geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Messages-iOS-icoon.jpg
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
Toen de Berichten-app (eerst iMessage, later Messages) op 6 juni 2011 voor het eerst aan de wereld werd getoond was het erg belangrijk dat het ook op de iPad en de iPod touch werkte. Voor de Mac moesten we een jaartje langer wachten, sindsdien is daar ook nog de Apple Watch bij gekomen.

Vanaf het begin waren er geruchten dat ze bij Apple van plan waren om deze app cross-platform te maken, zodat die dus ook op Android zou werken. Uit documenten (PDF, 16,2 MB) die nu in de rechtszaak van Epic Games vs. Apple naar buiten zijn gekomen blijkt dat daar inderdaad over is nagedacht, maar dat er besloten is om het exclusief voor onder andere de iPhone te houden, omdat anders de overstap naar Android te makkelijk zou zijn.

Scott Forstall tijdens de WWDC 2011

Craig Federighi, Apple’s senior vice president of Software Engineering, zou daar onder andere over gezegd hebben dat een cross-platform versie van de Berichten-app het te makkelijk zou maken voor ‘iPhone-families’ om hun kinderen Android smartphones te geven (“iMessage on Android would simply serve to remove an obstacle to iPhone families giving their kids Android phones”).

En ook Phil Schiller was het daar helemaal mee eens (“moving iMessage to Android will hurt us more than help us”).

Ironie

Epic Games probeert de enorme integratie die Apple ons levert hier af te schilderen als een ecosysteem waarin het niet eerlijk concurreren is, onder andere omdat Apple de eigen producten voortrekt. De ironie is waarschijnlijk dat door b.v. de tegendruk van de Coalition for App Fairness, waar Epic Games lid van is, maar ook door toenemende politieke druk, Apple juist steeds meer kansen geeft aan derde partijen.

Dat gaat zo ver dat Apple zelf reclame maakt voor andere trackers voordat de eigen AirTags uit zijn. Voor de volledigheid: die trackers van derden komen allemaal de komende maanden uit, het is dus (nog) geen directe concurrentie.

Integratie en het gebruiksgemak

Daarbij is het natuurlijk de vraag of Apple in staat zou zijn om de integratie en het gebruiksgemak wat er nu met de eigen devices geleverd wordt ook in stand te houden als er ook steeds rekening gehouden zou moeten worden met apps op andere platformen.met dank aan forumlid ‘RW076’, die dit nieuws als eerste meldde #Berichten
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 11:38    reactie #1
geplaatst door: orange
Citaat
Dat gaat zo ver dat Apple zelf reclame maakt voor andere trackers voordat de eigen AirTags uit zijn.

Als dat het argument is dat Apple zo goed is voor externe ontwikkelaars, dan is dat wel een erg zwak voorbeeld.  :wink:

Maar uiteraard hanteren fabrikanten her en der 'lock-ins'. Dat is niet alleen bij Apple zo.

Gelukkig hebben we zat cross-platform berichten-applicaties. Ook toen alles hier nog Apple was gebruikten we dat iMessage niet of nauwelijks. Ik vind dat een app waarmee je berichten kunt versturen sowieso door IEDEREEN gebruikt moet kunnen worden. Andere systemen uitsluiten is net zoiets als alleen kunnen e-mailen of SMS-en van en naar Apple gebruikers.
'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 12:49    reactie #2
geplaatst door: Loureiro
Versta ik het goed dat deze Apple managers ons komen vertellen dat Apple gebruikers alleen berichten zouden mogen uitwisselen via Apple toestellen met andere Apple gebruikers (nota bene om geen marktaandeel te verliezen!) terwijl er wereldwijd meer dan dubbel zoveel Android als iOS gebruikers zijn? Hoog tijd om de voetjes terug op de grond, te zetten, jongens!
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 15:30    reactie #3
geplaatst door: doctor_apple
Als je er goed over nadenkt ... Jaren lang hebben we moeten vechten om serieus genomen te worden in IT land. Alles was "PC" of "IBM Compatible" ... Conversieprogramma's, hoofdpijn en ellende (als ik eraan terugdenk).

Microsoft brengt gewoon Apple programma's uit, zelfs enkele toepassingen voor Linux. Veel aanbieders brengen hun software (tegenwoordig) voor Windows en Mac uit en soms zelfs Linux. Ook voor mobiele toepassingen ... Kijk eens in je App Store hoeveel toepassingen Google of Microsoft aanbieden en kijk eens in de Google Play Store en Windows Store hoeveel apps Apple aanbiedt?

Waar ik jaren heb gepropageerd om mensen naar Apple over te halen (en dus 'schuldig' ben) aan zeker op z'n minst 40 'besmettingen', heb ik binnen deze groep toch gevallen die me vragen hoe te switchen naar Android of Windows.

Vaak omdat ze "het te duur vinden", maar het komt inmiddels ook voor dat er wordt gezegd: "te beklemmend". Wat de twee personen (los van elkaar) bedoelden (in hun eigen bewoording), was dat als je alles van Apple hebt, dan heb je ALLES. Dan is het een perfect ecosysteem. Maar zodra je een Windows PC hebt, of een Android tablet, een hybride omgeving, dan valt dat "samenwerken" vies tegen.

"Ik kan wel gewoon streamen naar m'n Smart TV, kan uitwisselen met wie ik wil, kan de standaard chat app er uit trappen en iets anders installeren ... Op m'n iPhone moet ik een speciale App hebben, moet ik Apple iMessage gebruiken en ik wordt gek van de beperkingen".

Zo erg zag ik het nu ook weer niet, maar het is wel waar. Om Google's cloud te gebruiken (op Windows bijvoorbeeld) heb ik eigenlijk helemaal geen extra software nodig. Alles synchroniseerd. Om iCloud ten volle te kunnen benutten heb ik weer speciale half-bakken toepassingen nodig van Apple onder Windows.

Verder vind ik dat Apple is doorgeschoten in zijn protectionisme. Rich Communication Service (RCS) is van het "GSM Consortium" opgenomen als zijnde de volgende UNIVERSELE chat standaard (dus OPVOLGER van SMS). SMS is wezenlijk anders dan Chat, daar het op een andere laag in het netwerk zit. Qua techniek, maar bovenal prioriteit. Verder is het onderdeel van het protocol en zou het dus moeten werken van telefoon tot aan modem, van modem tot aan speciale apparatuur. Het is immers de opvolger van SMS (en MMS).

Kijk maar zelf bij de GSM Association:

https://www.gsma.com/futurenetworks/rcs/

Ja, ook Google ondersteund het ... Als sinds Android 8 of zo ... Dus al enige tijd. Werkt perfect, flexibel en geen issues. Behalve dan met ... iPhone gebruikers. Apple had namelijk geen zin in RCS want het zou te veel van de iMessage markt canibaliseren.

En nu zit je dus met een telefoon zonder RCS terwijl dit wereldwijd wel als opvolger wordt erkend (en gebruikt).

Apple heeft slechts 15% van de WERELDWIJDE telefoonmarkt ... Dit betekend dat je dus met iMessage, 85% van de wereldbevolking UITSLUIT. Over decadent, elitair en voorrecht gesproken ... Vind dit eigenlijk best stuitend ... Weet je, in het begin van de iPhone cyclus is dat te begrijpen. Nieuwe technologie, mensen naar je toe trekken (en houden). Maar anno 2021 waarbij mobiele telefonie al bij een "Commodity" is geworden.

Bedrijfseconomisch en strategisch begrijpelijk, maar een zwakke keus.

Jammer ...  :boring:
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 16:28    reactie #4
geplaatst door: orange
Doordat ik ook een iPad gebruik weet ik heel goed dat ik echt nooit meer helemaal zal kunnen wennen aan een iPhone en het volslagen dichtgespijkerde ecosysteem dat daarbij hoort.

Lekker kort hè?! ;)


'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 17:25    reactie #5
geplaatst door: okkehel
Apple computers: super dingen; nooit weer anders. iPhone: 1x geprobeerd maar niet lang. Inflexibel, standaard apps en maar op één ding gericht: gebruik in combinatie met andere apple devices.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 19:48    reactie #6
geplaatst door: MacFrankie
Als jij of je naaste "gevangen" zit in het Google ecosysteem: installeer de betreffende apps op je iPad of iPhone, en je communiceert probleemloos met je Android vrienden.

Van een iPhone kun je streamen naar een AirPlay device / tv, en naar een Google ChromeCast.

Ik kan met VLC op mijn iPhone en iPad alles zien vanaf elke schijf in mijn thuisnetwerk.

Ik kan met de DS apps alles op mijn NAS.

Ik communiceer alleen via iMessage (Berichten) met andere Apple gebruikers, maar het meeste gaat via chat apps die op elk platform werken. Ook met andere Apple gebruikers...

Eerlijk gezegd herken ik niet één van de problemen hier!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 20:37    reactie #7
geplaatst door: sluisje
Ik kan mij nog herinneren dat Joni Ive ooit eens in een interview beweerde dat het bij Apple ging om mooie producten te maken, niet om geld te verdienen. Ik heb een week in een deuk gelegen. Vooral ook omdat de fanboys zeker wisten dat het zo was; men wil bij Apple alleen maar mooie producten maken. Het geld wat er mee verdiend wordt is slechts bijzaak.

Wat vandaag naar buiten is gekomen laat wat anders zien. Ondertussen is Mr. Ive weg bij Apple en is WhatsApp van Mark Zuckerberg. Hoe ironisch.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
9 april 2021 - 22:53    reactie #8
geplaatst door: RW076
Wat ik hier mis, zijn de reacties die gaan over de voordelen van het Apple eco-systeem.
Ik doel dan uiteraard op de veiligheid, maar zeker niet enkel. Ik heb Apple omdat het naast veilig zo lekker samenwerkt met Apple producten.

Ik snap wel dat als je Apple bv opeens Android compatible maakt, dit gevolgen kan hebben voor de goede samenwerking van Apple to Apple. En dan is er voor mijzelf nog het veiligheidsaspect.

Nee, ik mis die apps ed van 3e absoluut niet. En we mogen zeker niet vergeten dat deze regels tekst toch ook echt uit stukken komen die gekleurd zijn door een discussie tussen 'fortnite' en Apple. (Met een heel erg hoog pot / ketel gehalte)
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 01:18    reactie #9
geplaatst door: okkehel

Ik snap wel dat als je Apple bv opeens Android compatible maakt, dit gevolgen kan hebben voor de goede samenwerking van Apple to Apple. En dan is er voor mijzelf nog het veiligheidsaspect.
Een succesvolle 'lock in' dus.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 06:44    reactie #10
geplaatst door: GeorgeM
Een succesvolle 'lock in' dus.
Ja, maar een 'lock in' met een goede reden, die je niet weerlegt.

Ik herken me trouwens in de bijdrage van RW076.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 08:24    reactie #11
geplaatst door: orange
...Ik snap wel dat als je Apple bv opeens Android compatible maakt, dit gevolgen kan hebben voor de goede samenwerking van Apple to Apple....
Ja, dat is natuurlijk onzin.
Je hoeft iOS en iPadOS niet 'Android compatible' te maken.
Beide systemen redden het op zichzelf ook best.

Het zou alleen fijn zijn als Apple heel soms van het iTroontje af zou stappen en zou erkennen dat er meer op de wereld is dan Apple. We moeten het met z'n alleen doen op deze aardkloot, dus een klein beetje samenwerking zou gewaardeerd worden. Verder mogen ze wat mij betreft de deur lekker op slot houden hoor. Geen probleem mee.

Citaat
Ik heb Apple omdat het naast veilig zo lekker samenwerkt met Apple producten.
Dat is deels natuurlijk een waarheid als een koe, deels echter ook... niet.  :wink:

Als ik een item boek in Agenda op de Mac, staat 'ie ook gewoon in Agenda op mijn OnePlus, en visa-versa. Idem met adressen, foto's, e-mail, bookmarks, etc.. Voor de doorsnee-gebruiker allemaal niets lastiger dan met een iPhone.

Verder hebben beide systemen natuurlijk voor- en nadelen. iPadOS geeft me bijvoorbeeld dagelijks kleine ergernisjes, die ik op Android eigenlijk niet tegenkom. Maar Apple doet het dan weer zoveel beter op het gebied van updates, en Android tablets zijn helemaal k.t.

'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 09:30    reactie #12
geplaatst door: Loureiro
Dat Apple een applicatie zoals bvb. Final Cut Pro strikt binnen het Apple ecosysteem houdt, kan ik best begrijpen, maar software om met andere gebruikers (waarvan het grootste deel Android en Windows) wereldwijd te communiceren, komaan zeg! Daarbij "veiligheid" uitspelen als argument is hypocriet, want een ruim deel van iOS, iPadOS en MacOS gebruikers bezigt ook Facebook, WhatsApp, Google zoekmachine e.a. zero privacy apps. Maar las ik in het artikel niet dat de geciteerde Apple managers toegaven dat de ware motivatie om geen cross platform iMessage te maken de angst was om klanten te verliezen (aan Android)? Rare (arrogante) jongens, die Apple managers!

Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 12:51    reactie #13
geplaatst door: okkehel
Ja, maar een 'lock in' met een goede reden, die je niet weerlegt.

Ik herken me trouwens in de bijdrage van RW076.

Ik zit niet in de 'lock in'. Ik gebruik naar volle tevredenheid een MBP en MacMini maar geen iPhone omdat mn de iPhone (IOS) ten opzichte van Android zeer inflexibel is. Qua veiligheid heb ik met Android geen problemen gehad en als je beetje blijft opletten is Android net zo veilig als IOS. Veiligheid op het internet is meer afhankelijk van wat je bezoekt (Facebook bijvoorbeeld) en download (Torrents) dan van het apparaat waar je dat mee doet. Uitzondering hierop is OSX/apple dat beter beschermt dan Windows. Vandaar dat ik een MBP/MacMini gebruik. Maar de iPhone/IOS; nee toch maar niet. De enige reden om misschien over te stappen: die Android dingen worden steeds groter en groter; halve tv's in je broekzak.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 13:19    reactie #14
geplaatst door: Flix
Beetje wishful thinking, denk je niet?
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 13:30    reactie #15
geplaatst door: orange
What is wishful thinking?
'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 13:36    reactie #16
geplaatst door: MacFrankie
Dat Android net zo veilig is als iOS.

Overigens snap ik sinds enkele jaren, vanaf het moment dat je je eigen toetsenbord kon installeren (en dat kan al minstens sinds iOS 9), niet dat men zich echt beperkt voelt door iOS. Ik zou zo geen apps in de Cydia store voor kunnen stellen die onmisbaar zijn, terwijl dat 10 jaar geleden wel zo was.

Ja, het klopt, het is geen macOS of Windows, je moet niet proberen om er torrents mee te gaan downloaden, maar die behoefte heb ik dan ook totaal niet, en ik ken ook geen "normale" Android gebruikers die dat doen.

Android heeft de naam "open" te zijn, en iOS is "gesloten", en daar wijzen de Fandroids altijd op, maar verder dan dat komen ze niet. O ja, dat ene icoon op het startscherm moet een millimeter groter zijn. Echt belangrijk!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 18:26    reactie #17
geplaatst door: orange
Oh, dat is heel eenvoudig hoor.

Simpele praktijkvoorbeelden:

Ik heb een Scénic, met achter het stuur lekker de ruimte voor een scherm.
Daar staat de telefoon in landscape. Standaard heb je nooit je homescreen in landscape (en dat is super irritant), maar op Android heb je uiteraard overal een app voor.

Verder draai ik Android Auto rechtstreeks op mijn telefoon.
Kan jij dat met Apple CarPlay, zonder extra hardware (lees: extra scherm)?

NFC: Ik zou niet meer zonder kunnen en willen qua betalingen. Wat doe jij zonder Apple Pay?

En zo hebben we nog wel wat meer kleine dingetjes...  :wink:

Bewerkt: 10 april 2021 - 18:46 door orange
'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 20:55    reactie #18
geplaatst door: Flix
NFC: Ik zou niet meer zonder kunnen en willen qua betalingen. Wat doe jij zonder Apple Pay?
Wat bedoel je daarmee?
Apple Pay werkt perfect, en op Android kun je ook de NFC chip gebruiken voor draadloos betalen, maar voor zover ik kan zien werkt het net wat minder handig (iets meer handelingen) dan Apple Pay.
Dus wat wil je precies zeggen in deze?
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 21:15    reactie #19
geplaatst door: orange
Ik benoem een van de lock-ins. Zonder tussenkomst van Apple kan jij niet draadloos betalen.

Ik kan dat zonder tussenkomst van Google - of Apple - wèl.

'orange' = Karel-Willem
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 22:31    reactie #20
geplaatst door: Flix
Wat maakt mij dat uit wie er tussen zit?! Het gaat om het uiteindelijke resultaat: werkt het goed?

En AP is geweldig! Snel, betrouwbaar en veilig. Of Apple, ICS of Interpay/Currence er tussen zit, zal mij een worst zijn. Onder de voorwaarde dat de privacy is gewaarborgd. En juist bij Google kun je beter de voorwaarden goed doorlopen met je advocaat.

Op dit vlak verliest Android het van iOS, KW. Sorry.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
10 april 2021 - 23:08    reactie #21
geplaatst door: okkehel
Wat maakt mij dat uit wie er tussen zit?! Het gaat om het uiteindelijke resultaat: werkt het goed?

En AP is geweldig! Snel, betrouwbaar en veilig. Of Apple, ICS of Interpay/Currence er tussen zit, zal mij een worst zijn. Onder de voorwaarde dat de privacy is gewaarborgd. En juist bij Google kun je beter de voorwaarden goed doorlopen met je advocaat.

Op dit vlak verliest Android het van iOS, KW. Sorry.

En alweer een succesvolle lock in. U begaat m.i. de vergissing om te denken dat lock in als een nadeel worden ervaren; dat is nu juist het hele eieren eten. Apple gebruikers ervaren de lock in helemaal niet als vervelend en  daarmee dus succesvol. Petje af voor Apple om dat te realiseren. Maar het blijft een lock in.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
11 april 2021 - 00:35    reactie #22
geplaatst door: MacFrankie
En alweer een succesvolle lock in.
Dit is een gewenste lock-in! Een secure enclave is niet secure als iedereen erbij kan!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
11 april 2021 - 02:13    reactie #23
geplaatst door: Flix
En alweer een succesvolle lock in. U begaat m.i. de vergissing om te denken dat lock in als een nadeel worden ervaren; dat is nu juist het hele eieren eten. Apple gebruikers ervaren de lock in helemaal niet als vervelend en  daarmee dus succesvol. Petje af voor Apple om dat te realiseren. Maar het blijft een lock in.
Ja, en? Wat maakt mij het uit hoe jij het noemt.
Het gaat om het uiteindelijke resultaat: werkt het goed? En dan verschillende zaken in acht genomen, waaronder veiligheid en privacy.
Waarom er geen Android-versie is van iMessage
11 april 2021 - 13:10    reactie #24
geplaatst door: orange
Maak niet de vergissing om te denken dat ik mensen wil overhalen naar Android over te stappen.

Ik heb jarenlang iPhones gehad, dus weet prima de voor- en nadelen van beide systemen. En op basis van die ervaringen is mijn keus vooralsnog Android. Mijn jongste zoon is fanatiek iPhone (èn Windows-) gebruiker en mijn oudste zoon wisselt even vrolijk tussen Android en iPhone. Prima toch? Gelukkig hebben we die keus.

iOS is over het algemeen prima, en je moet vooral gebruiken wat voor jou werkt.
Voel je je helemaal lekker binnen het Apple eco-systeem, dan voegt een uitstapje naar Android niets voor je toe.

'orange' = Karel-Willem