geplaatst door: raverke95
Dit mooie forum zeer recentelijk ontdekt door het zoeken naar advies ivm videoconverteersoftware op de Mac. Super goede tips gekregen en denkelijk is mijn probleem daaromtrent opgelost.

Voor een erg oud zeer dat ik al lang met m'n iPhone ervaar kunnen jullie hopelijk ook de gouden tip geven, ik probeer maar eens.

Het probleem is ooit begonnen vorig jaar met iOS13.5. Verbeterd met iOS 14.1 (na een DFU restore en alles opnieuw te installeren), was op z'n best terug met iOS 14.5 en is met 14.5.1 terug naar af.

Bij normaal gebruik kon ik tot voor iOS13.5 makkelijk twee dagen op een batterijlading doen. Tegenwoordig is dit nog maar één dag bij hetzelfde gebruik.
Ik draai momenteel iOS14.7.1 en heb eergisteren opnieuw een DFU restore gedaan.
Ben ik gewoon thuis is het batterijverbruik normaal; begeef ik me buitenshuis wordt dit verbruik pakken hoger. Verbinding wifi losmaken thuis heeft geen effect.
Log ik uit van iCloud, wordt het verbruik buitenshuis meteen pakken beter.
Wat ik eventueel speciaal heb: heel wat automatiseringen in mijn huis (Hue lampen, automatische gordijnen, verwarming,... wordt middels HomeKit gestuurd).

Ik voeg even een screenshot bij van dat batterijgebeuren.

IMG_0007.PNGBatterij XS Max loopt snel leeg indien niet thuis & verbonden met iCloud


Je ziet gedurende de nacht de grafiek. Ben ik gewoon thuis overdag heb ik dezelfde ontlading. Iets voor 9u ben ik vertrokken naar men werk en dan de steilere grafiek. Iets na 15u ben ik uitgelogd uit iCloud. Dan is het verbruik quasi nihil meer.

Kan er me iemand tips geven waarom die iCloud zoveel batterij zuipt buitenshuis. Jullie zouden er me superveel plezier mee doen! :worship:

bedankt,
Gert
geplaatst door: nnsa
Even een kort antwoord voor een korte test: zet de iPhone eens in de Vliegtuigstand als je naar je werk gaat. En loop eens minutieus na of alle apps wel met internet moeten communiceren en/of op 4G.

En onder je grafiek kan je precies zien aan welke app je batterij opgaat.

Afhankelijk van de ouderdom van je iPhone zou het ook zomaar kunnen dat je batterij voor vervanging in aanmerking komt.

Ik doe ook geen twee dagen meer met mijn batterij. Ben al blij als hij een werkdag meegaat…
geplaatst door: Alvinus
De XS-serie staat ook bekend vanwege een iets ongunstige accuduur. Het zou een factor kunnen zijn.
geplaatst door: raverke95
Het loskoppelen van iCloud of mobiele data lost het probleem inderdaad op. Dat is al langer zo. Kan me helpen als ik straks direct geen lader bij de hand heb en de telefoon 's nachts niet opgeladen geraakt is om de één of andere reden. Maar goed, dit heeft ergens een oorzaak...

Het idee dat de batterij eens aan vervanging toe is had ik ook al gedacht; toestel is in oktober immers 3 jaar oud, batterijcapaciteit is 89%.
Het is wel zo dat alles nog prima was met iOS 14.5. Na de overgang naar 14.5.1 is het plots erg slecht geworden. Kan niet zijn dat dan plots de batterij dusdanig verslechterd is.

Onder het motto niet beter weten is die accuduur altijd goed genoeg geweest. Heb ooit een 8 Plus gehad. Dan is de accu van de Xs max stukken beter.

Bestaat er niet één of andere logging app die kijkt wat er gedurende de dag van data wordt versluisd? Op die manier lijkt het me vindbaar te zijn...
geplaatst door: nnsa
Even kort door de bocht: we gebruiken natuurlijk steeds meer ‘flauwekul’ apps, die de hele dag moeten worden bijgewerkt. En misschien ook wel vele ‘meldingen’, waarvan er wellicht vele overbodig zijn.

Data en stroomvreters zijn Whatsapp en Social media apps. Mobiele data kan je per dag meten. Instellingen / Mobiel netwerk / Mobiele data. Na resetten, helemaal onderaan begint de meting weer opnieuw.

Ondanks dat het niet zou ‘hoeven’ sluit ik toch vele apps af door ze naar boven te vegen. Teveel van die open apps blijven toch data én stroom verbruiken.

Misschien is een Powerbank een idee, voor noodgevallen. En een oplaad mogelijkheid in de auto, als je per auto reist.
Bewerkt: 12 augustus 2021 - 21:19 door nnsa
geplaatst door: nnsa
Een andere graadmeter voor de prestatie/conditie van de batterij is om een keer, als er heel veel app updates zijn (vanaf zo’n 20) om dan te kiezen voor ‘Werk alle bij’, zonder dat iPhone aan de lader hangt.

Als dan de batterij-capaciteit snel terugloopt, bijvoorbeeld van 100% binnen een minuut naar 80% en binnen een paar minuten naar 50 - 40 - 30%, vervang dan je batterij maar.
geplaatst door: raverke95
Ik vrees een beetje dat het in die richting niet gaat gezocht moet worden.
Toen ik de laatste keer een DFU restore deed, liet ik de iPhone aan de iMac hangen, fungeert dan ook als lader natuurlijk, tot hij terug opgestart was. Batterij 100%.
De apps moeten dan natuurlijk uit de iCloud backup uitgelezen worden, maar infeite worden ze toch uit de app store gedownload? 107 apps zijn zo teruggekomen. Tegen ze allen geïnstalleerd waren (nergens nog maantjes boven de apps te zien) had ik nog 96% batterij over. Telefoon stond zelfs lichtjes warm.


Alle mogelijke meldingen die ik niet gebruik staan uitgeschakeld. WhatsApp is de enige facebook look-a-like die ingeschakeld is, maar dagen genoeg dat die niet gebruikt wordt.

Nu op zich is het probleem niet kritisch: op het einde van de dag heb ik meestal nog een 50à60% over. Echter zijn er voor de bewuste updates momenten genoeg geweest dat ik bij gelijk gebruik een 75% over had bij slapengaan. Die nacht niet opladen en de volgende dag bij slapengaan +/-45% over.

Binnenkort jaarlijkse vakantie: we plannen een wandeldag in de bossen. Op dat moment gebruik ik ViewRanger Topgraphic maps. Er is nooit een enkele smartphone geweest als deze Xs Max die een volle wandeldag die kaarten kon open hebben. Dat zal de échte test zijn. Met corona & co dergelijke uitstapjes meer dan een jaar niet meer gedaan.

Desnoods: ik heb nog een iPhone 7 liggen met een splinternieuwe batterij. Hier draai ik bèta's op, maar een andere account met erg weinig apps en geen HomeKit.
Als er straks een stabiele publieke iOS 15 live is, zal ik deze eens op beide telefoons zetten en met dezelfde iCloud account. Dan weet ik meteen waar het schoentje knelt.
geplaatst door: nnsa
Neem voor je wandeling een Powerbank mee. Als je ver van de bewoonde wereld wandelt, of in de bergen eigenlijk een standaard accessoire in je rugzak, incl. een voldoende lange kabel naar de iPhone.

Werk je ‘toevallig’ met Ziggo of KPN o.i.d. Hotspots ? Die kunnen je batterij ook aardig leegtrekken als er ‘net’ geen verbinding mee wordt gemaakt en de iPhone het toch blijft proberen… Let maar een op het ‘internet-radertje’ bovenin. Dat draait soms langer dan je zou wensen.
geplaatst door: raverke95
Neen dat niet, woon in België en ben abonnee bij Orange. Zoeken naar hotspots staat uit, even geverifieerd.
Wat ik wel aangevinkt heb is bellen via Wifi, wat hij in se enkel thuis doet. Is de enige wifi die ingesteld is.
En bel via andere apparaten staat op "indien dichtbij".
Als ik de iPhone net had, was dat buiten de AppleTV het enige device van Apple dat hier was. Toen ging de batterij wel 3 dagen mee, thuis of niet maakte geen verschil. (Slijtage batterij moet natuurlijk nu ook meegeteld worden, 3 dagen zal nooit meer lukken, was toen al nipt.) Inmiddels liggen er twee MacBook pro's en een iPad waar ook mijn iCloud mee gekoppeld is.
Ik zou vermoeden dat de iPhone "weet" dat die toestellen thuis liggen en er niet moet naar zoeken als ik elders ben?

IMG_6803F58AA7C5-1.jpegBatterij XS Max loopt snel leeg indien niet thuis & verbonden met iCloud


Gisteren voor ik thuis vertrok de datatellers op 0 gezet. Op m'n werk voor vertrek even gekeken en het viel me op dat systeem - algemeen meteen enkele MB's hoog werd. Dat lijkt enkel te verhogen buitenshuis. Gisterenavond om 17u was dat 3,1MB (van 9 tot 17u verhoogd van 0 tot 3,1). Ik kijk nu terug en staat "maar" op 3,6MB. Natuurlijk is het weer niet uit te vissen waar die "algemeen" voor staat. Heb je daar meer info over?

PS: trouwens erg bedankt dat je mee helpt zoeken!  :thumbs-up:
geplaatst door: nnsa
Bedankt voor deze aanvulling !

Ik zou toch bellen via WiFi eens uitzetten. En verder minutieus onderzoeken of je apps (ik weet niet hoeveel je er hebt) wel steeds met internet moeten communiceren voor het weerbericht etc. etc.

Wat ook veel stroom vreet is het zoeken naar een WiFi station en naar een zendmast aals je daar net tussen in zit…

Zet WiFi eens uit buiten de deur (als test). Daarna data-roaming uitzetten (als test).
geplaatst door: raverke95
Ik ga ermee aan de slag... Morgen vrije dag dus kan het vanaf woensdag eerst testen.
Het bellen via andere apparaten uitzetten helpt niet. Batterij zakt even hard als ervoor.
Woensdag de wifi eens uitzetten. Het zou al iets zijn als ik het probleem verder kan isoleren als uitloggen van de icloud.
geplaatst door: nnsa
Misschien op je vrije dag hier nog eens naar kijken (o.a. batterij opnieuw calibreren en 36 tips over batterij gebruik):

https://www.appletips.nl/ios-14-bugs/#2
Bewerkt: 16 augustus 2021 - 21:08 door nnsa
geplaatst door: raverke95
Dat van die spotlight was ik vergeten.
3 jaar terug op mijn IP8+ deed dat erg veel in accuduur. Maar op die smartphone had ik er thuis ook last van.

Zoals onderaan dat artikel, waarnaar je verwees, ook stond: het mag geen obsessie worden... Dat is een goede opmerking van die auteur. Maar sommige dingen boeien me wel "hoe het komt". Wat ik hier meemaak is zo'n voorbeeldje daarvan.

Maar goed, als ik morgen weer lekker aan het rondrijden ben van klant naar klant, ben ik weer eens nieuwsgierig. De zoekfuncties op iPhone gebruik ik toch nooit, dus staan gelijk uitgeschakeld. Benieuwd.
geplaatst door: raverke95
Probleem blijft precies hetzelfde.
Gek, want nu staat er toch echt één en ander uitgeschakeld en verbruik is min of meer even "slecht".

In het atelier in het bedrijf waar ik werk is de ontvangstkwaliteit ongeveer gelijk als hier bij me thuis (2 van 4 balkjes).
Vandaag de ganse dag op het bedrijf de iPhone op tafel gelegd en blijkt nu waarempel dat de daling in batterijspanning gelijk is als wanneer ik hetzelfde thuis zou doen. Amper daling dus. Tegen 17u nog 85%.
Blijkbaar is het niet zo zeer "van huis zijn" maar met de auto rondrijden.
Het is me ook opgevallen dat in een zone verblijven waar het mobiele ontvangst bar slecht is, de batterijspanning naar beneden duikelt, gewoon. Die gsm ontvanger in dat toestel heeft toch heel wat vermogen nodig lijkt (vreemd dat dat vroeger nooit was, ben al jaren bij dezelfde provider)

Afgezien daarvan snap ik steeds nog niet waarom een ontkoppeling met iCloud zoveel beterschap brengt in dat batterijverbruik.
Ook nog eens Coconut Battery op de mac gezet. Capaciteit zou nog 89,7% moeten zijn.

Ik vrees dat ik de zoektocht naar het "waarom" stilaan zal moeten opgeven.

Als straks iOS15 stabiel beschikbaar komt, misschien best even een clean install doen hiervan, alle apps afzonderlijk terug installeren en dan zien. Indien niet opgelost toch maar eens proberen er een nieuwe batterij in te plaatsen. Kost uiteindelijk ook amper geld.
geplaatst door: nnsa
Als de GSM ontvangst (of WiFi) slecht of nihil is, is een groot batterij verbruik verklaarbaar, want al jouw appjes die iets willen ophalen of sturen blijven dat via een interval toch proberen…