PDF aanleveren bij drukker
2 augustus 2003 - 11:35    reactie #50
geplaatst door: Ger Nijkamp
Je moet een paar dingen goed in 't achterhoofd houden. Je kunt PDF zien als vervangende drager voor 't ouderwetse film. Niks meer, niks minder. Dat betekent nog stééds dat als je er 'rommel' in stopt, er 'rommel' uitkomt. Sterker nog: als je gewend bent 'rommel' te maken, dan wordt je met PDF nóg meer met je neus op de feiten gedrukt.

PDF heeft een oorsprong in 'het digitaal beschikbaar maken van documenten', maar dan wel kantoor-documenten. Dat de grafische wereld met PDF 'aan de haal' is gegaan, was oorspronkelij niet de bedoeling (die hadden PostScript al). Toen dat gebeurde is Adobe PDF in grafische zin gaan doorontwikkelen. Vanaf versie 1.3 kunnen we pas redelijkerwijs spreken van een volwaardig grafisch bestandsformaat.

PDF is dus nog volop in ontwikkeling; elke update weer zijn er forse verbeteringen en komt er functionaliteit bij. Dat bedrijven als Enfocus inmiddels ook heel belangrijk zijn is te danken aan de 'gaten' die Adobe t.o.v. de grafische industrie in het product PDF had zitten. Die 'gaten' zijn ze nu langzaamaan aardig aan 't dichten.

Inderdaad: de ene PDF is de andere niet. En dat kan ook niet: je hebt alleen al de resolutieverschillen tussen web, print en drukklare-PDF's. Kijk bij de Acrobat Distiller maar 'ns in de instellingen. Dan zie je wat voor variabelen er allemaal aangemaakt kunnen worden en dan snap je ook wat de verschillen kunnen zijn. Zit je in de grafische industrie: schaf absoluut de Acrobat Distiller aan. Zonder kun je theoretisch niet. Al was het alleen al omdat de drukkerij je 'Jobotions' kan gaan toesturen voor het renderen van de PDF en je die érgens moet gaan gebruiken.

Je kunt dus stellen dat je PDF voor kantoor en web-gebruik los kunt zien van wat de grafische industrie voor capriolen met 't formaat uit wil halen. Al was het alleen maar omdat een 300 dpi CMYK PDF niet echt geweldig gevonden wordt op een webpagina...

[ Ger ]

PDF aanleveren bij drukker
2 augustus 2003 - 17:23    reactie #51
geplaatst door: maestromusis
Sorry voor de misschien idiote vraag, maar wat bedoel je met de Acrobat Distiller? Is dit Adobe Acrobat pro?
Dan is het dus weer zo dat ik als Mac gebruiker extra onkosten moet doen om crossplatform te kunnen werken.
PDF aanleveren bij drukker
3 augustus 2003 - 01:49    reactie #52
geplaatst door: Ger Nijkamp
Nee, is zeker geen idote vraag. Adobe heeft nét een nieuwe Acrobat uitgebracht en daarmee zijn er weer een paar dingen veranderd. Sterker nog; ik geloof dat je gelijk hebt maar weet het niet eens zeker. Als ik het juist heb is de Distiller inderdaad pas geïntergreerd in de Pro-versie.

De Distiller is een 'machientje' waar je PostScript of EPS-informatie instopt en waar PDF uitkomt. Een interpreter of vertaler, zoals je wilt. Doordat iedere applicatie kan printen, kan ook iedere applicatie PostScript printen via de Adobe PS-driver. En met die combinatie is het dus altijd mogelijk om vanuit ieder pakket een PDF te genereren.

Overigens is het niet zo dat je Acrobat Distiller per definitie nodig hebt om cross-platform te werken. Een Word-, Excel-, PowerPoint-, XPress-, Photoshop-, InDesign- of Illustrator-document laat zich prima van Mac OS 9 en Mac OS X naar een Windows-omgeving sluizen.

[ Ger ]

PDF aanleveren bij drukker
4 augustus 2003 - 10:34    reactie #53
geplaatst door: maestromusis
Ger, wat je zegt over crossplatform gaat op tot op het moment dat je lettertypes gebruikt die niet op de andere PC of eventueel Mac staan. Is de distiller ergens afzonderlijk te vinden?
PDF aanleveren bij drukker
5 augustus 2003 - 12:27    reactie #54
geplaatst door: Ger Nijkamp
@ maestromusis: ik beschouw een gesloten document verplaatsen van het ene OS naar het andere niet echt als 'cross-platform' werken... Maar dat is weer een andere discussie: het valt onder cross-platform publishing.

Jij gebruikt nu waarschijnlijk (zoals de meesten) Acrobat Reader... Ze hebben het er bij Adobe niet makkelijk op gemaakt, zie ik inmiddels! Kijk maar eens hier, dan zie het productoverzicht van Acrobat. Maar ik kan in geen enkele beschrijving de Distiller nog terugvinden...

Op basis van wat ik hier lees denk ik dat je toch echt Professional moet hebben; PDF aanmaken vaanuit Word, PowerPoint etc. kan namelijk met een aparte driver, maar die levert absoluut geen grafische kwaliteit en er valt niks aan in te stellen. Het ondersteunen van exoten zoals de beschreven Autocad etc. is typisch iets wat via de PS-driver en de Distiller loopt, dus vermoedelijk hebben ze het nu zo in elkaar gestoken.

Professional dus voor een volledige grafische ondersteuning (de 'oude' Distiller dus) en nee, die is niet los te krijgen. En je kan écht geen fatsoenlijke PDF maken door 'm in Photoshop, Illustrator, InDesign of whatever als PDF te bewaren...

Download déze PDF maar 'ns. Staat een heleboel interessante en praktijkgerichte info in over PDF. Ik ga niet beweren dat Certified PDF of het KVGO zaligmakend zijn, maar het geeft wel heel duidelijk aan op welke manier de professionele grafische industrie om wil gaan met PDF.

Ik werk zelf met een viertal grote, gerenormeerde drukkerijen en die hanteren nagenoeg allemaal diezelfde normen (met hier en daar wat afwijkingen naar links of naar rechts).

[ Ger ]