Supportvragen Mac > Hardware - Macintosh

Welke 27-inch monitor?

(1/7) > >>

MacBirdie:
Mijn iMac (2013 model) begint wat te verouderen en ik heb me ingeschreven voor een fotografiecursus. Dan wil ik wel de laatste nieuwe Lightroom en Photoshop kunnen draaien. De nieuwe iMacs zijn duur, toch als je 16 gig geheugen en 1TB opslag wilt. Ik zou gaan voor de MacMini met dezelfde specificaties. Dan heb ik wel een monitor nodig. Naar het schijnt is Adobe rgb veel beter dan de standaard rgb maar eigenlijk gebruik ik dat niet. Misschien best een 4K scherm? In een goede lokale zaak hebben ze de goede merken (Eizo is te duur) en raden ze ook BenQ aan. Na veel wikken en wegen hier de 2 modellen waar ik tussen twijfel:

https://www.kamera-express.be/benq-pd2700u-27-inch-monitor

https://www.kamera-express.be/benq-pd2705u-27-inch-4k-ips-monitor

Wat denken jullie van de combinatie. Van de schermen? Moet ik toch voor adobe rgb gaan? Of gewoon een iMac kopen?

MacBirdie:
Ter aanvulling, zonet elders in het forum gelezen over 4K en scaling. Blijkbaar heeft een 4K scherm ook nadelen. Zou het volgende scherm dan beter zijn? (spijtig genoeg ook veel duurder)
https://www.kamera-express.be/benq-sw270c-27-monitor
 Hartelijk dank!

Backspin:
Ik zou zeker wel gaan voor een 4K scherm. Ook met scaling is dit scherper dan een 'ouderwets' Full HD scherm.
De laatste monitor is een QHD monitor, dat is minder dan 4K en juist met QHD heeft macOS veel scaling problemen (tenzij je op 'native' QHD draait).
Los daarvan, je vraag over Adobe RGB of sRGB: misschien handig om dit eens te lezen: https://fotografieles.nl/fotografietips/kleurruimte-srgb-of-adobergb/

MacThijss:
Minder geheugen en een kleinere interen schijf zijn te overwegen. Zet je je fotobibliotheek op een externe schijf. De verschillende RGB's zijn interessant als je in raw fotografeert en je camera daar mee overweg kan. 

puk1980:

--- Citaat van: Backspin, 19 september 2022 - 21:04 ---De laatste monitor is een QHD monitor, dat is minder dan 4K en juist met QHD heeft macOS veel scaling problemen (tenzij je op 'native' QHD draait).

--- Einde van citaat ---
De BenQ SW270C met 109ppi gebruik je uiteraard in zijn native resolutie, geen schaling nodig.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie