https://www.macfreak.nl/modules/news/images/GarageBand2020-icoon.jpg
Als je de afgelopen jaren niet onder een steen hebt geleefd dan heb je vast het nummer Clarity van Zedd al eens voorbij horen komen. Deze enorme hit voor de dansvloer werd op 14 november 2012 voor het eerst uitgebracht als de derde single van het album met dezelfde naam.

Heb je deze song tot nu wel gemist, dan kan je dat hieronder alsnog inhalen. De zangeres is de Britse Foxes, en de schrijvers waren Anton Zaslavski, Matthew Koma, Porter Robinson en Skylar Grey (Zedd was de producer). Sindsdien zijn er veel mixes van deze song uitgebracht, waaronder ook een van de Nederlandse DJ Tiësto, maar hieronder dus het origineel.


Ter ere van het tienjarig jubileum van deze hit kan je daarvan in GarageBand nu je eigen mix maken. Dat doe je door in de Gel...
vandaag 12:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/VirtualReality-icoon.jpg
Als je iemand bent die reikhalzend uitkijkt naar Apple’s nieuwe headset, dat waarschijnlijk een combinatie zal gaan bieden van van Augmented Reality en Virtual Reality, dan zal je volgens analist Ming-Chi Kuo waarschijnlijk nog even geduld moeten hebben.

Deze analist van het Aziatische TF International Securities heeft het vaak bij het rechte eind, en als het gaat om de keten van toeleveranciers van Apple eigenlijk altijd, hij heeft daar duidelijk goed de vinger aan de pols. In de tweet hieronder kan je lezen dat hij denkt dat de onderdelen wel in de eerste helft van het komend jaar al op grote schaal geleverd kunnen worden, maar dat de vertraging in de assemblage zit.

https://twitter.com/...
vandaag 11:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Ventura-icoon.jpg
In iOS en iPadOS 16 is het erg eenvoudig om met een model dat ondersteuning heeft voor Livetekst en Visueel opzoeken om een onderdeel uit een foto te kopiëren en elders te gebruiken. Hiervoor open je een foto, houd je kort vinger op het onderwerp.

Als er dan een bewegende rand om het onderwerp heen verschijnt heb je drie opties: klik op Kopieer, op de Deel-knop linksonder of je sleept het naar een e‑mail, tekstbericht of notitie. Meer uitleg hierover vind je op deze pagina. Deze optie werd tijdens de keynote van de WWDC dit jaar gedemonstreerd, maar hoe het in Ventura (macOS 13) werkt kreeg tot nu toe minder aandacht.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSVenturaSnelleTake...
vandaag 11:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/GoogleMapsLogo.gif
Sinds de lancering van Google Maps in februari 2005 heeft het bedrijf daarvoor altijd maps.google.com als URL gebruikt. Dat is belangrijk, want door het gebruik van een aparte URL geldt bijvoorbeeld de toestemming om je locatie te gebruiken alleen maar daarvoor.

Maar ergens in de afgelopen week heeft Google dit aangepast, Google Maps gebruikt nu google.com/maps, als je op de eerste link in dit nieuwsbericht klikt wordt je automatisch naar deze nieuwe URL doorgestuurd. Gebruik je Google Maps op een iPhone dan heb je mogelijk een melding gezien dat je (opnieuw) toestemming moet geven voor het gebruik van je locatiegegevens, dat komt door deze wijziging bij Google.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt...
3 december 2022 - 10:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPad10eGeneratie2022Lineup-icoon.jpg
De tiende generatie iPad betekent een boel eersten voor Apple, en ons, de gebruikers. Zo verdween voor het eerste de Home-knop aan de voorkant en is dit de eerste iPad waarbij de camera aan de brede kant zit, zodat de camera in ‘landschap’ gebruikt kan worden.

Vooral dat laatste is erg welkom, en het lijkt een kwestie van tijd voordat de iPad Air en de iPad Pro modellen dat ook zullen hebben. Want net zoals al die suffe foto’s met een ‘staande’ iPhone is het voeren van een videogesprek met iemand die het device niet horizontaal kantelt ook niet ideaal. Maar dat brengt ons ook bij het grootste nadeel van deze iPad: die gebruikt nog steeds de 1e generatie Apple Pencil.


In de teardown hierboven is te zien waarom: de camera aan de zijkant maakt het onmogelijk om daar ook alle benodig...
2 december 2022 - 08:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleCarkey-icoon.jpg
In 2020 introduceerde Apple de mogelijkheid om auto’s open te maken door simpelweg je iPhone bij de deur van de bestuurder te houden. Deze autosleutels worden aan de de Wallet-app toegevoegd en erin bewaard op dezelfde manier als bijvoorbeeld een credit of debiet-kaart.

Op dit moment zijn er nog maar erg weinig auto’s waarmee dit werkt, het zijn vooral de duurdere modellen van BMW, Kia en Genesis. Dat het nu ook mogelijk is om deze autosleutels met Android te delen komt onder andere doordat Apple hard bezig is geweest met de Internet Engineering Task Force (IETF) en andere om te komen tot een standaard voor deze industrie.

[img]https://www.macfreak.nl/m...
2 december 2022 - 08:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/RealityScan-app-icoon.jpg
Bij de aankondiging van macOS Monterey vorig jaar konden we ook zien hoe je makkelijk reeële objecten kan scannen om ze in augmented reality te gebruiken. Maar dit Object Capture is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, en voor de meesen van ons waarschijnlijk te ingewikkeld.

Dat het ook een stuk makkelijker kan laat RealityScan zien, een nieuwe gratis app van Unreal Engine in de App Store. En mocht de naam Unreal Engine je bekend voorkomen, dat is inderdaad de engine van Epic Games, de softwaremaker die al tijden overhoop ligt met Apple. Maar dat conflict gaat over de betaalmogelijkheden binnen apps, en daar is hier geen sprake van.

https://ww...
2 december 2022 - 08:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/twitter-logo.png
Sinds de overname van Twitter door Elon Musk en de chaos waarin het bedrijf sindsdien verkeert heeft Musk onder andere getweet over de vermindering van het aantal advertenties van Apple op Twitter. De reden daarvoor is duidelijk: Apple was tot recent de grootste adverteerder op dit platform.

Maar Tim Cook staat niet voor niets bekend als een uitstekende CEO, ook op het politieke vlak. En dus werd Elon Musk uitgenodigd op Apple Park, het hoofdkwartier van Apple in Cupertino. Daar wandelde hij rond met Tim Cook, bewonderde de omgeving, en kwam tot de conclusie dat de tekst van zijn eerdere nogal panische tweet dat Apple zou dreigen om Twitter uit de App Store te verwijderen zonder opgaaf van reden kennelijk nergens op...
1 december 2022 - 12:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Accessibility.jpg
Apple heeft al niet voor niets al veel onderscheidingen op het gebied van toegankelijkheidsvoorzieningen (accessibility) gekregen. Het zijn precies deze voorzieningen die centraal staan in een nieuwe filmpje, waarin we in ruim twee minuten veel voorbeelden voorbij zien komen.

Bijvoorbeeld hoe een vrouw zonder armen haar iPhone met haar stem en AssistiveTouch kan bedienen, hoe zijn iPhone de wereld van een blinde man om hem heen kan door die te beschrijven toegankelijk maakt, hoe een dove moeder dankzijn haar iPhone goed op haar kind kan reageren, en meer.


De titel van dit filmpje is “The Greatest” en het nummer wat je hoort is I Am the Greatest van Spinifex Gum met het Marliya Choir,...
1 december 2022 - 10:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS16-icoon.jpg
Voor iedereen met iOS 16 op de iPhone heeft Apple een update op de servers klaarstaan, waardoor we bij versienummer 16.1.2 zijn aangeland. Deze update verbetert Ongelukdetectie (Crash Detection) voor alle iPhone 14 en iPhone 14 Pro-modellen.

Daarnaast brengt deze update ook verbeteringen voor de verbindingen die we de hele dag door maken met onze GSM providers, welke dat zijn wordt er niet bij verteld. Mogelijk zijn er ook nog verbeteringen op het gebied van de beveiliging, maar op Apple’s pagina daarover staat op dit moment de vermelding “details available soon”, daar moeten we dus nog even geduld voor hebben.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16.1.2R...
1 december 2022 - 09:47
Volgende pagina