https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FaceID-icoon.jpg
Apple krijgt patent voor scannen adertjes onder de huid
Iedereen die Apple al een tijdje volgt weet dat de eerste generatie van een nieuwe techniek altijd alleen maar het opstapje is. Het is bijna altijd alleen maar een kwestie van tijd voordat er een betere versie uitgebracht wordt.

Dat was zo bij Touch ID, waarvan de tweede generatie een stuk accurater en sneller was dan de eerste. Het ligt voor de hand dat we dit bij Face ID ook gaan zien. Er zijn al geruchten dat in iOS 12 Face ID ook gaat werken als je het device horizontaal houdt, en Apple heeft inmiddels ook patent gekregen voor het scannen van het patroon van adertjes onder de huid.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.FaceID-PatentAdertjes160518.png
Apple krijgt patent voor scannen adertjes onder de huid

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Dit gebeurt door pulsen infrarood licht uit te sturen naar een gedeelte van het lijf van de gebruiker. Dat hoeft dus niet persé het gezicht te zijn, dat zou bijvoorbeeld ook met een hand kunnen. Het infrarode licht dringt door tot in de huid en kaatst terug van de adertjes daaronder. Als het systeem dit weerkaatste licht opvangt resulteert dat in een beeld, dat vergeleken kan worden met wat eerder opgeslagen is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PhilSchillerPresentatieFaceID.jpg
Apple krijgt patent voor scannen adertjes onder de huid

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Apple vermeldt in het patent ook dat bestaande systemen die adertjes in de hand meten erg exact zijn, onder andere doordat het patroon van adertjes in de hand erg complex is. Omdat dit patroon voor ons onzichtbaar binnen ons lijf zit, is het ook heel erg moeilijk om het te omzeilen, zeker als het gebruikt wordt met andere biometrische systemen.

Omdat dit systeem contactloos is zijn er ook geen zorgen over de hygiène ("alleviates hygienic concerns"), kennelijk wordt daar ook bij Apple over nagedacht.

Tweelingen en jongere kinderen

Bij het uitkomen van de iPhone X waarschuwde Apple zelf al in de informatie over Face ID dat dit systeem waarschijnlijk niet zou werken voor tweelingen en en voor kinderen jonger dan 13 jaar, bij wie de onderscheidende gezichtskenmerken mogelijk nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Als het scannen van adertjes echt in Apple's devices gebruikt dat worden dan zal dat waarschijnlijk geen probleem meer zijn.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
geplaatst door: Robert