https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MYST-Logo.gif
Als je je leeftijd liever geheim houdt, dan kan je maar beter niet overal te koop te lopen met je liefde voor Myst. Want dit avonturenspel kwam uit in 1993, je moet dus minstens in 1985 geboren zijn om daarvan genoten te hebben. Maar de meeste fans waren vaak wel een paar jaar ouder.

Maar als je daar lak aan hebt, dan is er goed nieuws: er komt een remake van Myst voor zowel de PC als de Mac. En heb je een Oculus VR bril dan is het nieuws nog beter, want er komt ook een Virtual Reality (VR) versie van. En je hoeft er niet héél erg lang meer op te wachten, deze nieuwe versie van Myst wordt in het derde kwartaal van dit jaar al verwacht.


Eerdere versies voor de Oculus kregen in zowel UploadVR...
gisteren 14:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Lion-icon.png
Toen Apple in oktober 2013 10.9 Mavericks uitbracht was dat de eerste versie van macOS die gratis was. Voor de versies daarvoor daalden de prijzen bij iedere versie, maar gratis waren ze nooit. En in de afgelopen jaren waren die dan ook nog steeds, tegen betaling, in de online Apple Store te vinden.

Dat had te maken met fiscale regels, een bedrijf als Apple mag software die nodig is voor bepaalde hardware niet ineens gratis maken, dat zou door de IRS (de Amerikaanse Belastingdienst) als een inbreuk op de eerdere prijsstelling en afspraken gezien worden. Dat had betekent dat Apple er zelf geld voor neer moest leggen, dus moesten wij blijven betalen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iMacEnMacBookAirMountainLion.jpg


Maar inmiddels...
gisteren 14:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BraveBrowser-icoon.jpg
Terwijl Google nog steeds bezig is met het zoveel mogelijk te weten te komen van ons allemaal is het allang mogelijk om geld te verdienen op een andere manier, bijvoorbeeld door advertenties te tonen die aansluiten op hetgeen we zoeken. Dat is trouwens hoe Google ooit zelf begon.

Dat Brave ook in dit gat springt is niet zo vreemd, het is het bedrijf dat al een prima alternatief voor Google’s Chrome browser biedt. Want gebaseerd op dezelfde code, maar met de focus op privacy. Dit bedrijf biedt nu ook een zoekmachine aan, onder de voor de hand liggende naam “Brave Search”. Deze optie is te vinden in de Brave-browser, zowel voor de Mac, Windows, Linux, Android en iOS.Alle desktop-versies van de Brave-browser zijn hier te vinden, voor iOS moet je [url=https:...
gisteren 08:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SafariTechnologyPreview-icoon.jpg
Wil je risicoloos toekomstige versies van Safari testen, dan is de Safari Technology Preview altijd een prima manier. Deze kan je gewoon naast de ‘gewone’ Safari installeren en gebruiken. En eenmaal geïnstalleerd krijgt het via Systeemvoorkeuren de benodigde updates, net zoals macOS.

Deze Safari Technology Preview is op dit moment extra interessant, want daarin vind je nu al een aantal dingen waar je anders op moet wachten tot macOS 12 Monterey in de herfst wordt uitgebracht. Eén van de meest opvallende dingen daarvan is dat de adresbalk nu in de actieve tab te zien is, daardoor minder verticale ruimte inneemt en je dus meer ruimte overhoudt voor de content van de site. Vooral op kleinere schermen een groot voordeel.

[img]https:/...
22 juni 2021 - 16:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
SellCell heeft in de VS onderzocht hoeveel mensen de volgende iPhone zouden kopen als die iPhone 13 zou gaan heten. Bijna één op de vijf (18,3 procent) blijkt last te hebben van triskaidekafobie: angst voor - of weerzin tegen - het getal 13, en zeggen dat ze die iPhone zouden overslaan.

Het is nog niet bekend hoe Apple de iPhones die deze herfst uitkomen gaat noemen, met de naam iPhone 12s zou dit probleem natuurlijk een jaar uitgesteld kunnen worden. Maar het getal 13 helemaal overslaan lijkt minder voor de hand te liggen, waarschijnlijk zal dat met de versie van macOS volgend jaar ook niet gebeuren (met macOS Monterey zitten we op macOS 12).

[img]https://www.sellcell.com/blog/w...
22 juni 2021 - 15:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Apple_Logo_Regenboog_Origineel.jpg
Als je geen ‘ouwe bok’ bent is het nu waarschijnlijk erg moeilijk voor te stellen; er was een tijd dat de introductie van een computer als de Macintosh 128K ronduit revolutionair was. Voor het eerst was een kleine computer in staat om van alles te doen, waarvoor je voordien een bakbeest nodig had.

Steve Jobs introduceerde deze eerste Macintosh als een goochelaar in strak pak, waarbij hij eerst liet weten dat alles wat op het grote doek te zien was gegenereerd werd door wat er in de tas naast hem stond. Een tas die trouwens apart te koop was. En voor het eerst was er bediening van een grafische interface met een muis, iets wat verreweg de meeste mensen toen nog nooit meegemaakt hadden.


Motion designer Thibaut Crepelle voeg zich af hoe...
22 juni 2021 - 11:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iCloud-icoon.jpg
Tijdens de WWDC werden nieuwe opties voor het betaalde gedeelte van iCloud (wat nu iCloud+ gaat heten) aangekondigd. Dat waren Verberg mijn E-mail (uitgebreide versie van Log in met Apple), een eigen domein aanmaken, meer camera’s met Veilige video in HomeKit en Private Relay.

iCloud Private Relay verbergt je IP-adres, maar gaat daarbij een stap verder dan VPN-aanbieders. Want bij een VPN moet je die aanbieder vertrouwen, want die zou mogelijk toch nog jouw IP-adres kunnen zien. Bij iCloud Private Relay surf je via twee partijen: Apple en een zogenaamde ‘trusted provider’.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/im...
22 juni 2021 - 10:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
In 2005 kondigde Apple de overstap naar Intel processors aan, waarmee het marktaandeel van Intel   steeg. Maar Intel miste de afslag naar mobiel, ondanks dat Steve Jobs ze daarbij hielp, ze dachten niet dat de iPhone zo’n groot succes zou worden.

Iets waarover Paul Otellini, toen CEO van Intel, later toegaf enorm spijt te hebben. Niet alleen miste Intel hierdoor enorm veel inkomsten die het maken van de processors voor de iPhone opgeleverd had, de overstap van Apple naar eigen processors voor alle Macs was dan waarschijnlijk helemaal niet gebeurd. Tenminste, als het Intel in dat scenario wel gelukt was om krachtige processors te maken die erg weinig energie verbruiken.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1processorOverzich...
21 juni 2021 - 12:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS14-icoon.jpg
Waarschijnlijk heeft nog niemand van ons er tot nu toe ooit mee te maken gehad, maar onderzoeker Carl Schou heeft gevonden dat als de tekst “%p%s%s%s%s%n” (zonder aanhalingstekens) in de naam van een Wi-Fi netwerk staat, dat dit de Wi-Fi op je iPhone compleet uitzet.

En compleet betekent dan ook echt compleet, zelfs een herstart helpt niet. Mocht jij verbinding hebben gemaakt met een netwerk waarin een grapjas de tekst hierboven in de naam verwerkt heeft, dan is er gelukkig toch een oplossing. Daarvoor ga je naar Instellingen → Algemeen → Stel opnieuw in en kies je daar voor de optie “Herstel netwerkinstellingen”.


Daarna zal je Wi-Fi weer gewoon werken, je zal alleen opnieuw moeten inloggen bij netwerken waarvan daarvoor de gegevens in jouw iPhone vastgelegd waren en waarmee je dus...
21 juni 2021 - 11:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutPro2020-icoon.jpg
Naast de 10.2.4 update voor iMovie heeft Apple inmiddels ook updates voor Final Cut Pro (€ 329,99), Compressor (€ 54,99) en Motion (€ 54,99) op de servers gezet. Waarmee dus alle apps van Apple die iets met video te maken hebben een update hebben gekregen.

Wat betreft de update van Motion kunnen we snel klaar zijn, het enige wat Apple daarbij vermeldt is “Stabiliteitsverbeteringen”. Met andere woorden, misschien merk je er geen klap van, maar het is ook mogelijk dat de reden waarom Motion bij jou keer op keer crashte nu net met deze update verholpen wordt. Kortom, het zou prettig zijn als Apple iets meer h...
21 juni 2021 - 10:00
Volgende pagina