Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple krijgt patent voor laptops met iPhone en iPad

004

In de afgelopen tijd heb je al vaker kunnen lezen op MacFreak dat Apple's A-processors niet alleen sneller zijn dan de concurrentie, maar ook dat ze niet meer ver achter liggen op de Intel processors in bijvoorbeeld de MacBooks en iMacs.

Waar deze ontwikkeling goed voor zou kunnen zijn is onder andere te zien door het patent met de behoorlijk vage titel "Electronic Accessory Device". In dit patent zien we twee manieren dat een iDevice gebruikt kan worden om er een laptop van te maken.

De ene is niet erg revolutionair, hierbij zien we een iPad op de plek van het scherm van een laptop. Dit soort oplossingen, of in ieder geval oplossingen die hieraan doen denken, zijn al op de markt. Zelfs Apple's huidige Smart Keyboard doet hier bijvoorbeeld al aan denken.

Het is vooral de tweede optie die onze aandacht trok. Daarj zien we een laptop-behuizing waarin je op de plaats waar normaal gesproken de trackpad zou zitten een iPhone kan plaatsen, waarna die op zijn beurt mogelijk als trackpad gebruikt zou kunnen worden.

Dat hiervoor patent is aangevraagd, en inmiddels is verleend, zegt nog niet dat deze optie er echt gaat komen. Bij de Research & Development afdeling van Apple wordt erg veel ontwikkeld, voor de meest veel belovende ideeën wordt patent aangevraagd. Maar van al die patenten is uiteindelijk maar een klein gedeelte dat we ook daadwerkelijk in de producten van Apple zien verschijnen.

Opvolger iPad Air 2 met helderder scherm en nieuwe processor

007

Apple heeft een nieuwe iPad aangekondigd, die zal vanaf 24 maart te bestellen zijn in Apple's eigen online Apple Store. Het eerste wat daarbij meteen opvalt is de naam. Want de naam iPad Air is nergens meer te bekennen, Apple heeft het nu over de 9,7-inch iPad.

Kennelijk wil Apple duidelijk het verschil maken tussen de afmetingen van de verschillende iPad modellen die het aanbiedt. Daarbij zijn er al een tijdje geruchten dat Apple mogelijk met een 10.5 inch iPad zou gaan komen, mogelijk dat deze naamstelling ook bedoeld is om dat verschil duidelijk te maken.

Wat betreft de hardware: de helderheid van het scherm is nog verder toegenomen en deze iPad heeft een A9 processor. De iPad Air 2 had een A8X processor, een krachtiger uitvoering van de processor die in de iPhone 6 zat. De nieuwe processor is dezelfde als we ook vinden in de iPhone 6s.

Deze processor heeft ook de M9 co-processor, dus Siri activeren door "Hé Siri" te zeggen is ook mogelijk bij deze nieuwe iPad.

Dit is voor het eerst dat Apple ervoor kiest om niet een krachtiger versie van de processor die in hun huidige iPhone zit voor de iPad te ontwikkelen (in de iPhone 7 zit een A10 Fusion processor). Nu de A-processors van Apple steeds krachtiger geworden zijn is een speciale versie voor deze nieuwe iPad waarschijnlijk niet meer nodig, en mogelijk dat de 'zwaardere' processor voor een nieuwe iPad Pro bewaard worden.

Verder is het opvallend dat deze nieuwe iPad iets dikker is dan de iPad Air 2 (7,5 mm vs. 6.1 mm) en iets zwaarder (469 gram vs 437 gram voor het Wi-Fi model, en 478 gram vs. 444 gram voor het model met 4G). Dat zijn dezelfde dimensies en gezicht als de eerste iPad Air, een keuze die we niet vaak zien bij Apple.

Als laatste de batterij. Die heeft iets meer vermogen in deze iPad. Waar de iPad Air 2 het nog met 27,62Wh moest doen, heeft deze 32,4Wh.

Het verschil met de iPad Pro

Apple lijkt een bijna onmogelijk iets voor elkaar te hebben gekregen met deze nieuwe iPad. Aan de ene kant vooruitgang, bijvoorbeeld bij de snellere processor en wat krachtigere batterij. Tegelijkertijd een klein stapje terug, waardoor het gewicht en de dimensies hetzelfde zijn als de eerste iPad Air.

Aan de ene kant is het dus een verbetering, tegelijk is het ook een stapje terug. Dat laatste zal ongetwijfeld bedoeld zijn om meer mensen er toe te bewegen een iPad Pro aan te schaffen, en is dus waarschijnlijk vooral bedoeld om duidelijk te maken waar deze iPad volgens Apple in het gamma thuishoort.

Wil je de krachtigste processor, het beste scherm (dat ook met de Apple Pencil kan werken) en de beste camera, inclusief een True-Tone flitser, dan zal je toch echt een iPad Pro moeten kopen.

Prijs en verkrijgbaarheid

De 9,7-inch iPad is vanaf vrijdag 24 maart ('s middags om 4 uur) uur te koop en blijft leverbaar in dezelfde drie kleuren (Zilver, Goud en Spacegrijs). De prijzen voor de verschillende opties zijn als volgt:


• iPad Wi-Fi - 32 GB: € 409,-
• iPad Wi-Fi - 128 GB: € 509,-
• iPad Wi-Fi + Cellular - 32 GB: € 569,-
• iPad Wi-Fi + Cellular - 128 GB: € 669,-

Hieronder het complete persbericht dat Apple voor deze nieuwe 9,7-inch iPad verstuurd heeft.


Nieuwe 9,7-inch iPad met schitterend Retina-display levert ongekende prestaties

Al het plezier en alle kracht van iPad, nu vanaf € 409

CUPERTINO, 21 maart 2017 - Apple heeft vandaag de iPad met het populairste formaat vernieuwd. Het nieuwe device heeft een helderder 9,7-inch Retina-display, levert de beste prestaties in zijn klasse en is verkrijgbaar vanaf € 409. Dankzij zijn ongeëvenaarde draagbaarheid en gebruiksvriendelijkheid, de ongelooflijke prestaties en de batterij die de hele dag meegaat, is iPad de populairste tablet ter wereld. Voor miljoenen klanten wereldwijd is iPad hun primaire device. Met de meer dan 1,3 miljoen apps die specifiek voor iPad zijn ontwikkeld, kunnen klanten nog meer doen - van leren programmeren met Swift Playgrounds of boeken lezen op het grote scherm tot het opvoeren van hun productiviteit met Microsoft Office en het gebruiken van multitaskingfeatures als Split Screen.

"iPad is de populairste tablet ter wereld. Onze klanten zijn enthousiast over het grote 9,7-inch display voor alles wat ze graag doen, van televisie en films kijken tot surfen op het web, FaceTime-gesprekken voeren en foto’s bekijken. En nu is iPad nog beter betaalbaar", aldus Philip Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing van Apple. "Nieuwe klanten en upgraders zullen enthousiast zijn over deze nieuwe iPad voor thuis, op school en op het werk, met zijn prachtige Retina-display, onze krachtige A9-chip en toegang tot de meer dan 1,3 miljoen apps die speciaal voor iPad zijn ontwikkeld."

iPad is uitgerust met een prachtig helder Retina-display met meer dan 3,1 miljoen pixels voor indrukwekkende foto’s en video’s. Hij heeft een robuuste maar dunne aluminium unibodybehuizing van minder dan 500 gram, voor de ultieme draagbaarheid en bestendigheid. De door Apple ontworpen A9-chip met 64-bits architectuur van desktopklasse levert razendsnelle verwerking en grafische prestaties voor apps en games, terwijl de batterij(1) nog steeds de hele dag meegaat, zoals klanten inmiddels van iPad verwachten.

De camera’s aan de voor- en achterkant leveren uitzonderlijke prestaties bij weinig licht en kunnen bovendien HD-video opnemen. Zo kun je op een leuke én makkelijke manier FaceTime-gesprekken voeren met familie of vrienden en onvergetelijke momenten vastleggen met het grote Retina-display als zoeker. Met de supersnelle draadloze voorzieningen van iPad maken klanten snel en eenvoudig verbinding met LTE-frequentiebanden wereldwijd, zodat ze ook op reis online kunnen blijven.(2) Apple SIM maakt het nog gemakkelijker om onderweg in meer dan 140 landen en regio’s direct vanaf het device verbinding te maken via data-abonnementen.

Dankzij Touch ID beschikken iPad-gebruikers over een eenvoudige en veilige manier om hun iPad te ontgrendelen, persoonlijke informatie binnen apps te beschermen en aankopen in de App Store, iTunes Store en iBooks Store goed te keuren. Met Apple Pay(3) op iPad is het betalen voor artikelen en diensten vanuit apps of op een website in Safari nog nooit zo gemakkelijk geweest.

iPad wordt geleverd met iOS 10, met animaties en nog meer mogelijkheden voor expressie in Berichten, nieuwe manieren om Siri te gebruiken met je favoriete apps, prachtig opnieuw ontworpen Kaarten, Foto’s, Apple Music en News, en de nieuwe Woning-app, waarmee je van alles in huis moeiteloos en veilig kunt installeren, beheren en bedienen vanuit één centrale plek. Met multitaskingfeatures als Slide Over, Split View en Beeld-in-beeld krijg je nog meer voor elkaar.

Prijzen en beschikbaarheid

• iPad is verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs vanaf € 409 voor het 32-GB model met Wi-Fi en € 569 voor het 32-GB model met Wi-Fi + Cellular, op Apple.com/nl en in de Apple Store. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/ipad.

• iPad kan vanaf vrijdag 24 maart worden besteld via Apple.com/nl. Hij wordt vanaf volgende week geleverd aan klanten en is dan ook verkrijgbaar bij de Apple Store, bepaalde providers en erkende Apple resellers (prijzen kunnen verschillen) in de VS en meer dan 20 landen en regio’s waaronder Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Italië, Japan, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Denemarken, India, Mexico, Noorwegen, Rusland, Turkije en andere landen en regio’s volgen in april. Brazilië, Taiwan en andere landen en regio’s volgen in mei.

• Polyurethaan Smart Covers voor iPad zijn verkrijgbaar voor € 45 in houtskoolgrijs, wit, middernachtblauw, rozenkwarts en als (Product)RED op Apple.com/nl en in de Apple Store.

• iPad mini 4 is verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs en biedt meer capaciteit tegen dezelfde prijs: € 489 voor het 128-GB model met Wi-Fi en € 639 voor het 128-GB model met Wi-Fi + Cellular, op Apple.com/nl en in de Apple Store.

• Elke klant die een iPad koopt bij Apple, kan gebruikmaken van een gratis Persoonlijke Configuratie-sessie in de Store of online.(4) Tijdens deze sessie krijgen klanten onder andere hulp bij het configureren van hun iPad, zoals het instellen van Mail, en maken ze kennis met nieuwe apps in de App Store.

• Wie de basisbeginselen wil leren of zich verder wil verdiepen in zijn nieuwe iPad, kan zich aanmelden voor een gratis workshop bij een Apple Store.

(1) De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen van het device, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen afwijken.
(2) LTE is uitsluitend via bepaalde providers beschikbaar. De netwerksnelheid hangt af van de snelheid van het netwerk van de provider. Neem contact op met je provider voor meer informatie.
(3) Apple Pay is niet overal beschikbaar. Klik hier voor een overzicht met landen waar Apple Pay kan worden gebruikt.
(4) In de meeste landen.

Binnenkort Special Event met nieuwe iPad Pro 10,5-inch?

000

De geruchtenstroom rond nieuwe iPads wordt steeds groter, zo meldt DigiTimes bijvoorbeeld dat de productie van de verwachte 10,5-inch iPad Pro eerder een introductie binnenkort suggereert, in plaats van mei of juni, waar DigiTimes eerder van uitging.

Nu zit DigiTimes er nog wel eens naast, maar toegenomen productie is iets wat voor een publicatie zo dicht bij de bron niet heel erg moeilijk is om te achterhalen. Dus in dit geval gaan we er van uit dat dit nieuws wel klopt.

Er zijn geruchten dat Apple met de introductie van dit compleet nieuwe iPad Pro model graag zou willen markeren dat Apple Park klaar is voor de eerste werknemers om hun intrek daar te nemen. De meest recente video van de tweede campus geeft niet veel vertrouwen dat dit gerucht waar is, of er moet in korte tijd nog wel héél erg veel gebeuren.

MacRumors berichtte gisteren dat de nieuwe iPads volgende week al het levenslicht zouden kunnen zien, mogelijk zonder Event. Maar dat is niet het enige, ook 4 april wordt genoemd, en dat lijkt op dit moment een stuk waarschijnlijker.

Want een compleet nieuw model iPad uitbrengen zonder een presentatie lijkt zo onwaarschijnlijk, dat we dat gerucht eigenlijk al bij voorbaat naar het rijk der fabelen verbannen.

Dat een 10,5-inch iPad Pro wèl een realistische optie lijkt, daar kan je meer over lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Angry Birds Star Wars gratis voor iPhone en iPad

000

Angry Birds Star Wars is ongeveer anderhalf jaar oud, en deze game heeft net een update gekregen naar versie 1.5.10, waarbij Rovio Entertainment een verrassing voor ons allemaal heeft. Want bij deze update hebben ze Angry Birds Star Wars gratis gemaakt, zowel de versie voor iPhone als iPad.

Hoe lang Angry Birds Star Wars gratis zal zijn in de iOS App Store is niet bekend, normaal gesproken kost deze game € 2,99, bij eerdere aanbiedingen is de prijs nooit onder de 99 cent gekomen. Mocht je een Android telefoon hebben, ook daarvoor is op dit moment Angry Birds Star Wars helemaal gratis.

Voor zowel iPhone als iPad moet je minimaal iOS 8.0 op je iDevice hebben staan. Er zijn een boel in-app aankopen, maar voor zover we kunnen zien kan je deze game prima spelen zonder dat je er geld voor moet uitgeven.


Angry Birds Star Wars

Angry Birds Star Wars HD (voor iPad)

Nieuwe iPad Pro commercial: No More Printing

004

Een kleine twee weken geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple voor een compleet nieuwe aanpak gekozen had bij de nieuwe commercials voor de iPad Pro.

Deze nieuwe campagne doet wat betreft de aanpak een beetje denken aan de oude Mac vs. PC commercials. De boodschap is wel een andere, Apple maakt hier vooral duidelijk hoezeer een iPad Pro een alternatief kan zijn voor veel mensen, met name de (erg grote) groep waarvoor een personal computer eigenlijk overkill is.

Bij de eerste drie commercials maakte Apple het punt dat een iPad Pro beter is dan een computer, dat je ermee niet op zoek hoeft naar Wi-Fi (als je een model met 4G hebt) en dat je er ook gewoon Word op kan gebruiken. Dit keer is het printen dat aan de beurt is, in de commercial hieronder maakt Apple in minder dan 15 seconden duidelijk dat je dat met een iPad Pro waarschijnlijk helemaal niet hoeft te doen.

Het is duidelijk dat het hier om een echte campagne gaat, er zullen dus waarschijnlijk nog veel meer commercials in deze serie volgen. Waarbij het Apple er duidelijk om gaat om de iPad Pro veel beter als alternatief, en vaak de betere oplossing, neer te zetten.