geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-iOS-icoon.jpg
ProRAW is een enorme sprong voorwaards voor iPhone-fotografie
Heb je een iPhone 12 Pro of Pro Max, dan kocht je een iPhone met een uitstekende camera, die later nog beter zou worden. Want tijdens de presentatie van deze modellen beloofde Apple dat later dit jaar de kwaliteit van de foto’s daarmee gemaakt dankzij ProRAW enorm zou toenemen.

Inmiddels is iOS 14.3 uit en daarmee ook ProRAW. De korte versie is dat het een enorme sprong vooruit is voor iedereen die graag mooie foto’s met veel doortekening in zowel de lichte als de donkere partijen maakt. In de tweet van Ben Sandofsky hieronder is daar een goed voorbeeld van te zien. Daarin is alle doortekening in de lucht behouden, maar is ook alle data in de schaduwpartijen nog aanwezig.


Ben Sandofsky is trouwens één van de ontwikkelaars achter Halide, een van de allerbeste foto-apps voor de iPhone.

Achtergrond

Wil je meer weten over de mogelijkheden van ProRAW op de iPhone 12 Pro en Pro Max, in dit stuk van diezelfde Ben Sandofsky gaat hij er uitgebreid op in (en legt meteen ook uit hoe digitale fotografie werkt).

Ben je op zoek naar nog meer voorbeelden en tips, dan is dit artikel van Austin Mann zeker ook de moeite waard, ook omdat hij overduidelijk laat zien wat voor enorme sprong in kwaliteit je hiermee kan bereiken. Hieronder een paar voorbeelden van zijn hand, waarbij met name bij het tweede goed te zien is wat voor voordelen ProRAW biedt, maar ook dat het een extra stap vergt om tot dat resultaat te komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ProRAWVoorbeeld-1.jpg
ProRAW is een enorme sprong voorwaards voor iPhone-fotografie

links het standaard HEIC-bestand, rechts ProRAW

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ProRAWVoorbeeld-2.jpg
ProRAW is een enorme sprong voorwaards voor iPhone-fotografie


Als laatste nog een aantal YouTube video’s die dieper op dit ontwerp ingaan, en ook nog een met een aantal tips.







 #iPhone #ProRAW
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: doctor_apple
Mogelijk omdat ik het zelf even niet helemaal snap. Er is HEIF, een lossy bestandsformaat dat - als opvolger van JPEG en JPEG2000 - bedoeld is om zo efficient mogelijk foto's op te slaan.

Dan heb je RAW, een bestandsformaat om de ruwe data van je fotosensor op te slaan opdat later de verwerking achteraf kan plaatshebben met de grootstmogelijke flexibiliteit.

En dan hebben we ... "ProRAW" ... ? Dus ik zoeken en zoeken en zoeken ... Kom ik uiteindelijk erachter dat het gewoon Adobe Digital Negative bestanden betreft waarbij de beelden enigszins zijn bijgewerkt (dus het betreft geen echte ruwe data meer) met behoud van RAW kenmerken, maar toch ook weer niet helemaal. Immers, het is een interpretatie door Apple's algoritmes.

Is dat erg? Na ja, niets is bijna echt meer tegenwoordig: alles is wel bewerkt dus neen, niet perse.

Maar het is dus gewoon DNG formaat en ook (vooralsnog) gewoon compatible met software die Adobe's DNG ondersteund. Het meest pure blijft natuurlijk gewoon het RAW formaat. Apple's ProRAW is een combinatie van twee werelden, maar daarmee ook een compromis.

Het enige wat ik me afvraag hoe het kan dat ProRAW wordt neergezet als een beter formaat dan RAW, terwijl RAW - zoals de naam al aangeeft - "het ruwe materiaal" is. En ProRAW en (licht) bewerkte variant is van de data.

Natuurlijk: het filteren van ruis lijkt ProRAW echt heel goed te kunnen en het is natuurlijk cool dat je dit allemaal kunt doen met je telefoon. Alleen vind ik "ProRAW" suggereren dat het een beter formaat is dan RAW en mogelijk ook hogere kwaliteit biedt dan RAW, dat is suggestief en niet de werkelijkheid. Immers, er zijn ongelooflijk goede processors die heel goed raad weten met beeldruis (DXO Photolab 4 bijvoorbeeld) in RAW bestanden.

Mooie ontwikkeling dat dit in telefoons kan, maar wel wat verwarrend allemaal. ProRAW die eigenlijk geen echte RAW is, maar eigenlijk een DNG met extra's. ProRAW die eigenlijk niet 1:1 het beeld van de image processor neemt, maar enige beeldbewerking uitvoert en dit vervolgens voor "ruwe waarheid" op het digitale negatief opslaat.

Mooi, maar wel verwarrend allemaal  :wacko: :cheesy:
geplaatst door: Dick de Roos
En nu maar hopen dat het formaat (ProRAW) tot in jaren wordt ondersteund (i.c. door Adobe Photoshop).
Van DNG hoor ik tegenwoordig niet zo veel meer.
De voorbeeldjes met ProRAW (unedited) zijn nogal misleidend, want het zijn JPG-benaderingen van het RAW-bestand en dat heeft niets met RAW (of ProRAW) te maken.
Verwarrend inderdaad. 🤨
geplaatst door: Robert
Maar het is dus gewoon DNG formaat en ook (vooralsnog) gewoon compatible met software die Adobe's DNG ondersteund.
Als aanvulling op het artikel: dit klopt niet, in de video met Rene Richie komt dit trouwens allemaal aan bod.

ProRAW is een doorontwikkeling van DNG en is door Apple gedaan onder andere in samenwerking met Adobe. En het is open source, dus niet alleen Adobe's programma's gaan het (waarschijnlijk op redelijk korte termijn) ondersteunen, de verwachting is dat dit ook door anderen omarmd zal worden.

Leek me een belangrijke aanvulling...

De voorbeeldjes met ProRAW (unedited) zijn nogal misleidend, want het zijn JPG-benaderingen van het RAW-bestand en dat heeft niets met RAW (of ProRAW) te maken.
Waarom is een RAW bestand zonder enige aanpassing naar een jpg omgezet geen goede weergave van hoe dat bestand er uitziet zonder enige aanpassingen?

Voor nog meer achtergrond raad ik dit artikel aan, hieronder een citaat daaruit:

Citaat
Once you crop in to take a closer look, the difference becomes even more obvious. The ProRAW DNGs capture noticeably more detail than the plain DNGs shot with Lightroom. This isn’t the effect of sharpening or automatic contrast adjustment like you see on the HEICs, it’s the result of stacking multiple images using machine learning to enhance detail and texture
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.