macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
27 september 2023 - 18:07   
geplaatst door: Night (Moderator)
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Postscript-logo.jpg
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
PostScript, de vector-gebaseerde paginabeschrijvingstaal die teruggaat tot Macs in de jaren '80, is aan zijn einde gekomen in macOS Sonoma. Dit is ook terug te vinden in de release-notes: "macOS heeft de functionaliteit voor het converteren van PostScript- en EPS-bestanden naar PDF-indeling verwijderd".

De technologie was ooit revolutionair en hielp bij de ontwikkeling van desktop publishing (DTP), waarin Apple en Adobe allebei een centrale rol speelden.



De toelichting in de release-notes van macOS Sonoma zegt hierover het volgende:
Citaat
Als gevolg hiervan retourneert CoreGraphics' CGPSConverter een fout wanneer deze wordt aangeroepen, converteert ImageIO niet langer EPS-bestanden, geeft NSEPSImageRep EPS-bestanden niet weer en accepteert PMPrinterPrintWithFile geen PostScript-bestand voor niet-PostScript-afdrukwachtrijen
Het is een beetje een trieste voetnoot voor een technologie die ooit revolutionair was en die hielp de revolutie van desktop publishing te starten, waarin Apple en Adobe beiden een centrale rol speelden.

Maar de tijden zijn veranderd: in augustus 2023 overleed Dr. John Warnock, de uitvinder van PostScript, op 82-jarige leeftijd. Warnock richtte samen met Charles Geschke Adobe op. in 2021 overleed Geschke op 81-jarige leeftijd. In 2011 was hij nog aanwezig op Steve Jobs's begrafenis.

Voor het grootste deel is Adobe's eigen PDF formaat de opvolger van PostScript, dus het is onwaarschijnlijk dat dit probleem de meeste mensen zal treffen buiten diegenen met archieven van PostScript of EPS bestanden.

Dit was te verwachten

De ondergang van PostScript op de Mac zou niet als een schok moeten komen voor iemand die goed heeft opgelet. Apple heeft de ondersteuning voor PostScript langzaam afgebouwd in de opeenvolgende macOS-versies.

Dit proces begon met de release van Catalina in 2019, toen Apple de ondersteuning voor PostScript Type 1-lettertypes stopzette ten gunste van OpenType. Adobe volgde dit voorbeeld door in 2021 de ondersteuning voor Type 1-lettertypen in Photoshop te schrappen.

De verwijdering versnelde met de release van macOS Monterey 12.3, toen Apple de mogelijkheid schrapte om PostScript-bestanden inline te bekijken. En in macOS Ventura verwijderde het programma Voorvertoning ook al de ondersteuning voor PostScript-conversie.


(Afbeelding: Unsplash)

De verwijdering van PostScript van de Mac is een goede beveiliging, vindt Mac-ontwikkelaar Dr. Howard Oakley. Beveiligingsonderzoekers hebben verschillende ernstige kwetsbaarheden ontdekt in gewone PostScript-interpreters, zei hij.

"PostScript is een oude stack-gebaseerde geïnterpreteerde taal, ontworpen in een tijd dat codebeveiliging en kwaadaardige software nog nauwelijks bestonden," schreef Oakley in een recente blogpost. "Een van de aantrekkelijke eigenschappen is het feit dat elk PostScript-object kan worden behandeld als data, of kan worden uitgevoerd als onderdeel van een programma, en zelf nieuwe objecten kan genereren die op hun beurt kunnen worden uitgevoerd.

'Postscript is een geschenk voor kwaadwillenden'

"Meer recentelijk hebben beveiligingsonderzoekers de aandacht gevestigd op het feit dat Postscript een geschenk is voor iedereen die kwaadaardige code wil schrijven en verspreiden," voegde Oakley eraan toe. "Omdat het in feite een afbeeldingsformaat is, zou het insluiten van malware in een PostScript-bestand het mogelijk kunnen maken om het uit te voeren zonder interactie van de gebruiker, net als bij sommige andere grafische formaten."

Oakley zegt ook dat mensen die PS- en EPS-bestanden op hun Mac willen openen nog wel een paar opties hebben. Zo kan men nog gebruik maken van Adobe Distiller of Illustrator, Ghostscript van Artifex of het gebruik van een Virtual Machine (VM) met macOS Monterey.


Met dank aan de oplettendheid van puk1980



macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
27 september 2023 - 20:03    reactie #2
geplaatst door: Night (Moderator)
Hij stond inderdaad al enige dagen op stapel, maar nog geen tijd gehad om deze te publiceren.
Dank voor je link @Puk1980 👍 Ik heb je ook nog even genoemd onderaan het artikel.
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
27 september 2023 - 22:16    reactie #3
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Postcript. t Ja, ooit een zegen, maar de laatste jaren naar de verdoemenis. Het blijft nostalgie uit lang vervlogen tijden.
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio M1 32 GPU met Dell 32 inch scherm  MacBook Pro 16" M2 Pro  iPad 2018  iPhone SE1&3  2x Mac Pro 5,1 3,33 Ghz 6 core Radeon 580 & Geforce 980  Apple Watch 8  Apple TV 4K  Power PC G5 dc 2,3 GHz  MacBook 13" SR 2007  PowerMac G4 Beige 500 MHz  etc
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
27 september 2023 - 23:46    reactie #4
geplaatst door: Ger Nijkamp
Dat setje op de foto bovenaan in 't artikel was zo ongeveer hetzelfde als waarmee ik rond 1986 een van de eerste digitale fotozetmachines van Linotype in Nederland aanzwengelde, met - inderdaad -PostScript. Er zouden nog héél véél 'Postscript error stackoverflows' volgen... 😁

Bijzonder dat we inmiddels bezig zijn om klantcommunicatie datagedreven via AI op een 'menselijke' manier te automatiseren. Nog steeds communicatie, maar wat hebben we dan toch een onmetelijke afstand afgelegd in de tussentijd... 😮

RIP PostScript [ pun intended ] 😉

[ Ger ]
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 07:26    reactie #5
geplaatst door: Nelis00
Weet niet of hij nog actief is hier, maar in 2006 schreef iemand van hier met de naam WOZ / Macmojo nog wel eens een blogpost met de naam: "EPS is Yesterday News'. Is me op de een of andere manier altijd nog wel bij gebleven.

Maar zelfs vandaag de dag blijft het nog iets wat met enige regelmaat specifiek gevraagd word. Klant vraagt een vector logo van zichzelf op, ik stuur een keurig nette PDF incl. steunkleuren etc. door. Krijg in later en berichtje, ze hebben echt een .EPS nodig wat hier kunnen ze niets mee.

Echt, dan heb je toch je kennis, soft- en/of hardware niet op orde hoor...

Maar even inhakend hier op... In mijn archief zitten van 20/25 jaar terug nog een hoop documenten zonder bestandsextensie. De Finder dat 90% Unix Executables zijn.

Het zou Quark, Indesign, Illustrator EPS of native .AI of misschien nog wel gewoon Photoshop EPS, JPG, TIFF of PSD kunnen zijn...

Wat is nu de manier om daar achter te komen? Voor een los document zet er nu nog vaak .txt. achter en open hem dan in textedit als het Adobe staat dat vaak in de eerste regel. Maar wat als die map 50 bestanden bevat?
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 08:01    reactie #6
geplaatst door: Ger Nijkamp
Via AppleScript laten lezen en van extensie laten voorzien op basis van wat er wordt aangetroffen wellicht..? Anderzijds: 50 is nog wel te doen, toch..? Het zijn er geen 500 zeg maar…

[ Ger ]
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 12:15    reactie #7
geplaatst door: jaco123
Ik verbaas me er nog wel eens over hoe veel het Terminal-commando "file"  herkent. Probeer het eens:
- open Terminal
- ga naar de desbetreffende map (eventueel door "cd" in te typen, dan een spatie en dan de map in het Terminal-venster te drag&droppen)
- type 'file *'

(geen ervaring met de specifieke documenten die je noemt, maar 'file' gaat niet uit van extensies, maar leest o.a. de headers van de file waar bij de meeste bestandsformaten wel een duidelijke herkenning mogelijk is)
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 18:25    reactie #8
geplaatst door: mcmt
Goede tip.
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 19:44    reactie #9
geplaatst door: Jakko W
Maar even inhakend hier op... In mijn archief zitten van 20/25 jaar terug nog een hoop documenten zonder bestandsextensie. De Finder dat 90% Unix Executables zijn.
Dat komt omdat de executable-bit aanstaat voor die bestanden, en dat komt dan waarschijnlijk weer omdat ze overgezet zijn van een schijf die geformatteerd was met een bestandssysteem dat die niet kent, zoals bijvoorbeeld FAT (van MS-DOS en Windows).

Om ze een algemeen bestandsicoontje te geven moet je die bits uitzetten in de terminal. Typ
chmod -x met een spatie erachter, sleep de bestanden op het venster en druk op Return. Als het goed is verandert het icoontje in een blanco documentsymbool.

Het zou Quark, Indesign, Illustrator EPS of native .AI of misschien nog wel gewoon Photoshop EPS, JPG, TIFF of PSD kunnen zijn...

Wat is nu de manier om daar achter te komen?
In de terminal typ je:
file met een spatie erachter, en dan sleep je vanuit een Finder-venster de betreffende bestanden erop. Druk dan op de Return-toets, en je krijgt iets als:
jakko % file /Users/jakko/Documents/Bestand\ 1\ zonder\ extensie /Users/jakko/Documents/Bestand\ 2\ zonder\ extensie
/Users/jakko/Documents/Bestand 1 zonder extensie: Intel Quark Express Document (English)
/Users/jakko/Documents/Bestand 2 zonder extensie: JPEG image data, Exif standard: [TIFF image data, big-endian, direntries=12, height=2688, bps=0, PhotometricIntepretation=RGB, orientation=upper-left, width=3896], baseline, precision 8, 3896x2688, components 1
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 20:08    reactie #10
geplaatst door: Hydrarchos
Ach ja, die goede oude tijd dat ik een PostScript-file dumpte naar een printer en een ontstemde systeembeheerder wat later een halve meter A4 met code op mijn bureau dumpte. Happy times.
macOS Sonoma betekent het einde van PostScript
28 september 2023 - 21:54    reactie #11
geplaatst door: Nelis00

Dat komt omdat de executable-bit aanstaat voor die bestanden, en dat komt dan waarschijnlijk weer omdat ze overgezet zijn van een schijf die geformatteerd was met een bestandssysteem dat die niet kent, zoals bijvoorbeeld FAT (van MS-DOS en Windows).

Om ze een algemeen bestandsicoontje te geven moet je die bits uitzetten in de terminal. Typ
chmod -x met een spatie erachter, sleep de bestanden op het venster en druk op Return. Als het goed is verandert het icoontje in een blanco documentsymbool.
In de terminal typ je:
file met een spatie erachter, en dan sleep je vanuit een Finder-venster de betreffende bestanden erop. Druk dan op de Return-toets, en je krijgt iets als:
jakko % file /Users/jakko/Documents/Bestand\ 1\ zonder\ extensie /Users/jakko/Documents/Bestand\ 2\ zonder\ extensie
/Users/jakko/Documents/Bestand 1 zonder extensie: Intel Quark Express Document (English)
/Users/jakko/Documents/Bestand 2 zonder extensie: JPEG image data, Exif standard: [TIFF image data, big-endian, direntries=12, height=2688, bps=0, PhotometricIntepretation=RGB, orientation=upper-left, width=3896], baseline, precision 8, 3896x2688, components 1
Super bedankt Jakko! Hier kan ik wat mee. Ger ook bedankt voor de tip, net even via Fiverr een berichtje gestuurd naar een AppleScript expert. Kijken of die iets in elkaar
kan knutselen voor me om alles om te zetten.