geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MoneyBag_dollar.jpg
Er lijkt iets niet te kloppen in Apple’s nieuwe regels (Upd.)
Eerder kon je hier op MacFreak al lezen welke nieuwe regels Apple heeft opgesteld voor de EU, maar daarbij lijkt een erg vreemd addertjes onder het gras te zitten. Of eigenlijk mogen we het hier wel hebben over een stevige adder, want of er is iets fout, of er is sprake van een erg vreemde regel.

Het gaat hier om de zogenaamde Core Technology Fee, hieronder eerst een overzichtje van de huidige regels en hoe die gaan veranderen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOSAppStoreNotarizationEU0124.jpg
Er lijkt iets niet te kloppen in Apple’s nieuwe regels (Upd.)


  • De huidige App Store-overeenkomst - Ontwikkelaars betalen Apple een commissie van 15 tot 30 procent. Bij een omzet van minder dan één miljoen euro geldt een provisie van 15 procent via het App Store Small Business Program, bij meer dan één miljoen euro geldt een provisie van 30 procent. Voor abonnementen geldt een commissie van 30 procent voor het eerste jaar en een commissie van 15 procent voor het tweede jaar en daarna.
  • De nieuwe voorwaarden, App Store distributie - Commissie daalt naar 17 procent van 30 procent, en 10 procent van 15 procent. Er is een extra vergoeding van 3 procent voor het gebruik van het betalingssysteem van Apple, dus de commissie zou tussen de 13 en 20 procent liggen voor een ontwikkelaar die voor de nieuwe regels kiest en in-app aankopen gebruikt. De vergoeding van 3 procent geldt niet voor ontwikkelaars die alternatieve betalingssystemen gebruiken. Ontwikkelaars moeten ook €0,50 betalen per app install per gebruiker per jaar na 1 miljoen app installs.
  • De nieuwe voorwaarden, alternatieve app store distributie - Geen commissie, maar ontwikkelaars moeten €0,50 per app install per gebruiker per jaar betalen na 1 miljoen app installs.

Op diverse plaatsen roeren ontwikkelaars zich nu over de Core Technology Fee, want dit zou beteken dat freemium apps met veel succes eigenlijk niet meer mogelijk zijn. Hieronder twee reacties van ontwikkelaars die dat overduidelijk maken.



Update

Nu het stof gedaald is blijkt dat we een belangrijke zin van Apple Fellow Phil Schiller in het persbericht pover het hoofd gezien hadden. Hieronder de vrije vertaling van alles wat hij daarin zegt, met een door ons geplaatste nadruk in de laatste zin.

Citaat
De wijzigingen die we vandaag aankondigen, voldoen aan de eisen van de Digital Markets Act in de Europese Unie en helpen gebruikers in de EU te beschermen tegen de onvermijdelijke toename van privacy- en beveiligingsrisico's die deze verordening met zich meebrengt. Onze prioriteit blijft het creëren van de best mogelijke, veiligste ervaring voor onze gebruikers in de EU en de rest van de wereld.

Ontwikkelaars kunnen nu meer te weten komen over de nieuwe tools en voorwaarden die beschikbaar zijn voor alternatieve app-distributie en alternatieve betalingsverwerking, nieuwe mogelijkheden voor alternatieve browser-engines en contactloze betalingen, en nog veel meer. Belangrijk is ook dat ontwikkelaars ervoor kunnen kiezen om dezelfde zakelijke voorwaarden te blijven hanteren als nu het geval is.
De nieuwe regels lijken er dus op gericht om zoveel mogelijk ontwikkelaars binnen de eigen App Store te houden, waarvoor de regels dus exact hetzelfde blijven.



 #AppStore
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Quokka_61
Een addertje? Een wurgslang komt misschien meer in de buurt  :wink:
geplaatst door: GeorgeM
Maar als een ontwikkelaar voor optie 1 kiest, en dus gewoon in de App Store blijft, klopt het dat er dan niets (financieel) aan de hand is?
geplaatst door: ouwemac
Die vergoeding van $0,50 kan wel naar $0,05.
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)
geplaatst door: Ome Kor
Maar als een ontwikkelaar voor optie 1 kiest, en dus gewoon in de App Store blijft, klopt het dat er dan niets (financieel) aan de hand is?
Ja, zo lees ik het ook, dus wat dat betreft veranderd er niks.

Ik hoop dat ik het goed heb begrepen, want een groot deel van de apps die ik op mij telefoon heb zijn gratis apps. (VLC, OV-apps, digiID, KNMI, Teletekst, routeplanner Fietsersbond etc. etc.). Als dat niet zo zou zijn, dan wordt het app-aanbod karig, dan wel dat je voor iedere app moet gaan betalen.
geplaatst door: Night (Moderator)
Na een jaar moet je dus onderhand je app hernoemen en opnieuw aanmelden bij Apple  :woot:
geplaatst door: Ziegler
Ik kan er nog niet helemaal bij dat Apple meent geld te moeten rekenen voor een app, die je niet in de appstore koopt. Hoezo? Of Apple vergist zich, of ze kunnen zich opmaken voor weer nieuwe procedures.
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: whaha
Belangrijke kanttekening, die update!
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: Ziegler
Want? Je mag er voor kiezen om tegen de huidige voorwaarden binnen de appstore  te blijven, maar als je dat niet doet moet je betalen om een app te mogen installeren op een iPhone?
Hier gaat heel veel onbegrip ontstaan.
geplaatst door: whaha
Yup. Nogal!
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: nnsa
Hier nog een (lang) achtergrond artikel:

https://hardcoresoftware.learningbyshipping.com/p/215-building-under-regulation

Quick & Dirty vertaling door DeepL:

geplaatst door: Ziegler
Lang is een understatement. Het is een boek. Ik heb hier en daar stukken gelezen en het komt op mij over als iemand die de gehele geschiedenis van Windows en de reactie van de EU hierop napluist om tot een punt te komen in de situatie rond Apple. Welk punt weet ik nog niet, maar ik denk dat hij tegen de EU maatregelen is.

Ik heb de indruk dat hij heel erg Amerikaans van mening is dat 'if your product does no harm to the consumer, don't interfere'.

Voor het gemak vergeet hij (althans, ik heb het niet gelezen) dat Microsoft zo'n beetje 100% van de markt had en bedrijven die een betere oplossing hadden opkocht. Innovatie was oke, zolang het de doelstelling van Microsoft diende. Hij lijkt daar een verhaal van te maken dat Microsoft een soort van all in one oplossing was die iedereen helemaal prima vond. Dat was niet zo. MS had een achterlijke hoeveelheid marktmacht en misbruikte die. Daarnaast leverden ze een subpar product.

Vertical - stories.jpg Er lijkt iets niet te kloppen in Apple’s nieuwe regels (Upd.)


Bovenstaande citaat geeft ook duidelijk aan dat hij niet begrepen heeft wat de EU eigenlijk wil bereiken: het aan banden leggen van teveel marktmacht. Hij staat op het standpunt dat de iPhone gewoon een product is dat de consument graag wil, anders hadden ze het niet gekocht. En dat daarom de rest van de wereld maar moet accepteren dat de wil van Apple wet is. Ik ben eigenlijk wel blij dat de EU daar anders over denkt.

geplaatst door: whaha
Ja, ik ook!

Alleen er zijn stromingen binnen de economie die zo'n beetje tegen elke overheidsbemoeienis zijn en dan krijg je dat soort uitspraken.
Keuzes maken de Mens
Optimistisch maar zonder hoop. (Tommy Wieringa)