https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Intel_Logo.jpg
Eerder vandaag kon je hier lezen dat TSMC begonnen is met de eerste pilot-productie van chips die op 3 nanometer gegraveerd worden. De meest logische klant hiervoor is Apple, een trouwe partner van TSMC en al jaren een enorme afnemer van het beste dat dit bedrijf kan produceren.

Maar volgens DigiTimes (betaallink) zou er een andere grote kaper op de kust zijn: Intel. Meerdere mensen uit het hogere management worden in het midden van deze maand bij TSMC verwacht om te praten over het produceren van zulke chips en de capaciteit daarvoor. Intel zou dit proces graag willen gebruiken voor de geplande Meteor Lake processors van dit bedrijf, door dit proces van TSMC te gebruiken hopen ze de concurrentie met Apple b...
gisteren 11:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleLogoChina-icoon.jpg
Waarschijnlijk heb je het al gezien of gelezen: de tennisbond Women’s Tennis Association (WTA) heeft besloten om alle toernooien in China te schrappen totdat overduidelijk is dat Peng Shuai, de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel, echt veilig is.

Peng Shuai is niet meer in het openbaar gezien sinds ze vertelde dat voormalig vice-premier Zhang Gaoli haar had geforceerd om seks (“sexual relations”) met haar te hebben. Dit is voor het eerst dat ooit zo’n beschuldiging tegen een hoogstaand politicus in China geuit wordt, Peng Shuai is sindsdien alleen via video verbindingen gezien. Daarin vertelt ze dat alles oké is, maar omdat ze verder niet vrij is om te gaan en staan waar ze wil wordt dit niet geloofd.

[ur...
gisteren 10:52

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ARM-logo-icoon.jpg
In september vorig jaar kon je hier op MacFreak lezen dat NVIDIA van de Japanse eigenaar Softbank Arm overnam. Daarbij werd verzekerd dat de huidige fabrikanten die Arm-chips gebruiken, waaronder Apple en Qualcomm, daar geen last van zouden hebben.

Er waren mensen en bedrijven die daar ernstige bedenkingen bij hadden en bezwaar aantekenden. Dat waren onder andere Hermann Hauser, één van de mensen die aan de wieg van Arm stonden, en Qualcomm. Het lijkt er op dat de tegenstanders nu ergens gehoor hebben gekregen, The Federal Trade Commission (FTC) in de VS heeft nu [url=https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2021/12/ftc-sue...
gisteren 10:23

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M3-chip-icoon.jpg
Bij DigiTimes hebben ze geen erg goede reputatie wat betreft voorspellingen op de wat langere termijn. Maar ze laten keer op keer wel zien dat ze korte lijntjes hebben binnen de industrie, en als ze rapporteren dat iets op dit moment gaande is dan is het een zeer betrouwbare bron.

Datzelfde DigiTimes schrijft nu (betaallink) dat ze bij Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) begonnen zijn met een pilot-productie van de eerste chips die met een nog kleiner 3 nanometer-proces gemaakt worden. Deze N3 chips zijn hoogstwaarschijnlijk kandidaat voor de generatie snelle krachtpatsers die Apple in 2023 wil gaan uitbrengen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ProDisplayXDRenMacPro.jpg
[/ur
...
gisteren 10:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStoreAwards2021-icoon.jpg
Na alle lijstjes waarin de balans van het jaar wordt opgemaakt komt er ook nog altijd de kers op de taart: de App Store Awards. Deze prijzen worden uitgedeeld door de mensen die bij Apple dag en nacht in de App Stores bezig zijn om de meest bijzondere en waardevolle apps van dit jaar vinden.

Daar zijn natuurlijk erg mooie apps en games bij, in de meeste gevallen zijn deze natuurlijk ook al (erg) succesvol. Maar bijna altijd zijn het apps die je eigenlijk niet mag missen, of op zijn minst de moeite zijn om even goed te bekijken. Deze prijzen worden uitgereikt voor de iPhone, iPad, Mac, Apple TV en Apple Watch, alle devices met een App Store komen dus aan bod.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppStoreAwards2021.jpgi...
2 december 2021 - 15:48

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Na de jaarlijstjes van Apple Music en de podcasts moest natuurlijk ook de App Store nog aan de beurt komen. Bij komend voordeel is dat de lijstjes van de populairste apps en games waarschijnlijk ook veel meer op ons van toepassing zijn, met name games zijn zelden aan een land verbonden.

Dat de meest gedownloade app in de categorie ‘gratis’ TikTok is zal de meesten van ons niet verbazen, de rest van dat lijstje ook niet (YouTube, Instagram, Snapchat en Facebook). Bij de betaalde apps wordt het interessanter, daar staat Procreate Pocket op plaats één, gevolgd door HotSchedules, The Wonder Weeks en TouchRetouch. Bij de gratis iPad apps is de top drie Netflix, Disney+ en ...
2 december 2021 - 14:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Heb je macOS 12 Monterey op je Mac en gebruik je de optie ‘Klikken om te tikken’ (Tap to click) op een trackpad dan heb je misschien gemerkt dat het niet altijd werkt. In Monterey bleek deze functie bij veel mensen onvoorspelbaar, soms werkte het prima, maar dan plotseling weer helemaal niet.

De Klikken om te tikken-optie vind je in Systeemvoorkeuren →  Trackpad linksonder in het eerste tabblad (Aanwijzen en klikken). Deze optie is bedoeld voor mensen die willen dat heel erg zachte aanrakingen ook als klikken geregistreerd worden door macOS, als je van nature iets harder klikt dan heb je deze optie waarschijnlijk helemaal niet nodig. In Monterey werkte deze optie dus niet bij iedereen.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SysteemvoorkeurenKlikken.jpg[/...
2 december 2021 - 10:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Het is de tijd van de eindejaarslijstjes, zoals bijvoorbeeld van de best beluisterde podcasts, maar ook wat het meest beluisterd werd in Apple Music, en meer. Zo is er bijvoorbeeld ook de lijst van de nummers waarvan de tekst het meest werd gelezen, of die het meest via Shazam werden opgevraagd.

Op nummer één van dat laatste lijstje staat Astronaut In The Ocean van Masked Wolf. En ook tijdens Fitness wordt natuurlijk veel naar muziek geluisterd, waarbij het natuurlijk voor de hand ligt dat het daarbij om optimistische en lekker up-tempo muziek gaat. Dat klopt, want daarbij staat Head & Heart (feat. MNEK) van Joel Corry op nummer één


https://www.youtub...
1 december 2021 - 15:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhoneSE2020-icoon.jpg
De geruchten rond de derde generatie iPhone SE wijzen al een tijd steeds in dezelfde richting: het design is op de iPhone 8 gebaseerd, het toevoegen van 5G is het belangrijkst. Door het toevoegen van dit model aan de productlijn vind je daar ook een goedkopere iPhone met 5G.

Het Taiwanese onderzoekbureau TrendForce sluit zich ook bij deze voorspellingen aan. Eerder voorspelde de goed ingevoerde analist Ming-Chi Kuo al dat de derde generatie iPhone SE een 4,7-inch display zou krijgen, gecombineerd met Touch ID onder de Home-knop en bredere randen dan de andere iPhone's. Met andere woorden; als de voorspelling klopt, dan verandert er niets aan het uiterlijk van de nieuwe iPhone SE ten opzichte van het huidige model.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneS...
1 december 2021 - 11:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Podcasts2-icoon.jpg
Het eind van het jaar nadert en dus is het tijd voor de lijstjes. Bij Apple hebben ze onder andere de lijsten van de beste en populairste podcasts gepubliceerd. Daarin ligt de nadruk natuurlijk op podcasts in het Engels, Apple is nu eenmaal een Amerikaans bedrijf.

Als de Engelse taal geen probleem of barrière is, dan kan je in deze lijsten veel vinden wat beslist de moeite waard is. Denk aan A Slight Change of Plans met Maya Shankar, die volgens Apple de titel ‘Best Show of the Year’ verdient. Deze podcast combineert het vertellen van verhalen met met cognitieve- en gedragswetenschap. Die verhalen gaan onder andere over mensen in het systeem van de pleegzorg of die medische ...
1 december 2021 - 11:14
Volgende pagina