geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
In iOS 17 kunnen we apps ook via het web installeren
Naast het schrijven hier ondersteun ik ook mensen om me heen, zoals waarschijnlijk veel van ons, die niet allemaal even digitaal vaardig zijn. Voor het merendeel oudere mensen, maar ook jongeren, die vaak opvallend weinig weten en nauwelijks snappen hoe een device eigenlijk werkt.

Dat is waarschijnlijk gedeeltelijk ‘de schuld’ van Apple, door iOS en iPadOS zo makkelijk te maken hebben gebruikers inmiddels veel minder kennis nodig.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17Homescreen.jpg
In iOS 17 kunnen we apps ook via het web installeren


Hoe het werkt

De vraag naar ondersteuning zal de komende tijd vast gaan toenemen, want in iOS 17.5 (waarvan gisteren de eerste bèta-versie is uitgekomen) wordt het mogelijk om apps via het web te installeren. Gelukkig heeft Apple een aantal eisen gesteld, ontwikkelaars moeten bijvoorbeeld minstens al twee aaneengesloten jaren lid zijn van het Apple Developer Program en moeten een app hebben die minsten één miljoen keer op iOS is geïnstalleerd in het afgelopen jaar.

Verder controleert Apple de apps en moeten de makers een transparant beleid voor het verzamelen van gegevens publiceren.

Ontwikkelaars die aan al deze criteria voldoen krijgen een API waarmee ze hun app(s) via het web kunnen aanbieden. Dit is de allereerste keer dat Apple het downloaden van een app rechtstreeks vanaf een website toestaat. Met ondersteuning voor deze functie kunnen apps als bijvoorbeeld Spotify en Fortnite rechtstreeks op iPhones worden gedownload, als de ontwikkelaars achter deze apps zich houden aan de voorwaarden van Apple.

Problemen?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom dit voor problemen kan zorgen. Zelfs in de strak gereguleerde App Store gaat het nog wel eens mis, de kans dat het bij meer kanalen vaker misgaat is automatisch groter. En de grens van wat oké is en wat niet wordt hiermee een stuk onduidelijker, de kans dat er misbruik van gemaakt zal worden neemt daardoor automatisch toe.

Hoe dan ook, over niet al te lange tijd zal de definitieve versie van iOS 17.5 beschikbaar komen, en ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat ik dan overspoeld wordt met vragen hierover.#iOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.