Google’s web-misbruik laat de kracht en de zwakte van de DMA zien
Als je het nieuws op MacFreak volgt dan weet je allang dat producten van Google zoveel mogelijk data van je verzamelen. De reden is eenvoudig: het zit in het DNA van dit bedrijf om dit te doen, het zal dan ook altijd de limieten daarvan blijven opzoeken.
Een goed voorbeeld is hieronder te zien: met een Chromium browser kan Google op alle google.com websites erg veel van jouw systeemdata uitlezen.
https://x.com/lcasdev/status/1810696259184779750Er staat hierboven niet voor niets “met een Chromium browser”, want dit geldt niet alleen voor Google’s eigen Chrome-browser, maar bijvoorbeeld ook voor Microsoft’s
Edge en
Brave. Met name voor die laatste erg gênant, want deze positioneert zich juist als een optie voor iedereen die privacy hoog in het vaandel heeft staan.
Google heeft bij het bezoeken van hun domeinen onder andere toegang tot de volgende data: de druk op de processor van jouw systeem, waaronder ook de tabs van de browser, de druk op de video-processor en de druk op het geheugen. Daarbij heeft het ook toegang tot gedetailleerde processorinformatie en heeft het een optie om al deze data vast te leggen.
Alles bij elkaar interessant omdat dit een duidelijke schending is van het idee dat browserleveranciers hun websites niet mogen bevoorrechten boven die van anderen.
De goede kant van de DMADe
DMA heeft hier al vaak onder vuur gelegen omdat het in veel gevallen te ruim en vaag geformuleerd is, maar in dit geval is de DMA gelukkig wel erg duidelijk. Want deze wet van de EU stelt dat browserleveranciers, als poortwachters van het internet, iedereen dezelfde mogelijkheden moeten bieden.
Op
deze pagina van Hacker News claimt iemand bij Google te werken en die ziet het probleem niet, of vindt het in ieder geval niet belangrijk. In de antwoorden wordt daar natuurlijk gehakt van gemaakt, want dit geeft Google Meet bijvoorbeeld een enorm voordeel, dat concurrenten als Zoom, Teams of Slack gewoon niet hebben.
De slechte kant van de DMAChromium is verreweg de populairste browser engine, en de DMA dwingt Apple deze toe te staan op iOS. Er zijn natuurlijk legitieme redenen om te wensen dat Apple browser engines van derden toestaat op iOS, maar dit geval illustreert dat er ook zeer legitieme redenen zijn waarom Apple ze tot nu toe niet wil toestaan.
En zoals je hierboven al kon lezen, dat geldt niet alleen voor Google’s Chrome browser, maar ook voor alle browsers die daarop gebaseerd zijn.