geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
Is Tim Cook Amerika's top tech-diplomaat?
Sinds Donald Trump president van de VS geworden is lijkt niemand daar nog veel interesse te hebben in klassieke diplomacy, veel communicatie gaat nu in eerste instantie via Twitter.

Maar volgens The New York Times heeft de regering Trump wel degelijk een top diplomaat voor de tech sector: Apple's CEO Tim Cook. Niet dat Tim Cook is aangenomen door Trump, het is eerder zo dat Apple's CEO het gat dat is gevallen zelf probeert op te vullen, en daarin tot nu toe behoorlijk succesvol in lijkt te zijn.



Niet voor niets, automaker Ford heeft bijvoorbeeld al last van de recent begonnen handelsoorlog, de auto's van dit merk hebben 'plotseling' last van veel oponthoud in de havens van China.

Daarom ging Tim Cook vorige maand op bezoek bij Trump in Het Witte Huis met een waarschuwing dat zo'n handelsoorlog de positie van Apple ernstig kan bedreigen, daarbij had hij ook een ontmoeting met de economische adviseur van Trump, Larry Kudlow. Daarna riep hij bij topoverleg in Beijing de Chinese leiders op om het hoofd koel te houden.

Larry Kudlow zei daarna het volgende over deze ontmoeting met Tim Cook:

Citaat
He was very helpful in making some suggestions, and I might also add he loves the tax cut and tax reform. He says Apple is going to be building plants, campuses, adding jobs, lots of business investment. That was the first point he made to President Trump

Niet voor niets, want het is juist in China dat onder Tim Cook Apple een enorme groei heeft laten zien, waar de meeste andere bedrijven hier veel meer moeite mee hebben. Inmiddels komt bijna een kwart van Apple's omzet daar vandaan, en op vertragingen vooral de export van de devices die daar gemaakt worden zitten ze bij Apple natuurlijk hemelaal niet te wachten.

Tim Cook investeerde in de afgelopen tijd daarom erg veel tijd in China. Zo heeft hij een goede band met de leider Xi Jinping, was hij op China’s World Internet Conference (een alternatief voor Davos) en ook met het parlement daar onderhoud hij goede contacten.



Tim Cook heeft de kritiek op Apple's groeiende aanwezigheid altijd gepareerd, kan het land alleen maar van binnen uit veranderd worden:

Citaat
Each country in the world decides their laws and their regulations. And so your choice is: Do you participate, or do you stand on the sideline and yell at how things should be?

You get in the arena, because nothing ever changes from the sideline.

De komende tijd wordt het interessant om te zien of al deze moeite van Tim Cook zich uitbetaalt. De kans dat de handelsoorlog afgewend wordt lijkt inmiddels wel heel erg klein, maar misschien dat Apple er het minst last van zal hebben, dankzij alle inzet van Tim Cook?


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
antw: Is Tim Cook Amerika's top tech-diplomaat?
19 juni 2018 - 15:41    reactie #1
geplaatst door: DirtyMay
Wie wil nu nog beweren dat TC geen aanwinst is voor Apple ?

Oké, TC is geen SJ.
Hun aanpak is redelijk verschillend.

SJ was een van de 'founding fathers', en een karakter met een visie.
Het is ook SJ die Apple uit de grond gestampt heeft, en zijn uitzonderlijk filosofie meegegeven.

Maar het is TC, als bijna de organische opvolger, die Apple op de kaart vastgespijkerd heeft en van Apple tot dusver een bedrijf gemaakt heeft van bijzondere betekenis.

Ik verdenk Apple al een heel tijdje een verborgen agenda te hebben. Maar ik wil de lezer er op wijzen dan een 'verborgen agenda' niet noodzakelijk een malafide connotatie hoeft te hebben.

Het zou observatoren al moeten opgevallen zijn dat naties stilaan hun invloed verliezen ten voordele van significante bedrijven van wereldniveau. Maar zoals altijd, een these is wat ze is. Time will tell ...