geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPodsMaxZilver-icoon.jpg
Met welke devices kan je binnenkort Lossless Audio beluisteren?
Na de aankondiging van Apple zijn er natuurlijk ook veel vragen, waarbij de vraag welke devices de nieuwe Apple Lossless Audio Codec-bestanden kunnen afspelen en waarmee je ze kan beluisteren op dit moment verreweg het belangrijkst is.

Laten we maar beginnen met het slechte nieuws: Apple heeft T3 laten weten dat de AirPods Pro en de AirPods Max geen ondersteuning voor deze bestanden hebben, en die dus standaard niet kunnen afspelen. Omdat je de AirPods Max ook met een Lightning naar 3,5 millimeter audio kabel kan aansluiten, zou je de Lossless Audio-bestanden door een USB digital-to-analog converter (DAC) kunnen sturen en alsnog bedraad met de AirPods Max kunnen beluisteren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AirPodsMaxListeningExperience.jpg
Met welke devices kan je binnenkort Lossless Audio beluisteren?


Let op, omdat er dan sprake is van hercodering zegt Apple zelf dat er dan technisch niet meer sprake is van het afspelen van Lossless Audio, want er zou onderweg iets verloren kunnen gaan. Maar dat lijkt niet alleen wel heel erg eerlijk van Apple omdat te vermelden, maar vooral ook een theoretisch ‘probleem”.

Deze bestanden kunnen trouwens afgespeeld worden op een iPhone‌, iPad, Mac of Apple TV, als je daar bedraad goede speakers of een koptelefoon aan hangt zou het ook moeten lukken.

Volgens datzelfde T3 zouden HomePods deze bestanden ook moeten kunnen afspelen, maar dat wordt door MacRumors tegengesproken. Met andere woorden, het duurt nog even voordat we definitief alle antwoorden hierop hebben.

Spatial Audio

Alle voorgenoemde devices kunnen trouwens wel het nieuwe Spatial Audio afspelen, en Apple Music zal standaard deze bestanden gewoon afspelen op alle AirPods‌ en Beats koptelefoons en oortjes met een H1 of W1 chip. Dat zijn op dit moment de volgende:

  • AirPods
  • AirPods Pro
  • AirPods Max
  • BeatsX
  • Beats Solo3 Wireless
  • Beats Studio3
  • Powerbeats3 Wireless
  • Beats Flex
  • Powerbeats Pro
  • Beats Solo Pro

Er was nog de hoop dat het Apple gelukt zou zijn om Lossless Audio via Bluetooth 5.0 voor elkaar te krijgen. Want die standaard is te vinden op alle iPhone 12 modellen en de AirPods Max, en zou in theorie CD-kwaliteit audio moeten kunnen afspelen.

Conclusie

Spatial Audio zal voor veel van ons binnenkort voor steeds meer songs beschikbaar komen. Of dat voor Lossless Audio ook zo is hangt af van wat je ervoor gebruikt. Daarbij is het de moeite om in gedachten te houden dat de meesten van ons het verschil tussen de verschillende soorten bestanden helemaal niet horen. In dat laatste geval is het alleen maar zonde van de extra data.

P.S.

Heb je een Android device waarop je Apple Music gebruikt, dan kan je daar wel Lossless Audio op draaien, maar zou Spatial Audio geen optie zijn. Tenminste, dat claimt MySmartPrice op basis van een e-mail van Apple India. Wat eigenlijk alleen maar extra duidelijk maakt dat Apple snel support-documenten zal moeten publiceren waarin alles duidelijk uit de doeken gedaan wordt. #AppleMusic
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Ziegler
Wat doet airplay met lossless bestanden? Ik heb al mijn speakers via bedraad netwerk via airplay aangesloten.
geplaatst door: mcmt
Als je een ALAC bestand van CD kwaliteit (16 bit / 44.1 kHz) door Airplay stuurt moet dat er bit-perfect aan de andere kant uitkomen.