geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
Sommige ontwikkelaars willen andere browser-engines in iOS en iPadOS
In de jaren na de lancering van de eerste iPhone in 2007 waren er nog wel ontwikkelaars die lieten weten dat ze graag hun eigen engine (de motor waar een browser op draait) zouden willen gebruiken. Maar Apple hield de poot stijf, waardoor WebKit (de open source engine van Safari) de enige optie is.

Dit betekent in de praktijk dat alle browsers voor iOS en iPadOS nog steeds WebKit gebruiken als engine, dus ook bijvoorbeeld Firefox of Chrome. Maar dat betekent niet dat er geen kritiek is, integendeel. Een aantal ontwikkelaars in het VK laten het er nu niet bij zitten en hebben Open Web Advocacy opgestart. Zowel die naam als de slogan (“Advocating for the Future of the Web!”) maken eigenlijk al duidelijk wat ze willen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.OpenWebAdvocacyTopThreePriorities.jpg
Sommige ontwikkelaars willen andere browser-engines in iOS en iPadOS

klik op de afbeelding voor een grotere versie

Daarbij hebben ze een top drie van hun prioriteiten geformuleerd, hierboven bij elkaar te zien. In het kort komt het hier op neer:

Citaat
  • Apple zou niet langer browsers (inclusief engines) van andere partijen meer mogen verbieden
  • Web Apps moeten dezelfde mogelijkheden krijgen als ‘native’ apps
  • Alle kunstmatige barrières moeten worden verwijderd
Omdat de drie ontwikkelaars die bij naam genoemd worden op de site van Open Web Advocacy relatief onbekend zijn en de makers van bekende browsers zich hier (nog?) niet mee verbonden hebben lijkt de kans klein dat het veel gehoor krijgt. Maar de politieke wind waait op dit moment lang niet altijd in de richting die ze bij Apple graag zouden willen. Dus wie weet, misschien krijgen ze iets voor elkaar. #iOS #iPadOS #Safari #WebKit
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: orange
Oh ja, ALSJEBLIEFT !!!

Ik irriteer me mateloos aan die beperkte browser(s) op de iPad.
geplaatst door: MacFrankie
Ja graag, dit is een onnodige beperking. Niet dat ik ooit Chrome zou gaan installeren, maar laat die andere engines gewoon toe.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: okkehel
Eén van de belangrijkste reden voor mij om niet overstappen naar iPhone. Ik ben een zeer tevreden gebruiker van MacBookPro en MacMini, hoewel daar ook nog wel typische Apple-only dingetjes in zitten waardoor ineens Safari opstart na het aanklikken van een link ondanks dat Firefox mij standaardbrowser is, maar dat gesloten gedoe van iPhone (iPad); nee.
geplaatst door: Paradijs
En wat wordt er voor mij als 'argeloze'  webbrowser gebruiker die wat heen en weer surft, bladwijzers opslaat en naar de volgende url zwemt, anders?
M.a.w. wat schiet ik er mee op als weer een andere partij zich met een product van Apple (Safari) gaat bezighouden?
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: orange
Niets. Deze ontwikkeling is voor jou niet van belang.

Het is overigens niet zo dat een andere partij zich met Safari gaat bezighouden. Het is dat andere partijen zich niet zouden hoeven conformeren aan Safari (WebKit).
geplaatst door: Paradijs
En de vervolgvraag is dan ook, waarom zouden anderen dan Apple niet met die (open source) motor willen werken? Open source is toch open en openstaand voor verbetering waardoor uiteindelijk de consument/gebruiker van de browser er voordeel bij heeft?
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: okkehel
De vraag is niet: waarom kunnen anderen niet gewoon doen wat ik ook doe (waarom kunnen anderen niet gewoon gebruik maken van mijn Apple motor). Het punt is: waarom kunnen anderen niet gewoon doen wat ze zelf willen (op hun eigen motor). Het antwoord op die vraag is: omdat Apple dat niet wil. Zie hier de drempel die Apple opwerpt voor anderen. De modus operandi van Apple, vooral als het gaat om de iPhone en iPad.
geplaatst door: Paradijs
Het punt is: waarom kunnen anderen niet gewoon doen wat ze zelf willen (op hun eigen motor). Het antwoord op die vraag is: omdat Apple dat niet wil. Zie hier de drempel die Apple opwerpt voor anderen.
Zo’n beetje als: een motor van Honda in een formule 1 auto van Mercedes zetten en dan meedoen aan de F1 races?
Loquendi Libertatem Custodiamus
geplaatst door: doctor_apple
Ik ben het niet eens met de stelling dat WebKit of Safari "de motor van iOS" zou zijn. Ontegenzeggelijk: het is een bibliotheek, en ja, met een toepassing die gebruik maakt van die bibliotheek.

Maar, iOS kent evenals macOS een beschermde omgeving voor toepassingen om daarin te draaien. Oftewel, er wordt als het ware een soort van "quarantaine cel" opgetrokken om toepassingen daarin veilig te draaien.

Buiten dat, veel in iOS zit goed dicht.

Het punt is, dat het technisch prima mogelijk is om meerdere bibliotheken te draaien of zelfs een toepassing een eigen bibliotheek te laten hebben waar web-specifieke zaken in zijn opgenomen.

Het punt van kritiek, dat Safari (en Webkit) nu eenmaal diep in het besturingssysteem zitten, is een NON-ARGUMENT.

Datzelfde gebeurde namelijk jaren geleden op Windows met Internet Explorer. Microsoft claimde toen ook dat Internet Explorer een integraal deel vormde van het besturingssysteem, en dat primaire functies in dit systeem niet zonder Internet Explorer kunnen.

En toch, weliswaar na een juridisch zetje, maar het bleek toch mogelijk om zelfs ten tijde van installatie de gebruiker een keuze te geven om een andere browser te kiezen ...

Het punt is ook een beetje, dat een gemis aan mogelijkheden om andere browser-engines toe te staan, de ontwikkeling enigszins beperkt. Immers, van enige concurrentie, is geen sprake. Van nieuwe concepten of ideeen, verbeteringen ten aanzien van de wijze hoe websites worden verwerkt in de browser, is geen sprake.

Het enige wat je hebt is een schil, met de look-and-fool van genoemde browsers, maar die volledig draaien op Apple's Webkit.

En Open Source? Van Chrome is ook een Open Source versie beschikbaar ... Dat je iets Open Source hebt gemaakt, of al reeds was, wil niet zeggen dat je een keuze biedt.

Ik denk dat het tijd wordt voor een extensie-systeem voor iOS ... Er zijn nog steeds wat manieren om iOS heel veilig te houden.
geplaatst door: puk1980
Ik ben het niet eens met de stelling dat WebKit of Safari "de motor van iOS" zou zijn.

Dat heeft niemand hier beweerd.


EDIT: "uit mijn slof" opmerking verwijderd.
Bewerkt: 4 maart 2022 - 10:21 door puk1980
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: puk1980
Zo’n beetje als: een motor van Honda in een formule 1 auto van Mercedes zetten en dan meedoen aan de F1 races?

Ik heb geen idee welk punt je (met deze vergelijking) probeert te maken.

Apple verkoopt appeltaartjes en gebruikt daar zijn eigen appels voor. Prima. Andere bedrijven willen ook taartjes verkopen, met andere ingrediënten dan de appels van Apple. Een perentaartje vinden sommigen namelijk lekkerder dan een appeltaartje. En zo krijgen mensen meer keuze.
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: okkehel
Nee @Paradijs. Het is een kwestie van gradaties. De plek van een webbrowser is nogal een andere dan die van Formule1 auto in het Formule1 circus (waarin overigens technische specificaties zeer ver zijn gestandariseerd, maar dat is weer wat anders). Vergelijkingen trekken verzanden doorgaans. Het is in mijn ogen veel eenvoudiger: Apple ontmoedigt het gebruik van webbrowsers die anders in elkaar steken dat de browser die ze zelf heeft ontwikkeld. Daar is geen enkele rechtvaardiging voor te bedenken en omgekeerd: voor het tegendeel is geen enkel doorslaggevend contra-argument te bedenken.
geplaatst door: puk1980
Enigszins gerelateerd:

https://tweakers.net/nieuws/193974/apple-google-microsoft-en-mozilla-werken-samen-aan-browserinteroperabiliteit.html

Citaat

Apple, Google, Microsoft en Mozilla werken samen aan browserinteroperabiliteit

Apple, Google, Microsoft en Mozilla introduceren Interop 2022, een testsuite om de interoperabiliteit van browsers te verbeteren. Het uiteindelijke doel is dat pagina's en webapps er in alle browsers hetzelfde uitzien.

Interop 2022 is een benchmark waar afgevaardigden van Apples WebKit, Google, Microsoft en Mozilla aan hebben meegewerkt. Daarnaast zijn de softwareconsultancybureaus Bocoup en Igalia betrokken. De testsuite richt zich op zogenoemde focus areas, testen die aangeven of webstandaarden consistent geïmplementeerd zijn bij browsers. In totaal zijn er vijftien van zulke testonderdelen, waarvan er vijf zijn overgenomen van een eerder initiatief van Google en Microsoft.

meer ...
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: orange
...Apple ontmoedigt het gebruik van webbrowsers die anders in elkaar steken dat de browser die ze zelf heeft ontwikkeld. Daar is geen enkele rechtvaardiging voor te bedenken en omgekeerd: voor het tegendeel is geen enkel doorslaggevend contra-argument te bedenken.
Honderden contra-argumenten minstens.
In de vorm van extensies in een browser bijvoorbeeld.