geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
Dat we de komende tijd op iPhones geen Lightning-poort meer zullen vinden is zeker, de kans dat Apple voor USB-C kiest lijkt erg groot (andere optie: de aansluiting helemaal weg laten). Maar één ding verandert waarschijnlijk niet, ook een iPhone met USB-C zal nog steeds een authenticator chip hebben.

Op een post op het Chinese sociale netwerk Weibo is nu een post verschenen waar dit in gedeeld wordt. Volgens dat bericht is er bij Apple een eigen variant van USB-C ontwikkeld, waarmee het bedrijf nog steeds controle kan uitoefenen over wat er aan een iPhone gekoppeld kan worden, en wat niet. Een fenomeen dat we vast allemaal wel eens hebben meegemaakt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneAccessoryNotSupported.jpg
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”


Zo’n authenticator chip zorgt er onder andere voor dat Apple geld verdient aan het Made for iPhone (MFi) programma. Accessoires die dat keurmerk krijgen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, en dient ook voor het identificeren van nep-accessoires en externe apparaten die anders schade aan je iPhone zouden kunnen toebrengen, of die proberen je data uit te lezen.

Maar de USB-C aansluiting die op dit moment al te vinden is op de 10e generatie iPad, de iPad mini, iPad Air en iPad Pro hebben allemaal niet zo’n authenticator chip. Als deze inderdaad in de USB-C aansluiting van de iPhone 15 te vinden zou zijn dan is dat dus voor het eerste dat Apple dit toepast.



 #iPhone
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 10:56    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Dat geloof ik ook, Robert, maar wat is jouw bron hiervoor?
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 11:02    reactie #2
geplaatst door: Robert
Was per ongeluk in het nieuwsforum aan het schrijven in plaats van het verborgen forum, waarna het naar het nieuws verplaatst wordt.

Maar goed om te zien dat alles wat ik schrijf meteen gelezen wordt...  ;)
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 13:30    reactie #3
geplaatst door: orange
Citaat
...Volgens dat bericht is er bij Apple een eigen variant van USB-C ontwikkeld, waarmee het bedrijf nog steeds controle kan uitoefenen over wat er aan een iPhone gekoppeld kan worden, en wat niet...
Gewoon lekker volhouden Apple. Conformeren aan een standaard? Yep, maar dan wel zo aanpassen dat het geen standaard meer is.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 14:23    reactie #4
geplaatst door: MacFrankie
Een eigen standaard op USB-C ontwikkelen mag niet, want dan is het geen standaard meer! En ik denk ook niet dat Apple dat gaat doen. Ik denk dat je het in de hoek moet zoeken dat een iPhone iets niet wil gebruiken als het op de zwarte lijst staat, of niet voorkomt op de witte lijst.

Aan de andere kant: wat is er eigenlijk "standaard" aan de USB-C "standaard", behalve dan wat afspraken over het stekkertje? Er zijn tientallen protocollen mogelijk over USB-C, maar vrijwel geen enkele is standaard of verplicht, zodat USB-C imho eigenlijk geen standaard mag heten!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 15:35    reactie #5
geplaatst door: anraadts
Die ‘standaard’ is toch alleen dat dezelfde connector gebruikt wordt voor het opladen?
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
13 februari 2023 - 17:06    reactie #6
geplaatst door: MacFrankie
De USB-C standaard is een standaard over een stekkertje, en zegt totaal niets over de protocollen welke erover heen kunnen gaan!

USB 2.0 data en 5V 1A laden is de ondergrens. Dus dat zit onder de Lightning poort, die kan ook audio en video.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
14 februari 2023 - 09:52    reactie #7
geplaatst door: raverke95
Op diverse plekken al vaker gelezen dit onderwerp... Zou Europa er überhaupt een punt van maken mocht Apple effectief z'n eigen ding doen met die poort...
Het ging Europa er toch maar enkel over een universele laadpoort voor consumentenelektronica te hebben? Zolang hij een USB-C gecertificeerde lader slikt is het toch goed?

De ambtenaar achter z'n mooie bureau kent er verder toch niks van en deed verder met andere onbenullige wetten op te leggen  :reading:
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
14 februari 2023 - 23:34    reactie #8
geplaatst door: doctor_apple
USB-C is wel degelijk een standaard. Alleen kent het, evenals de beschrijving voor 2G/3G/4G/5G mobiele communicatie, meerdere hoofdstukken en onderdelen.

Hier zit onder andere een standaard voor de connector en compatibliteitsmodus voor verbinding met oudere versies van de standaard, evenals inderdaad de protocollen voor data overdracht, stroom enzovoorts. Dit is op het relatieve "lage niveau". Hierboven op zitten ook (wederom standaarden) voor de feitelijke dataoverdracht of verbinding.

In ieder geval heeft het een USB Power Delivery chapter, Thunderbolt 3 protocl, USB protocol, Alternate Mode (zodat een connector meerdere signalen kan beheren, dus Thunderbolt, Displayport, USB, etc).

Eigenlijk kun je het een beetje zo zien:

- Universal Serial Bus Standaard beschrijving zoals uitegegeven door het USB Implementers Forum met daarbij de volgende revisies:

- USB 1.0, USB 1.1 (pre millenium)
- USB 2.0 (uit 2001)
- USB 3.0 (uit 2008)
- USB 3.1 (uit 2013)
- USB 3.2 (uit 2017)
- USB 4.0 (uit 2019)
- USB 4.1 (uit 2022)

Bij elke standaard hoort een connector-type, en een beschrijving van ondersteunde protocollen, overdrachtsmodi, voeding (stroom) en meer ...


En het is zeker waar dat tot en met USB versie 3, uitbreiding 2 (versie 3.2) het een chaos was met connectors:

Type A, Type B, Mini-A, Mini-B, mini-AB, Micro-A, Micro-B, Micro-A superspeed, Micro-B, superspeed, Micro-AB superspeed ... Om gek van te worden. En dit alles werd in versie 3.2 vervangen door een connector, Type C.

USB Type-C als connector werd als de enige echte universele standaard geintroduceerd, er kwam geen Micro, Nano, Pico of wat dan ook uit. Gewoon: USB-C.

Sinds USB versie 3.2 (2017) is het in USB land verplicht om de USB type-C connector te gebruiken. Het probleem zit hem eigenlijk bij veel fabrikanten er een eigen draai aan geven. Dat zorgt voor verwarring, maar eigenlijk (als je "voor de punt" kijkt), zijn er 4 generaties USB met enkele revisies. Sinds revisie 2 van de 3e generatie is het vanaf nu dus verplicht om de type-C connector te gebruiken.

Het mooie aan USB is dat het toch echt zeer goed backwards compatible is. Ik heb hier USB 1.1 toetsenbord en muis hangen aan een USB 3.2 hub: werkt gewoon. De oudere USB 2.0 navigatie die ik voor een familielid aan het updated ben terwijl ik dit schrijf, hangt ook aan de USB poort, probleemloos, samen met een nieuwe 3.2, type-C pendrive ...

Verschillen zijn groot op USB, Waar USB 1.1 met 12 mbit per seconde moest werken, werkt USB4 met inmiddels 40 Gbit/s en binnenkort met 80 Gbit/s. Maar de USB standaard omschrijft ook de stroom-voorziening.

USB 1.1 biedt 7.5watt op 5volt
USB Type C, gaat in de nieuwste powerdelivery profiles tot wel 240watt op 48volt.

Nu, de flexibiliteit van USB biedt ook ergens een bepaalde zwakte. Zo was er een technologie genaamd DisplayLink uit 2006. Hiermee was het mogelijk om via USB een scherm of projector aan te sluiten. Voor de komst van USB-C was dit helemaal niet opgenomen in de standaard. Dus was er een "annex" zo je wilt waar een leverancier ervoor kon kiezen om via de USB aansluiting het DisplayLink protocol toe te voegen. En dat geld dus eigenlijk ook voor Thunderbolt 3.

Eigenlijk is het de USB generatie standaard (1,2,3,4) met daaraan gekoppelde connector als basis, met extra diensten - zoals DisplayPort of Thunderbolt - die dankzij de flexibiliteit van de standaard dus kunnen worden gefaciliteerd.

WAT VERWACHT IK VAN APPLE?

Wel, Apple kennende, ze zijn het oude Microsoft uit begin millenium en "the new evil". Standaarden doet men niet graag in Cupertino en de Lightning-poort was omwille het licentiemodel bijzonder lucratief. Wat ik verwacht is dat Apple het volgende truukje gaat uithalen:

USB-C connector wordt op de apparaten gevoegd, maar Apple is niet verplicht om USB 3.0 of USB 4.0 protocol te implementeren met die standaard. Immers, het staat een fabrikant vrij om zelfs USB 1.1 als protocol te kiezen voor een USB-C poort.

Ik vermoed dat Apple USB3.1 of 3.2 gaat implementeren als overdrachtsprotocol met de USB-C standaard, mogelijk met de annex voor Power Delivery, maar ... zoals DisplayPort dat heeft gedaan met zijn eigen "Video standaard", verwacht ik dat Apple komt met een Apple eigen "Apple Intradevice Connection Protocol", een annex op de USB-C standaard, waarbij er Apple specifieke toevoegingen mogelijk zijn. ECHTER, in de kern mag de USB implementatie geen USB heten als deze niet compatible is met ... USB ...

Dus het zal hoogstwaarschijnlijk een gewone USB-C poort zijn, maar wel met "extra's". De chip zou dan de authentica van "Certified Apple Devices" voor zijn rekening kunnen nemen, waarbij de apparatuur hardcoded (marketing-gedreven) beperkingen meekrijgt.

Een voorbeeld zou kunnen zijn: 50 GB/s transfer snelheden als men Apple's protocol gebruikt, maar zonder de chip valt het apparaat (iPhone/iPad/Mac) terug op 5 GB/s of 10 GB /s (USB 3 standaard)

Het is natuurlijk gissen naar de implementatie totdat Apple dit presenteerd, maar ik vermoed dat het die kant op zal gaan. Een incentive om Apple Certified producten te kunnen (blijven) verkopen.

Hiermee zou Apple wel voldoen aan de EU richtlijn (USB Type-C CONNECTOR), maar hoeft hiermee dus niet de volledige USB-C standaard te ondersteunen en kan - naar believen - dus ook een eigen draai geven door "extra's te bieden" of (moedwillig - omwille marketing en winstoptimalisatie) een oudere versie van het protocol bieden alsook een eigen "Annex" introduceren.

Kan natuurlijk ook voor snelladen, muziekoverdracht en meer gelden. We gaan het meemaken ...

“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
15 februari 2023 - 07:23    reactie #9
geplaatst door: MacFrankie
@doctor_apple
(TLDR)
Jij geeft een opsomming van alle protocollen en standaarden die mogelijk zijn over een USB-C aansluiting, er is exact 0 garantie dat dat op een willekeurige USB-C aansluiting zit. Laden met 5V 1A en USB 2.0 data (1.1 zie je nergens meer, die chipsets lijken wel uitverkocht, zelfs muizen hebben dat niet meer) is zo ongeveer de gegarandeerde ondergrens.

Kijk eens naar MacBooks en iPads, dan ondersteunt Apple meer protocollen op USB-C dan veel anderen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
“Een iPhone met USB-C zal ook extra beveiligd zijn”
15 februari 2023 - 10:04    reactie #10
geplaatst door: doctor_apple
@doctor_apple
(TLDR)
Jij geeft een opsomming van alle protocollen en standaarden die mogelijk zijn over een USB-C aansluiting, er is exact 0 garantie dat dat op een willekeurige USB-C aansluiting zit. Laden met 5V 1A en USB 2.0 data (1.1 zie je nergens meer, die chipsets lijken wel uitverkocht, zelfs muizen hebben dat niet meer) is zo ongeveer de gegarandeerde ondergrens.

Kijk eens naar MacBooks en iPads, dan ondersteunt Apple meer protocollen op USB-C dan veel anderen.

Eens inzake TLDR, maar het is een opsomming van de standaard 🤣 ... Hoe dan ook, USB is USB, welke protocollen ondersteund Apple dan meer dan bijvoorbeeld Lenovo, Microsoft of HP inzake USB?

Om iets USB te mogen noemen, moet het aan de standaard voldoen. Zoals in het lange betoog aangegeven, DisplayPort kan een TOEVOEGING zijn op USB om dat te integreren, maar geen verplichting. Evenals Thunderbolt of Power Delivery.

Ik kom geen PC tegen zonder USB-C met Thunderbolt, al tijden niet ... Met eveneens Power Delivery ondersteuning. Maar nu even to the point: als je USB 3 ondersteund, dan dient het apparaat backwards compatible te zijn met de (overdracht) protocollen uit de vorige generatie. Anders heb je geen volwaardige USB implementatie.

Dus, waarin is Apple anders?