Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 10:36   
geplaatst door: Leon
[img=right]http://www.macfreak.nl/base/data/news/images/spam-man.jpg[/img]Spam, een woord dat tegenwoordig praktisch synoniem is voor irritatie maar die z'n oorsprong vindt in een sketch van Monty Python. Het kost het bedrijfsleven jaarlijks, zo luiden de schattingen, miljarden dollars en het is de onbetwiste nummer 1 in de internet-ergernis-top-10. Niemand blijft gevrijwaard van deze vreselijk irritante vorm van reclame die in 2008 z'n 20e verjaardag zal vieren.

Gelukkig beschikt Apple's Mail software over een slimme spam filter die nog eens leert ook. Maar helaas moet je altijd even je spam mailbox controleren of er niet toevallig een serieus e-mailtje tussen zit die per ongeluk als spam gemarkeerd is. Iemand die de ultieme (bij voorkeur server-side) anti-spam oplossing zou ontwikkelen die 100% effectief is, kan stinkend rijk worden want zulke software is werkelijk goud waard. En dan maar hopen trouwens dat een soortgelijke oplossing als eerste naar de Mac komt. Nu heb ik mij laten influisteren dat de spam filter in de nieuwe versie van Mail onder Leopard (OS X 10.5) nóg slimmer is geworden en nog weer beter filtert met een score van bijna 100%. Maar het zal een kwestie van tijd zijn vrees ik, voordat de spammers ook daar weer een oplossing voor gevonden hebben.

Vroeger kreeg je nog spam waar je soms iets mee kon. Leuke aanbiedingen van computerbedrijven, duistere software aanbieders of interessante reisjes naar vreemde oorden. Nee, tegenwoordig is het ene spam mailtje nog vager dan het andere en probeer je (als er al een link bijzit) op een linkje te klikken, dan bestaat de website waarnaar men verwijst niet of niet meer.  Een reply geven op zo'n e-mail heeft evenmin zin, want de e-mail adressen zijn in nagenoeg alle gevallen niet bestaand. Wat is dan het nut van de spam?! Ik ben de draad al geruime tijd kwijt. Dagelijks donderen er letterlijk honderden spam mails in mijn mailbox waar je werkelijk niets mee kunt. Zelfs de beste spam filters op de mailservers zijn niet in staat om de almaar slimmer wordende spammers te weren. Gek word ik ervan. Tsja, wat doe je eraan... helemaal niets, behalve erg voorzichtig omspringen met je e-mail adres! Alhoewel het nagenoeg ondoenlijk is wanneer je meerdere websites beheert onder eigen domein, want dan sturen ze gewoon een spambom naar de mailserver met random gegenereerde e-mail adressen.

Het meeste dat je vandaag de dag aan spam toegezonden krijgt zijn de welbekende alternatieven voor het ruitvormige blauwe pilletje en spam om je naar seks sites te lokken. Hey spammers, ik heb geen erectieproblemen, ik (en m'n vrouw ook niet overigens) heb geen behoefte aan een penis die minimaal 2 inches langer- of 1 inch dikker wordt en nee, ik ben niet geïnteresseerd in 18 jaar jonge tienermeisjes die praktisch m'n dochter hadden kunnen zijn en mij zogenaamd gegarandeerd heet zullen krijgen. Stop alsjeblieft met het toesturen van al die onzin, ik koop toch niet!!!

Man, hou even op zeg. Als ik die lui moet geloven, dan lopen vrouwen tegenwoordig niet warm meer voor een mannelijk lid met een omtrek van minimaal 25cm en een lengte van 40cm. Doh, as if! Als ze zich ook maar enigszins in de anatomie van de mens zouden verdiepen, dan zouden ze vrij snel tot de conclusie komen dat de gemiddelde vrouw of man echt niet zit te wachten op zo'n monsterlijk grote jongen die ze aan alle kanten doet uitscheuren. Deze spam doet ons mannen geloven dat we allemaal een ondermaats lid hebben, dat wij allemaal hitsige wezens zijn met babyslurfjes die niet in staat zouden zijn om te presteren zonder foto's van geile tienermeisjes en blauwe pillen, en dat je partner met minder dan een poot van een volwassen olifantenstier geen genoegen zouden nemen. Je zou er bijna een minderwaardigheidscomplex van krijgen.

En dan nog de spam die je de kans van je leven geven door aandelen te kopen in een of ander vaag bedrijf waar niemand ooit van gehoord heeft. De zogenaamde "trade alerts" vliegen je om de oren. Men probeert je aan te sporen om in deze vreemde bedrijven je vermogen te investeren. Handig zou zijn als ze daar ook iets van een link bij zouden plaatsen, want een gif'je met wat rode en groene teksten omringd door een of ander onleesbaare en onsamenhangende tekst, is voor mij niet overtuigend genoeg om mijn zuurverdiende spaarcentjes in zo'n vaag bedrijf te pompen. Neem nu die farmaceutische bedrijven die je al die meters extra mannelijkheid garanderen, kijk dat zou pas interessant zijn om in te investeren, want als je die jongens mag geloven dan koopt iedere kerel van die pillen om z'n partner eens flink uit te wonen. Nog interessanter zou zijn als het aandelen zou betreffen in een onderbroekenfabrikant, want met al die extra meters in je broek heb je toch flink wat weg te proppen. Maar ja, die krijg ik nu net niet.

Kortom, zit je op het internet en heb je een e-mail adres, dan ben je de vlezige sigaar. En dan bijvoorkeur eentje van 40cm of meer. Heb je die niet, "pop a blue pill and Bob's your uncle". Heb je een Mac, dan wordt het spam-leed wel iets verzacht door Apple's spam filter in Mail, maar irritant blijft het! En nu maar wachten op de verbeterde spam filter in Leopard...
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 10:44    reactie #1
geplaatst door: Buibkier
Roflol @ 5e alinea! :woot: :happy:

Maar je hebt helemaal gelijk. Het is werkelijk onvoorstelbaar hoeveel rotzooi er in een mailbox komt. En verschrikkelijk irritant om telkens weer van alles te moeten wissen. :thumbs-down:

"Life is what happens to you while you're busy making other plans" - John Lennon  (iMagine)
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 10:56    reactie #2
geplaatst door: Vitruvius
Er is recent zelf een gigantisch zinloze spam in omloop
"mail delivery deamon" (je email kan niet afgeleverd worden aan de bestemmeling)
met als afzender zowel als ontvangen compleet onbegrijpelijke email adressen

Ik begrijp echt niet wat het nut hiervan is  :wacko:
Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:33    reactie #3
geplaatst door: Robert
Neem een Gmail-account: gratis, POP-access, 3GB opslagruimte, forwarding als je dat wil, prima uitleg voor instellingen van Mail voor Mac OS X in de uitleg, etc.

Maar vooral, prima spam-filter aan de server kant, dus bijna niets meer wat bij jou de boel komt vervuilen...
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:48    reactie #4
geplaatst door: Leon
Da's misschien voor de gemiddelde particulier misschien wel een oplossing, maar zakelijk gezien natuurlijk niet. Zeker niet wanneer je over corprorate networks praat waar honderden menen gecontroleerde toegang tot hun mail moeten hebben. Als ik alleen al kijk vanuit het MacFreak oogpunt is het ook al een groot probleem. Nee, een echt 100% goed werkende spam filter aan de server kant onder OS X Server zou fijn zijn. Niet de beperkte anti-spam opties die er nu in X 10.4 server zitten.

Nog beter zou zijn dat die spammers doorkrijgen dat die onzin die ze sturen gewoon geen zin heeft want het verdwijnt bij 999 van de 1000 mensen toch direct in de toedeledokiebak. Wat is inderdaad het nut van die "mail delivery daemon" mails, helemaal niets?! Waarom die zooi dan versturen?

Grrrr... nee, afschieten die spammers. Dat is wat ze moeten doen.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:48    reactie #5
geplaatst door: Zormac
Het zou heel leuk zijn mocht er, wanneer je een spam- of ongewenst bericht binnenkomt deze automatisch terug te laten verzenden naar adres van afzender.
Verstuurd hij een bepaald bericht 10 keer, dat deze ook 10 keer teruggekaatst wordt terug naar zijn mailbox.
Ze zouden het dan wel beu worden.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:50    reactie #6
geplaatst door: Leon
Dat is wat nu ook al kan met bijvoorbeeld de mailserver onder OS X 10.4 server. Daar kun je ervoor kiezen om mails te laten bouncen. Maar dat werkt niet omdat die gasten in bijna alle gevallen niet bestaande e-mail adressen gebruiken. Ze zijn te slim geworden die spammers.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:54    reactie #7
geplaatst door: Rolade
Welke black-list-server gebruik jij trouwens ter controle van je mail, Leon...?
...
G5 dual 2.0 - G4 450 - iBook G4 -  iPod 20Gb - ipod shuffle
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 11:56    reactie #8
geplaatst door: Leon
sbl.spamhaus.org
whois.rfc-ignorant.org
dnsbl.njabl.org
dialups.mail-abuse.org
relays.ordb.org
bl.spamcop.net
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:00    reactie #9
geplaatst door: Rolade
dank
...
G5 dual 2.0 - G4 450 - iBook G4 -  iPod 20Gb - ipod shuffle
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:23    reactie #10
geplaatst door: MacFrankie
Er wordt om twee redenen gespamd (is dit een goed Nederlands woord???):
- men wil iets verkopen;
- men wil mailservers / netwerken platleggen.

De eerste beweegreden lijkt vrij zinloos, want vrijwel iedereen gooit spam meteen weg, al dan niet geautomatiseerd. Lang leve Mail, dat spamfilter is vele malen beter dan dat van Outlook!

Maar stel dat 0,01% van alle spam ontvangers erop reageren, wanneer je enkele miljoenen mails uitstuurt, heb je toch nog enkele honderden reacties.

Spam werkt soms ook door angst op te wekken. Zoals de FBI die jouyw bezoeken aan illegale sex sites of software download sites heeft gelogd. Er zit dan een bestandje bij waarin de FBI jouw persoonlijke gegevens en jouw surfgedrag in heeft gezet. Dubbelklik je erop, dan wordt er iets geinstalleerd (wanneer je Windows hebt ;-) of iets verstuurd naar één of andere server.

Over de tweede beweegreden hoeven we niet te discussieren. Dat doel wordt altijd gehaald. 84% van het mailverkeer is al spam...

De oplossing bestaat niet uit spamfilters zolang ze minder dan 100% resultaat hebben. Leon's oplossing is hier de beste oplossing, alleen is dat helaas tegen de wet. En veel spammers zitten in Azie (vnl China), waar ons recht geen vat op heeft...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:29    reactie #11
geplaatst door: Ruben
Wat als je niet eens een vlezige sigaar hebt? Dan is de spam nog veel irrianter lijkt me :)

(Bewerkt door Ruben om 12:29, 10-10-2006)
MacBook Air, Powerbook G4, iBook, iMac
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:33    reactie #12
geplaatst door: Leon
Dan ben je een vrouwtje en kun je, als je behoefte hebt aan die olifantenpoot, je ventje vergiftigen met die zooi. Zonder dollen, ook mijn vrouw krijgt die onzin in haar meelboks en ergert zich er ook flink aan.

Wat een goeie oplossing zou zijn is die gasten met hun pillen bijvoorbeeld verplicht een hele pallet van die rotzooi laten opeten zodat ze zelf hun lijf kunnen vergiftigen met die zooi. En als ze dan nog echt werken ook, dan mogen ze zelf een hele maand met een stramme kabouter rondlopen. Alhoewel die kabouter dan wel erg groot moet zijn als hun verkooppraatje klopt. Dat gaat er dan een worden die ze mogen uitrollen op een kruiwagen en die krijgen ze van mij cadeau dan!

:devil:  :wacko:  
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:37    reactie #13
geplaatst door: aaiBoek
mijn blacklist:

virbl.dnsbl.bit.nl
cbl.abuseat.org
opm.blitzed.org
list.dsbl.org
dynablock.njabl.org
dnsbl.njabl.org
bl.spamcop.net
sbl-xbl.spamhaus.org

Mijn mailserver (10.4 Server) pikt er nu ongeveer 80 per dag uit, wat er nog doorkomt wordt door Mail.app de nek omgedraaid. Dat is na meer dan een half jaar training! Train niet alleen met spammails maar vooral ook met nietspam.

Ik vraag mij af waarom de filter van Mail beter blijkt te werken dan die van de server. Kan ik dezelfde regels in de server toepassen? Want op de server worden ze meteen gebounced en Mail moet ze toch eerst binnenhalen. Om ze vervolgens automatisch te verwijderen. Maar het belast de server dus wel.

Zakelijke spam is helaas nog steeds niet strafbaar, maar moet wel aan regels voldoen. Ik be de site kwijt waar dat wordt beschreven. Iemand?
Macfreako ergo sum
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:37    reactie #14
geplaatst door: moxie
de ultieme oplossing tegen spam en andere troep: de barracuda

ik heb nooit last van spam  :sigh:
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:49    reactie #15
geplaatst door: Daredevil
maileater.com, best handig..
 “To create a new standard, it takes something that’s not just a little bit different, it takes something that’s really new and really captures people’s imagination and the Macintosh, of all the machines I’ve ever seen, is the only one that meets that standard.” — Bill Gates
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:50    reactie #16
geplaatst door: Leon
Maar dat kost je dan ook een lieve duit zeg.
2.000 euro om spam tegen te houden is wel
erg veel poen. Ik heb ondertussen maar een
paar van die BL servers van aaiboek aan m'n
lijst toegevoegd.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 12:56    reactie #17
geplaatst door: marlon

Citaat
Vitruvius om 10:56, 10-10-2006

Ik begrijp echt niet wat het nut hiervan is  :wacko:


ik begrijp sowieso het nut van spam niet. ik kan me niet voorstellen dat er 1 bedrijf ter wereld is, die ook maar 1 euro heeft verdient als gevolg van spam.
Forum troll, al eerder verbannen onder de naam Nicci.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 13:14    reactie #18
geplaatst door: Leon
De bedrijven die de e-mail adressen verkopen,
dat zijn de gene die flink geld verdienen.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 15:14    reactie #19
geplaatst door: XiC
ik krijg rond de 2000 per dag (verschillende domeinen) binnen, gelukkig is thunderbird ook snel en goed getraind.
Ik heb 4 false accepts per dag en 0 false rejects.

Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 15:32    reactie #20
geplaatst door: hitchhiker

Citaat
marlon om 12:56, 10-10-2006ik begrijp sowieso het nut van spam niet. ik kan me niet voorstellen dat er 1 bedrijf ter wereld is, die ook maar 1 euro heeft verdient als gevolg van spam.

Misschien kun je je dat niet voorstellen, ga er maar rustig van uit dat hier gewoon behoorlijk geld mee wordt verdiend. Net zoals met de Tell-sells, de middernachtbelspelletjes en andere sexlijnen. Niemand kan het zich voorstellen, maar de mensen erachter worden letterlijk slapend rijk.
Overigens kost spam versturen hoegenaamd niks, dus al brengt het maar eens in de 100 of duizend keer wat op, dan is het nog steeds ruimschoots rendabel. De folder van de supermarkt absoluut en relatief een stuk duurder.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 16:26    reactie #21
geplaatst door: Tomorrowstand
Kan het zo snel niet meer vinden, maar onlangs verscheen er nog een onderzoekje naar de stock-option spammails. Daar was behoorlijk mee te verdienen. Werkwijze: eerst zelf de bewuste stock aanschaffen, spamrunnetje versturen, van de tientallen miljoenen mails zijn er toch aardig wat die inderdaad actie ondernemen, gevolg: koersstijging binnen een dag, en zo heeft de spammer gemiddeld rendementen van 4% in 1 dag!

Het is net als oervervelende reclames (zoals die van de leningen) : als er mensen zijn die reageren, is het de moete waard. Vandaag werd bekend dat iedereen zich aan die leningen-reclames irriteert, behalve over het algemeen de lagere inkomensgroepen. Doelgroep, denk ik dan! Het is gewoon effectief. Niemand denkt dat ie wordt beïnvloed door reclames … toch wordt iedereen dat wel!

Hier op MF zitten we met een groep behoorlijk computer-savvy mensen, die reageren kritisch op mail. De overgrote meerderheid van mensen is niet zo kritisch, tamelijk ontwetend en zal dus soms reageren. Precies genoeg.

Viagra? Daar is echt veel markt voor, alleen als je het wilt kopen, waar moet je dan heen? Liever online dan met je rooie kop bij de drogist op de hoek. Rare praatjes in de mails? Daar lees je dan wel omheen, feitelijk is het gewoon een heel handige manier om ongezien en snel aan de gewenste spullen te komen.
Ik weet overigens niet of je ook daadwerkelijk aan die spullen komt zo … zal wel via credit-card gaan, en kennelijk geven mensen toch gewoon hun nummers zo door. Dat blijft verbijsterend, maar aan de andere kant begrijp ik toch wel dat er mensen reageren. Waar zou jij gaan zoeken als je Viagra wilt? Of een russische bruid met snor? :inlove:  :tounge:

En de spamruns met niet-werkende links? Misschien een poging om te kijken welke adressen valide zijn? Of het systeem (de gekraakte mailserver) werkt? Om de honeypots eruit te filteren?
voor alles is een tijd - en hier besteed ik de rest
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 17:03    reactie #22
geplaatst door: richard5
Ik heb sinds kort DSPAM geinstalleerd op mijn mac mini mailserver. Ik moet zeggen dat hij erg goed bevalt, je moet hem alleen zelf trainen net als Mail.app maar dan gaat het ook goed. De image spam bijvoorbeeld komt er nu niet meer door.

Ik moet de installatie procedure nog even tweaken zodat iedereen ermee overweg kan en daarna nog de web interface van DSPAM aan het werken krijgen maar dan heb je een leuk anti spam filter.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat hij beter werkt dan spamassassin, die had ik namelijk eerst draaien. Die kun je blijven updaten en leert niet echt van fouten.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 17:31    reactie #23
geplaatst door: inkiepinkie
Ik ben tevreden over het spam-filter van Mail, 98% verdwijnt in de map Ongewenste reclame. Maar het blijft bloedvervelend om toch eerst alles na te moeten kijken voordat je de map in zijn geheel leeg gooit.

Nog veel kwalijker vond ik het mailtje dat ik vandaag kreeg op mijn .Mac adres van zgn. Amazon.com. Ik zou een Sony Vaio ter waarde van 2500 dollar hebben besteld. In de bijlage zaten zgn. de exacte gegevens van mijn creditcard betaling in PDF-formaat. Omdat ik absoluut zeker wist dat ik geen Sony Vaio heb besteld en zeker wilde weten dat mijn creditcard gegevens niet misbruikt zijn door een of andere onverlaat, heb ik de bijlage toch maar geopend in het vertrouwen dat een PDF niet echt kwaad kan. De bijlage bleek dus een .EXE bestand te bevatten, ik neem aan een of ander virus.
Column: spam, spam en nog eens spam
10 oktober 2006 - 17:37    reactie #24
geplaatst door: iPod92
Ik ontvang sowieso bijna geen spam, want het wordt een keer gefilterd door GMail, en wat GMail er niet heeft uitgefilterd, gaat nog door Apple's Mail heen... En dat is een zeer goede keuze...!

:worship:
MacBook Pro (2012) - Nokia 130 - Consul 203