Apple van de troon gestoten door Microsoft
14 januari 2024 - 15:10    reactie #26
geplaatst door: doctor_apple
Bekijk deze video:


Dit biedt een overzicht en geeft inzicht in wat er gaande is en hoe beleggers dit ervaren.



A(pple) I(ntelligence) ... Een Apple Maps 2.0

Ik geloof dat er enige waarheid schuilt in dit perspectief. Zeker de moeite waard om te bekijken (mijn mening, natuurlijk 🤣). Ik vermoed dat de AI van Apple en enkele andere factoren door een soortgelijk scenario kunnen gaan als met Apple Maps 2.0: het zal in de loop van de tijd verbeteren, maar pas na enkele jaren aanzienlijk. Net zoals Apple Maps aanvankelijk problematisch was – prachtig ontworpen maar weinig praktisch buiten specifieke gebieden of use-cases. Het kostte tijd. Hetzelfde zal gebeuren met Machine Learning ("AI") in het domein van Apple.

Nationale trots en kentering in C-level segment in Amerika ...

Echter, er is dit keer een verschuiving in de krachtsverhoudingen of invloedssfeer. Hoewel de Big-7 ongetwijfeld enorm zijn, staan verschillende nieuwkomers in opkomende economieën te popelen om de gevestigde westerse orde uit te dagen.

Niet alles hierin is rationeel. In dit spanningsveld speelt ook veel sentiment, trots en complexe geschiedenis.

Naar mijn mening speelt er nog veel meer. Een minder zichtbare factor, die zeker positief heeft bijgedragen (onder andere) aan Microsoft, is de heer Satya Nadella. Met zijn uitgebreide reizen (en interesse) in andere culturen merk ik een zekere "blinde vlek" op bij veel landgenoten, maar ook bij Duitsers, Amerikanen, Canadezen, kortom, westerlingen.

Vaak beschouwen mensen zichzelf als werelds, buitengewoon tolerant en ruimdenkend. Ironisch genoeg is er vaak sprake van collectief geheugenverlies met betrekking tot de (eigen) geschiedenis, vooral wat betreft etnisch beladen onderwerpen of donkere hoofdstukken. Men lijkt een zekere trots over het hoofd te zien in landen als Nigeria, Kenia, India, en zelfs China of Korea, Zuid-Afrika, Brazilië, om er een paar te noemen. Bepaalde landen zijn daar populairder dan andere. Ook mede dankzij (financiële) steun. Wie zegt niet dat men straks een zekere vorm van nationalisme, steun of protectionisme zal doen gelden waarbij Chinese of Indiaase producten zullen worden voorgetrokken voor de Westerse? Dat kan straks gebeuren met Kleding, Industriële zaken maar ook ... Electronica ...

... Om nog te zwijgen van de letterlijk moordende onderwijsdiscipline. Gek genoeg wordt een school-werk-ethos vanaf 6 uur 's morgens (de schoolbel) tot 10 uur 's avonds voor basisschoolleerlingen beschouwd als absoluut onredelijk of ongezond. Toch, als het gaat om mensen die zo'n schoolsysteem hebben doorstaan, lijken we in het Westen toch positief te staan. Immers, het getuige toch best van doorzettingsvermogen en innerlijke kracht om dat te overleven. Kijk naar het aantal Indiase CEO's in Amerikaanse bedrijven. Zie de veelheid aan succesvolle ondernemers van Indiase afkomst, maar ook natuurlijk van diverse andere (opkomende) economieën.

Kortom, een van de minder zichtbare factoren, die zeker positief heeft bijgedragen, met name in het geval van Microsoft, is de heer Satya Nadella.

Maar er is meer ...

Microsoft komt met de (zoveelste) reboot van ARM ...

In 2016 tekende Microsoft een exclusiviteitsovereenkomst voor Windows on Arm met Qualcomm. Hoewel het enkele processors heeft geleverd, kon het niet significant concurreren met het Intel x86/AMD 64-domein. De verwachting is dat Microsoft in 2024/2025 ofwel overeenkomsten sluit met meerdere partijen, ofwel met nVidia of AMD. Kijkend naar de prestaties in termen van nanometers, verbruik en een paar andere factoren, scoort Apple's M-serie zeer goed. Echter, AMD bijvoorbeeld doet niet onder voor Apple's M-serie, gezien het feit dat het een generatie of twee achterloopt qua gebruikte lithografie (5 nanometer en in sommige gevallen 4 nanometer, terwijl Apple, als ik het goed heb, op 3 nanometer zit). Waarom is dit belangrijk? Zowel AMD als nVidia hebben een langere geschiedenis in een domein: GPU's en APU's. Kortom, grafische verwerkingskracht in de vorm van chips voor gamingcomputers, professionele rendering, industriële toepassingen, gaminggrafische kaarten en... chips.

Windows 12 en ML/AI

Windows 12 - zo is de verwachting - wordt dit jaar uitgebracht, en het wordt verwacht dat het veel meer verweven zal zijn met zowel AI als... ARM. x86/AMD64 kan de tweede viool worden, de ondersteuning zal nog lang doorgaan, maar het primaire platform wordt ARM, met AI-ondersteuning, aangestuurd door CoPilot en ChatGPT, aangedreven door krachtigere grafische chips en hun jarenlange ervaring met AR/VR-brillen.

PROfessional, PROsument of toch Consument ...

Mijn kritiek op Apple was (en is): Apple was een bedrijf dat groot was geworden met de Mac. Rond de Mac ontstond een ongekend ecosysteem. iPod, iPad, iPhone, iMessage, iCloud, iDisk... Maar er was ook een focus op de Pro-markt. Niet Prosumer, maar PROFESSIONEEL. Er waren servers, uitbreidbare werkstations, er was software (Aperture, iemand?)... De Professional werd de deur gewezen; het nieuwe "maximum" was de Prosumer... Maar de echte focus? De consument.

De Mac werd "de Opa" van het productportfolio. Het kreeg aandacht maar moest de fakkel doorgeven aan de iPhone. iPhone dit, iPhone dat, vaarwel Aperture, vaarwel focus op Professional... Vaarwel modulariteit, hallo designgericht denken... hallo winstmaximalisatie... hallo denken in termen van "Apps".

Echter, die Apps, de iPhone, de Music Store, de iPod, de iPad, de Mac... Kortom, dat "Ecosysteem", dat was de ware drijvende kracht achter de wenselijkheid en het succes van Apple. Dat ecosysteem begint langzaam op te komen bij Microsoft en Google...

Unieke verkoopargument van Apple

Net zoals Apple zich steeds meer richt op AI, Microsoft meer op Design, en Google meer op Privacy... Kortom, bedrijven kunnen veranderen. Maar wat is nu het absolute unieke verkooppunt van Apple anno 2024?

Het ontbreekt aan een opvallende Apple product dat past in lijn van waarmee de markt bezig is. Het professionele lijkt Apple weinig te interesseren. Al is dat wel absoluut verbeterd, maar nog steeds zit er een zekere gedachte in de ontwikkeling die ik moeilijk kan volgen. AI zit in de chip, maar... er ontbreekt in een zekere zin "iets" ...

Valse duurzaamheid

... Soms ook enige vorm van pragmatiek ... De Apple Watch is mooi, maar ik bezocht vorige week een winkel met Garmin-spullen... Zo'n Amoled-horloge, met GPS en telefoonondersteuning, gaat ongeveer 1 tot 2 weken mee op een batterijlading bij de concurrentie... De Apple Watch? Het Samsung-horloge zag er overigens ook mooi uit... Maar had hetzelfde probleem als de Apple Watch: korte batterijduur...

... en wat is hier duurzaam aan? Een batterij heeft een X aantal ladingen. Hoe vaker je hem oplaadt, hoe sneller deze aan vervanging toe is. In dat opzicht is zo'n Garmin gewoon veel duurzamer dan een Apple Watch ...

Kortom, naar mijn mening - zoals ik maanden geleden heb opgetekend - is de tijd rijp voor Apple om een ongekende schop onder de kont te krijgen. Dit om innovatie en verandering te stimuleren. Het is een luie, zelfvoldane, rijke, verwende stereotype Amerikaan geworden, die stevig gelooft in de eigen superioriteit en bepaalde signalen heeft gemist. Enkele hiervan:

  • Wereldwijde economische neergang
  • Verschuivende mondiale machtsdynamiek
  • Vergrijzing... Het Westen verandert in een collectief verpleeghuis als je naar de bevolkingspiramide kijkt... Kortom, daar zit de groei niet.
  • Concentratie van het productportfolio rond een zeer "gevoelig" product, historisch gezien veroorzaakt dit scheuren of zelfs breken van bedrijven. Denk aan Nokia en Blackberry.
  • Gebrek aan focus op "Zakelijk" en "Professioneel"... Wil je 20.000 MacBooks voor je bedrijf kopen? Dat kan, maar vergelijk dat proces (en mogelijkheden) met Dell, Lenovo of HP...
  • Gebrek aan echte groene innovatie... Waar Apple uitblinkt in Genderneutraliteit en Tolerantie in haar verklaringen, mist het de mark op het gebied van Groene Innovatie. Waarom? Misschien slikken Gen X en Gen Y het nog dat Apple heel groen is, ook al kun je niets gemakkelijk vervangen of repareren... Gen Z heeft al wat reserves, en ik ben er zeker van dat Gen A Apple aan het zweten zal maken.

En hoewel het in Nederland en Amerika een ding is. Ik zie mensen elders in de wereld bereid om 1400 euro te betalen voor een Android-telefoon. En merk dit bericht op, binnenkort zal er in Europa een stevig spel zijn rond RCS. Apple komt met een beperkte implementatie om Messages te beschermen (protectionisme). Nou, dat betekent dat als je een Apple hebt, je niet de volledige RCS-mogelijkheden kunt ervaren. Dat verhaal van de blauwe bubbel? Het zou wel eens de andere kant op kunnen gaan. In veel landen is Apple immers niet de absolute marktleider, en je kunt net zo goed Asphalt-racen op een Samsung als op een iPhone... "Ach gut, je kunt niet de video ontvangen die ik verstuur? Sja, dan moet je maar niet een iPhony nemen zonder volwaardige RCS". Let wel, niet aan de orde, maar het KAN ... Zeker onder jongeren kunnen dingen snel omslaan.

De Apps zijn dood, lang leve AI

Maar het grootste verschil tussen ons gebruik van mobiele applicaties en het ecosysteem van Apps van Apple is dat het merendeel archaïsch oud is... Binnenkort volledig irrelevant...

😨 "Wat is dit voor onzin, Dr. Apple?" Nou... Het zal binnenkort worden opgenomen in AI-modellen, Intelligente Assistenten ... Waarom een Uber-app gebruiken als je Uber gewoon met je stem kunt bestellen? Waarom 29 verschillende gebruikersinterfaces leren, of 29x 300 MB installeren voor een compleet framework en een mini-browser in de App zelf... Dit decimeert enigszins het hele App-rijk, wat overblijft: Games en kantoorapplicaties, maar dat laatste is momenteel niet iets waar Apple in uitblinkt. Het Google-ecosysteem en Microsoft Office domineren nog steeds.

Kortom, er is werk aan de winkel voor Apple!

Meer informatie, voor de geïnteresseerden:

Ik zou deze zeker niet onderschatten, en even bekijken wat Microsoft in Office heeft gedaan met Copilot:



CEOs uit India:



Rabbit AI, een "tussenstap" die mogelijk zowel Cortana, Siri als Google aan het werk zet 😉. Geeft ook een goed beeld wat mogelijk is zonder tussenkomst van Apps, zeker als er een zekere standaardisatie ontstaan in informatiestromen, bediening en nog wat zaken. Maar Rabitt laat zien wat mogelijk is zonder de STANDAARDISATIE. Knap ...



Verder zijn er nog heel veel zaken, ook op het Juridische vlak, zoals al reeds gemeld ... Kortom, er zijn veel kansen voor Apple ... Maar er het is tijd voor verandering, vernieuwing, en mogelijk langzamaan een opvolger voor Tim Cook ...

De kans dat Apple het stokje (weer) overneemt is aanmerkelijk, maar ik vind het wel een signaal ... Een signaal dat het tijd wordt om wakker worden. Zo niet? Is Apple gewoon de volgende BlackBerry, Nokia of in het beste geval "IBM".
Apple van de troon gestoten door Microsoft
14 januari 2024 - 17:13    reactie #27
geplaatst door: DirtyMay
Wat heeft Geubels met MS te maken, laat staan met Apple, of een beurskoers ?
Apple van de troon gestoten door Microsoft
14 januari 2024 - 17:30    reactie #28
geplaatst door: Ziegler
Hij werkt voor MS, kijk maar goed.
Apple van de troon gestoten door Microsoft
15 januari 2024 - 08:12    reactie #29
geplaatst door: ouwemac
Citaat
De kans dat Apple het stokje (weer) overneemt is aanmerkelijk, maar ik vind het wel een signaal ... Een signaal dat het tijd wordt om wakker worden. Zo niet? Is Apple gewoon de volgende BlackBerry, Nokia of in het beste geval "IBM".

Is de inflatie zo erg geweest in de afgelopen jaren dat Apple vergeleken kan worden met 2 obscure telefoonmakers?
grapje hoor doctorApple, ik snap best dat je het als vergelijking van een ondergang bedoelt
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
Apple van de troon gestoten door Microsoft
15 januari 2024 - 09:59    reactie #30
geplaatst door: anraadts
Inmiddels is Apple weer (iets) meer waard dan Microsoft, gaan we hier nu dan ook weer theorieën over schrijven?

De markt is voor een groot deel ook onderbuikgevoel. Als dat niet zo was dan zouden alleen relatief objectieve dingen als de winst per aandeel meetellen, maar dat is nu eenmaal niet zo.

Een voorbeeld: als Apple op een gegeven moment iets erg wezenlijks op het gebied van AI laat zien, dan voorspel ik dat het aandeel weer omhoog schiet.