https://www.macfreak.nl/modules/news/images/timemachine_logo.png
Apple’s ingebouwde optie om automatisch backups te maken, Time Machine, bestaat al sinds de introductie van Mac OS X 10.5 Leopard in augustus 2009. In computertermen dus een bejaard beestje, en jammer genoeg ook een beestje wat vooral op M1 Macs nog wel eens problemen wil geven.

Vooral op M1 Macs kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je het met een net geïnstalleerd, en dus nog maagdelijk, besturingssysteem niet lukt om Time Machine goed aan de praat te krijgen. Sinds Big Sur is hier al sprake van, het lijkt er op dat dit in Monterey ook nog niet opgelost is. Dat is onder anderen te zien in draadjes op zowel Reddit als het forum ...
vandaag 14:05

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VirtualReality-icoon.jpg
De goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo heeft kennelijk ook erg korte lijntjes met mensen die veel weten van de ontwikkelingen bij Apple voor de AR/VR headset. Zo meldt hij nu dat de eerste generatie daarvan ongeveer 350 gram weegt, en dat er al gewerkt wordt aan een lichtere versie.

Dat ongeveer 300 gram is trouwens niet erg precies, hij heeft het over tussen de 300 en 400 gram. Het zou dus ook dichter bij 300 gram kunnen uitkomen, of juist dichter bij 400 gram. Als het inderdaad lukt om in deze gewichtsklassen te komen dan is dat al een pluspunt voor Apple, de meeste headsets op de markt zijn zwaarder.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AugmentedRealityVirtu...
vandaag 12:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Inmiddels is de eerste Golden Master versie van macOS 12.1 update voor Monterey voor ontwikkelaars beschikbaar, waardoor we al kunnen zien welke belangrijke verbeteringen Apple binnenkort voor ons heeft klaarstaan. Daarbij is ook één grote afwezige: Universele bediening (Universal Control).

Aan een Golden Master wordt in de regel niets meer toegevoegd, dat is in principe de kandidaat voor de algemene release en wordt alleen nog maar aangepast als er op het laatste moment nog belangrijke bugs gevonden worden. De kans dat we binnenkort Universele bediening krijgen, de mogelijkheid om op meerdere devices maar één toetsen­bord, muis of trackpad te gebruiken, lijkt dus erg klein.


Apple heeft nu Universele bediening nog op de site staan als “Later di...
vandaag 12:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
Apps als bijvoorbeeld Signal hebben al een tijdje de mogelijkheid om berichten na een ingestelde tijd te laten verdwijnen. Prettig als je geen enorm archief van chats op je iPhone wil opbouwen, met bijbehorende hoeveelheid data, of als je jouw privacy zo veel mogelijk wil beschermen.

WhatsApp is bezig met ook steeds meer van dit soort instellingen in te bouwen, de concurrentie van de andere chat-apps wordt daar kennelijk gevoeld. Waardoor Meta’s CEO Mark Zuckerberg een boodschap over privacy kwijt kon: “We’re rolling out a new disappearing messages option on WhatsApp today so you’ll be able to make all new chats disappearing by default after 24 hours, 7 days, or 90 days. Not all messages need to stick around foreve...
gisteren 11:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPod-icoon.jpg
Vriend en vijand zijn het er over eens dat de derde generatie AirPods veel beter  is, niet in de laatste plaats omdat ze het geluid met adaptieve EQ  kunnen aanpassen, waardoor het voor goed geluid veel minder nauw luistert hoe deze AirPods in je oren zitten.

Om deze nieuwe AirPods nog meer onder de aandacht te brengen is Apple bezig met het uitbrengen van een aantal commercials die bij iedereen die al wat langer Apple volgt heel erg bekend zullen klinken. Want in deze serie zien we wat Apple tussen 2004 en 2008 ook gebruikte: dansers in silhouet die duidelijk van de muziek genieten.Er is wel één groot verschil met deze nieuwe campagne en die van ongeveer anderha...
gisteren 10:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-icoon.jpg
Eén van de selling points van de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro is de comeback van een heleboel aansluitingen die we eerder ook op MacBook Pro’s aantroffen, waaronder een SD-kaartlezer. Alleen blijkt de laatste niet bij alle kaarten even goed te werken.

Dit wordt nu alleen nog gesignaleerd op het forum van MacRumors, waar meerdere gebruikers laten weten dat wanneer een kaart niet werkt in een nieuwe MacBook Pro dat niets helpt, ook niet het op een andere manier formatteren. En het gaat om kaarten die alleen maar problemen geven in de MacBook Pro, met een externe kaartlezer in diezelfde MacBook Pro is er geen probleem.

[url=https://images.m...
gisteren 09:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-icoon-3.jpg
Je kon hier op MacFreak vandaag al eerder lezen wat er verwacht wordt voor de Apple Watch en voor de iPads van het komende jaar. Maar onze naam is MacFreak, dus hieronder de verwachtingen van alles wat Apple voor het komende jaar voor ons in petto heeft op Mac-gebied.

Dat zijn ten eerste een high-end iMac met Apple silicon en een groter scherm, die duidelijk boven de 24-inch ‌iMac zal komen in het programma, waarschijnlijk ook wat betreft de prestaties. Mochten die erg spectaculair zijn, dan krijgt deze misschien zelfs de naam iMac Pro mee. Als tweede wordt een helemaal vernieuwde MacBook Air verwacht met de opvolger van de M1-chip, waarschijnlijk de eerste M2.

...
6 december 2021 - 17:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2021Lineup-icoon.jpg
Naast de voorspellingen voor de Apple Watch voor het komende jaar heeft Mark Gurman in zijn nieuwe Power on nieuwsbrief ook wat nieuws over Apple’s plannen voor de iPad Pro, iPad Air en de goedkoopste ‘instap-iPad’ voor het komende jaar.

Om met de goedkoopste iPad te beginnen, die zou een relatief bescheiden update krijgen. Als de voorspellingen kloppen dan betekent het een True Tone display en een 12 megapixel groothoeklens, waardoor ook op deze iPad Middelpunt (Center Stage) in videogesprekken mogelijk zou worden. Als je Middelpunt aanzet blijf je vanzelf altijd centraal in bee...
6 december 2021 - 13:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
Voordat de Apple Watch Series 7 werd uitgebracht waren er geruchten dat het uiterlijk daarvan door platte kanten meer op de huidige iPhones zou gaan lijken. Maar het design bleef onveranderd, hoewel het scherm wel weer een stuk groter werd (terwijl de behuizing met één millimeter toenam).

Voor het komende jaar voorspelt Mark Gurman in zijn Power On nieuwsbrief dat er een update komt voor de Apple Watch SE. De SE modellen werden door Apple tot nu toe nooit ieder jaar ‘ververst’ en de vorige kwam in september 2020 uit, dus in de loop van het komende jaar een nieuwe ligt voor de hand. Net zoals de andere SE modellen zal het waarschijnlijk gaan om een ‘uitgeklede’ versie.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/new...
6 december 2021 - 11:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-iOS14-icoon.jpg
Google was ooit de beste zoekmachine, lekker snel en je krijgt bijna altijd direct het gezochte resultaat, inmiddels moet je je eerst door teveel advertenties heen worstelen. Datzelfde business-model zien we ook bij YouTube (van hetzelfde bedrijf), je krijgt zoveel advertenties te zien dat de lol er snel afgaat.

Net zoals de eindeloze pop-ups is dit waarschijnlijk een manier om ons allemaal te dwingen YouTube Premium te nemen, maar er is gelukkig een andere oplossing waarmee je niet je privacy inlevert: de Safari-extensie Vinegar Deze is niet gratis (kost € 1,99), maar is zeker die kleine uitgave waard. En het zijn niet alleen alle commercials die verdwijnen, je krijgt ook weer de mogelijkheid van picture-in-picture en video’s kunnen in de achtergrond spelen in iOS en iPadOS.

...
6 december 2021 - 10:40
Volgende pagina