https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadAir2024-icoon.jpg
Na de complete ‘teardown’ van de iPad Pro door iFixit moest de iPad Air er natuurlijk ook aan geloven. Niet alleen omdat dit model ook vernieuwd is, maar natuurlijk ook omdat nu van deze vernieuwde iPad Air voor de allereerste keer ook een grotere versie te koop is.

In de video hieronder kan je zien wat ze allemaal bij iFixit tegenkwamen, in het kort is dat niet zo heel erg anders dan bij de generatie hiervoor.


Naast de camera op de lange zijde blijkt het meeste hetzelfde, en dus nog steeds een scherm dat alleen na het te verwarmen te verwijderen is en veel dingen die vastgelijmd zijn, zoals bijvoorbeeld de batterijen.

Een pluspuntje is dat die dankzij de zogenaamde pull-tabs wel wat makkelijke...
vandaag 13:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleVisionPro-1eGeneratie-icoon.jpg
Hoewel Apple de Vision Pro heeft neergezet als een device voor spatial computing en het met visionOS duidelijk probeert het voor veel meer dan alleen gaming interessant te maken, is tot nu toe virtual reality toch nog steeds vooral een domein voor gamers.

Dus extra interessant om te zien wat er op dat gebied voor de Vision Pro verschijnt, en daarin valt “What If...? — An Immersive Story” van Marvel Studios zeker op.


Deze game is trouwens niet alleen van Marvel Studios, ook ILM Immersive en Disney+ hebben er een aandeel in. Het is geen verrassing dat die laatste er onderdeel van is, deze game is gebaseerd op de animatie-serie op Disney+ met dezelfde naam.

Deze hele game duurt jammer genoeg maar ongeveer een uur, waarin je samen met de helden van de serie deelneemt aan het univ...
vandaag 10:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SystemPreferences-icoon.jpg
In macOS 13 Ventura werd Systeemvoorkeuren (System Preferences) hernoemd naar Systeeminstellingen (System Settings) en werden deze tegelijkertijd stevig aangepakt, zodat ze meer in lijn kwamen met iOS en vooral iPadOS. Maar bij Apple lijken ze niet tevreden over de indeling.

Daarom gaat de volgorde daarin in macOS 15 waarschijnlijk op de schop, of er ook grote aanpassingen zijn aan de Systeeminstellingen zelf is nog niet bekend.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSystemSettingsGerucht0524.jpg

klik of tap voor een grotere versie

De Privacy- en beveiligin...
gisteren 09:26

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PixelmatorPro-icoon.jpg
Als je iets met foto’s doet dan weet je dat dit vaak betekent dat je maskers moet maken, daarmee bepaal je precies wat je wel en niet wil behouden, of waarop je jouw bewerkingen en effecten op wil los laten. Dat was altijd al erg makkelijk in Pixelmator Pro dank zij het  erg goed werkende Quick Selection tool.

Deze optie is in Pixelmator Pro 3.6 nog veel verder verbeterd, dankzij AI is het maken van maskers nu echt kinderspel.


Zoals je in de video hierboven kan zien is dat ook mogelijk bij complexe dingen als haar, en mocht de AI ergens een steekje hebben laten vallen dan kan je dat achteraf natuurlijk gewoon handmatig corrigeren.

Daarbij is het ook fijn dat het maken van vormen nu helemaal vector-gebaseerd is, waardoor je...
gisteren 08:42

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Het is geen geheim dat hier op MacFreak veel mensen zitten die DuckDuckGo gebruiken. Dat is niet alleen een goede keuze voor het beschermen van je privacy, de zoekopdrachten worden niet verstoord door alle andere dingen die Google er over de jaren aan toegevoegd heeft.

Maar recent heeft Google het weer mogelijk gemaakt om de site als vanouds te gebruiken, dus zonder alle extra’s die je meestal toch niet nodig hebt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.GoogleSearchWebOptie.jpg


klik of tap voor een grotere versie

Deze optie werd tussen neus en lippen genoemd terwijl Google aankondigde dat voortaan de standaard-optie door [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstmatige_i...
gisteren 08:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/UytDenOudenDoosch.jpg
In de jaren '90 veranderde de PowerBook 500 de laptopmarkt voorgoed. Vandaag de dag zou je lachen om de rekenkracht van deze laptop. Toch is het YouTuber Billy The Kid gelukt om een PowerBook 520C om te bouwen tot een laptop, die zich prima kan meten met laptops die nu op de markt zijn.

Hoe hij dat deed? Dat zie je in het YouTube filmpje dat we in dit artikel hebben geplaatst. Altijd leuk om te zien, dit soort hobbyprojecten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-Monterey-op-een-PowerBook-520C.png


macOS Monterey op een PowerBook 520C! (Foto: Billy The Kid)

Ondanks dat de de PowerBook 520C vrij snel door de vooruitgang werd ingehaald, was dit toch een iconische laptop, di...
23 mei 2024 - 09:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Lightroom-icoon.jpg
Adobe timmert al een tijd hard aan de weg met de eigen AI die het Firefly heeft gedoopt. Een maand geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat er op dit gebied al heel erg veel indrukwekkends aan Photoshop was toegevoegd, nu is Lightroom aan de beurt.

Ook bij Lightroom is het erg overtuigend wat nu allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld hoe makkelijk ongewenste elementen uit een foto verwijderd kunnen worden.


Adobe noemt dit Generative Remove, en hierover vertellen ze ons het volgende:

Citaat
Generative Remove is Lightroom’s most powerful remove tool yet, giving everyone the p
...
23 mei 2024 - 09:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2024-icoon.jpg
Terwijl Apple’s devices steeds dunner en lichter werden ging de mogelijkheid om ze te repareren achteruit. Dat was ook te zien bij iFixit, waar de scores voor de ‘repairability’ steeds lager werden. Dat veranderde bij de iPhone 12, Apple heeft daarna duidelijk een nieuwe weg ingeslagen.

Deze ontwikkeling is ook te zien bij de iPad Pro, nota bene het dunste device dat Apple ooit op de markt heeft gebracht.


Dit betekent trouwens niet dat deze nieuwe iPad Pro nu heel erg makkelijk zelf te repareren is, maar er zijn door Apple duidelijk stappen gezet om het minder moeilijk te maken. Vooral het vervangen van de batterij is een veel minder grote uitdaging dan daarvoor.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images...
23 mei 2024 - 09:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TSMC-Logo-icoon.jpg
Apple heeft een geheim bezoek heeft gebracht aan de Taiwanese chipfabrikant TSMC. De geruchten suggereren dat dit bezoek bedoeld was om de levering van de allernieuwste 2nm chips veilig te stellen, zodat Apple ook de komende jaren verzekerd is van de allersnelste chips in iPhones en Macs.

Met deze stap lijkt Apple zijn positie in de markt voor geavanceerde technologie niet alleen te willen behouden maar ook te versterken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.TSMC-gebouw.jpg


Apple en TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) hebben al een langdurige en hechte samenwerking. TSMC is al jaren de belangrijkste leverancier van geavanceerde chips voor Apple’s apparaten, waaronder de A-serie chips voor iPhones en iPads en de M-serie chips voor...
23 mei 2024 - 08:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Wallet-app-icoon.jpg
Apple heeft in samenwerking met Île-de-France Mobilités het mogelijk gemaakt om eenvoudig, veilig en privé een nieuwe Navigo-kaart te kunnen toevoegen aan Apple Wallet en passen te kunnen kopen voor het openbaar vervoer in de regio van de Franse hoofdstad.

Dat kan via de iOS-app van Île-de-France Mobilités of rechtstreeks via Apple Wallet, en met een iPhone of Apple Watch tikken en rijden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWalletFrance2024.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Daarbij is er vanaf deze week realtime vervoersinformatie in Apple Maps beschikbaar in Parij...
22 mei 2024 - 09:27
Volgende pagina