Deze posts gaan eigenlijk inmiddels niet meer over gijzelsoftware, en zelfs niet backup. Meer over kans, bereidheid en realisatie
Er zijn in 24 posts vele correcte zaken benoemd inzake backup, en ook enkele zinnige uitspraken.
Echter, het komt allemaal neer op 1 en hetzelfde ding. Welk punt-in-de-tijd kan je snel, correct en frictievrij aanroepen vanuit backup? Hoe zag je documenten-map er gisteren uit om 10.07u ?
Time Machine kan daar zeker één van de mechanismes in zijn, maar niet in exclusiviteit. TM is zeer breekbaar. Het ruimt zichzelf op bij volle schijf en gooit dus data weg die je mogelijk nodig gaat hebben. Het kan stoppen zonder dat je dit merkt (er is weinig foutafwikkeling en/of email melding). Het draait lokaal, vaak direct-attached of op het lokale netwerk als je zo’n wit Apple kastje kocht. En het draait toch ook om je eigen bereidheid / vaardigheid om het aan zelf aan de praat te houden. Er is ook geen data validatie. En geen idiot-proofed encryptie
Bovenstaande opmerking over jezelf calendar reminders geven is zeker een optie maar bevestigd ook het gebrek (aan foutafwikkeling)
Werkt het goed, dan is TM natuurlijk een supergaaf ding, met de meest sexy recovery interface. Het integreert gemakkelijk, ook als je geen groene digitale vingers hebt. Echter, heb je garantie dat het altijd werkt heb je absoluut niet. En dat je bij je data van 3 weken geleden kan in mapje X op moment Y is al evenmin gegarandeerd.
Toegegeven, doordat Apple TimeMachine in handen heeft gelegd van iedereen met een moderne Mac is er gemiddeld genomen vast heel veel data gered van de ondergang. Door Apple’s enorme footprint wellicht zelfs meer dan alle andere backuptools tezamen! Maar net zoals bijvoorbeeld een programma als Superduper bloed-link kan blijken wanneer je bij de setup je niet realiseert dat een heel volume zal worden overschreven (en geloof me dit heeft bij velen de disaster gecreëerd die men wilde voorkomen) zo creëert vasthouden aan TM op zichzelf (iemand zei het hier heel correct) hoogstens 1 kopie, en dus géén backup. Hoogstens een vorm van backup.
We weten: elke mac, elke schijf kan er op elk ongewenst moment mee ophouden. Het maken van een stomme fout is qua kans vele malen groter; en gijzelsoftware haar werk laten doen kan i.d.d. deels, of misschien zelfs vaak, teruggekoppeld worden op zo’n eigen fout. Wat ergens bovenstaand geschreven wordt nl. dat data soms ongemerkt (en gradueel) corrumpeert is zeker één van de scenario’s, maar dit is niet exclusief voor gijzelsoftware.
Fouten ontstaan vaak gradueel of in cascade. Klein foutje wordt groter. De grotere fout eindigt in disaster.
Een echte backup gaat verder dan 3-2-1 strategie en moet los van zo’n opzet (3 backups, 2 soorten media, 1 dataset offsite) zeker ook voorzien in een recovery (RPO) strategie - Recovery Point Objective. Stel jezelf nu deze vraag : Kan ik mijn volledige mac (of bijvoorbeeld alleen de desktop, de mail of alle foto’s) terugzetten naar 4 uur ’s middags daags voor kerstmis. En lukt dit ook als je laptop op 2e kerstdag zou zijn gestolen uit je tas ?
Mijn lange verhaal in het zeer kort : backup ja, maar dan ook wel goed. Rekening houden met (de mogelijkheid van) een gijzeling: Zeker doen. Maar is slechts 1 van de oorzaken waar je überhaupt backup voor nodig hebt. Relatief gesproken is de kans op eigen fouten met zekerheid vele honderden malen groter wanneer je er een echte kansberekening op los laat. Het draaien van antivirus en Timemachine haalt hier kanstechnisch bijna niets vanaf.