https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SwiftPlaygrounds-icoon.jpg
Nu iPadOS 15.5 en macOS 12.4 uit zijn was het voor Apple ook mogelijk om een nieuwe update voor Swift Playgrounds uit te brengen. Mocht je deze gratis app nog niet kennen, die is bedoeld voor iedereen die op een makkelijke en speelse manier wil leren programmeren.

Naast de vanzelfsprekende probleemoplossingen die in zo’n beetje iedere update van een app zijn er ook een aantal nieuwe dingen. Daarbij valt op dat de lijst van nieuwe dingen in de release notes voor macOS 12.4 veel langer is dan dan die voor iPadOS 15.5. Daarom vindt je ze allebei hieronder, zodat ze zelf makkelijk kan zien wat in welke versie allemaal is toegevoegd.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadSwiftPlaygrounds4.jpg[/img...
vandaag 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Tussen 2007 en 2016 organiseerde Apple iTunes Festivals. Daarbij trad een aantal artiesten op in Londen, wat dan natuurlijk ook via Apple te volgens was. Apple lijkt deze traditie nu weer nieuw leven te gaan inblazen, alleen nu met een serie van concerten met steeds één artiest.

Deze concerten gaan nu toepasselijk ‘Apple Music Live’ heten, het eerste is aanstaande vrijdag, maar voor ons is er wel een addertje onder het gras. Want het begint daar om negen uur ’s avonds, en dan is het bij ons inmiddels al drie uur in de nacht. Waarschijnlijk zijn het alleen de heel erg fanatieke Harry Stiles fans die dat er voor over hebben.


Maar er is ook nog een tweede en een derde kans, het concert zal herhaald worden op 22 mei om 6 uur ’s avonds (18.00 uur) onze tijd en op 26 mei 11 uur ’s ochtend...
vandaag 10:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Weegschaal-Mooier.jpg
Als je wel eens een Amber Alert binnen hebt gekregen via AirPods dan weet je dat ze erg luid zijn, en zich niet aanpassen aan het ingestelde volume van dat moment. Met andere woorden, als je op laag volume van zachte muziek aan het genieten bent, dan schrik je je waarschijnlijk rot.

Je bent de enige niet die daar last van heeft, en er zijn antuurlkijk al draadjes over op Reddit, bijvoorbeeld deze of deze. In de Amerikaanse staat Californië is nu een rechtszaak gestart waarin geclaimd wordt dat het harde geluid van een Amber Alert de trommelvliezen van een jongetje van 12 jaar onherstelbaar beschadigd zou hebben.

...
vandaag 10:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Accessibility.jpg
Heb je geen handicap dan ken je Toegankelijkheid (in Instellingen) waarschijnlijk omdat een instelling daarin ook handig voor jou was. Maar voor mensen met een handicap is het enorme werk dat Apple daar verzet vaak het verschil tussen isolatie, of deelnemen aan de maatschappij.

De leidende positie van Apple in dit veld was ongetwijfeld ook de reden dat Tim Cook recent uitgekozen werd om de speech voor de afstuderenden van Gallaudet University te geven. Ondertussen gaat het werk bij Apple door, waarbij natuurlijk ook gebruik gemaakt wordt van sensoren die in de afgelopen tijd aan iPhones zijn toegevoegd.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16AccessibilityDoorD...
vandaag 09:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Volksbank-logo-icoon.jpg
Een tijdje geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat alle banken van de Volksbank ook Apple gaan aanbieden. En in de update bij dat nieuwbericht kon je recent ook al lezen dat die uitrol inmiddels bij alle banken van de Volksbank al volop aan de gang was.

Die banken zijn de ASN bank, SNS en de RegioBank, bij alle drie is het inmiddels zover. De Volksbank heeft trouwens nog een dochter, BLG Wonen, maar zoals de naam al aangeeft is de kerntaak van die bank hypotheken, en Apple Pay ligt daarvoor natuurlijk niet voor de hand.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ApplePayASNapp.jpg


Maar bij de...
gisteren 14:06

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Als er een update voor de huidige versie van macOS wordt uitgebracht dan komen kort daarna in de regel ook updates voor de twee voorgaande versies van het besturingssysteem voor de Mac. Tenminste, als er niet plotseling onverwachte vertragingen optreden.

Maar nu zijn ze er wel gewoon zoals verwacht, de Security Update 2022-004 Catalina en macOS Big Sur 11.6.6. De lijst aan opgeloste bugs voor het verbeteren van de veiligheid is enorm, en laat nog eens zien hoe belangrijk dit soort updates geworden zijn, en hoezeer alle besturingssystemen tegenwoordig constant onder vuur liggen.
...
gisteren 12:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
Updates maken soms duidelijk hoeveel moeite Apple moet doen om bepaalde functies wereldwijd uit te rollen. Want ieder land heeft natuurlijk eigen wet- en regelgeving, waardoor sommige functies daar pas (heel erg) veel later beschikbaar kunnen komen.

Dat zien we in deze update voor watchOS, waarin de ECG-fuctie eindelijk ook in Mexico beschikbaar komt. Deze functie, die al meerdere levens gered heeft, is al beschikbaar sinds het uitkomen van de Apple Watch Series 4, in september 2018. Het heeft dus meer dan 3,5 jaar geduurd voordat iedereen met een Apple Watch in Mexico hier ook gebruik van kan maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS8.6ReleaseNotes.jpg

klik op de afbeelding voor een grotere versie[/siz
...
gisteren 11:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
tvOS 15.5 is de vijfde update die Apple heeft uitgebracht voor het besturingssysteem voor de Apple TV HD en Apple TV 4K, de modellen met een App Store. Apple laat zelden weten wat er in een update voor tvOS zit, dat gebeurt alleen als er echt nieuwe functies worden toegevoegd.

Dat soort functies zijn niet gevonden in de eerdere bèta-versies die Apple eerder al distribueerde, de kans dat die in deze uiteindelijke versie te vinden zijn is dan ook nihil. Maar ook alle kleine aanpassingen zorgen in de regel dat je Apple TV nog probleemlozer z’n werk zal doen, daarom is ook deze update toch een aanrader.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS15PresentationSlide.jpg


Dat advies is ook omdat de veiligheid in deze update wel degelijk ook we...
gisteren 10:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePodMiniLineup-icoon.jpg
Communicatie is bij de teams achter HomePod Software en tvOS kennelijk geen prioriteit, want de updates voor deze devices geven zelden aan wat er nu eigenlijk nieuw is. We moeten het dan doen met vage omschrijvingen als ‘algemene prestatie- en stabiliteitsverbeteringen’.

We moeten er dus kennelijk maar van uitgaan dat het de moeite is om zo’n update te installeren, zonder dat de ontwikkelaars er achter de moeite nemen om ons ook maar een beetje inzicht te geven wat ze nu precies verbeterd hebben. Het goede nieuws is dat ik deze update inmiddels op een paar HomePod mini’s heb gezet, en dat deze daarna nog precies even goed werken als daarvoor.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodSoftware15.5ReleaseNotes.jpg

[cente...
gisteren 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Het was bekend dat de nieuwe versie voor macOS Monterey  kwam, zo kon je hier op MacFreak al lezen dat daarin bijvoorbeeld Universal Control niet meer in bèta zou zijn. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de iPadOS 15.5, hierbij gaat nu eenmaal over het naadloos samenwerken van deze twee.

Maar er is meer, zo heeft de Apple Podcasts-app in macOS 12.4 een nieuwe instelling voor het beperken van het aantal afleveringen dat op je Mac bewaard wordt, vooral welkom als je op je Mac niet zo veel ruimte meer beschikbaar hebt. Verder brengt deze update ondersteuning voor Studio Display firmware-updates, zodat die voortaan geïnstalleerd kunnen worden zonder dat daar een update van macOS voor nodig is.

[url=https://www.macfreak.nl/module...
gisteren 10:25
Volgende pagina