Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: twee browser-vensters naast elkaar op jouw iPad

000

Heb je een iPad Air 2, iPad mini 4 of zelfs de nieuwe iPad Pro, dan heb je sinds iOS 9 de mogelijkheid om twee apps naast elkaar op het scherm te hebben. Dat zorgt al snel voor de vraag of het dan ook niet mogelijk is om twee browser-vensters naast elkaar te gebruiken, dat kan soms erg makkelijk zijn.

Daar speelt Sidefari slim op in, voor maar 99 cent heb je dan een tweede browser op je iPad, en, zoals de naam al zegt, daarmee kan je het scherm delen met Safari.

Sidefari sluit dus aan op de mogelijkheid om twee apps tegelijk open te hebben op je iPad, maar die mogelijkheid was er al voor iOS 9. Want in de iOS App Store zijn een hoop browsers te vinden die dit kunstje al jaren binnen de browser zelf oplossen.

Een paar voorbeelden zijn Dual Browser (€ 3,99), Split Web Browser (gratis) of TwoView (€ 0,99). Maar als je bijvoorbeeld naar "browsers multiple" in de App Store zoekt, dan kom je er vast nog meer tegen.

met dank aan forumleden 'Pieterr' en 'ScoobyDoo', die eerder op ons forum dit soort browsers noemden

Tip: verbind een Apple Pencil snel met jouw iPad Pro

005

De iPad Pro begint langzaam maar zeker bij steeds meer mensen die hem snel hebben besteld binnen te komen. Waarschijnlijk ben je nog aan het wachten op jouw Apple Pencil, wat daar heeft Apple er kennelijk minder van op voorraad.

Maar misschien ben je héél erg snel geweest, heb je misschien ook jouw Apple Pencil al binnen, of komt die binnenkort. Dan is het wel handig om te weten hoe je die met je iPad Pro verbindt, er zit tenslotte geen enkele knop op de Apple Pencil. En een aparte Apple Pencil-app bestaat ook niet, maar die is gelukkig ook niet nodig.

Het antwoord is simpel, maar je moet het wel even weten. Je haalt het dopje van de achterkant van je Apple Pencil (let op, dat dopje kan je makkelijk kwijt raken), klikt de Lightning plug van de Apple Pencil in de Lightning connector van de iPad Pro, en die laatste zal dan vragen of je deze Apple Pencil wilt verbinden met jouw iPad Pro.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Simpel, snel en makkelijk, maar als je het al vooraf weet dan hoef je de handleiding niet eens te lezen. En omdat dit iets is wat de meeste MacFreaks zelden of nooit doen, sta je straks tenminste niet op je kop te krabben met de vraag hoe je deze Bluetooth verbinding moet maken, zonder dat je ergens een knopje daarvoor ziet.

Tip: gebruik jouw iPad als een Wacom Cintiq met Astropad

003

Eind september van dit jaar kon je op MacFreak al een nieuwsbericht lezen met de titel "Apple's iPad Pro zou de Wacom Cintiq kunnen verslaan". De reden daarvoor is simpel, met een iPad kan je veel meer dan met een Wacom Cintiq, en als je al een iPad in huis hebt, waarom zou je dan nog een Cintiq kopen?

Het antwoord is al snel apps, want hoewel er steeds meer goede apps voor grafisch werk op de iPad uitkomen, zullen veel mensen toch liever blijven werken met volledige versies van bijvoorbeeld Photoshop. Simpelweg omdat je daar aan gewend bent, en dat daar alle opties in zitten die je maar kunt bedenken.

Maar zou het niet ideaal zijn als je jouw iPad zou kunnen gebruiken als een Cintiq, en die dus als tekenoppervlak voor de app die je op jouw Mac hebt draaien kan gebruiken. Gelukkig kan dat al, en waarschijnlijk is Astropad daar de beste optie voor. De hele naam is trouwens "Astropad Graphics Tablet", maar eigenlijk niemand gebruikt die in zijn geheel.

Hieronder zie je hoe goed dat werkt in combinatie met een iPad Pro en de Apple Pencil. Maar Astropad is natuurlijk ook te gebruiken met eerdere iPad-modellen, hoewel je waarschijnlijk snel zal gaan sparen voor de grotere iPad Pro.

In het filmpje hoor je haar ook zeggen dat Astropad nog geen volledige ondersteuning heeft voor alle drukniveau's van de Apple Pencil. De versie van Astropad die de iPad Pro ondersteunt is nog in beta, dus waarschijnlijk wordt die ondersteuning in de komende tijd nog verder uitgebreid.

Maar zelfs zonder die volledige ondersteuning werkt het allemaal al erg goed, zoals je zelf hieronder kan zien.met dank aan forumlid 'odo', die al vaker Astropad op ons forum heeft aangeprezen

Het scherm van de iPad Pro vergeleken

000

Als Apple een nieuw device met een scherm uitbrengt dan kan je er op wachten, DisplayMate gaat het scherm in detail onderzoeken en vergelijken met de concurrentie. En ook met de iPad Pro is dat natuurlijk weer gebeurd.

DisplayMate vergeleek de iPad Pro met Apple's iPad Air 2 en iPad mini 4, en opvallend genoeg is het de iPad mini 4 die uiteindelijk de winnaar is. Dat is op zich ook weer niet verbazend, tenminste, as je leest dat de iPad mini 4 volgens de metingen van DisplayMate het allerbeste scherm heeft van alle tablets die DisplayMate ooit heeft getest.

Opvallend is dat de iPad Pro in deze test van DisplayMate lager scoort omdat Apple bewust heeft gekozen om het scherm van de iPad Pro een erg hoge kleurtemperatuur te geven (7.109 Kelvin), met andere woorden, het scherm van de iPad Pro is expres wat blauwer dan 'normaal'.


Among all existing Tablets of any size, the iPad mini 4 takes first place and breaks performance records in many of the most important test categories including: lowest screen Reflectance (2.0 percent), Highest Contrast Rating in High Ambient Light (225), a near perfect Log-Straight Intensity Scale and Gamma of 2.22, and the highest Absolute Color Accuracy (Average/Maximum Color Errors of 1.9 and 4.2 JNCD - tied for first place with the Microsoft Surface Pro 4). If Apple hadn't intentionally made the display's White Point so bluish (7,109K instead of 6,500K) then the Color Errors would have been even smaller.


De hele test van DisplayMate is hier te lezen.

Krijgen we ook een bendgate voor de iPad Pro?

008

De vraag stellen komt al vrij bizar over, want bij bendgate ging het over de mogelijkheid dat de iPhone 6 en 6 Plus gebogen konden worden, en dat zou vooral gebeuren als je die in je zak zou houden. De kans dat dit met een iPad Pro ooit gaat gebeuren is natuurlijk niet echt groot, en dat is een understatement.

Maar toch is er een gebogen iPad Pro op het forum van MacRumors opgedoken, en de eigenaresse zweert bij hoog en laag dat er niets vreemds met deze iPad Pro gebeurd is. Volgens het forum 'iMacca' op MacRumors, een dame uit Nieuw Zeeland, is er helemaal niets met deze iPad Pro gebeurd, er zou nooit op gezeten zijn en hij zou ook niet in een tas vervoerd zijn.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

De sceptische reacties zijn natuurlijk niet van de lucht, 'iMacca' krijgt heel wat te verduren. Maar ze houdt hoog en laag vol dat er niets vreemds met de iPad Pro gebeurd is, en volgens haar was er ook niets mee aan de hand toen die bezorgd werd.

Misschien dat ze Uri Geller op bezoek heeft gehad?

Het lijkt een vreemd verhaal, 'iMacca' zelf schrijft dat ze contact met Apple gaat opnemen om te kijken of ze deze kan omruilen voor een nieuwe. Jammer genoeg is de reactie van Apple nog niet bekend, in het verleden is Apple in ieder geval erg coulant omgesprongen bij klanten met een iPhones 6 of 6 Plus die verbogen was.

Tip: oplossing probleem tijdens opladen iPad Pro (Upd.)

002

De iPad Pro is uit, en iedereen die er al eentje in huis heeft is daar waarschijnlijk erg blij mee. Maar bij compleet nieuwe hardware komen er in het begin vaak ook problemen en probleempjes voorbij, en dat is bij de iPad Pro bij sommige mensen ook zo.

Want sommige mensen hebben er last van dat hun iPad Pro na ongeveer een uur opladen crasht, en die is dan alleen maar weer 'in leven' te krijgen door die geforceerd opnieuw op te starten.

Op dit moment is het nog niet bekend wat de oorzaak is, op sommige plekken wordt geopperd dat het te maken zou kunnen hebben met het maken van een backup naar iCloud als de iPad Pro aan het opladen is en met Wi-Fi verbonden is.

Hoe dan ook, de oplossing op dit moment is in ieder geval om jouw iPad Pro in Vliegtuigmodus te zetten als je die aan de lader hangt. Mocht je er last van hebben, dan zou het aanpassen van je iCloud instellingen mogelijk ook de oplossing kunnen zijn.Allemaal niet ideaal, maar het zit er in dat Apple binnenkort met een update zal komen om dit probleem op te lossen.

Update: Apple heeft het probleem inmiddels onderkend, en in dit support-document raadt Apple ook aan om je iPad Pro geforceerd te stoppen als je hier last van zou hebben. Het belangrijkste zinnetje staat waarschijnlijk onderaan diezelfde support-pagina: "Apple is aware of this issue and is investigating."

Met andere woorden, als de oorzaak van het probleem gevonden os zullen we waarschijnlijk binnenkort een software update hiervoor zien voorbij komen.

Tim Cook: Mac en iPad zullen niet samen gaan

000

De afgelopen jaren kon je vaak bezorgde posts op ons forum lezen van mensen die dachten dat Apple de Mac zou gaan laten vallen en dat iOS het helemaal zou overnemen.

Of die bezorgdheid nog steeds bestaat is niet bekend, de afgelopen jaren is in ieder geval steeds duidelijker geworden dat Microsoft gelooft dat één device voor alles de oplossing is, terwijl Apple gelooft dat het beste device voor elke specifieke oplossing ontwikkelen de beste keuze is.

Maar afgelopen week zei Apple's CEO Tim Cook bij de lancering van de iPad Pro "I think if you're looking at a PC, why would you buy a PC anymore? No really, why would you buy one?". Wat er voor zorgde dat er online weer gespeculeerd werd dat Apple de Mac op een gegeven moment zou laten vallen. Zeker als je meeneemt dat de A-processor in een iPad Pro op dit moment bijna net zo krachtig is als X86 Intel processors die in onze Macs zitten.

Dat Apple dit niet van plan is maakt hij nog eens erg duidelijk in dit interview, hieronder de belangrijkste citaten daaruit.


We feel strongly that customers are not really looking for a converged Mac and iPad. Because what that would wind up doing, or what we're worried would happen, is that neither experience would be as good as the customer wants. So we want to make the best tablet in the world and the best Mac in the world. And putting those two together would not achieve either. You'd begin to compromise in different ways.
It's true that the difference between the X86 and the A-series is much less than it's ever been. That said, what we've tried to do is to recognise that people use both iOS and Mac devices. So we've taken certain features and made them more seamless across the devices. So with things like Handoff we just made it really simple to work on one of our products and pick it up and work on the next product.


Als laatste werd er natuurlijk ook gevraagd naar de plannen van Apple voor het maken van een auto. Daar liet Tim Cook natuurlijk niet het achterste van zijn tong zien, maar hij wilde er toch wel wat over kwijt.


I don't have anything to announce about our plans. But I think there's some significant changes in the automobile industry over the next several years with electrification and autonomous driving. And there's a need for a focus on user interface. And so I think there's a lot of changes that will go on there.

iPad Pro uit elkaar, er zit een USB 3.0 controller in!

004

Het is een bekend ritueel: Apple brengt een nieuw device uit, en iFixit haalt het meteen helemaal uit elkaar. Gelukkig doen ze dat gestructureerd, en wordt iedere stap helder en ontzettend duidelijk gefotografeerd, zodat wij ook alle details goed kunnen zien.

Ook dit keer heeft iFixit dat natuurlijk weer gedaan, en daarbij valt niet alleen op dat de iPad Pro een nieuw intern design gekregen heeft, maar vooral dat er een Fresco Logic FL1100 4-port USB 3.0 Host Controller in zit.

Die controller zie je op het logic board hieronder rechstboven, met een oranje kader eromheen.

(klik op het plaatje voor een grotere versie)
Je leest het goed, na jarenlang de Lightning connector op USB 2.0 snelheid te houden, heeft de iPad Pro voor het eerst de mogelijkheid omgebouwd om de snelheid van USB 3.0 over Lightning te gebruiken.

Of dat ook zal gebeuren is jammer genoeg nog niet bekend, maar het lijkt sterk dat Apple deze mogelijkheid inbouwt zonder dat daar verder gebruik van wordt gemaakt. Of daar alleen een software-update of ook een hardware-update voor nodig is, dat is ook nog niet bekend.

Apple's design team gebruikt nu iPad Pro met Apple Pencil

000

De iPad Pro wordt verstuurd, em dus is Apple's management bezig met een PR toernee. Eerder kon je hier al lezen dat Apple's CEO Tim Cook al hier een daar een duit in het zakje deed, dit keer is het de beurt aan Apple's Chief Design Officer Jonathan Ive.

In een interview met Rhiannon Williams voor The Telegraph vertelt hij onder andere dat Apple eigen design team inmiddels de iPad Pro en de Apple Pencil gebruikt, in plaats van de schetsboeken die de afgelopen twintig jaar gebruikt werden.


Many of us in the design team have worked together for 20 plus years. We've always drawn in our sketchbooks, and for the first time - despite flirting with some alternatives a couple of years ago - I'm seeing people starting to use the iPad and Apple Pencil. Our personal experience has been that there are definitely affordances and opportunities now that you have a much more natural and intuitive environment to make marks, there are clearly things you can do sketching and writing on the iPad which you could never dream of doing in the analogue world.


Hij vertelt ook over het moment dat hij voor het eerst zo gewend was aan de Apple Pencil, dat hij die zonder verder na te denken vanzelf begon te gebruiken.


I always like when you start to use something with a little less reverence. You start to use it a little carelessly, and with a little less thought, because then, I think, you're using it very naturally. What I've enjoyed is when I'm just thinking, holding the Pencil as I would my pen with a sketchpad and I just start drawing.

When you start to realise you're doing that without great intent and you're just using it for the tool that it is, you realise that you've crossed over from demoing it and you're actually starting to use it. As you cross that line, that's when it actually feels the most powerful.

De reviews van de iPad Pro

005

De iPad Pro is uit, en dus komen ook alle reviews naar buiten. Daarbij zit ook die van Ars Technica, zoals altijd de meest uitgebreide, als je die hebt gelezen dan weet je waarschijnlijk alles wat je moet weten van de iPad Pro.

Opvallend zijn de benchmarks die Ars Technica op pagina vier heeft staan, want daar zien we hoe snel de iPad Pro is. Want het moment dat Apple's ARM A-processors sneller werden dan die van Intel zat er al een tijdje aan te komen, met de A9 in de iPhone 6s en iPhone 6s Plus was dat moment al bijna daar.

Nu de iPad Pro uit is hoeven we niet meer op dat moment te wachten, de A9X processor daarin is zo krachtig dat die ook voor makkelijk voor een laptop gebruikt zou kunnen worden (wat de iPad Pro ook min of meer is).

De A9X gaat Intel's processors helemaal voorbij als je het vermogen per watt meerekent, want de A9X gaat ook nog eens enorm zuinig met energie om.

Lauren Goode voor The Verge


So fundamentally, I know that the iPad Pro can't do all of the things my MacBook Pro can do. And, as of right now, the iPad is still not quite the computing savior that Steve Jobs predicted it would be five years ago. But I would still consider this a worthy runner-up to a laptop, or the one (non-smartphone) device I would take with me next time I travel - something I've never felt confident about before when it came to the iPad. This new iPad is powerful, it's fast, it has a large display, and it never lagged when I was multitasking or switching between apps. It's not better than my laptop, but makes far fewer sacrifices than I expected.Lance Ulanoff voor Mashable


I honestly like the iPad Pro, but not because I have so much screen real-estate. I like it because I could use it to get real work done. And even as Apple SVP of Marketing Phil Schiller told me last month that the market for convertible devices like the Surface Book (which, to be fair, runs a desktop OS) was not growing, the company has essentially delivered its own hybrid device.David Pierce voor Wired


Nobody's going to toss their iMacs and ThinkPads into the garbage tomorrow and instead lay a 12.9-inch tablet on everyone's desk. If there's a touchscreen revolution underway, it's going to happen slowly, an app and an accessory at a time. That's OK. The iPad Pro is a fantastic tablet, not to mention the first iPad in ages that has an obvious value next to our giant smartphones. It starts as a big, powerful, beautiful screen, and with the right accessories and apps can be almost any kind of device you want. So, yeah: size matters.

Watch this on The Scene.

Scott Stein voor CNet


I want the iPad to eat the Mac, the way the iPhone ate the iPod. This iPad has already crept up to become as large as a Mac. But iOS needs to fully change with it. I need to connect to my old files and Web tools better, because that's what I need as a pro. I want it to become as flexible as a computer should be. The iPad needs to bridge the gap. The iPad Pro feels like the top half of a new futuristic superpowered laptop. I want the bottom half, too.Sam Grobart voor Bloomberg


Bloomberg's Sam Grobart got a hold of the new iPad Pro, and he needed both hands to hold it. The Pro's larger display means you can enjoy even bigger videos and draw and markup on bigger pages. It changes the idea of an iPad from being a very sophisticated viewing device to becoming a larger digital canvas. So do you need a Pro? Well, that may depend on how you plan to use it.Gareth Beavis voor TechRadar


If you're the kind of person that wants a device that can seamlessly switch from typing to sketching to playing loads of great games to enjoying the best possible experience on a tablet, then this is just perfect for you. If you need to do more powerful things, like uploading photos while manipulating reams of text and having to refer to other information with a flick of the wrist, you'll struggle a little with the new iPad.Rhiannon Williams voor The Telegraph


The iPad Pro's true strength lies in its beautiful display and slick ease of use: slim and light enough to carry with you for all your web browsing and Netflix needs, but also capable of facilitating detailed sketching in a way that was impossible in the past. In naming it the Pro, Apple has indicated a desire to slot it into the heavyweight MacBook and Mac Pro divisions, and that's a plucky move. Limitations to multitasking and a lack of USB ports mean Surface die-hards will hate it, but I'm willing to bet that millions will disagree. After too many years in the shadows of the iPhone, the Pro is the iPad's time to shine.

John Gruber voor Daring Fireball


From a hardware perspective, the iPad Pro strikes me as a seminal device. It runs faster than the Intel x86-based MacBooks, gets better battery life, and costs significantly less. And it has a better display with significantly more pixels than even a 15-inch MacBook Pro.

Software-wise, support for the Smart Keyboard needs to get even smarter - but I'd be shocked if it doesn't. For me, the iPad Pro marks the turning point where iPads are no longer merely lightweight (both physically and conceptually) alternatives to MacBooks for use in simple scenarios, to where MacBooks will now start being seen as heavyweight alternatives to iPads for complex scenarios.2

Is it a MacBook replacement for me, personally? No. For you? Maybe. For many people? Yes.

Neil Hughes voor AppleInsider


So who is this device for? While the "Pro" moniker suggests it's on par with Apple's other high-end MacBook Pro and Mac Pro offerings, we'd argue that the iPad Pro targets an entirely new demographic - a growing subset of the computing world that needs more real estate and capability and computing power from their tablet.

In addition, the Apple Pencil will appeal to artists, and the Smart Connector keyboard accessories will make the iPad Pro an ideal laptop replacement for some users.

Using the iPad Pro, it's easy to see where some advantages come into play, such as interacting with complex apps like iMovie, sharing content with those around you, or just having a bigger (but still incredibly portable) screen to watch a movie at home or while traveling.

The iPad Pro serves not only as a bridge to the future of tablets and computers, but also as an incredibly satisfying complement to Apple's iPad lineup.

John Brandon voor Computerworld


What else is there to talk about? Plenty--because we're in a revolution of the office. The laptop is on notice at some companies; some switched to the iPad Air a while ago and others are using the Surface. The iPad Pro is a step closer to more mobile-friendly computing. But it's not quite perfect as a laptop replacement. Stay tuned.

Andrew Cunningham voor Ars Technica


It's best to think of the iPad Pro as a starting point, especially for iOS 9. These multitasking features are still brand-new, and there's a lot of low-hanging fruit to pick in future iOS 9 revisions and into iOS 10. My biggest gripes with the iPad Pro are with the software rather than the hardware, and that means that most of them can be fixed given enough time and enough feature requests. It took Microsoft three tries to really nail down the Surface Pro concept, and given a couple of iOS updates the iPad Pro has room to grow into a more versatile laptop replacement without necessarily giving up the things that people like about iOS.