Supportvragen Mac > Netwerken en communicatie

Netwerken om programma's van oude computer te gebruiken

(1/9) > >>

Maryan:
Hi goeiemorgen, leuk dit forum!

Ik heb ook een vraag: Ik heb een Mac mini die nog op kolen werkt, (Mid2011 met Sierra) en die dus geen updates meer krijgt, maar bol staat van de programma’s die ik graag wil blijven gebruiken.

Stel dat ik een refurbished mini van zeg 2015 koop, met Monterey (die wordt nog ongeveer tot 2025 met beveiligingsupdates ondersteund?), kan ik dan de twee computers in een netwerk zetten en dan op de nieuwe, de programma’s van de oude gebruiken?
En: werkt de beveiliging van de nieuwe dan ook door op de oude? Of is het andersom: komt de malware via de oude binnen en sluipt hij door naar de nieuwe .  :happy:

Andere mogelijkheid: de mini 2011 helemaal van internet afhalen en een goedkope lap voor internetten kopen.

Alvast bedankt voor het antwoord,

Groet,
Maryan

boiing:
Je kunt niet zomaar via het netwerk de programma's van de oude op de nieuwe gebruiken. Je zult software over moeten zetten of opnieuw installeren.

https://support.apple.com/nl-nl/HT204350

Je kunt alles overzetten naar je 'nieuwe' Mac met de Migratie Assistent. Het ligt een beetje aan de programma's zelf of ze allemaal blijven werken, grote kans dat sommige verouderd zijn. Gaat het om betaalde software met licentiesleutels dan kan het ingewikkelder zijn, oude Photoshop versies bijvoorbeeld werken niet meer en dan zul je naar een abonnement versie moeten overstappen. Het ligt er dus nogal aan wélke software onmisbaar is!

Verder een goeie keus natuurlijk om een nieuwere Mac aan te schaffen. Ik zou persoonlijk liever helemaal vers beginnen, niets overzetten maar de Mac opnieuw instellen en de gewenste software zelf downloaden en installeren. Meer werk maar zo ben je wel van alle oude troep en onnodige zaken af. Je eigen data en bestanden kun je via het netwerk overzetten naar de nieuwe Mac.

Beveiliging op de oude Mac staat los van de nieuwe. Maar wat bedoel je precies met 'de beveiliging'? Als je verstandig computert loopt het niet zo'n vaart. Er komt niet zomaar iets binnen.

Tenslotte: overweeg een nieuwe of tweedehands M1 Mac mini. Andere budget uiteraard maar met een Intel uit 2015 ben je over een paar jaar ook uitgespeeld. Een wat grotere investering nu is veel toekomstbestendiger.

nnsa:
Ik heb nog wel een ©nnsa-oplossing voor je: installeer op je nieuwste macmini Screens4 en op je oude macmini ScreensConnect (hoort bij Screens4). Hiermee kan je op je nieuwste macmini het scherm overnemen van je oude macmini en is het net of je daarop werkt.

Risico voor eventuele malware is voor beide machines hetzelfde. De impact hiervan is voor de oudste macmini groter, omdat die niet meer van beveiligingsupdates wordt voorzien. Maar als je bij de les blijft kan het allemaal wel meevallen.

https://apps.apple.com/nl/app/screens-4/id1224268771?mt=12

Kan het ook zonder Screens4 ?

Ja, Apple heeft het overnemen van een ander scherm ook ingebouwd, maar Screens4 werkt veel beter en handiger.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mh11848/mac

[ik geef deze oplossing niet ‘in de plaats’ van @Boiing, maar ‘naast’.]

Welkom op dit forum overigens…

Jakko W:

--- Citaat van: boiing, 14 juli 2022 - 10:32 ---Je kunt niet zomaar via het netwerk de programma's van de oude op de nieuwe gebruiken.

--- Einde van citaat ---
Dat hangt er vanaf wat het programma precies is. Als het geïnstalleerd wordt (werd) door vanuit een DMG te slepen, is de kans heel groot dat het gewoon werkt via het netwerk, en ook dat je het naar de nieuwe computer kunt halen door het via het netwerk te kopiëren. Ook andere programma’s kun je allicht proberen op te starten over het netwerk.

(De vraag is altijd wel of het ’t nog doet onder de nieuwere versie van macOS, maar dat zie je snel genoeg: alles met een verbodsteken erdoorheen doet het niet meer.)


--- Citaat van: boiing, 14 juli 2022 - 10:32 ---Je kunt alles overzetten naar je 'nieuwe' Mac met de Migratie Assistent.

--- Einde van citaat ---
Maar dit is wel de veel betere manier, inderdaad: Met de Migratie-assistent zet je alles over van de oude computer op de nieuwe. Na een middagje/nachtje kopiëren staan al je programma’s, documenten, voorkeuren enz. precies zoals je ze gewend bent, en kun je gewoon verder waar je gebleven was voordat je een nieuwe computer kocht.

boiing:
Ik wilde het niet te moeilijk maken Jakko W, maar het kan inderdaad soms wel. Om meerdere redenen niet handig of aanbevolen..

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie