De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:08   
geplaatst door: boiing
Na de unboxing video's waar ik eerder naar linkte staan inmiddels ook meerdere uitgebreide reviews online van de nieuwe MacBook Pro's. Overwegend lovend tot lyrisch, hier een lijstje (vooral over de 14''):

The Verge
TechCrunch
SixColors
Pocket-lint
Techradar
MacRumors
PC Magazine
Engadget
CNN

Het enige dat me opviel is dat alle reviews erg positief zijn over de batterijduur, ook van het 14'' model waar ik eerder een kanttekening bij maakte. Alleen de laatste review van CNN is negatiever daarover:

Citaat
Not the best battery life
There’s one area where our particular 14-inch MacBook Pro unit didn’t blow us away, and it’s battery life. Apple’s new laptop lasted just over six and a half hours on our continuous 4K video playback test, and we got roughly the same amount of endurance during a typical day of using Slack, Chrome and Outlook while occasionally jumping to heavier creative apps.

That’s only a fraction of what we got from the M1 MacBook Air (14:12) and 13-inch MacBook Pro (16:30), and behind the 8 hours and 14 minutes we saw on the Surface Laptop Studio. Our battery result is also a far cry from Apple’s rating of up to 11 hours of wireless web browsing and 17 hours of video playback.
Het is nog even afwachten hoe dat uitpakt in de praktijk.
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:22    reactie #1
geplaatst door: Timotheus
Wat ik me afvraag: hoe komen al die sites zo snel aan die nieuwe apparatuur?
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:24    reactie #2
geplaatst door: boiing
Die krijgen ze al een week eerder van Apple, net als de Youtubers :wink:. Er is een embargo tot een dag voor de verkoopdatum voordat er gepubliceerd mag worden.
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:35    reactie #3
geplaatst door: Timotheus
Dank voor de toelichting; een voorkeursbehandeling dus, dat vermoedde ik al. Ik vraag me af of dat de objectiviteit van de recensies ten goede komt; maar goed, velen zullen dat geen issue vinden.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:38    reactie #4
geplaatst door: boiing
Zeker bij de unboxing video's klopt dat wel (weinig objectief), dat schreef ik er ook bij. De geschreven reviews zijn over het algemeen iets onafhankelijker is mijn indruk. Nou valt er over deze MacBook's erg weinig te klagen, zo is het natuurlijk ook!
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 12:43    reactie #5
geplaatst door: pjottervmr
Dank voor de toelichting; een voorkeursbehandeling dus, dat vermoedde ik al. Ik vraag me af of dat de objectiviteit van de recensies ten goede komt; maar goed, velen zullen dat geen issue vinden.
Dat dit gedaan wordt is niet alleen bij Apple, dat is bij elk artikel tegenwoordig, zeker nu influencer’s tegenwoordig zo belangrijk worden gemaakt en daar is bovendien helemaal geen zelf kritiek meer.
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 13:21    reactie #6
geplaatst door: boiing
Welcome to capitalism :thumbs-up:. Het is een doortrapt systeem natuurlijk zeker met die social media kanalen erbij. Het bedrijf heeft belang bij positieve reviews, vooral meteen na de lancering. De Youtubers en (in mindere mate) schrijvende pers weten dat als ze het product afbranden ze de volgende keer worden overgeslagen bij de preview. Zo houdt het mechanisme zichzelf in stand. Het was 'vroeger' niet veel anders hoor, alleen de kanalen veranderen.

Is dat erg? Ach, als je het weet kun je er doorheen kijken. Ik ben ondanks dat toch een hoop wijzer geworden van alle filmpjes en geschreven recensies. De meeste zaken die je ziet of leest (in dit geval bedoel ik de MacBook Pro reviews) zijn gewoon feiten. De afwegingen maak ik zelf wel.

De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 13:42    reactie #7
geplaatst door: Timotheus
Is dat erg? Ach, als je het weet kun je er doorheen kijken. […] De afwegingen maak ik zelf wel.
Zeker. Als een review goed geschreven is, en een goede verstaander treft, dan begrijpt die verstaander heel goed waarover de reviewer minder tevreden is, ook al zegt hij dat niet expliciet.

Maar voor hoeveel procent van de mensen geldt dat? Voor vijf, nee drie, nee twee procent. En dan zit ik nog te hoog. Het overgrote gedeelte van de mensen gaat af op de schijn der dingen, en is totaal ongevoelig voor subtiele understatements. Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd zijn.

En een beetje kritiek zal Apple helemaal niet erg vinden, al was het maar omdat alleen maar lof op den duur ongeloofwaardig overkomt. Maar als je je pijlen richt op zaken die het business-model van Apple raken, en dat met de nodige nadruk doet, dan lijkt me de kans groot dat je bij de volgende ronde voorkeursbehandeling wordt overgeslagen (en in plaats van "Apple" kan hier willekeurig ander groot bedrijf worden ingevuld).

Onafhankelijk, eerlijk advies, dat geen ander doel wil hebben dan het dienen van (wat de auteur ziet als) de waarheid, wordt steeds zeldzamer. Helaas. Waarmee niets negatiefs gezegd wil zijn over bovenvermelde recensies. Ik zal ze met belangstelling lezen.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 13:52    reactie #8
geplaatst door: boiing
Het overgrote gedeelte van de mensen gaat af op de schijn der dingen, en is totaal ongevoelig voor subtiele understatements. Zo was het, zo is het, en zo zal het altijd zijn.
Helemaal mee eens :wink:. Daarom is marketing ook een studie (en een vak). En Apple beheerst dat als geen ander. Zolang ik blijf vinden en ervaren dat ze geen rommel maken trap ik er lekker in, met plezier.
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 15:14    reactie #9
geplaatst door: boiing
Tenslotte ook nog een van John Gruber, altijd een genot om te lezen. Vooral omdat hij nooit alleen over de feiten praat maar ook over het gevoel, de designkeuzes en het historisch perspectief:

Citaat
The MacBook Air isn’t air enough — it’s no longer a striking size or weight for a laptop. And the MacBook Pro hasn’t been pro enough. If you’re going to make a laptop thin and lightweight, make it really thin and lightweight. And if you’re going to make a laptop powerful and practical, make it really powerful and practical. Focus on the outer limits of what’s possible, not the boring middle.

That, to me, explains the entirety of this new MacBook Pro. The differences between a MacBook Pro and MacBook Air should not be subtle. Let the truck be a truck, true to its purpose. Let the MacBook Pro be unabashedly pro.

https://daringfireball.net/2021/10/the_2021_14-inch_macbook_pro
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 20:20    reactie #10
geplaatst door: boni
Tenslotte ook nog een van John Gruber, altijd een genot om te lezen. Vooral omdat hij nooit alleen over de feiten praat maar ook over het gevoel, de designkeuzes en het historisch perspectief:

https://daringfireball.net/2021/10/the_2021_14-inch_macbook_pro
Merci voor het artikel!
Vind ik goed geschreven, vooral dit stuk...
Citaat
If you’re going to make a laptop thin and lightweight, make it really thin and lightweight. And if you’re going to make a laptop powerful and practical, make it really powerful and practical. Focus on the outer limits of what’s possible, not the boring middle.
Precies!
Waar was Apple nu toch mee bezig onder invloed van die Johnny Ive. Goed dat die vertrokken is (MacFreak artikel erover).
Met de nieuwe MacBook Pro zijn ze eindelijk terug op juiste het spoor.
Uit onderstaande video van Dave2D ...

Citaat
if you look at the design of this product,  this is function over form which is unlike apple right.
Normally they go for that svelte like super sleek elegant look.
This time they've put that stuff aside and they focused on what would make a functional and ideal product for people that need this tool to do their job because it's thick.
And i love the thickness because thickness gives you ports, gives you bigger batteries gives, you better thermal systems in there.
Everything's good when you go thick.



Moesten ze nu nog een Macbook Air 15 inch uitbrengen is ook de gewone en niet zo kapitaalkrachtige consument blij. :cool:


MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
De eerste MacBook Pro reviews
26 oktober 2021 - 21:48    reactie #11
geplaatst door: GeorgeM
Moesten ze nu nog een Macbook Air 15 inch uitbrengen is ook de gewone en niet zo kapitaalkrachtige consument blij. :cool:
Ach, ze hebben de 11 inch MacBook Air al laten vallen, ik denk dat de meesten uit die doelgroep hartstikke blij met de 13 inch (ik ken meerder mensen die een 13 inch M1 MacBook Air hebben, en die zijn daar allemaal heel erg over te spreken).
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 02:21    reactie #12
geplaatst door: boni
(ik ken meerder mensen die een 13 inch M1 MacBook Air hebben, en die zijn daar allemaal heel erg over te spreken).
Ik heb de 13 inch M1 MacBook Air ook. Typ er nu op.
Fijn machientje. Enige minpuntje vind ik de de twee usb-c poorten langs dezelfde kant.
15 inch Macbook Air zou zeker een doelgroep aanspreken die de kracht van de nieuwe MacBook Pro niet nodig heeft maar wel graag een groter scherm heeft. Ik heb die bijvoorbeeld niet nodig want bewerk geen video of foto's. Hooguit sporadisch voor huis-tuin-keukengebruik.
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 07:27    reactie #13
geplaatst door: puk1980
...maar wel graag een groter scherm heeft. Ik heb die bijvoorbeeld niet nodig want bewerk geen video of foto's.
Ik heb een 13" M1 MBA en een 32" monitor. Bevalt uitstekend. :smile:
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 08:45    reactie #14
geplaatst door: boiing
Leuk nieuwtje voor de sleutelaars: de batterijen zitten niet meer vastgelijmd maar hebben een 'pull-tab' zoals in de iPhone. Zou Apple ook op dit vlak geluisterd hebben..? Fijn idee mocht je er een hebben, als je na een aantal jaren zelf de batterij wil vervangen dan kan dat zonder heat-gun of oplosmiddelen. (bron met meer details en plaatjes)

macbook-pro-teardown-2.jpgDe eerste MacBook Pro reviews


En wat ziet dat er weer schitterend uit van binnen. Het zal velen geen biet interesseren maar ik kan hier echt van genieten :inlove:.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 10:01    reactie #15
geplaatst door: Timotheus
Leuk nieuwtje voor de sleutelaars: de batterijen zitten niet meer vastgelijmd maar hebben een 'pull-tab' zoals in de iPhone. […] als je na een aantal jaren zelf de batterij wil vervangen dan kan dat zonder heat-gun of oplosmiddelen.
Heel goed nieuws! En nu nog hetzelfde voor geheugen en opslag! Volgend jaar misschien?
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 10:05    reactie #16
geplaatst door: boiing
Haha, dat kun je vergeten! Geheugen zit in de M1 chip, dat kan sowieso niet. Opslag lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk nu het tegenwoordig een integraal deel van het moederbord is :wink:.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 10:06    reactie #17
geplaatst door: boiing
.. de batterijen zitten niet meer vastgelijmd
iFixit is bezig met z'n traditionele 'teardown' en bevestigt het ook:

Citaat
We’ve still got a long way to go with disassembly, but this new MacBook Pro has, at the very least, the first reasonably DIY-friendly battery replacement procedure since 2012. (bron)
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 11:47    reactie #18
geplaatst door: puk1980
En nu nog hetzelfde voor geheugen en opslag! Volgend jaar misschien?
Dat is ongeveer net zoiets als vragen om Cola waarbij de bubbeltjes apart geleverd worden.

De M1 processoren halen hun fenomenale snelheid uit de verregaande integratie van onder meer het geheugen.
Certified Terminal Guru.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 14:26    reactie #19
geplaatst door: Hydrarchos
Oeps.

De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 14:30    reactie #20
geplaatst door: boiing
Citaat
The latter behavior is an intentional move by Apple. By disabling the active space under the notch area and blocking off the mouse pointer, this ensures that older versions of apps can't display menus in that space.
Citaat
In the second video, Nelson goes on to complain that the notch is causing DaVinci Resolve's extended menus to take over the menu items of iStat Menus on the right-hand side of the menu bar. This is actually normal behavior in macOS running on any Mac, but the notch does reduce the amount of menu bar space available for both sets of content.
(bron)
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 14:59    reactie #21
geplaatst door: Hydrarchos
En voor wie helemaal niet meer wil nadenken over de notch (of gewoon weer een zwarte menubalk en afgeronde hoeken wil, ook op non-notch Macs) is er sinds vandaag dit.
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 15:02    reactie #22
geplaatst door: boiing
Ik wilde het net zeggen :thumbs-up:. MacRumors geeft nog twee alternatieven:

https://www.macrumors.com/2021/10/27/macbook-pro-hide-notch-apps/

Fijn dat er zo snel hulp komt voor al die mensen die hier psychisch onder leden.

Citaat
The ability to simulate a notch on older Macs is coming in an update.
.. staat er bij een van die apps. Hoe geweldig is dat :happy:!
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 15:09    reactie #23
geplaatst door: Hydrarchos
Ik ben vooral onredelijk gelukkig met de terugkeer van de zwarte menubalk. En de ronde hoekjes zijn een prettige herinnering aan mijn ouwe EsEetje.

</off-topic></sorry>
De eerste MacBook Pro reviews
27 oktober 2021 - 21:51    reactie #24
geplaatst door: boni
Ik heb een 13" M1 MBA en een 32" monitor. Bevalt uitstekend. :smile:
Ik heb toch liever een maatje groter voor in de luie stoel of bed. Zo lig ik nu te typen op mijn 2012 MacBook Pro 15" in bed.  :wink:
MacBook Air M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - Mac mini M1-chip / 8 GB geh. / 512 GB SSD - MacBook Pro 16-inch M1PRO-chip / 16 GB geh. / 2TB SSD. Mijn Mac en Synology NAS setup.