geplaatst door: tba
Sinds enige tijd, volgens mij vandaag precies 3 maanden, ben ik in het bezit van een nieuwe MacBook Pro 13" Retina (Custom Build i.v.m. 16GB RAM en US keyboard). Qua hardware ben ik nog steeds zeer content met mijn keuze, maar qua software begin ik mij onderhand af te vragen of ik niet toch beter een Windows laptop had kunnen aanschaffen.

Waarom? Omdat mijn MacBook nog geen dag níet is vastgelopen! Hij werd af-fabriek met Mavericks geleverd, terwijl Yosemite eind oktober 2014 al beschikbaar was. Ik heb de laptop dan ook direct na het uitpakken geupdate naar Yosemite via de App Store.

Zolang ik hem als veredelde iPad gebruik, dus om te surfen, gaat alles meestal wel goed (maarja, daarvoor had ik reeds een iPad). Zodra ik ook maar iets anders doe, en dan echt geen spannende zaken ondanks de relatief zware config van het apparaat (voor gekozen i.v.m. ontbreken van upgrade mogelijkheden achteraf), dan word ik om de haverklap geconfronteerd met vastlopers. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of hij blijft minimaal 1x vasthangen.

E.e.a. begint mij onderhand ernstig te frustreren; dit is logischerwijs niet de gebruikerservaring die ik verwacht had van dit dure apparaat.

Wat heb ik al gedaan om de oorzaak van de problemen te achterhalen?

* Een extra (beheer) account aangemaakt en e.e.a. daaronder getest. In no-time dezelfde klachten, dus de problemen zijn niet account-gebonden.
* Bij het opstarten direct na het deuntje "D" ingedrukt gehouden voor Diagnose (Apple Diagnostics). Resultaat is code ADP000, dus geen hardware problemen gevonden.
* In Veilig Modus opgestart, schijfcontrole en schijfrechtencontrole uitgevoerd. Schijfcontrole vindt geen problemen, schijfrechtencontrole gaf wel diverse “problemen” aan en heeft dat zgn. gefixt.
Schijfbevoegdheden hersteld, schijf gecontroleerd…is in orde.

N.B. Als ik ditzelfde probeer buiten de Veilige Modus, dus in de reguliere OS boot, dan lukt dat niet; Disk Utility blijft dan hangen.

* EtreCheck een controle laten uitvoeren. Dat lukte enkel in Veilige Modus. Ik weet niet of dat zo hoort, maar als ik regulier boot en EtreCheck uitvoer, dan stagneert hij op 1/3e bij Hardware Check.
Het report is hier te vinden.
Volgens mij is er maar 1 probleem gevonden, met een System Launch Daemon com.apple.watchdogd.plist. Ik kan daar eigenlijk niet veel zinnigs over vinden via Google, dus ik kan niet beoordelen hoe ernstig dit is.

Voor zover niet uit het EtreCheck rapport te halen, zijn dit de belangrijkste 3rd party apps die ik geïnstalleerd heb:

Avira Antivirus
Citrix Receiver
DiskKeeper
HiDrive client (Strato Cloud / Backup storage)
Parallels Desktop 10 (met Windows 7 en Windows 10 Tech Preview images)
Dropbox
Evernote
FileZilla
Microsoft Office 2011
Google Chrome
iStat Mini
Logitech Harmony Remote
Microsoft Remote Desktop
Pixlr
PST Converter Pro
Skype
VLC Player
Vox Player

Hieronder (in willekeurige volgorde) een (soms wat cryptisch beschreven, want deels gecopy-paste uit mijn "logbestandje") opsomming van de situaties die ik tot nu toe ben tegengekomen waarbij Yosemite (of in elk geval een app / proces) is blijven hangen. Dé vraag is nu uiteraard: wat is jullie advies? De 90 dagen gratis telefonische support van Apple zijn juist om (niet zo handig, maar ik heb geen tijd om te bellen op de tijden dat er bij Apple iemand aanwezig is!). Ik heb niet veel data lokaal staan (NAS is primaire opslaglocatie), het belangrijkste is mijn mail die ik juist heb geconverteerd vanuit een PST bestand naar de Mail.app. Die zal vast ook in de Time Machine backup zitten, maar om te voorkomen dat ik met een restore daarvan het probleem weer terugzet, wil ik daar liever niet op vertrouwen. Ik wil dus enkel een clean install doen als ik mijn mail eenvoudig kan backuppen (contacts en agenda worden via iCloud gesynced, dus die hoef ik niet te backuppen).

* Finder reageert regelmatig niet meer.
* Om de haverklap wordt de inhoud van mappen in Finder niet meer getoond. Het gaat dan bijv. om:
- mappen binnen Dropbox
- mappen op mijn Synology NAS (de NAS wordt standaard onder "Gedeeld" getoond in Finder en er wordt met de juiste credentials verbinding gemaakt, het "mappen" van shares levert ook problemen op, maar dat is een andere discussie over een issue dat volgens mij breder bekend is...het is wel enorm irritant omdat ik nogal zwaar leun op mijn NAS en dus netwerk connectiviteit...onder Windows nooit problemen mee gehad!)
- de lokale Downloads map (in de Downloads stapel rechts onderin wordt wel alles getoond, maar in Finder niet…ook niet als je “Open in Finder” kiest)
- de lokale Programma’s map; die is dan, ongeacht de gekozen weergave optie (ik heb een keer gelezen dat iemand hetzelfde probleem had bij de Symbolen weergave), leeg!?

* Disk utility / Schijfhulpprogramma reageert niet fatsoenlijk. Doet niets en op een gegeven moment zie ik wanneer ik met de rechter muisknop op het icoon in de Dock klik dat de applicatie niet meer reageert.
* Voorvertoning app hangt vast, het proces is niet te killen…het is gewoon niet terug te vinden in Activiteitenweergave (ook niet via de Terminal)!? Na een reboot opnieuw een preview gestart en zie nu wel het bijbehorende proces in de activiteitenweergave én Terminal.
* Connectie met Synology NAS lukt niet meer. Zie hooguit nog de hoogste shared folders, niet meer de inhoud. Geprobeerd onder ander (beheer)account, idem dito. Zodra ik dat account wil uitloggen, blijft Finder weer hangen. Pas nadat ik option+command+esc indruk en Finder herstart, logt hij uit.
Venster verbinden met ‘smb://hostname-van-NAS'… blijft staan, heb al gezegd dat ie moet stoppen dus onder het voortgangsbalkje staat netjes “Stoppen…”, maar dat doet ie niet.
* Installatie van software levert problemen op met Finder; zowel bij FileZilla als bij GIMP ervaren. GIMP heb ik tot nu toe nog steeds niet geïnstalleerd gekregen.
* Finder toont in Downloads map enkel eerste niveau, inhoud van een map wordt bijv. niet getoond. Start ik Windows 7 in Parallels en blader naar dezelfde map (op mijn Mac), dan zie ik de inhoud wel!? Na (hardhandige) reboot wordt de inhoud van de map wel weer getoond.
* Bestand van WeTransfer gedownload. In de download stapel is het bestand te zien, in Finder enkel de tijdelijke naam tijdens het downloaden met nog een downloadbalkje. Het bestand is dan ook niet te openen. Finder geforceerd herstarten werkt niet, melding “Programma reageert niet”.
* Fat32 geformatteerde USB stick wordt niet herkend; hij toont hem initieel wel in de Finder, maar hij wordt niet gemount. Heb hem uit de linker kolom in Finder verwijderd, maar krijg bij het verwijderen van de stick toch de melding dat hij niet goed is verwijderd. Zou niet weten hoe het dan wel moet. Stop ik hem terug, dan verschijnt hij niet meer in de linker kolom in Finder.
Een USB3 stick waarvan ik weet dat die het eerder op de Macbook deed, werkte ineens ook niet meer; inhoud werd niet herkend.
In Windows 7 (in Parallels) geprobeerd, maar ook daar wordt de inhoud van de USB2 stick niet getoond, ondanks dat ik heb aangegeven dat hij de stick binnen Windows moet mounten gebeurt er niks. Windows 7 laat zich vervolgens niet meer fatsoenlijk afsluiten, Parallels hangt vast.
Laptop herstart niet meer, moet sudo shutdowns -r now invoeren in terminal. Scherm bevriest; menubalk, Terminal venster, bureaublad achtergrond en Dock worden getoond, muis / touchpad reageert niet meer. Heel vaag is het draaiende cirkeltje te zien…hardhandig uitgezet.
Na herstart wordt Fat32 USB2 stick wel weer herkend op de Mac!?
* Foto (uit lokale Downloads map, dus niet op de NAS of in Dropbox / HiDrive) bewerkt met iPhoto. Ging prima. Sluit iPhoto met command+Q, maar zie dat hij actief blijft (bolletje blijft onder icoontje staan in Dock). Klik met de rechter muisknop op het icoontje in het Dock, dan zie ik “Programma reageert niet”!?
* Bij openen pagina vanuit zoekresultaat van Google in Safari wordt een pdf gedownload. Daardoor hangt safari vast, tot twee keer toe. Op het moment dat ik dit probleem wil documenteren in mijn "logbestandje", blijft de Notities app hangen. App geforceerd moeten stoppen. Ondertussen wil Safari niet meer starten, er gebeurt niks en er is geen safari proces behalve twee hulpprocessen actief. Het archiveringsprogramma waarmee ik een .zip archiefbestand met systeemdiagnose van activiteitenweergave wil openen, blijkt ook te hangen. Geforceerd gestopt. Via Apple logo in menubalk herstart aangeklikt. Gebeurt tijdje niks, dan melding dat Safari reboot voorkomt!? (Was toch niet actief?). Met option+command+escape geforceerd gestopt. Scherm gaat op zwart, alleen muis cursor zichtbaar. Gebeurt niks, dus ook geen reboot. Uiteindelijk maar weer "hardhandig" uit en weer aan gezet.
* Mac nog geen enkele keer fatsoenlijk kunnen herstarten.
Herstarten laptop lukt niet omdat applicaties niet gesloten kunnen worden. Via Terminal met "sudo shutdown -r now"gebeurt er wel iets, echter blijf ik dan eeuwig naar een zwart/grijs scherm met een wit langzaam draaiende “waaier” aankijken….na een half uur zet ik hem dan maar hardhandig uit en weer aan. Na herstart is het probleem doorgaans (tijdelijk) verholpen.
 * Misschien heeft het er niets mee te maken, maar wat mij sinds gisteren opvalt, is het feit dat de Activiteitenweergave aangeeft dat zo'n beetje mijn volledige 16GB aan fysiek (RAM) geheugen in gebruik is!? Ok, dat geheugen zit er niet voor niets in, maar ik heb doorgaans enkel Finder, Google Chrome, Safari, Notities, Agenda en Mail open staan. Af en toe ook Parallels. In Safari en Chrome heb ik wel mega veel tabbladen open staan...
Na een koude start zie ik dat bij geheugengebruik 4,5GB staat, maar dat loopt al snel op naar 7 tot 8GB en uiteindelijk tot bijv. op moment van schrijven van deze post 15,95GB met een virtueel geheugen van 23,09GB en 382MB swap.
Ik vind dit toch wel extreem of is dit normaal in Mac OS X? Ik heb dit op een Windows machine nog nooit gezien, tenzij ik een zware applicatie draai.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
27 januari 2015 - 00:08    reactie #1
geplaatst door: jackybe67
Dit zijn natuurlijk problemen die bij dit soort apparaten niet mag voorkomen. Je kan altijd proberen om een clean install te doen en alles handmatig terug te zetten. Alleen een back-up maken van je bestanden.
Zelf zou ik hem zo snel mogelijk terug binnen doen bij de winkel waar je hem gekocht hebt.
iMac 27 inch i5 (thuis), iMac 21,5 inch (werk), iPhone 6 64 gb, Apple Watch
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
27 januari 2015 - 00:38    reactie #2
geplaatst door: HEXDIY
Yep, alhoewel me dit allemaal Yosemite fouten/ bugs lijken. Een meer "verbose" post daarover heb ik zelden al gezien... En bedankt daarvoor, tba.
Ik bekijk nu even de Etrecheck.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
27 januari 2015 - 02:06    reactie #3
geplaatst door: HEXDIY
Yep, weeral een zéér toxische Etrecheck. Ben je al gemigreerd sinds OSX 10.3 Panther, tba? Een clean install is ten zeerste aangeraden, gevolgd door erg selectief terugzetten van apps- en data. Maar mocht je selectief willen opruimen:
- alles van Belcarra eruit. Wat is dat trouwens? Een WiFi stick? Diens drivers gaan niet meer werken onder Yosemite.
- alles van Avira antivirus eruit. Rommel, tenminste op Mac OSX.
- alles van Protech eruit: gebruik Caffeine http://lightheadsw.com/e/ En die heb je ook niet nodig tenzij om keepalive timers onder Yosemite draaiende te houden. Een mooier alternatief is steeds Wireless Diagnostis draaiende te houden.
- wis com.apple.watchdogd.plist. Dat is een daemon die we niet kunnen gebruiken. En preference lists herbouwen zichzelf na herstart.
- Citrix is een mindere verdachte; daarmee kunnen we wellicht leven.
Ziezo, een hele boterham, niet?
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
27 januari 2015 - 02:46    reactie #4
geplaatst door: HEXDIY
En fysiek ram wordt onder het  nieuwe geheugenbeheer onder Yosemite volledig gereserveerd in ruil  voor HDD/SSD swapping. Niks van aantrekken en mooi zo.
Ram wordt naar behoren vrijgegeven.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
27 januari 2015 - 09:28    reactie #5
geplaatst door: Flix

Citaat
tba om 23:40, 26-01-2015
E.e.a. begint mij onderhand ernstig te frustreren; dit is logischerwijs niet de gebruikerservaring die ik verwacht had van dit dure apparaat.

Ook van een goedkoop apparaat hoef je dit niet te verwachten!
En het moet je zelf ook wel duidelijk zijn dat dit niet de 'normale' Apple-ervaring is. Eigenlijk vind ik het een nogal vreemd verhaal.

Ik zou ook zeggen: naar de winkel terug brengen.
Maar daar doen ze eerst iets wat jij ook prima zelf kan doen: de HD wissen en dan een (dus schoon) OS erop zetten. Want jij hebt er in korte tijd wel veel troep op zitten zeg. Neem dat NoSleep, toch een OS X kernel extension. Zou je probleem met herstart kunnen verklaren.

Afijn: backup maken, via de recovery-mode HD wissen en dan naar keuze Mavericks of Yosemite er weer op. Deze OS-en kun je beter van te voren even downloaden uit de App Store, en dan op een USB stick zetten; gaat een stuk sneller dan downloaden via de R-mode. In de R-mode kun je ze dan vanaf de usb stick installeren.

Succes!

Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
28 januari 2015 - 00:23    reactie #6
geplaatst door: tba
Allereerst allemaal bedankt zover voor de reacties!

@jackybe67: Heb je een linkje voor me voor een fatsoenlijke handleiding hoe een clean install uit te voeren? Ik heb daar zelf ook al een keer (kort) naar gezocht, maar de instructies wijken nog wel eens af (ik weet niet of het klopt, maar kreeg het idee dat de werkwijze afwijkt afhankelijk van het model/leeftijd Mac dat je hebt, klopt dat?).

Wat terugbrengen naar de winkel betreft: zoals geschreven betreft het een custom build MacBook, dus die heb ik online moeten bestellen wilde ik niet 6 weken hoeven wachten. Ik kan bij een van de Apple Stores langs gaan, maar dat betekent minimaal 2 uur reistijd enkele reis (ik woon in het zuiden des lands). Dat doe ik dus echt alleen als het absoluut noodzakelijk is. Aangezien de Apple Diagnostics geen hardware failure aangeeft, betwijfel ik of zo'n bezoekje veel toegevoegde waarde heeft. Ik vermoed vooralsnog dat het probleem puur softwarematig is.


@HEXDIY: Bedankt voor de opmerking m.b.t. het geheugengebruik. Zoals gezegd zit het geheugen er niet voor niets in dus is het prima als het ook daadwerkelijk gebruikt wordt, maar omdat ik op Windows machines bij dit type computergebruik nooit zo'n extreem geheugengebruik heb gezien, maakte ik mij wat zorgen. Maar goed...ik vertrouw vooralsnog op het geheugenbeheer van Mac OS X :)

Ik zou graag willen weten hoe je mijn Etrecheck rapport hebt geanalyseerd / beoordeeld. Ik moet zeggen dat ik er zelf niet bijzonder veel mee kon :)

Ik ben niet gemigreerd sinds versie 10.3; zoals beschreven is mijn laptop pas zeer recent in gebruik genomen, af-fabriek met 10.9.x geleverd en door mij direct geupgrade naar 10.10 en later naar 10.10.1.
Als er dus componenten van 10.3 zijn terug te vinden dan zal dat óf standaard zijn óf komen door geïnstalleerde 3rd party componenten die reeds langer geleden initieel zijn ontwikkeld (en toch compatible zijn met 10.10).

Wat betreft de clean install: net als aan jackybe67 de vraag aan jou voor een linkje naar een geverifieerde instructie hiervoor. Ik moet hoe dan ook nog even nakijken hoe ik de inhoud van de Mail.app backup, los van Time Machine.

- Belcarra: zegt mij niets. Er staat USBLAN bij, dus mogelijk een driver voor het originele Apple kabeltje om een patchkabel aan te kunnen sluiten (dat is een converter van USB....euhm, oh nee Thunderbolt naar RJ45/LAN)?
- Avira: ik had juist gelezen dat die wel redelijk goed zou zijn op Mac OS X :) Welke virusscanner raad jij aan op de Mac?
- Protech: ok, kende het alternatief Caffeine nog niet, ga ik bekijken. De reden dat ik die NoSleep plugin geïnstalleerd heb is het simpele feit dat Apple het blijkbaar niet nodig vindt om een optie in te bouwen waarmee je kunt aangeven wat moet gebeuren als je het deksel dichtklapt. Die optie zit al jaren in Windows... Als ik stream naar de Apple TV dan wil ik mijn MacBook dicht kunnen klappen zonder dat ie in slaapmodus gaat.


@Flix: Eens dat dit soort problemen ook niet zou mogen voorkomen op een goedkoper apparaat.
Hoezo vind je het een vreemd verhaal? Verklaar je nader...

Uiteraard vind ik het zelf ook een "vreemd verhaal" aangezien ik enkel mensen ken die lyrisch zijn over hun Apple spullen. Over mijn iPhone en iPad ben ik zeer tevreden, de Apple TV vind ik waardeloos (je kunt er niet veel mee) en over mijn MacBook ben ik tevreden behalve over Mac OS X en laat dat nu juist het onderdeel zijn wat voor de superieure gebruikerservaring moet zorgen :) Maar goed, ik dwaal af...

Wat het naar de winkel terugbrengen betreft, heb ik al aangegeven dat dit nogal veel reistijd met zich meebrengt. Ik heb hem online besteld omdat de Premium Apple Resellers hier in de buurt, overigens evenals de officiële Apple Stores, vreemd genoeg niks anders konden leveren dan de standaard modellen met zo'n irritant afwijkend NL keyboard. Custom build bestellingen zouden zeker 6 weken gaan duren...

Je opmerking dat ik er in korte tijd veel troep op heb zitten vind ik nogal overtrokken en kort door de bocht! M.i. is het lijstje met geïnstalleerde 3rd party applicaties nogal kort. Als Mac OS X bepaalde handige features, die in bijv. Windows al jaren zitten, zelfs niet bevat in versie 10.10, dan moet ik wel 3rd party spullen installeren. Als ie daar zo snel van over zijn toeren gaat, kan ik misschien toch beter terug naar Windows.

Bedankt voor de (beknopte) herinstallatie / clean install instructie.
Hoe download ik Mavericks via de App Store? Volgens mij is die al lang niet meer verkrijgbaar en kun je enkel Yosemite downloaden (wat ik reeds gedaan heb).

Ik ga vooralsnog in elk geval die NoSleep extensie en Avira Antivirus deïnstalleren...eens kijken of dat enige verbetering brengt.

Meer tips, trucs, info, vragen, suggesties enz. zijn uiteraard welkom (ondanks mijn wellicht kritische noten hierboven)! :)

Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
28 januari 2015 - 00:48    reactie #7
geplaatst door: tba
Ahum....toch nog even snel voor het slapen gaan zowel Avira Antivirus als de NoSleep extensie verwijderd en guess what: mijn MacBook laat zich probleemloos herstarten!

Ik ben benieuwd of ik de komende dagen nog issues tegen ga komen...

Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
28 januari 2015 - 00:50    reactie #8
geplaatst door: HEXDIY
Interessant, tba. Morgenavond beter, ik moet werken. Sorry.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
28 januari 2015 - 00:55    reactie #9
geplaatst door: HEXDIY

Citaat
tba om 0:48, 28-01-2015
Ahum....toch nog even snel voor het slapen gaan zowel Avira Antivirus als de NoSleep extensie verwijderd en guess what: mijn MacBook laat zich probleemloos herstarten!

Ik ben benieuwd of ik de komende dagen nog issues tegen ga komen...


Dat is dan een mooie slaapwel. Bedankt.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
28 januari 2015 - 00:59    reactie #10
geplaatst door: Flix
Wat ik vreemd vind is de serie klachten die jij hebt. Dat kom je maar zeer zelden tegen, en zeker niet op een nieuwe bak. Mij lijkt het toch een gevalletje van pebcak (no pun intended).

Je hebt een Mac; dat is geen Windows machine. Het heeft zijn eigen beperkingen en onhebbelijkheden, maar ook heel veel mogelijkheden die je in een pc niet zult aantreffen. Die zaken ga je niet vinden als je de Mac als een pc benaderd, zo simpel is het helaas.

Bv: wat moet je met een virusscanner op een Mac?
En er zijn MB's waar je de klep dicht kan doen als er een beeldscherm aan hangt. Als het in andere gevallen niet kan, heeft dat een reden, bv de koeling.
Zo meer.

De Mail kun je (apart) backuppen door de map 'Mail' uit de thuisbieb te kopiëren.

Volgens mij heb je recht op Mavericks, en staat ie dan als 'Aankopen' in de Apple Store. Ik heb op het moment daar 4 OS als te downloaden staan: Lion 10.7 en alles daar boven.

Gooi 'm er schoon op (als je gewoon installeert, behoud je al je bestanden en instellingen; ook al zoiets moois van een Mac. Maar in jouw geval zou ik eerst de schijf wissen, om echt schoon te beginnen (kun je Boot Camp partitie laten staan).

Nogmaals: succes!


Edit: zie nu jouw laatste posting. Ik begreep dat je meerdere grote problemen had, en niet alleen een reboot probleem?! Of ben ik in de lange lappen tekst de weg kwijt geraakt?

(Bewerkt door Flix om 1:06, 28-01-2015)

Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
2 februari 2015 - 00:28    reactie #11
geplaatst door: tba

Citaat
Flix om 0:59, 28-01-2015
Wat ik vreemd vind is de serie klachten die jij hebt. Dat kom je maar zeer zelden tegen, en zeker niet op een nieuwe bak. Mij lijkt het toch een gevalletje van pebcak (no pun intended).

De kans dat het een pebcak gevalletje is, zoals jij dat noemt, is logischerwijs nogal groot (sterker nog, dat is denk ik in 90% van de gevallen zo). Ik ben een ervaren (bedrijfskundig) ICT'er, maar heb naast wat Linux ervaring grotendeels jarenlange ervaring met Windows (desktop en server) en ben een n00b op het gebied van Mac OS X. Het onbekende was juist reden om een MacBook te kopen; een leuke (naja, tot nu toe nog niet zo heel erg...) manier om weer wat bij te leren. Dan gaat er wel eens wat fout doordat je nog niet goed kunt inschatten wat de impact van een specifieke add-on is...

Citaat
Je hebt een Mac; dat is geen Windows machine. Het heeft zijn eigen beperkingen en onhebbelijkheden, maar ook heel veel mogelijkheden die je in een pc niet zult aantreffen. Die zaken ga je niet vinden als je de Mac als een pc benaderd, zo simpel is het helaas.

Daar heb je volledig gelijk in. Overall vind ik Mac OS X prettig werken, maar Windows biedt op sommige vlakken toch wat handigheidjes die ik mis (en waardoor ik vooralsnog productiever ben op een Windows machine). Een voorbeeld is het eenvoudig kunnen plaatsen van twee vensters naast elkaar: kwestie van Windows toets + pijltje links/rechts. Daarvoor heb je op Mac OS X volgens mij een 3rd party app nodig.
Uiteraard zitten er ook genoeg handigheidjes in Mac OS X die je mist in Windows (ik merk nu al dat ik af en toe op mijn Windows laptop van het werk dingen "op zijn Mac's" probeer te doen :)). Maar die ben ik vooral nog aan het ontdekken...

Zoals gezegd heb ik jarenlange ervaring met Windows, dat bepaalt dus mijn referentiekader en hoewel ik de Mac niet als een Windows machine wil benaderen blijft dat natuurlijk lastig (temeer ook omdat ik dagelijks op het werk met Windows machines te maken heb en die ook thuis gebruik).

Citaat
Bv: wat moet je met een virusscanner op een Mac?

Daar lopen de meningen blijkbaar nogal over uiteen. Misschien ook weer vanwege mijn Windows referentiekader, maar het lijkt mij nogal naïef om te veronderstellen dat een virusscanner overbodig is op een Mac (zeker gezien de toenemende populariteit van dat platform). Ik weet dat er een stukje beveiliging ingebouwd zit, maar is dat afdoende (al is dat überhaupt de vraag bij elke virusscanner)?
Citaat

En er zijn MB's waar je de klep dicht kan doen als er een beeldscherm aan hangt. Als het in andere gevallen niet kan, heeft dat een reden, bv de koeling.
Zo meer.

Ik kan mij voorstellen dat het voor de koeling niet optimaal is bij een MacBook Pro omdat de warme lucht bij geopend scherm langs het scherm omhoog wordt geblazen (vanachter het toetsenbord). Neemt niet weg dat ik het scherm wil kunnen dichtklappen zonder dat de laptop in stand-by modus gaat wanneer ik video stream naar de Apple TV.

Citaat
De Mail kun je (apart) backuppen door de map 'Mail' uit de thuisbieb te kopiëren.

Dank voor de tip, ga op zoek naar genoemde map.

Citaat
Volgens mij heb je recht op Mavericks, en staat ie dan als 'Aankopen' in de Apple Store. Ik heb op het moment daar 4 OS als te downloaden staan: Lion 10.7 en alles daar boven.

Inderdaad! Zie hem nu staan bij de Aankopen. Daar had ik nog niet gekeken...had het niet als een aankoop beschouwd :)

Citaat
Gooi 'm er schoon op (als je gewoon installeert, behoud je al je bestanden en instellingen; ook al zoiets moois van een Mac. Maar in jouw geval zou ik eerst de schijf wissen, om echt schoon te beginnen (kun je Boot Camp partitie laten staan).

Nogmaals: succes!

Ik gebruik geen BootCamp, maar Parallels Desktop om Windows op mijn MacBook te draaien. De schijf kan dus zonder problemen helemaal leeg. Een clean install ga ik zeker nog een keer doen, ongeacht of de problemen aanhouden of niet.

Citaat
Edit: zie nu jouw laatste posting. Ik begreep dat je meerdere grote problemen had, en niet alleen een reboot probleem?! Of ben ik in de lange lappen tekst de weg kwijt geraakt?

Nee, je bent de weg niet kwijt geraakt. Ik beschrijf ook een diversiteit aan problemen, maar het meest opvallend was toch wel het feit dat o.a. Finder om de haverklap bleef hangen en dat de MacBook vervolgens niet wilde rebooten. Dat laatste probleem lijkt vooralsnog subiet verholpen sinds ik Avira Antivirus en die NoSleep extensie heb verwijderd. Uiteraard kan ik nu niet zonder het nogmaals te proberen/testen aangeven welke van de twee de daadwerkelijke boosdoener was, maar ik verdenk die extensie nog het meest.
De extensie heb ik echter niet van dag 1 erop staan, maar ik ervaar wel al van vrijwel het begin wat vage problemen. Ik heb nu echter twee avonden wat gepriegeld met de MacBook en tot nu toe is nog niets blijven vasthangen én heb ik hem al een aantal keren zonder problemen kunnen rebooten.

Ik houd het nog even in de gaten. Uiteraard vraag ik mijzelf nu ook af waarom ik dit niet direct geprobeerd heb, maar eerlijk gezegd verdacht ik die extensie totaal niet...dat zal dan wel door een gebrek aan kennis over Mac OS X komen :)

Nogmaals dank allen voor het meedenken. Tips zijn altijd welkom.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
10 februari 2015 - 09:29    reactie #12
geplaatst door: boni

Citaat
tba om 0:28, 2-02-2015

Overall vind ik Mac OS X prettig werken, maar Windows biedt op sommige vlakken toch wat handigheidjes die ik mis (en waardoor ik vooralsnog productiever ben op een Windows machine). Een voorbeeld is het eenvoudig kunnen plaatsen van twee vensters naast elkaar: kwestie van Windows toets + pijltje links/rechts. Daarvoor heb je op Mac OS X volgens mij een 3rd party app nodig.


Zie in mijn onderschrift bij 'veelgestelde vragen' > 10) De finder in OS X (over)
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
Continu vastlopers in Yosemite op nieuwe MacBook Pro
10 februari 2015 - 13:51    reactie #13
geplaatst door: jtk
Het is alom bekend en regelmatig gerapporteerd in dit forum: als je (zogenaamde) virusscanners installeert op OS-X ben je de klos. Ook handige schoonmaakprogramma's verzieken je systeem.

Je kunt lang zoeken om te achterhalen wat er fout is met een instabiel OS X systeem maar daarvoor moet je enig idee hebben hoe het er onder de motorkap aan toe gaat.

In dit geval: doe een schone OS X Yosemite installatie. Zie:
support.apple.com/kb/PH18869?viewlocale=nl_NL.

En installeer alleen apps en extensies etc. via de App Store of, (als je moedig bent) via de website van de leverancier en niet via handige download services: voordat je het weet heb je troep geïnstalleerd die in het gunstigste geval je machine vertraagt. Je kunt overigens altijd op dit forum terecht voor advies om de kar weer uit de sloot te krijgen.

PS. @tba
Je adviezen zijn vast goed bedoeld maar slaan grotendeels als k* op d*.
Maar als je van een windows-fiets overstapt op een mooie Apple bolide is er een goede kans dat
je lang op zoek bent naar je fietsbel.
jtk