Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

De wallpaper van iOS 9 voor iPhone en iPad

002

Heb je de presentatie van iOS 9 tijdens de keynote van de WWDC 2015 gezien en vond je de wallpaper mooi dan kan je natuurlijk de beta-versie op je iPhone of iPad zetten. Maar niet iedereen is daar even happig op, beta-versies kunnen nu eenmaal ook kinderziektes hebben.

Er is gelukkig een andere oplossing, want hieronder vind je de links voor deze wallpaper voor alle iPhones in zip-formaat. Dat betekent dat je ze met je Mac naar binnen kunt halen, uitpakken en daarna op je iDevice zetten.

Die voor de iPad is een png-afbeelding, dus die kan je direct op je iPad bewaren en daarna als achtergrond instellen.


iPhone 6 Plus - 2706x2706
iPhone 6 - 872x1634
iPhone 5 - 744x1392
iPhone 4s - 744x1176
iPhone 4 - 640x960
iPhone - 320x480

iPad - 2524x2524

Muziek Home Sharing komt terug, maar alleen in iOS 9

004

Vijf dagen geleden kon je op MacFreak al lezen dat in iOS 8.4 de mogelijkheid om muziek in Home Sharing te gebruiken verdwenen was, een manier om het op dit moment aan het werk te krijgen is met een familie-abonnement van Apple Music.

De vraag was dus vooral of dit beleid van Apple is. Daar leek het niet op, want in de release notes van eerdere beta-versies van iOS 8.4 stond Home Sharing als "not currently available". dus het leek er op dat er bij Apple achter de schermen nog aan gewerkt wordt.

Dat dit inderdaad het geval is bevestigt Eddy Cue in een tweet. Alleen zal je nog even op de komende herfst moeten wachten voordat het opgelost wordt, wamt het lijkt er op dat het alleen terug zal komen in iOS 9.


@inklake We are working to have Home Sharing in iOS 9.— Eddy Cue (@cue) July 6, 2015

De schematische tekening van de iPhone 6s

000

Je hebt al twee nieuwsberichten over de komende iPhone 6s hier op MacFreak kunnen lezen, de meest recente is hier te vinden.

Inmiddels is daar nog een ingrediënt bij gekomen, want Engadget Japan heeft de schematische tekening van die nieuwe iPhone gepubliceerd. Dat artikel vind je hier, maar ondanks Google Translate is het niet echt makkelijk te lezen.

Gelukkig is dat is ook niet echt nodig, de schematische tekening zelf is duidelijk genoeg.

Dus ook hier weer een iets dikkere iPhone, op het eerste gezicht opvallend, want Apple zal alleen maar met een goede reden ervoor kiezen om een nieuwe iPhone dikker in plaats van dunner te maken.

Die goede reden ligt voor de hand, de geruchten gaan al een tijdje dat de nieuwe iPhones dezelfde Force Touch technologie ingebouwd gaan krijgen als de nieuwe MacBook modellen en de Apple Watch. En dan hebben we meteen een goede reden voor Apple om de nieuwe iPhone een héél klein beetje groter en dikker te laten worden.

Opvallend is wel dat in de gelekte onderdelen te zien was dat de komende iPhone minder onderdelen zal krijgen dan de huidige modellen, kennelijk is de chip-afdeling van Apple inmiddels in staat om dit alles voor elkaar te krijgen met een minimum aan onderdelen.

Tip: hoe je een song op Beats 1 kunt aanvragen

001

Het Beats 1 radiostation is live, en één van de dingen die veel mensen nog altijd leuk vinden is het aanvragen van de songs die zij graag willen horen, ook bij een digitaal radiostation. Apple heeft nu op Tumblr een aparte pagina gemaakt waar je de telefoonnummers kunt zien waar je tracks aan kunt vragen.

Daar zien we een heleboel landen staan: De VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Japan, Duitsland, Brazilië, Mexico, de Dominicaanse Republiek, Australië, Italië, Ierland en Nieuw Zeeland. Dat betekent dus dat Nederland of België daar nog niet bij zitten.

Maar er is ook een nummer voor de VS en de rest van de wereld, dus als je echt graag wilt dat jij jouw nummer op Beats 1 Radio kan horen, dan moet je even +1 (310) 299-8756 bellen.

Het ligt voor de hand dat er binnenkort ook nummers voor de Lage Landen bij zullen komen, tot die tijd moet je er dus een paar centjes meer voor over hebben.Thomas Was Alone voor de tweede keer in de aanbieding

002

Thomas Was Alone is een app die meteen bij het uitkomen opviel, want de aanpak was helemaal nieuw. Want er was nog geen andere app waar je meespeelt in abstracte 'avonturen' van een driehoekje in de wereld van de vierkanten en rechthoeken.

En het is niet alleen het idee, ook de uitvoering van deze game is uitstekend. Thomas Was Alone won dan ook al veel prijzen, waaronder App Store Best of 2014 en bij de BAFTA 2013 awards kreeg het de prijs voor de Performance. Bij die BAFTA's was het in 2013 trouwens ook nog genomineerd voor het beste originele verhaal.

Ken je Thomas Was Alone nog niet, dan kan krijg je in de trailer hieronder misschien een beter idee wat deze game inhoudt.

Het goede nieuws is dat Thomas Was Alone nu pas voor de tweede keer sinds het uit is in de aanbieding is, en er nog nooit zoveel van de prijs af was. Het kost normaal gesproken € 4,99, op dit moment kost het maar € 1,99 in de iOS App Store.

Heb je de smaak te pakken, in de Mac App Store is Thomas Was Alone ook te vinden, alleen is het daar niet in de aanbieding en kost het de 'normale' prijs van € 8,99.

Tip: zet het Dock op je Mac terug naar de standaardinstelling

000

Je hebt mensen die van alles op hun Dock loslaten, want er zijn aardig wat tooltjes op het internet te vinden waarmee je jouw Dock aan kunt passen. Maar het kan natuurlijk ook dat je gewoon zelf een boel dingen aan je Dock veranderd hebt en dat er iets misgaat, en dat je graag terug wilt naar hoe het Dock eruit zag zoals die er uitziet als je een nieuw account aanmaakt.

Je kan dan de voorkeuren van het Dock weggooien, maar gelukkig is er een simpel Terminal commando waarmee je dit makkelijk en snel kan doen. Want als je het programma Terminal opstart in een beheerders-account hoef je alleen de code hieronder erin te typen of te plakken, gevolgd door een Enter of een Return en je beheerders-wachtwoord als Terminal dat dan vraagt.


defaults delete com.apple.dock; killall Dock


Het resultaat is dan de Dock zoals die er ook altijd uitziet als je een nieuw account aanmaakt. En dat kan je dan natuurlijk weer naar hartelust gaan aanpassen, als je dat wilt.Geruchten over en onderdelen van de nieuwe iPhones

004

Of mensen bij Foxconn nu al weten wanneer Apple precies de iPhone 6s en de iPhone 6s Plus aan de wereld zal tonen en wanneer die precies in de verkoop zullen gaan, is niet erg waarschijnlijk.

Maar dat neemt niet weg dat er daar toch mensen zijn die dat kennelijk niet weerhoudt, want medewerkers van Foxconn zouden hebben gezegd dat de presentatie op 11 september zou zijn, en dat op 18 september de nieuwe modellen in de verkoop zouden gaan.

Daarbij zit één probleem: de 11e september is een vrijdag, en dat is niet echt een dag waar Apple van houdt als moment om een keynote te houden.

Een stuk betrouwbaarder lijken de lekken van de foto's van de hardware. Van die foto's kon je er al eerder een aantal zien in dit nieuwsbericht, inmiddels zijn er nog meer uitgelekt.

Bijvoorbeeld van het Logic Board, waar we kunnen zien dat er minder chips op zitten, en dat er een nieuwe NFC chip in zit, ook dit keer weer van het Nederlandse NXP. Dat was de vorige keer NXP 65V10 NFC processor, dit keer heeft die het typenummer 66VP2.Dat gebruik van minder chips zien we overal, waar bijvoorbeeld de iPhone 6 en iPhone 6 Plus op een bepaalde plek nog meer dan 10 componenten nodig had, zien we dat de opvolger hetzelfde kan met nog maar 3 onderdelen. Dus minder onderdelen, minder afstand en waarschijnlijk minder warmteontwikkeling en dat allemaal in een snellere iPhone.

Opvallend is dat de opslagchip van Toshiba in de gelekte onderdelen toch nog steeds maar 16 GB aan opslag heeft. Kennelijk kiest Apple ook dit keer weer voor 16 GB, 64 GB en 128 GB. Maar het is natuurlijk mogelijk dat deze chip alleen op dit prototype zat om te testen, en dat in de uiteindelijke versie 32 GB toch het minimum zal zijn.Als laatste zou het mogelijk zijn dat deze iPhone's een héél erg klein beetje dikker zouden zijn. Maar omdat Apple een tolerantie van 0,2 mm tussen iPhones aanhoudt zullen de verschillen misschien niet eens vermeld worden.

Want de nieuwe iPhones zouden een heel klein beetje dikker, breden en hoger zijn, maar zo weinig dat je dat met het blote oog nauwelijks zal zien. Als je meer over deze onderdelen wilt lezen, dan kan dat op deze pagina.

Gaat BlackBerry nu ook een Android telefoon maken?

000

Eerder dit jaar maakte BlackBerry het al mogelijk in versie 10.3.1 van het BlackBerry 10 OS om Android apps te draaien, en eerder deze maand was er het gerucht dat BlackBerry misschien ook met een telefoon gaat komen die op Android draait.

CEO John Chen zei kort daarna dat hij helemaal niets heeft tegen het maken van een Android telefoon door zijn bedrijf, als die maar veilig is. Nu er bij Google ook steeds meer gekozen wordt voor veiligheid in Android, heeft hij in ieder geval een betere basis om mee te werken.

Een tweet van Evan Blass van @evleaks stookt de geruchtenmachine nog verder op, want daarin zouden we de nieuwe telefoon van BlackBerry zien, die de codenaam Venice mee heeft gekregen.


.@akrnsv Not at all -- Venice is actually quite the looker. pic.twitter.com/ToFgYNOuLw— Evan Blass (@evleaks) July 3, 2015


De telefoon zou net zo'n gebogen scherm meekrijgen als de Samsung Galaxy S6 Edge, het is te hopen dat BlackBerry een betere reden heeft bedacht om voor zo'n gebogen scherm te kiezen. Daarbij zou deze telefoon een uitschuifbaar toetsenbord meekrijgen, als dat zo is dan is er in ieder geval één vlak waar BlackBerry zichzelf niet verloochent.

Wat betreft dat laatste: op deze foto's zijn een boel Google apps te zien, als BlackBerry er voor kiest om die inderdaad allemaal standaard op hun eerste telefoon te zetten dan wordt het interessant om te zien wat de instellingen voor het delen van data met Google van deze apps zal zijn.

Tip: weten wat er op Beats 1 speelt en heeft gespeeld

002

Beats 1 is het nieuwe radiostation van Apple en het goede nieuws is dat dit station gratis te beluisteren is (de andere stations werken alleen als je een abonnement op Apple Music hebt).

Als je iTunes 12.2 op je Mac hebt staan vind je het daar bovenaan, en het staat onderaan in de Music-app op je iDevice, als daar tenminste iOS 8.4 op staat. In beide gevallen gaat het om de optie "Radio".

En als je wilt weten wat er op Beats 1 draait op je iDevice of Mac is dat ook niet moeilijk. Op je Mac zie je het bovenaan in iTunes, op je iDevice vol in beeld of in de balk onderaan het scherm.

Maar wat als je een song hebt gehoord die al afgelopen is, en je wilt graag weten wat dat was? Dan brengt de Twitter-feed Beats 1 Plays @Beats1Plays uitkomst, want daarop wordt werkelijk iedere song live getweet en daar kan je dus de complete playlist zien.Bij de eerste 24 uur zie je steeds hoeveel uur geleden het was dat die track speelde, daarna moet je het alleen met de datum doen, en wordt het waarschijnlijk wat meer zoekwerk. Maar het zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen dat je zo lang terug wilt zoeken voor de naam van de song die je voorbij hoorde komen.

Tip: slimme afspeellijsten met Apple Music in iTunes 12.2

001

Heb je iTunes 12.2 inmiddels op je Mac staan, en maak je gebruik van de eerste drie gratis maanden om Apple Music uit te proberen, dan kan het handig zijn om een slimme afspeellijst aan te maken waar alleen maar de muziek waarvan je in Apple Music hebt aangegeven dat je die mooi vindt te zien is.

Hieronder zie je waar je dat kan doen.Zo'n slimme afspeellijst kan je aanmaken Archief > Nieuw > Slimme afspeellijst. Als je het liever via het toetsenbord doet, dan kan dat ook, je moet dan op je toetsenbord Command+Alt+N tegelijk indrukken.

Let wel op dat dit alleen werkt als je de track of het album uit Apple Music aan jouw bibliotheek hebt toegevoegd, of al in jouw muziekbibliotheek hebt staan.