Slorige import DXF in Adobe Illustrator
4 februari 2021 - 22:40   
geplaatst door: mug
Voor het gebruik van de lasersnijder moet ik aanleveren in Adobe illustrator.
Maar tekenen lukt me niet in Illustrator. Dus maak mijn tekeningen in Qcad. Het bestand waar je dan in opslaat is dan een DXF. Als ik dit bestand plaats in Illustrator en de lijndikte (0,0001pt) en kleur (primair rood) aanpas, zie ik altijd foutjes, die ik niet kan verklaren. Wie herkent dit en weet hoe te voorkomen ?


antw: Slorige import DXF in Adobe Illustrator
5 februari 2021 - 11:37    reactie #1
geplaatst door: Kapotlood
Heb je iets aan de onderstaande link toevallig? Daar wordt door iemand een reactie gegeven over bepaalde instellingen bij DXF… hopelijk lost dat iets op voor je :)

https://community.adobe.com/t5/illustrator/illustrator-2018-importing-dxf-files-at-extremely-tiny-size/td-p/9391688
antw: Slorige import DXF in Adobe Illustrator
5 februari 2021 - 12:20    reactie #2
geplaatst door: Nelis00
Ik krijg op wekelijkse basis DXF's of PDF's van DXF'en gemaakt aangeleverd.
Al veel tijd in gestopt om dit beter werkend te krijgen. Maar blijft nogsteeds behelpen die vertaalslag.

Nu ken ik Qcad niet, maar wat gebeurt er als je vanuit Qcad het document bijvoorbeeld op 1000% exporteert en hij vervolgens maar op 10% lasersnijd?

Veel van de problemen hier kwamen door afrondingen achter de komma met omzetten van inches naar millimeters bijvoorbeeld.

Sinds één van mijn klanten een paar maanden geleden  van Autocad naar Inventor is geswitched krijg ik dus nagenoeg printklare PDF's aangeleverd. Dus het kan wel...

Voor iedereen die ook weleens DXF'en of PDF's van DXP'en aangeleverdd krijgt is deze plugin Concatenate voor Illustrator onmisbaar:

https://rj-graffix.com/downloads/plugins/#concatenate

Mochten er nog meer mensen met tips voor deze conversie hier rondhangen hou ik mezelf aanbevolen om hier wat tips en ervaringen uit te wisselen.
antw: Slorige import DXF in Adobe Illustrator
5 februari 2021 - 18:30    reactie #3
geplaatst door: mug
De bovenstaande file kon de laser snijder niks mee. Later op de avond ontdekte ik dat wegschrijven als PDF en weer importeren in Ai wel een mooie vector opleverde, en die accepteerde de laser wel goed.
Blijft complex, opletten. En als er update ergens van komt kan je workflow weer waardeloos worden. Bovenstaande tips ga ik nog even heel secuur bij langs lopen, maar  dat kost wat tijd.