De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 21:53    reactie #25
geplaatst door: boni
Leuk nieuwtje voor de sleutelaars: de batterijen zitten niet meer vastgelijmd maar hebben een 'pull-tab' zoals in de iPhone.
Wauw, dat is goed nieuws! Nog een stap vooruit.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1 PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
De eerste MacBook Pro reviews
29 oktober 2021 - 22:43    reactie #26
geplaatst door: boiing
iFixit is klaar. Hier de teardown met video, plaatjes en tekst:

https://www.ifixit.com/News/54122/macbook-pro-2021-teardown

EDIT: ik zie dat puk1980 het al eerder zag en 'm in dit draadje heeft gemeld :thumbs-up:.
De eerste MacBook Pro reviews
30 oktober 2021 - 09:15    reactie #27
geplaatst door: puk1980
Eerder dan boiing, het moet niet gekker worden. :wink:
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
30 oktober 2021 - 09:37    reactie #28
geplaatst door: McLoe
M1 Max getest tegen Mac Pro 2019: https://barefeats.com/m1-max-vs-2019-mac-pro.html
De eerste MacBook Pro reviews
30 oktober 2021 - 09:58    reactie #29
geplaatst door: Hydrarchos
Ondertussen heeft Quinn Nelson zijn review ook live staan, inclusief Q&A.

Best uitgebreid en erg enthousiast, vooral over design, magsafe, prestaties en trackpad. Maar ook wel kritisch gelukkig, vooral over de notch: "not well baked". En het roept inderdaad de vraag op waarom je er in fullscreen niet voor kunt kiezen om de notch-balk zichtbaar te laten. Of omgekeerd, waarom er geen optie is om een iets lagere, "gewone" menubalk te hebben in gevallen waar de notch problemen oplevert.
De eerste MacBook Pro reviews
30 oktober 2021 - 10:06    reactie #30
geplaatst door: puk1980
M1 Max getest tegen Mac Pro 2019: https://barefeats.com/m1-max-vs-2019-mac-pro.html

Indrukwekkend, wederom.

Citaat
The M1 Max MacBook Pro beat the 2019 Mac Pro in 4 out of 10 tests we ran.

We plan to run more tests, though some of our favorites (Blender and Octane X) crashed under Monterey.

We also plan to compare the M1 Max to other models of Mac.

One of our readers purchased the 14" M1 Pro and ran three of our graphics tests. It ran at half the speeds of the 16" M1 Max.
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
30 oktober 2021 - 10:19    reactie #31
geplaatst door: puk1980
Certified Terminal Guru.
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
2 november 2021 - 23:21    reactie #33
geplaatst door: Timotheus
In iFixit's samenvattende oordeel over de repareerbaarheid wordt vooral zeer negatief geoordeeld over het vastsolderen van de opslag:

Citaat
Apple’s M1 silicon is rocketing the industry forward in a bunch of ways, and it’s unfortunate repairability isn’t advancing as quickly. Still, this design represents a major move in the right direction. The battery replacement procedure, while far from easy—and certainly very far short of the drop-in simplicity you get in a Framework Laptop or even a Dell XPS—is still vastly improved. May we never again relive the nightmare of surgically removing faulty cemented-in batteries from a “Pro” laptop.

We’ve also griped about soldered memory in the past, and while we still don’t love it, it’s hard to argue with the performance and battery life advances Apple has engineered here. It’s possible you couldn’t get anything quite like this from a socketed design. (Although we’d be curious to know if that was even considered.)

The biggest blight on this machine? Soldered-down, non-removable storage—a major bummer for repairability, upgradeability, security, data recovery, and overall flexibility. This would be difficult to justify in any consumer product, but for professional use it seems like an even bigger misstep. And forget about removing the drive to protect your data during repair or when you sell it; you’ve gotta shred the whole logic board if you want failproof security.

In the end, the new MacBook Pro earns a 4/10 on our repairability scale (10 is easiest to repair):

    - Battery replacements are reasonably well prioritized, if not exactly easy.
    - Display replacements have been greatly streamlined.
    - Many other components are modular and can be independently replaced, including the trackpad, most I/O ports, and fans.
    - Repairs are hindered by pentalobe screws, a riveted keyboard, glued-down speakers, and some software barriers.
    - Permanently soldered storage is a huge detriment to a “Pro” laptop.
    - No service manual or replacement parts are available from Apple at time of publishing.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
6 november 2021 - 09:05    reactie #34
geplaatst door: puk1980
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
6 november 2021 - 09:26    reactie #35
geplaatst door: puk1980
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
6 november 2021 - 09:29    reactie #36
geplaatst door: puk1980
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 17:12    reactie #37
geplaatst door: puk1980
Nog een review bij de buren. Volg de levendige discussie onder de review!
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 17:25    reactie #38
geplaatst door: boiing
.. de levendige discussie onder de review!
:happy: :happy:

Bij boiing is de kogel inmiddels door de kerk nadat ik op de dag dat ie uitkwam een 14'' had besteld. En een dag later weer geannuleerd..

Na rijp beraad is mijn 13'' Intel MacBook Pro ingeruild voor een 13'' M1 MacBook Pro :thumbs-up:. En ik ben er superblij mee! Ik blijf het een mooier model vinden qua slankheid maar dat is uiteraard persoonlijk. Uiteindelijk hebben de batterijduur, het feit dat de 14'' MBP té Pro is voor wat ik er mee doen en het prijsverschil de doorslag gegeven. De voordelen van de nieuwe serie (MagSafe, meer Thunderbolt poorten en de SD kaartlezer) wegen voor mij niet zwaar genoeg.

Wat een genot, zo'n M1 processor. Je blijft je verbazen hoe soepel en vlot het allemaal gaat. Maar de grootste verbazing is de batterijduur: die is fenomenaal. Ik heb 'm nu een dag of 3 met enige regelmatig in gebruik en hij is nog 0 keer opgeladen (30%). Nog geen zware taken ermee gedaan maar dit is al verbazingwekkend. Ijskoud blijft ie eronder, dat valt ook op.

Bijkomend voordeel: nog geen afscheid van de Touch Bar! Alleen het toetsenbord: dat vond ik net iets lekkerder op de Intel MBP maar dat zal snel wennen.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 17:34    reactie #39
geplaatst door: puk1980
Na rijp beraad is mijn 13'' Intel MacBook Pro ingeruild voor een 13'' M1 MacBook Pro :thumbs-up:. En ik ben er superblij mee! Ik blijf het een mooier model vinden qua slankheid maar dat is uiteraard persoonlijk.
Gefeliciteerd! Ik vind de MacBook Air M1 nog net iets mooier qua slankheid. :wink: En ik ben er ook nog steeds erg happy mee.
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 18:12    reactie #40
geplaatst door: boiing
Ja het was een twijfelgeval, de Air of de Pro.. Maar die Touch Bar hè :happy:.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 19:15    reactie #41
geplaatst door: Timotheus
Bij boiing is de kogel inmiddels door de kerk nadat ik op de dag dat ie uitkwam een 14'' had besteld. En een dag later weer geannuleerd..
Dat zal dan een piekernachtje zijn geweest …
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 20:24    reactie #42
geplaatst door: boiing
Ach, ik ben meestal niet zo'n piekeraar. Het was meer het besef na een nachtje slapen dat het ook wel een onsje minder kon :smile:.
De eerste MacBook Pro reviews
12 november 2021 - 22:00    reactie #43
geplaatst door: Welldone
Gefeliciteerd met je keuze!
De eerste MacBook Pro reviews
14 november 2021 - 08:44    reactie #44
geplaatst door: puk1980
Het was meer het besef na een nachtje slapen dat het ook wel een onsje minder kon.

Je bent niet de enige.

Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
14 november 2021 - 09:22    reactie #45
geplaatst door: Lt. Acid
Gefeliciteerd! Ik vind de MacBook Air M1 nog net iets mooier qua slankheid. :wink: En ik ben er ook nog steeds erg happy mee.
Voor mij was de M1 Air space grey ook de eerste en uiteindelijke keuze. Slank-licht-snel-...Zeer tevreden van! (wel wat bedenkingen bij bluetooth muizen met deze M1, maar dat ben ik aan't uitpriegelen ;))
De eerste MacBook Pro reviews
14 november 2021 - 09:48    reactie #46
geplaatst door: puk1980
Wel wat bedenkingen bij bluetooth muizen met deze MBA M1, maar dat ben ik aan't uitpriegelen.
Ik heb geen problemen met mijn Bluetooth muis en deze MBA M1. Waar heb jij last van?
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
19 november 2021 - 06:46    reactie #47
geplaatst door: puk1980
Tweakers:
https://tweakers.net/reviews/9524/apple-macbook-pro-2021-review.html

Citaat

Samengevat

Apple's 2021-model van de MacBook Pro komt in een 14" en 16"-model en het mooie is dat je beide modellen van de snelste hardware kunt voorzien. Die snelle hardware is vervolgens te vergelijken met het snelste dat Intel, AMD en Nvidia te bieden hebben, hoewel de prestaties per toepassing verschillen.

Het scherm heeft een miniled-backlight en biedt fantastische HDR-weergave, dankzij het grote aantal zones. Helaas zijn de responstijden van het scherm wel slecht. Daarnaast valt de accuduur enigszins tegen en is het instapmodel nog wel betaalbaar, maar zijn upgrades zeer prijzig.

De buitenkant van de laptop is ook aangepast en die is nu voorzien van praktischere aansluitingen. Daarnaast is de geluidskwaliteit voor een laptop erg goed en is ook de stap naar een 1080p-webcam een welkome upgrade.


Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
19 november 2021 - 08:42    reactie #48
geplaatst door: Lt. Acid
Ik heb geen problemen met mijn Bluetooth muis en deze MBA M1. Waar heb jij last van?

Ter info, niet om het topic over te nemen, misschien ook ervaren op de MBP M1/...

@puck1980 Zowel met de MX2S als de Magic mouse heb ik ongelooflijk veel last van:
    1. haperen/springen tijdens wat een een vloeiende beweging zou moeten zijn. 'Precisiewerk' wordt daardoor onmogelijk, andere acties worden gewoon vervelend. Al een hele resem zaken geprobeerd (reset BT, koppel/ontkoppel toestellen/...) niets lijkt te helpen.
    2.  Daarnaast werkt de touch scroll/swipe van de Magic Mouse niet altijd meer na M1 sleep mode. (Muis aan-af verhelpt het probleem). Gelijkaardig voor de 'advanced' functies van de MX2S scroll knop

    - Op de 2017 iMac werken ze beide perfect, alsook een MX2S test met Win10/11 PC/Laptops, zelfde schermen,...
    - het probleem doet zich voornamelijk voor bij (of na) gebruik van externe monitor (1440p en 4K, over USB-C al dan niet met een verloopstukje naar HDMI)
    - M1 af/aan verhelpt het probleem
    - muizen af/aan verhelpt het probleem soms
    - een gekoppeld BT Trackpad blijft wel perfect werken, het vaste trackpad ook
Bewerkt: 19 november 2021 - 09:43 door Lt. Acid
De eerste MacBook Pro reviews
22 november 2021 - 10:45    reactie #49
geplaatst door: Lt. Acid
Dochterlief haar 2013 MBP maakt sinds kort een repetitief krakend (mini ratel elke 10 seconden) geluidje. :cry: Eenmaal op gefocussed, om gek van te worden. Het lijkt er dus op dat deze 8 jaar oude MBP zijn eerste ouderdomstekens vertoont...
Deze wordt dus binnenkort waarschijnlijk vervangen. Misschien door een MBP M1/... maar dit lijkt me overkill voor wat deze gebruikt wordt, ondanks de lovende reviews. Daarbij nog het heel wat grotere prijsplaatje voor een Pro... ik denk daarom weer voor een MBA M1 te gaan.