https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Chrome_Browser_Icoon-2.jpg
Gebruik je Google’s Chrome-browser, dan is het een goed idee om die onmiddellijk een update  naar de nieuwste versie te geven. Op dit moment is dat Chrome met versienummer 119.0.6045.199, hoe je deze update kan uitvoeren vind je op deze pagina.

Want in deze update wordt onder andere het veiligheidslek CVE-2023-6345 gedicht, want die kan mogelijk vervelende consequenties hebben.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.16-inchMacBookPro2021GoogleChromeMacFreak.jpg


Google zelf meldt dat het in ieder geval één aanvaller is gelukt om een [url=https://nl.wikipedia.org/...
vandaag 11:22

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonoma-icoon.jpg
Apple's Migratie-assistent is nog altijd één van de pareltjes uit Cupertino, het blijft ongelofelijk hoe eenvoudig en makkelijk het is om dat van een Mac (of PC) naar een andere Mac over te zetten. Maar dat proces wordt tegenwoordig ontsierd door de enorme hoeveelheid aan veiligheidsmeldingen.

Het is te begrijpen dat Apple het besturingssysteem zo veilig mogelijk wil houden, en ook dat het daarbij ons de controle over dat proces wil geven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSSonomaSixColorVeiligheidsmeldingen.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Jason Snell van Six Colors heeft de moeite genomen om dit proces  goed vast te leg...
vandaag 10:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-Yosemite-icoon.jpg
Je kon hier op MacFreak al eerder zien dat Apple een update voor macOS Sonoma heeft uitgebracht, die onder andere de veiligheid moet verbeteren. Maar Apple laat de gebruikers van de voorgaande twee versies van macOS nooit in de kou staan, dus staat er ook voor hen ook een update klaar.

Hierbij gaat het niet om een update voor het systeem zelf, alleen Safari wordt in dit geval bijgewerkt. Niet zo vreemd, want in beide gevallen worden er gaten in WebKit gedicht.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookProBigSurCustomizedSafariStartpage.jpg


Hieronder de informatie die Apple hierover [url=https://support.app...
vandaag 10:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/LogicPro-Icoon.jpg
Naast de updates voor alle video-apps heeft Apple ook een update uitgebracht voor de Pro audio-app die het nog altijd in de collectie heeft. Maar waar er bijvoorbeeld aan Final Cut Pro veel nieuwe dingen in de update waren, is dat bij Logic Pro niet het geval.

Tenminste, dat denken we, want het lijkt er op dat het team achter Logic Pro nu gewoon niet zo’n zin had om fatsoenlijke release notes te schrijven.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookPro2021LogicPro.jpg


En dus moeten we bij Apple’s vlaggenschip op het gebied van audio doen met het volgende:

Citaat
10.8

Deze update bevat stabilit
...
vandaag 09:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-Mac-icoon.jpg
Apple heeft updates uitgebracht voor alle video-apps. Dus zowel voor het gratis iMovie als de betaalde opties Final Cut Pro, Motion en Compressor. Die laatsten zijn trouwens nog altijd te koop voor een eenmalig bedrag, waarna je eindeloos gratis updates krijgt. Er is dus geen abonnement nodig.

Hieronder vind je de links naar alle apps met daarbij de release notes voor alle updates. Die van iMovie zijn de kortste, en aan Final Cut Pro is duidelijk het meest toegevoegd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.2020MacBookAirM1iMovie.jpg


iMovie (gratis)

Citaat
10.4

Exporteer HEVC- en H.264-bestanden sneller door videosegmenten tegelijke
...
vandaag 09:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Sonoma-icoon.jpg
Naast de 17.1.2 update voor iOS en iPadOS heeft Apple ook een update voor iedereen die macOS 14 Sonoma heeft draaien op de servers klaargezet. Hierbij gaat het naast het verbeteren van de veiligheid ook om bugfixes, alleen vertelt Apple er niet bij welke dat zijn.

Mocht je tot nu toe last hebben van bugs in Sonoma en wordt dat opgelost door deze update, dan horen we dat natuurlijk graag in de commentaren hieronder.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS14.1.2SonomaReleaseNotes.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Over de beveiliging kunnen we gelukkig wel wat meer melden, want dat gedeelte van de updates documenteert Apple gelukkig altijd wel erg goed. Het gaat hierbij om het corrigeren va...
vandaag 09:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Terwijl de release van iOS en iPadOS 17.2 binnenkort verwacht wordt, heeft Apple tussendoor alvast een kleine update uitgebracht. In beide gevallen gaat het hier om ons te beschermen tegen aanvallen op het web, met name voor devices die draaien op een oudere versie.

Want volgens Apple zouden er ‘in het wild’ al succesvolle aanvallen zijn geweest op devices die een versie ouder dan iOS of iPadOS 16.7.1 draaien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17.1.2ReleaseNotes.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Onduidelijk is wat deze update daarmee te maken heeft, het gaat hier tenslotte om een versie van iOS/iPadOS 17, en niet om een update voor iOS/iPadOS 16. Wil je meer lezen over de verbeteringen op het ...
vandaag 08:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Apps zijn een weerspiegeling van cultuur en in 2023 sprak generatieve AI duidelijk tot de verbeelding van gebruikers, door de ontwikkeling ervan die zich in realtime voor ons ontvouwt. Apps integreerden AI dan ook gedurende dit hele jaar door op verschillende manieren.

Hoewel veel van de functies nog in de kinderschoenen staan, gaven ze ons, de gebruikers, de kans om deze technologie nu zelf in actie te zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStoreAwards2023Hero.jpg

klik of tap voor grotere versies

En dus ook de mogelijkheid om onze eigen conclusies te trekken over de voordelen en risico's.

Naast de App Store Award-wi...
gisteren 13:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Nerd-emoticon-icoon.jpg
Het is een emoticon die verreweg de meesten van ons waarschijnlijk wel zullen kennen: de nerd met een grote zwarte bril en twee uitstekende voortanden. De tienjarige Teddy uit Peppard, Oxfordshire vindt dat Apple hiermee een verkeerd beeld schetst van mensen met een bril.

Hij heeft dan ook een nieuw voorstel: een emoticon met een bril, maar dan met een gewone glimlach, dus zonder de uitstekende voortanden.Op de site van de BBC is te lezen hoezeer hij het er niet mee eens is:

Citaat
We want to change this - Apple are making it absolutely horrible for people w
...
gisteren 12:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/spotify-logo.png
Eerder kon je hier op MacFreak al lezen welke songs het meest werden gedraaid op Apple Music in het afgelopen jaar. En dat is niet alles, het is daar ook mogelijk om makkelijk te zien welke songs jij zelf het meest hebt afgespeeld in de afgelopen twaalf maanden.

Maar de grotere van de twee is Spotify, dus is het zeker de moeite om ook even te kijken welke songs daar het meest werden beluisterd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Spotify2023Top100Internationaal.jpg

klik of tap voor grotere versies

Waarbij natuurlijk meteen opvalt dat Taylor Swift maar liefst drie keer in deze top ...
gisteren 10:07
Volgende pagina