Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Vanaf februari moeten iOS apps 64 bits ondersteunen

000

Dat Apple graag de blik vooruit heeft gericht zal iedereen die MacFreak regelmatig leest allang duidelijk zijn. Ook bij de regels voor de apps voor iOS maakt Apple dat nog eens duidelijk, want in dit nieuwsbericht voor ontwikkelaars kunnen we het volgende lezen:


Starting February 1, 2015, new iOS apps uploaded to the App Store must include 64-bit support and be built with the iOS 8 SDK, included in Xcode 6 or later. To enable 64-bit in your project, we recommend using the default Xcode build setting of “Standard architectures” to build a single binary with both 32-bit and 64-bit code.


Kortom, Apple wil de iOS App Store up to date houden en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk apps klaar zijn voor de nieuwe processors. Gelukkig worden daarbij oudere processors niet vergeten, want zoals we hierboven kunnen zien raadt Apple ontwikkelaars aan om voor de instelling te kiezen die apps genereert in zowel 32 als 64-bits.

Het feit dat Apple zolang oudere iDevcices blijft ondersteunen zit trouwens niet iedereen lekker. De goedkope originele iPad mini blijft nog steeds in de verkoop en dat betekent dat apps nog steeds compatibel zullen moeten zijn met de inmiddels toch behoorlijk verouderde A5-processor. Meer over het nadeel daarvan in dit artikel.

Met andere woorden, Apple probeert op dit moment snel vooruit te gaan, terwijl het ook de oudere processors nog blijft ondersteunen. Dat betekent voor ons vooral dat je goed moet opletten als je een app koopt of die wel op jouw iDevice draait. En dat geldt natuurlijk vooral bij games, die vragen nu eenmaal veel van een systeem.


Poll: voor welke Mac mini kies jij?

008

De nieuwe Mac mini van Apple heeft voor aardig wat controverse gezorgd. Prachtig dat die sneller is in Single Core processen en de meest energiezuinige desktop ter wereld is, maar er zijn ook veel MacFreaks die dingen zien waar ze minder enthousiast van worden.

Dat het RAM-geheugen vast zit is al niet iets waar veel mensen blij van worden, hoewel je natuurlijk meteen de maximale hoeveelheid er in kan laten stoppen door Apple (een andere optie is er niet). Maar daardoor komt de prijs natuurlijk wel meteen een stuk hoger uit.

Daarbij is deze Mac mini trager dan zijn voorganger in Multi-Core processen, niet zo vreemd, want we zijn van een quad-core naar een dual-core gegaan. Dus voor sommige mensen is de voorganger (ook wel bekend als de MD388) plotseling de beste keuze.

We zijn nieuwsgierig wat jullie hiervan denken en hebben daarom een nieuwe poll op de site gezet. Stem daar en laat hier weten wat je van deze update denkt!

met dank aan forumlid 'Pieterr', die met het idee voor deze poll kwam

Apple draait weer een recordkwartaal

001

We hebben het al vaker geschreven als Apple met kwartaalcijfers komt: hoe groter en succesvoller een bedrijf wordt, hoe moeilijker het wordt om je eigen records steeds weer te breken. Dus verwachten wij al jaren dat Apple op een gegeven moment zal melden dat ze een uitstekend kwartaal achter de rug hebben, maar dat ze hun eigen voorgaande record niet hebben kunnen verbreken (en waarschijnlijk een dalend beursaandeel als gevolg).

Maar hoe ongelofelijk het ook is, Apple heeft net weer kwartaalcijfers bekend gemaakt en weer is het het bedrijf gelukt om hun eigen record-kwartaal van vorig jaar te overtreffen. En met het succes van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus ziet het ernaar uit dat ze dat komend kwartaal weer zullen doen.

Vorig jaar in hetzelfde kwartaal behaalde Apple een omzet van $ 37,5 miljard, en een nettowinst van $ 7,5 miljard, ofwel $1,18 per aandeel. Het afgelopen kwartaal was dat een nettokwartaalwinst van $ 8,5 miljard, ofwel $1,42 per aandeel, bij een kwartaalomzet van $42,1 miljard. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 60 procent van de totale omzet.

Apple's CEO Tim Cook was dan natuurlijk ook enthousiast:


Our fiscal 2014 was one for the record books, including the biggest iPhone launch ever with iPhone 6 and iPhone 6 Plus. With amazing innovations in our new iPhones, iPads and Macs, as well as iOS 8 and OS X Yosemite, we are heading into the holidays with Apple’s strongest product lineup ever. We are also incredibly excited about Apple Watch and other great products and services in the pipeline for 2015.


En ook Apple's CFO Luca Maestri was hier natuurlijk erg blij mee:


Our strong business performance drove EPS growth of 20 percent and a record $13.3 billion in cash flow from operations in the September quarter. We continued to execute aggressively against our capital return program, spending over $20 billion in the quarter and bringing cumulative returns to $94 billion.


De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van $0,47 per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 13 november 2014 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 10 november 2014 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

Wat vooral opviel waren dat de verkopen van de iPhone weer hoger waren (39,27 miljoen dit jaar, een nieuw kwartaalrecord, 37,79 miljoen vorig jaar) en dat de Mac-verkopen enorm gestegen zijn (5,5 miljoen nu, ook een nieuw kwartaalrecord en meer dan een miljoen meer dan vorig jaar).

Maar er was niet alleen goed nieuws, de daling van de iPad bleef doorzetten (12,3 miljoen nu, vorig jaar 13,1 vorig jaar). Omdat Wall Street al op 12 miljoen iPads rekende had dit geen negatief effect op de beurskoers, die steeg na het bekendmaken van deze cijfers.

Ook erg interessant is altijd wat Tim Cook te zeggen heeft na afloop op de vragen, en daarvan kan je hier een transcriptie lezen.

Hieronder het Nederlandstalige persbericht dat Apple bij deze kwartaalcijfers uitbracht, het Engelstalige persbericht is hier te lezen.

Apple maakt de resultaten van het vierde kwartaal bekend

Uitstekende verkoop iPhone, Mac en App Store resulteert in recordomzet en -winst in vierde kwartaal

CUPERTINO, 20 oktober 2014 – Apple maakt vandaag de resultaten bekend voor het vierde kwartaal van het boekjaar 2014, dat werd afgesloten op 27 september 2014. De nettokwartaalwinst bedroeg $8,5 miljard, ofwel $1,42 per aandeel, bij een kwartaalomzet van $42,1 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $37,5 miljard, en een nettowinst van $7,5 miljard, ofwel $1,18 per aandeel. De brutomarge bedroeg 38 procent, vergeleken met 37 procent in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 60 procent van de totale omzet.

De raad van bestuur van Apple heeft aangekondigd een cashdividend van $0,47 per algemeen Apple aandeel uit te keren. Het dividend wordt per 13 november 2014 uitgekeerd aan aandeelhouders die op 10 november 2014 einde werkdag als zodanig zijn geregistreerd.

"Ons boekjaar 2014 kende het ene hoogtepunt na het andere met als klap op de vuurpijl de introductie van iPhone 6 en iPhone 6 Plus, de grootste iPhone-lancering ooit", aldus Tim Cook, CEO van Apple. "We zien de feestdagen vol vertrouwen tegemoet met het sterkste productaanbod dat Apple ooit heeft gehad, met niet alleen onze innovatieve nieuwe iPhones, iPads en Macs maar ook iOS 8 en OS X Yosemite. Bovendien zijn we razend enthousiast over Apple Watch en alle andere fantastische producten en diensten die voor 2015 op stapel staan."

"Onze uitstekende bedrijfsprestaties hebben geresulteerd in een 20% hogere winst per aandeel en maar liefst $13,3 miljard aan liquide middelen uit bedrijfsactiviteiten tijdens het vierde kwartaal", zegt Luca Maestri, CFO bij Apple. "Daarnaast hebben we een flinke slag geslagen met ons kapitaalterugvloeiingsprogramma en $20 miljard uitgegeven dit kwartaal, waardoor de cumulatieve terugvloeiing $94 miljard bedraagt."

Apple geeft de volgende indicaties voor het eerste kwartaal van het boekjaar 2015:

• Een omzet tussen de $63,5 miljard en $66,5 miljard
• Een brutomarge tussen de 37,5 en 38,5 procent
• Exploitatiekosten tussen de $5,4 miljard en $5,5 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $325 miljoen
• Een belastingtarief van 26,5 procent

De conference call waarin de resultaten van het vierde kwartaal van boekjaar 2014 worden besproken, kan vanaf 20 oktober 2014 worden beluisterd via www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq414. Deze webuitzending blijft vanaf die datum gedurende circa twee weken beschikbaar.

Dit persbericht bevat prognoses over onder meer de toekomstige omzet, brutomarge, exploitatiekosten, andere inkomsten/uitgaven en het belastingtarief van het bedrijf. Deze prognoses zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, en de feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn: het effect dat economische factoren en concurrentiefactoren en de reactie hierop van Apple kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de voortdurende concurrentiedruk in de markt; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en technologische innovaties op de markt te brengen en de vraag hiernaar te stimuleren; het effect dat de introductie van en de overstap op nieuwe producten, wijzigingen in productprijzen of productaanbod en/of hogere kosten van onderdelen kan hebben op de brutomarge van Apple; het voorraadrisico dat verband houdt met de noodzaak voor Apple om productcomponenten te bestellen of te reserveren voordat klanten hun bestelling plaatsen; de voortdurende beschikbaarheid (onder acceptabele voorwaarden of überhaupt) van bepaalde onderdelen en diensten die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; het effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van onafhankelijke leveranciers kan hebben op de kwaliteit, kwantiteit of kosten van de door Apple geproduceerde producten of geleverde diensten; risico's die verband houden met de internationale bedrijfsvoering van Apple; de afhankelijkheid van Apple van intellectueeleigendomsrechten en digitaal materiaal van derden; het mogelijke effect van een eventuele constatering dat Apple inbreuk heeft gemaakt op de intellectueeleigendomsrechten van derden; de afhankelijkheid van Apple van de leveranciers, providers en andere resellers van Apple producten; het effect dat problemen met de product- en servicekwaliteit kunnen hebben op de verkopen en de bedrijfswinst van Apple; de voortdurende dienstbaarheid en beschikbaarheid van belangrijke leidinggevenden en werknemers; oorlogen, terrorisme, problemen op het gebied van de volksgezondheid, natuurrampen en andere omstandigheden die de bevoorrading, de aflevering of de vraag naar producten zouden kunnen ontwrichten; en ongunstige uitkomsten van andere gerechtelijke stappen. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiële resultaten van Apple is regelmatig te vinden in de secties "Risk Factors" en "Management's Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations" in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder Apple's Form 10-K voor het boekjaar dat werd afgesloten op 28 september 2013, Apple's Forms 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 28 december 2013, Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 29 maart 2014, Apple's Form 10-Q voor het kwartaal dat werd afgesloten op 28 juni 2014 en Apple's Form 10-K voor het boekjaar dat werd afgesloten op 27 september 2014, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC. Apple is niet verplicht om de prognoses of gegevens bij te werken, die geldig zijn op de datum waarop deze zijn verstrekt.Update: Apple TV Firmware Update 7.0.1

003

Apple heeft vandaag iOS 8.1 uitgebracht, en meestal komt er dan ook meteen een update voor de Apple TV achteraan. Want die draait vanaf de tweede generatie tenslotte ook op iOS, hoewel dat een aangepaste versie is.

En inderdaad is het zover, voor de Apple TV is er nu Firmware Update 7.0.1. Zoals altijd met de updates voor de Apple TV kunnen we geen directe links naar de software geven, de enige manier om deze update binnen te kunnen halen is via de Apple TV zelf.

Het enige wat we tot nu toe weten over Apple TV Firmware Update 7.0.1 is dat die ervoor zorgt dat jouw Apple TV goed samenwerkt met een iPhone, iPod touch of iPad waar iOS 8.1 op staat.

Update: iOS 8.1 is uit

026

Apple heeft iOS 8.1 op de servers gezet, de update die vooral ervoor zorgt dat Apple Pay en iCloud Photo Library erbij komen terwijl de Camera Roll zijn opwachting weer maakt.

Voordat je zo'n systeemupdate doet raden we altijd aan om eerst een back-up te maken. Bij iOS heeft dat via iTunes onze voorkeur, mochten de servers van Apple overbelast raken (niet onmogelijk bij updates die door zo ongelofelijk veel mensen tegelijkertijd naar binnen gehaald worden) of je eigen internet uitvallen dan sta je niet met lege handen.

Verder heeft Apple nu al een tijdje de mogelijkheid om updates direct op je iDevice via Wi-Fi uit te voeren, maar ook daar raden we toch aan om het via iTunes te doen. Want als je te weinig ruimte hebt op je iPhone, iPod touch of iPad zal je het niet eens 'over the air' lukken. Maar ook zien we vaker op het forum problemen met updates die zo gedaan zijn.

Mocht je na een iOS update problemen hebben dan raden we een Herstel (Restore) via iTunes aan, vaak blijkt met een 'kale' installatie op een iDevice de problemen als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Mocht je geen zin hebben om op de servers van Apple te wachten dan kan je iOS 8.1 ook via onderstaande links downloaden:

iOS 8.1 voor iPhone

iOS 8.1 voor iPad

iOS 8.1 voor iPod touch

Opletten met Yosemite en Trim Enabler

008

Apple heeft standaard trim alleen maar aanstaan voor de eigen SSD's, als je zelf een SSD installeert dan moet je het standaard zonder trim doen. In dit gat sprong de ontwikkelaar Cindori designs met hun software Trim Enabler, een utility waarmee je ook voor zelf ingebouwde SSD's trim aan kunt zetten.

In Yosemite heeft Apple ervoor gekozen om voortaan alleen nog maar Kernel Extension toe te staan met de 'signature' de ontwikkelaar. Met andere woorden, kext signing is verplicht want Apple wil weten wie er diep in het systeem probeert in te grijpen.

Op zich vinden we dat een prima idee, het maakt OS X weer een stuk veiliger, maar het blijkt voor Trim Enabler een probleem. Want Trim Enabler past de Kernel Extension voor third-party SSD's van Apple zelf aan, en dat is natuurlijk niet iets waar ze bij Apple enthousiast van worden.

Dat is dan ook de reden dat Cindori designs nu een uitleg en handleiding op de site heeft gezet, waar je kan lezen hoe je Trim Enabler toch op Yosemite aan de praat kan krijgen.

Maar dat is niet mis, want het betekent dat je kext signing security setting uit moet zetten, en dat deze extra beveiliging van Yosemite dus niet meer werkt. Ze waarschuwen dan ook niet voor niets dat je vanaf dat moment alleen nog maar system drivers moet installeren die je vertrouwt.


To continue to use Trim Enabler and continue to get Trim for your third party SSD, you first need to disable the kext signing security setting.

It is important to note that the kext-signing setting is global, if you disable it you should be careful to only install system drivers from sources that you trust.


Wat ons betreft geen ideale situatie, en we hopen dan ook dat er binnenkort een andere oplossing zal komen.

Later vandaag iOS 8.1, nu al iCloud Photos Beta Client

009

Apple kondigde vorige week tijdens de keynote van het Special Event het al aan, vandaag komt iOS 8.1 uit. Als dat zover is dan heeft Apple iets gedaan wat volgens ons uniek is: twee besturingssystemen kort na elkaar uitbrengen die verregaand met elkaar samenwerken.

Verder konden we in die aankondiging ook meteen zien dat Apple onder Tim Cook nog steeds aan het veranderen is, en steeds meer openstaat voor de feedback die vanuit de gebruikers komt. Want na het uitkomen van iOS 8 werd al snel duidelijk dat veel mensen niet zo gelukkig waren met het verdwijnen van de Camera Roll, en nu, ruim een maand later, is er al een update die die functie weer terug zal brengen.

Als we dat vergelijken met het verdwijnen van het Start-menu in Windows 8, het duurde maar liefst 2,5 jaar voordat Microsoft met een update kwam die dat menu weer terugbracht.

Voor het uitkomen van iOS 8.1 heeft Apple alvast de web-versie van hun nieuwe Photos-app op iCloud gezet, die kan je alvast hier bekijken.

Als je daar nog niets ziet dan moet je op je iDevice met iOS 8.1 eerst even de iCloud Foto's Fotobibliotheek aanzetten. Dat doe je in Instellingen > iCloud > Foto's.Let wel op, als je voor deze optie kiest krijg je een melding dat alle foto's die tot nu toe via iTunes werden gesynchroniseerd zullen verdwijnen, dus denk eerst na voordat je hiervoor kiest. Verder is de Foto's-app voor Yosemite er ook nog niet, dus als je deze optie kiest zit je een paar maanden vast aan de Beta Client op het web.

Ons advies is dan ook om er nog even mee te wachten, deze Beta Client heeft tenslotte niet voor niets de kwalificatie beta meegekregen.

Updates voor Pages, Numbers en Keynote voor OS X

011

Apple heeft updates voor Pages, Numbers en Keynote voor de Mac klaarstaan, die deze updates zorgen ervoor dat deze apps wat betreft het design aansluiten bij OS X 10.10/Yosemite, hebben ondersteuning voor iCloud Drive gekregen en bieden ondersteuning voor Handoff, waarmee je kunt 'schakelen' tussen iPad, Mac en iPhone.

Meer over Handoff kan je vinden op deze webpagina van Apple en op deze Apple Support-pagina.

Via de links hieronder kan je deze apps in de Mac App Store vinden.

Pages

Numbers

Keynote

Update: Aperture 3.6 voor Yosemite

002

Toen Apple een tijdje terug aankondigde dat het met Aperture ging stoppen was daar natuurlijk niet iedereen even blij mee, dat was in de reacties bij ons nieuwsbericht hier op MacFreak dan ook duidelijk te zien. Maar Apple laat de huidige gebruikers die naar OS X 10.10 Yosemite willen overstappen gelukkig niet in de kou staan, en heeft nu een update daarvoor uitgebracht.

Naast de compatibiliteit met Yosemite zijn er ook meteen wat bugs gecorrigeerd, welke dat zijn laat Apple jammer genoeg niet weten:


Wat is nieuw in versie 3.6

• Deze update zorgt voor compatibiliteit met OS X Yosemite en brengt stabiliteitsverbeteringen


Aperture 3.6 is te vinden in de Mac App Store via deze link.

Updates voor Pages, Numers en Keynote voor iOS

000

Apple heeft updates voor Pages, Numbers en Keynote voor iOS uitgebracht, waarbij die allemaal ondersteuning hebben gekregen voor iCloud Drive , Handoff, opslagvoorzieningen van voor apps van andere ontwikkelaars en een eenvoudiger bestandsstructuur om documenten te versturen via voorzieningen als Gmail en Dropbox.

Maar dat is niet het enige, ook hebben al deze apps meteen een hoop verbeteringen meegekregen. Hieronder de links naar de apps en ook de complete informatie van Apple bij deze updates waarin je alle verbeteringen op een rij kunt zien:

Pages


Wat is nieuw in versie 2.5

• Ondersteuning voor iCloud Drive
• Ondersteuning voor opslagvoorzieningen van derden
• Bijgewerkte bestandsstructuur maakt het eenvoudiger om documenten te versturen via voorzieningen als Gmail en Dropbox
• Direct schakelen tussen iPad, Mac en iPhone met Handoff
• Meer opties voor kleuren waaronder een nieuwe kleurenmenger op iPad
• Kleurenkiezer om elke beschikbare kleur in een document uit te proberen en toe te passen
• Direct vanuit de app foto's en video's maken
• Regelgebonden afbeeldingen invoegen in tabellen en kop- en voetteksten
• Hulplijnen voor de uitlijning van tabellen
• Kolom- en rijlabels in tabellen
• Bruikbaarheidsverbeteringen bij het vergroten of verkleinen en positioneren van diagrammen
• Verbeterde toegankelijkheid
• Verbeterde ondersteuning voor bidirectionele talen
• ePub-bestanden met video exporteren
Numbers


Wat is nieuw in versie 2.5

• Ondersteuning voor iCloud Drive
• Ondersteuning voor opslagvoorzieningen van derden
• Bijgewerkte bestandsstructuur maakt het eenvoudiger om spreadsheets te versturen via voorzieningen als Gmail en Dropbox
• Direct schakelen tussen iPad, Mac en iPhone met Handoff
• Kolom- en rijlabels in tabellen
• Gegevens in tabellen direct rangschikken met de nieuwe transponeerfunctie
• Meer opties voor kleuren waaronder een nieuwe kleurenmenger op iPad
• Kleurenkiezer om elke beschikbare kleur in een spreadsheet uit te proberen en toe te passen
• Direct vanuit de app foto's en video's maken
• Hulplijnen voor de uitlijning van tabellen
• Zwevende opmerkingen afdrukken
• Bruikbaarheidsverbeteringen bij het vergroten of verkleinen en positioneren van diagrammen
• Verbeterde toegankelijkheid
• Verbeterde ondersteuning voor bidirectionele talen
Keynote


Wat is nieuw in versie 2.5

• Ondersteuning voor iCloud Drive
• Ondersteuning voor opslagvoorzieningen van derden
• Bijgewerkte bestandsstructuur maakt het eenvoudiger om presentaties te versturen via voorzieningen als Gmail en Dropbox
• Direct schakelen tussen iPad, Mac en iPhone met Handoff
• Meer opties voor kleuren waaronder een nieuwe kleurenmenger op iPad
• Kleurenkiezer om elke beschikbare kleur in een presentatie uit te proberen en toe te passen
• Nieuwe animatie 'Traceroute'
• Nieuwe lay-outs voor het presentatorscherm
• Keynote koppelen met iOS-apparaten in de buurt met Multipeer Connectivity
• Direct vanuit de app foto's en video's maken
• Hulplijnen voor de uitlijning van tabellen
• Zwevende opmerkingen afdrukken
• Kolom- en rijlabels in tabellen
• Bruikbaarheidsverbeteringen bij het vergroten of verkleinen en positioneren van diagrammen
• Verbeterde toegankelijkheid
• Verbeterde ondersteuning voor bidirectionele talen