Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple ruilt 1700 iPads gratis om voor MacBook Air

012

Met de komst van de iPad werd die al snel ingezet in het onderwijs, het zou het ei van Columbus zijn. In Nederland zagen we bijvoorbeeld 'Steve Jobs scholen' en 'iPad scholen' ontstaan, met bij ons vooral Maurice de Hond als bekende voorstander.

Maar of zo'n school werkt of niet heeft natuurlijk ook veel te maken met de aanpak van de school zelf, en de resultaten kunnen we dan ook op zijn minst wisselend noemen. Een voorbeeld is het school district The Maine Department of Education, want daar bleken de kinderen vooral spelletjes te spelen op de iPads die ze hadden, en werd er te weinig mee geleerd.

Dat is natuurlijk een generalisatie, het meisje hieronder is duidelijk serieus bezig.

Daarom zijn de mensen van datzelfde The Maine Department of Education met Apple om de tafel gaan zitten, en daar is iets opvallends besloten. Want de conclusie was dat alle 1700 iPads werden omgeruild voor evenveel stuks van de MacBook Air, zodat de leerlingen weer op een 'echte' computer kunnen werken.

Het lijkt een beetje vreemd, want ook op een MacBook Air kan je natuurlijk games installeren of op het web spelen, tenminste als de school dat toelaat. En kennelijk werd dat bij de iPads gedaan, dus lijkt het de vraag hoe ze dit op de MacBook Air gaan tegenhouden.

Dat Apple akkoord is gegaan met deze ruil is opvallend, maar zou wel eens geholpen kunnen zijn door het succes in de afgelopen tijd van Chromebooks in het onderwijs in de VS. Want waar in 2013 het gebruik van Chromebooks nog nauwelijks meetbaar was, zitten die inmiddels enorm in de lift.

Die opkomst van Chromebooks in het klaslokaal heeft trouwens voor aardig wat discussie gezorgd in de VS, zoals je bijvoorbeeld hier kan lezen, want lang niet iedereen is blij met het business-model van Google. De lage prijzen van dat bedrijf gaan tenslotte ten koste van veel informatie van de gebruiker, en de vraag is daarbij of jongeren daar wel het 'slachtoffer' van zouden mogen worden. Daarbij weten de meesten van de leerlingen en de ouders in dit geval dat niet eens, de keuze wordt tenslotte door het school district gemaakt, en wordt de keuze hen zelf dus min of meer ontnomen.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die een gedeelte van dit nieuws al eerder op MacFreak meldde

Apple reageert op probleem iPad Pro 9,7-inch met iOS 9.3.2 (Upd.)

009

Eergisteren kwam de iOS 9.3.2 update uit, en in het nieuwsbericht daarover kon je al lezen dat de update voor gebruikers van een 9,7-inch iPad Pro een extra risico betekende. Want bij sommige mensen liet deze update hun iPad Pro helemaal vastlopen, met een error 56, een Herstel vanuit iTunes hielp dan ook niet meer.

Inmiddels heeft Apple gereageerd, en in die reactie kunnen we lezen dat het om een erg klein aantal mensen gaat en dat als jij er daar één van bent dat je dan contact moet opnemen met Apple Support.


Apple’s comment on “Error 56” affecting a “small number” of iPad customers.Article on @iMore coming soon. pic.twitter.com/VdTkKttA9D— Rene Ritchie (@reneritchie) May 18, 2016


Dat "a small number of reports" is natuurlijk een schrale troost als jij net degene bent die dit meemaakt. Want dat betekent voor het moment waarschijnlijk dat je op een oplossing moet wachten, en dat je jouw iPad Pro tot die oplossing er is niet kan gebruiken.

Want in eerste instantie wisten ze er bij Apple Support ook geen raad mee, of dat inmiddels wel zo is, dat is nog niet bekend. Waarschijnlijk komt Apple binnenkort met een aangepaste update (iOS 9.3.2.1?), hopelijk komt die snel, of is er al voor die tijd een oplossing voor de mensen die op dit moment met een onbruikbare iPad Pro zitten.

Update: Apple heeft inmiddels de iOS 9.3.2 update voor de iPad Pro 9,7 inch helemaal teruggetrokken, dus als je die er nog niet op hebt gezet dat zal je ook geen melding meer krijgen dat die er is, en als je met Software Update zoekt zal je 9.3.2 dus ook niet vinden.

Het lijkt voor de hand te liggen dat Apple binnenkort met een nieuwe versie voor de 'kleine' iPad Pro zal komen, als dat zover is dan is dat natuurlijk op MacFreak te lezen.

Update: iOS 9.3.2, goed voor iPhone SE, niet voor 9,7-inch iPad Pro

005

Apple heeft een nieuwe update voor iOS 9.3 voor ons allemaal klaarstaan, en dat is vooral goed nieuws voor iedereen die de nieuwe iPhone SE heeft. Want er waren veel mensen die problemen hadden met het bellen met de iPhone SE over Bluetooth, zoals je al eerder op MacFreak kon lezen in dit nieuwsbericht.

Voor gebruikers van een 9,7-inch is het trouwens wel opletten met deze update, want er zijn mensen waarbij deze update die iPad laten vastlopen, met een foutmelding ("error 56") en als gevolg dat ze hun iPad met iTunes moeten verbinden. De gebruikers die daar last van hebben zijn daarna pas echt de klos, want een Herstel via iTunes daarna lijk het probleem niet te verhelpen.

Volgens Apple zelf is error 56 een probleem met de hardware, maar als dat bij meerdere mensen meteen nar het installeren van deze update naar boven komt is die uitleg natuurlijk niet erg waarschijnlijk.

Hieronder de release notes van Apple bij deze iOS update:


• Fixes an issue where some Bluetooth accessories could experience audio quality issues when paired to the iPhone SE
• Fixes an issue where looking up dictionary definitions could fail
• Addresses an issue that prevented typing email addresses when using the Japanese Kana keyboard in Mail and Messages
• Fixes and issue for VoiceOver users using the Alex voice, where the device switches to a different voice to announce punctuation or spaces
• Fixes an issue that prevented MDM servers from installing Custom B2B app

met dank aan forumlid 'jtk', die dit nieuws als eerste op ons forum meldde