antw: De massa-surveillance door New York Times in beeld gebracht
25 december 2019 - 13:31    reactie #25
geplaatst door: zwap

geblokkeerd

Heel veel maatschappelijke vernieuwingen die naderhand als een groot goed zijn gezien, zijn in gang gezet door vormen van gedrag die aanvankelijk afkeurenswaardig, om niet te zeggen misdadig werden geacht.

Is dat niet iets van de tijdgeest? Zo zijn er immers ook heel wat vormen van gedrag welke vroeger prima waren maar nú als afkeurenswaardig of zelfs misdadig worden gezien.

En zo verandert de maatschappij voortdurend. Ook op het gebied van privacy. Het zijn golfbewegingen waarbij gereageerd wordt op gedrag van de vorige generatie. Zo is de huidige hang naar privacy een gevolg van de globalisering van zo'n 20 jaar geleden.

Je ziet al een lichte omslag naar de wens voor veiligheid. Hiervoor zal (een gedeelte) van de individuele privacy opgeofferd moeten worden.

En het op slot doen van je voordeur is hier een slecht gekozen analogie. Je vraagt immers niet aan de overheid om wetgeving te maken die anderen verplicht jouw voordeur op slot te doen?
antw: De massa-surveillance door New York Times in beeld gebracht
25 december 2019 - 14:07    reactie #26
geplaatst door: Luc Weide
Over mijn eigen 'privacy' maak ik me niet zo druk.

Wel moeten we ons in onze NOO-SFEER druk maken
over bijvoorbeeld ene meneer Trump
die EX-mijnwerkers en EX-autobouwers wijsmaakt
dat ze ooit nog weer aan het werk komen
als MIJNWERKERS en AUTOBOUWERS.

Of bijvoorbeeld een Nederlandse regering
die HIER kraait dat we een lage werkloosheid hebben.

En dan even de andere kant op kijkt als iedereen kan lezen
dat in Italië en omstreken een jeugdwerkloosheid is van 34 %

EU ?????
Nooit van gehoord !!!!
antw: De massa-surveillance door New York Times in beeld gebracht
25 december 2019 - 14:18    reactie #27
geplaatst door: Timotheus
@peerzwart: zeker, de tijdgeest verandert, sommige dingen die vroeger als slecht werden gezien, worden nu als goed gezien, en het omgekeerde is ook waar. Zo was het bv. tot niet zo heel erg lang geleden maatschappelijk geaccepteerd als een man van 40 trouwde met een meisje van 14. Daar hoef je nu, althans in onze contreien, niet meer mee aan te komen. Niets of zeer weinig is voor alle tijden.

Maar blijft de vraag: ondergraaft de huidige gang van zaken op het gebied van de privacy niet onze persoonlijke vrijheid? En ik vind het iets te gemakkelijk om dan te antwoorden: "Ook privacy is relatief, ook op dat gebied heb je golfbewegingen".

Veel dingen uit het verleden keren op gezette tijden in een nieuwe gedaante onder ons terug. Maar er zijn toch ook algemene tendensen en belangrijke maatschappelijke verschijnselen, waarvan je je af kunt vragen of die vroeger ooit hebben bestaan.

Om bij het onderwerp van deze discussie te blijven: op het ogenblik zien we een grootscheepse handel in persoonsgegevens met geen ander oogmerk dan persoonlijk gewin. Deze handel gaat gepaard met een steeds nauwgezettere monitoring van de gedragingen van al wat leeft, en met de concentratie van steeds meer rijkdom in steeds minder handen. En de publieke sector staat al sterk onder invloed van deze economische belangen, waarbij allerlei andere belangen met voeten worden getreden. Dit is naar mijn idee echt een nieuw verschijnsel. En een zeer ongewenst verschijnsel.

I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain