https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxDeepPurple-icoon.jpg
Apple gebruikt het snellere Wi-Fi 6E niet alleen in de iPad Pro modellen die afgelopen oktober werden uitgebracht, ook de nieuwe Mac mini en beide MacBook Pro modellen zijn ermee uitgerust. Daardoor was de verwachting dat dit ook bij alle iPhone modellen het geval zou zijn.

“Zou zijn” staat in de verleden tijd, want in een gelekt document (hieronder te zien) over de plaatsing van de Wi-Fi 6E antennes is te zien dat die alleen in de Pro-modellen te vinden zullen zijn. De iPhone 15 Pro modellen worden in deze afbeelding aangeduid met de code D8x, de code voor de ‘gewone’ iPhone 15 modellen is D3y.


Dit soort codes worden vaker door Apple gebruikt. Zo werden eerder de aanduidingen D7x voor de iPhone 14 Pro en iPhone Pro Max gebruikt, en de aanduiding D2y voor de iPhone...
28 januari 2023 - 10:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Als je de Apple TV+ serie Ted Lasso dan ken je Nathan Shelley, de door acteur  Nick Mohammed gespeelde terreinknecht van FC Richmond met grote ambities, die uiteindelijk ook veel tactisch voetbal-inzicht blijkt te hebben. En inmiddels ook de spil van Apple’s nieuwste infomercial.

In het filmpje hieronder zien we in een kleine zes minuten een aantal functies voorbij komen die allemaal als doel hebben om onze data privé te houden en beter te beveiligen. Dat zijn Privacybescherming in Mail (Mail Privacy Protection), voorkomen dat gekoppelde sites je volgen in Safari (Intelligent Tracking Prevention), transparante apptracking (App Tracking Transparency) en [url=htt...
27 januari 2023 - 06:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleIndia-icoon.jpg
Het antwoord op onder andere de handelsoorlog van Trump en de langdurige enorm restrictieve reactie van de Chinese overheid op de Covid-epidemie heeft voor Tim Cook en de zijnen extra duidelijk gemaakt dat Apple’s keuze om groots op China in te zetten ook zijn keerzijdes heeft.

Volgens India’s minister van handel Piyush Goyal gaat India enorm profiteren van de spreiding waar Apple nu voor kiest. Zou zou de huidige productie van Apple in India, de schattingen daarvan lopen tussen de vijf en zeven procent, in de komende tijd moeten groeien naar maar liefst 25 procent.


Apple’s uitbreiding in Inia gebeurde in eerste instantie onder de vlag van Wistron, maar deze wordt steeds meer overgenomen...
27 januari 2023 - 06:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleSupportApp-icoon.jpg
In mei 2016 kreeg Apple’s Support-pagina een ‘complete makeover’, waardoor ook die pagina dezelfde styling kreeg als de rest van Apple’s website op dat moment. Inmiddels zijn we ruim zes en een half jaar verder, de tijd heeft ondertussen natuurlijk niet stilgestaan.

Dus weer tijd voor een compleet nieuw uiterlijk, waarbij meteen opvalt dat mensen en hoe ze hun Apple devices gebruiken centraal staat. Deze site is natuurlijk nog altijd te vinden op dezelfde URL support.apple.com/nl-nl, en een prima startpunt als je het antwoord niet hier op MacFreak kan vinden (hoewel vaak blijkt dat hier meer, en betere, antwoorden gegeven worden dan door Apple Support).

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Vern...
26 januari 2023 - 11:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProLineup-icoon.jpg
Apple heeft de lijsten met inruilprijzen naar beneden bijgesteld, dat geldt zowel voor iPhones als voor toestellen waar Android op draait. Mocht je voor het gemak van inruilen bij Apple kiezen, hieronder vind je de lijst met de huidige vergoeding, wat die voorheen was en het verschil tussen die twee.

Let daarbij op dat inruilprijzen bij andere partijen hoger kunnen liggen, terwijl de prijs van het nieuwere model waar je voor kiest dan vaak juist lager is. En je iPhone zal waarschijnlijk het meest opbrengen als je die zelf verkoopt, maar als je dat bijvoorbeeld via Marktplaats doet dan is de kans erg groot dat je erg veel reacties krijgt met biedingen die helemaal niet realistisch zijn.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.InruilprijzeniP...
26 januari 2023 - 10:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Hoezeer Facebook en Google in kaart brengen wat je doet en waar je bent is hier al vaker voorbij gekomen, maar nog niet hoe je die dat in kan zien en - als je dat wilt - zelf makkelijk uit kan zetten. Want - mede onder druk van wetgeving - is dat bij Google inmiddels helemaal niet moeilijk meer.

Om te zien of Google’s Locatiegeschiedenis uit- of ingeschakeld is kan je zien op deze pagina. Daar vind je trouwens ook de instellingen voor Web- en app-activiteit en je YouTube-geschiedenis, als je privacy je lief is dan is de beste keuze om simpelweg alles uit te zetten. Bij die laatste een aanbevelingen meer voor content of creators op basis van video's die je bekijkt of zoekt en krijg je mogelijk aanbevelingen voor video's die je al hebt bekeken.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.GoogleLo...
26 januari 2023 - 10:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/2020MacMini-M1-icoon.jpg
Recent bracht Apple de nieuwe Mac mini met M2 chip uit, waarbij het goede nieuws was dat tegelijkertijd de prijs ervan verlaagd werd. Maar hoewel de M2 sneller blijkt wat betreft de rekenkracht en grafische prestaties, blijkt er jammer genoeg toch een addertje onder het gras te zitten.

Want de 256 GB SSD in deze Mac mini bestaat niet uit twee 128 NAND-chips, er is voor één 256 GB NAND-chip gekozen. En dat is jammer, want dat betekent dat de lees- en schrijfsnelheid in...
25 januari 2023 - 14:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
Heb je een Apple TV met App Store, dan heeft Apple een update voor het besturingssysteem tvOS voor je klaarstaan. In deze update zitten geen veranderingen in de interface, het gaat dit keer vooral om bugfixes en verbeteringen achter de schermen.

Mocht je een nieuwe (2e generatie) HomePod willen kopen dan is deze update essentieel, want die zal alleen maar goed en naadloos met je Apple TV samenwerken als daar tvOS 16.3 op staat. Want ook met dit nieuwe model is het natuurlijk mogelijk om een HomePod te gebruiken voor het geluid van je TV, waarbij een stereopaar altijd voor het allerbeste geluid zal zorgen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS16.3UpdateBeschikbaar.jpg

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie[/s
...
25 januari 2023 - 11:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePodMiniLineup-icoon.jpg
In het algemeen zijn de release notes voor updates voor HomePod software niet erg lang. Maar dit keer is duidelijk een uitzondering, want in versie 16.3 zijn zeven nieuwe dingen en grote verbeteringen te vinden. Waarbij vooral opvalt dat ook de eerste generatie HomePod nog apart aandacht krijgt.

Want deze update zorgt bij de eerste generatie HomePod ervoor dat de volumeregelaars veel preciezers werken bij lagere volumes, een erg welkom verbetering bij een device waarvan de kwaliteit van het geluid een zo’n belangrijk onderdeel is. Verder activeert deze update de sensoren voor temperatuur en vochtigheid in de HomePod mini en de 2e generatie HomePod, iets waar je in dit nieuwsbericht van MacFreak eerder al over kon lezen.

...
25 januari 2023 - 10:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Als je klikt op de link over ‘de beveiligingsaspecten’ die Apple altijd bij updates plaatst, dan kan je zien dat die lijsten steeds langer worden. Zo worden er in watchOS 9.3 maar liefst 11 dingen gecorrigeerd waar hackers gebruik van hadden kunnen maken, waarvan 3 in de kernel van dit besturingssysteem zelf.

In vergelijking zijn de nieuwe functies in de release notes maar karig, eigenlijk gaat het alleen om een nieuwe wijzerplaat. Dat is Unity-mozaïek, en die is toegevoegd ter ere van de zwarte geschiedenis en cultuur, in het kader van de viering van Black History Month. Wat Apple er niet bij vermeld is dat er ook verbeteringen in zitten voor Workouts en Ongelukdetectie, die laatste ...
24 januari 2023 - 10:58
Volgende pagina