https://www.macfreak.nl/modules/news/images/NoMansSky-icoon.jpg
Tijdens de WWDC vorig jaar zette Apple een persbericht op het web over Ventura, waarin onder andere te lezen was dat door de kracht van Apple silicon er meer AAA games naar de Mac zouden komen. Daarbij zaten EA’s GRID Legends, Capcom’s Resident Evil Village en No Man’s Sky van Hello Games.

Maar alleen Resident Evil Village is inmiddels in de Mac App Store te vinden (€ 44,99), voor GRID Legends moeten we het nog steeds alleen met de aankondiging doen, en van No Man's Sky werd ook niets meer vernomen. Tot gisteren, toen Sean Murray - de man achter Hello Games - een dui...
vandaag 13:20

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WWDC2023-icoon.jpg
De keynote van de World Wide Developer Conference 2023 begint in minder dan een week: aanstaande maandag 5 juni om 19.00 uur (onze tijd) is het zover. Volgens Bloomberg’s Mark Gurman zal Apple dan ook drie modellen aan de lijst van Macs die het inruilt toevoegen.

Volgens hem zijn dat de Mac Studio, 13-inch M2 MacBook Air en 13-inch M2 MacBook Pro, wat zou betekenen dat we van alle drie op dat moment nieuwe modellen kunnen verwachten. Dat er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe 15-inch MacBook Air gepresenteerd zal worden hangt al een tijd in de lucht, maar over de drie modellen hierboven waren nog geen eerdere geruchten.


Let op: het toevoegen van modellen aan de lijst van devices die ingeruild kunnen worden is niet altijd een garantie dat daarvan ook meteen een nieuw model uitgebracht word...
vandaag 10:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxDeepPurple-icoon.jpg
Het kan erg handig zijn, een app toegang geven tot waar je bent, en zo automatisch relevante informatie te krijgen van dingen die om jou heen gaande zijn. Maar wat veel mensen niet weten is dat je jouw locatie ook kan delen zonder dat een app exact weet waar je bent.

De meesten van ons zullen wat je hieronder ziet wel herkennen, inclusief de opties ‘Sta één sessie toe’, ‘Bij gebruik van app’ en ‘Sta niet toe’. Maar wat veel mensen niet blijken te zien is de optie ‘Exact: aan’ of ‘Exact: uit’, linksboven in het kaartje (hieronder met een rood pijltje eronder). Als dat daar uit staat, dan weet een app alleen maar ongeveer waar je bent. En dat is in verreweg de meeste gevallen ruim voldoende.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z...
vandaag 10:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Mimestream-icoon.jpg
Gebruik je Gmail op je Mac dan heb je een aantal gratis opties tot je beschikking. In een browser krijg je alles wat Gmail te bieden heeft, maar lever je in wat een aparte app te bieden heeft. En in een app krijg je wat desktop-apps als extra’s bieden, maar krijg je niet alle specifieke functies van Gmail.

Neil Jhaveri werkte bij Apple aan Apple’s eigen Mail-app, maar vond dat die niet genoeg bood voor Gmail. Dat is ook niet zo vreemd, want Apple Mail moet met alle providers samenwerken en gebruikt dus het standaard IMAP protocol. Maar Gmail’s aanpak is eigenzinnig, dingen als labels, een gecategoriseerde inbox, eigen filters en nog veel meer.


Zijn app Mimestream is het antwoord, geschreven in Swift en gebruik makend van AppKit en SwiftUI, waardoor het een echte Mac-a...
gisteren 09:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon-Yosemite.jpg
In 2011 werd My Photo Stream (Mijn fotostream) door Steve Jobs tijdens de WWDC geïntroduceerd als ‘maybe my favourite one’. Dat was logisch, want My Photo Stream bood voor de eerste keer de optie om al je recent genomen foto’s automatisch op al je devices te laten zien.

Maar My Photo Stream werd ingehaald door iCloud-foto’s. Het voordeel van My Photo Stream was dat het gratis was, maar je kon er maximaal 1.000 foto’s - en alleen maar foto’s - mee delen en alleen de foto’s die in de afgelopen 30 dagen genomen of toegevoegd waren. Bij iCloud-foto’s gaat het om zowel foto’s als video’s en is er geen limiet.


Dat brengt ons ook meteen bij het nadeel: als je meer gebruikt dan de gratis 5 GB die iCloud biedt, dan zal de hoeveelheid data moeten verminderen[/u...
27 mei 2023 - 09:45

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ApplePencil-icoon2.jpg
De Apple Pencil is één van de dingen die de iPad al een tijd erg aantrekkelijk maakt voor veel mensen, vooral als je ook tekent op dit device. Maar de Apple Pencil heeft één groot nadeel, als je die eenmaal kwijt bent dan is er niets dat je helpt om het terug te vinden, en een nieuwe kopen kost veel.

Daar zijn ze zich bij Apple ook van bewust, er is dan ook inmiddels al patent aangevraagd voor een versie van Apple Pencil die toegevoegd kan worden aan Apple’s Zoek mijn (Find My)-netwerk. Het idee is dat je jouw Apple Pencil terug kan vinden door deze een geluidje te laten maken, dat zou gebeuren door een klein tril-motortje dat aan de Apple Pencil zou worden toegevoegd.

[url=https://patentlyapple.typepad.com/.a/6a0120a5580826970c...
26 mei 2023 - 11:14

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Als je liever verrast wil worden tijdens de keynote van de WWDC dan kan je dit nieuwsbericht maar beter links laten liggen. Want in de video hieronder kan je alle belangrijkste nieuwe dingen van iOS 17 alvast zien voorbijkomen, waarvan de meeste voor alle iPhones geschikt zijn.

Eén ding is specifiek voor de iPhone 14 en daarna: de mogelijkheid om veel meer data te laten zien op het always-on display, op oudere iPhones is dat niet aanwezig en dus ook niet mogelijk. Verder zien we nieuwe lettertypes, widgets en songteksten op het lock screen, nieuwe iconen en meerdere timers tegelijkertijd.


Verder ook nog de mogelijkheid om het bedieningspaneel (Cont...
26 mei 2023 - 11:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutProX-Icoon.png
In New York vinden we The One Club for Creativity, een non-profit organisatie die als doel heeft om excellente creativiteit te inspireren, aan te moedigen en te ontwikkelen. Dat gebeurt ook door het uitreiken van prijzen, waarbij Apple met maar liefst 7 commercials in de prijzen viel.

Daarbij viel “The Greatest” dubbel in de prijzen, die ontving zowel Best in Show als Best in Discipline. In deze commercial laat Apple zien wat er allemaal al met Toegankelijkheid in iOS mogelijk is. Daarbij komen veel dingen aan bod, bijvoorbeeld deuren in de buurt detecteren, geluiden herkennen en stembediening....
26 mei 2023 - 10:50

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PlayStationLogo-icoon.jpg
Als je in een jaren negentig een Mac-gebruiker bent dan heb je waarschijnlijk ook wel eens Marathon gespeeld. Deze first-person-shooter kwam in 1994 uit en was een van de eerste met een 3D engine waardoor je als speler rond kon bewegen (en andere game die dat ook leverde was Wolfenstein 3D).

Bijna 30 jaar later komt er een nieuwe versie van Marathon, hieronder kan je daar de teaser van zien. Maar jammer genoeg niet voor de Mac, Bungie brengt de nieuwe versie uit voor de PlayStation 5. Let trouwens wel op het eerste zinnetje dat in de teaser zichtbaar is, dat “NOT ACTUAL GAMEPLAY.” staat er beslist niet voor niets, de uiteindelijke game ziet er waarschijnlijk niet zo spectaculair uit.


Maar het zal ongetwijfeld wel een enorme stap vooruit zijn ten opzichte van wat in de jaren negentig de top van de ...
26 mei 2023 - 10:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Health-app-icoon.png
Eén van de datasets waar veel partijen interesse in hebben zijn die van onze gezondheid. Niet alleen heel erg interessant voor bijvoorbeeld verzekeraars, maar omdat er zo ontzettend veel uit af te leiden is ook voor heel veel andere partijen, waarvan je het op het eerste gezicht niet zou verwachten.

Apple heeft in de afgelopen periode een aantal belangrijke stappen gezet om deze data zo privé mogelijk te houden. Zo wordt zoveel mogelijk op het device zelf verwerkt, zodat het praktisch onmogelijk wordt om mee te gluren, ook niet voor Apple. Want alle data is versleuteld, behalve de data die ook op het vergrendelscherm getoond kan worden, bijvoorbeeld voor hulpdiensten in een noodgeval.


De data die wel naar Apple’s servers gestuurd wordt is altijd alleen de strict noodzakelijke. Wil je deze data met iem...
25 mei 2023 - 10:51
Volgende pagina