lees eens een boek over PDF, Certified bijvoorbeeld. De Telegraaf Tijdschriften Groep bijvoorbeeld wil niet anders aangeleverd hebben als PDF, Dagblad Spits, zegt dat je wat.. PDF. Er zijn trouwens ook nog andere drukprocede's dan offset, misschien rotatiedruk, kranten en tijdschriften. Oh, maakt een offsetpers gebruik van kleine puntjes, sorry, maar hier zit 70 kilo met 20 jaar ervaring in een offsetdrukkerij. Mijn vorige werkgever levert op dit moment 200 pagina's A3 drukwerk per week aan in PDF en dit hoeft echt niet eerst gerasterd te worden.Vriendelijke groeten
toch maar even beter opletten op school geloof ik.......
ik heb er spijt van
Mijn drukker is overgegaan naar computer to plate en nu moet ik ook in PDF gaan aanleveren. Enige research levert op dat PDF helemaaaal geen standaard is. Het ene pdf'je is het andere niet! Mijn baas had eerst geen centen voor nieuwe software en dus zat ik met een hand op de rug te werken...
Het gaat niet zo best in de grafische branche, dus zit niks anders op dan te wachten tot iedereen op certified PDF is overgegaan - wat investeringen vergt -, zo lang dat niet het geval is blijft het een puinhoop.
Ik werk nu met Indesign en hoop hiermee van een hoop gedonder af te zijn, maar of dat zo is moet nog blijken. Maar Kwark is helemaal k. op dat gebied. Duotonen en steunkleuren? Duh...
grtz, MacMiep