Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Een jolige Steve Wozniak in de metro in Japan

003

De Persol Group is een verzameling van maar liefst 90 bedrijven, zowel in Japan als in andere landen. Op hun eigen website hebben ze het vooral over Tempstaff, dat zich bezighoudt met tijdelijke staffing, dus eigenlijk een soort uitzendbureau.

Als je jezelf afvraagt wat dit in hemelsnaam te maken heeft met Apple mede-oprichter Steve Wozniak: die heeft zichzelf aan deze groep verbonden, zoals je ook in de corporate video hieronder kan zien.

Maar de samenwerking van Woz met de Persol Group gaat verder dan alleen zijn verhaal vertellen in een video, hij is ook echt het gezicht van de Persol Group. En dat laatste mag je letterlijk nemen, want als je op dit moment in een metro in Japan zit dan kan je plotseling oog in oog staan met een héél erg jolige Steve Wozniak.

De prijzen in de App Stores gaan deze week omhoog

000

Van tijd tot tijd past Apple de prijzen in de App Stores aan om te zorgen dat die in de pas blijven als wisselkoersen veranderen. Er komt nu weer zo'n aanpassing aan, waardoor alle prijzen in de Stores ook bij ons iets omhoog zullen gaan.

Apple maakte dit bekend door een mail te sturen naar ontwikkelaars, waarin te lezen is dat deze prijzen ergens in de komende zeven dagen omhoog zullen gaan in Mexico, Denemarken en alle Euro-landen, dus ook bij ons.


Due to foreign exchange rate changes, prices for apps and in-app purchases (excluding auto-renewable subscriptions) will increase in Denmark, Mexico, and all territories that use the Euro currency in the next 7 days. Auto-renewable subscription prices will not be affected. You can change the price of your subscription at any time in iTunes Connect with the option to preserve prices for existing subscribers.


Deze prijsverhoging betekent dat we met onhandige getallen zullen moeten gaan werken, games van 99 cent gaan voortaan bijvoorbeeld € 1,09 kosten.

De Franstalige site iPhoneAddict heeft een lijstje van hoe de prijzen voortaan zullen oplopen, dat je hieronder kan zien. Het zijn de prijzen aan de linkerkant (die onder "Customer Price") waar wij mee te maken zullen hebben, die aan de rechterkant zijn alleen interessant voor ontwikkelaars.

"Apple bijna klaar met concurrent voor Amazon's Echo"

000

Hoewel Apple al een tijd Siri altijd voor ons klaar heeft als je "Hé Siri" aanzet, blijkt er ook een markt te zijn voor een stem-assistent in een device dat altijd op één plek aanwezig is. Tot nu toe is het vooral Amazon's Echo geweest die deze markt voor zich opeiste, maar er zijn ook andere opties, bijvoorbeeld Google Home.

Dat er mogelijk een (grote) markt voor Apple hier zou kunnen zijn komt vooral door de privacy. Want een stem-assistent die de hele tijd aanwezig is in jouw huis komt natuurlijk ook erg veel over jou te weten. Zo was een Amazon Echo bijvoorbeeld een mogelijke getuige in een moordzaak. De vraag aan wie je jouw data toevertrouwt wordt nog belangrijker door Amazon's nieuwe Echo Look, want die heeft niet alleen 'oren', maar kan ook 'zien' wat er gaande is.

In dit artikel van Motherboard kan je meer over dit device lezen, maar het is vooral de informatie die ontbreekt die mogelijk het belangrijkst is:


Motherboard also asked if Echo Look photos, videos, and the data gleaned from them would be sold to third parties; the company did not address that question.


Het lijkt dan ook het perfecte moment voor een bedrijf dat zijn winsten haalt uit de verkoop van devices, en niet uit de handel in data van zijn klanten, om in deze markt te stappen. Volgens Sonny Dickson is het binnenkort zover.


Apple is currently finalising designs for their Alexa competitor, expected to be marketed as a Siri/AirPlay device.— Sonny Dickson (@SonnyDickson) April 27, 2017


Op dit moment is dit niet meer dan een gerucht. In Januari werd er door mensen van Apple nog gezegd dat er in Cupertino geen interesse was om een concurrent voor Amazon's Echo te maken.


Despite Amazon's success, Apple has no apparent interest in copying the Echo. After talking with Apple executives, I've come away with the impression that they're more interested in turning Siri into an omnipresent AI assistant across devices, rather than designing a single device specifically to serve as a Siri machine. Apple is also very interested in positioning Siri as a control hub for smart home devices, as evidenced by a recent and impressive HomeKit demo I observed.

De spectaculaire nieuwe Apple Store in Dubai is geopend

006

Apple opent met enige regelmaat Apple Stores over de hele wereld, aan de meeste besteden we geen aandacht, anders zouden we bezig kunnen blijven. Maar de Apple Store die gisteren in Dubai geopend werd is spectaculair te noemen en belangrijk voor Apple in de regio.

De nieuwe Store is gevestigd in de Dubai Mall, dit immense winkelcentrum is door de enorm ruime opzet wat betreft de totale oppervlakte het grootste winkelcentrum ter wereld (gemeten naar winkeloppervlakte is het nummer 19). De Apple Store zit op de begane grond en eerste verdieping, waarbij vooral de locatie de moeite waard is.

Want het is Apple gelukt om een plek te bemachtigen centraal in het winkelcentrum. Het uitzicht door de enorme gebogen glazen pui is indrukwekkend, je ziet daar zowel de Dubai fontein als de Burj Khalifa, die met zijn 829,8 meter hoogte (dat is inclusief de antenne) het hoogste gebouw ter wereld is.

In deze Apple Store zal komende donderdag begonnen worden met de "Today at Apple"-sessies, dat betekent dat Dubai in het rijtje staat van San Francisco, New York en de Store op Regent Street in Londen, de andere Stores waar deze sessies al eerder van start zullen gaan. Meer over de "Today at Apple"-sessies kan je lezen in dit eerdere nieuwsbericht van MacFreak.

Dat dit een belangrijke opening was voor Apple werd ook duidelijk door de aanwezigheid van Angela Ahrendts, Apple's Senior Vice President of Retail. Het is trouwens niet de eerste Apple Store in de Verenigde Arabische Emiraten, er waren al Stores in de Yas Mall in Abu Dhabi en in de Mall of the Emirates in Dubai.

Al 2 miljoen licenties van Final Cut Pro X verkocht

007

Toen Apple in juni 2011 de opvolger van Final Cut Pro uitbracht, Final Cut Pro X, was niet iedereen daar blij mee. En dat is een behoorlijk understatement. Apple had zelf de spanning teveel opgebouwd, en er ontbrak op dat moment nog zoveel aan het programma dat het waarschijnlijk beter eerst als beta uitgebracht had kunnen worden.

Maar het was duidelijk dat Final Cut Pro X voor Apple de toekomst was, als antwoord op de ontstane commotie hield Apple het 'oude' Final Cut Pro nog een tijdje in de verkoop. Maar nadat de nieuwe versies een aantal grote updates gekregen had, werd er bij Apple besloten dat voortaan alleen nog maar de nieuwe versie verkocht zou worden.

Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder, en dezelfde jaarlijkse bijeenkomst waar indertijd Final Cut Pro X aan een select publiek werd getoond, de National Association of Broadcasters (NAB), vond dit jaar plaats vanaf 22 april tot en met vandaag in Las Vegas. Daar hield Apple ook een presentatie voor Final Cut Pro, waar een mijlpaal onthuld werd.

Apple liet ons weten dat van het nieuwe Final Cut Pro inmiddels maar liefst 2 miljoen licenties verkocht zijn, waarbij de 2 miljoen veel sneller bereikt werd dan de eerste miljoen. Met andere woorden, de grafiek van het aantal gebruikers laat een curve naar boven zien.

De eerste 'vliegende auto' van Larry Page

001

Terwijl onder andere Apple bezig is met het ontwikkelen van software voor zelf-rijdende auto's, zijn er ook al mensen bezig met de vliegende auto. Dat is tenslotte een fantasie die al veel langer bestaat, en die al in veel films en televisieseries voorbij is gekomen.

Zo zagen we in het tweede Back to the Future de vliegende Delorean van Doc Brown. Die had helemaal geen wegen meer nodig, die kon zo ter plekke opstijgen en wegvliegen. Waarom Doc Brown die zilveren bril moest opzetten weet niemand, mogelijk had het wat te maken met een overhead display?

Maar voordat we ons allemaal verplaatsen met vliegende auto's zal nog wel even duren. De eerste demo is inmiddels wel een feit, die werd gedaan met de Kitty Hawk Flyer. Dit is een initiatief dat onder andere betaald wordt door Larry Page, één van de oprichters van Google en tegenwoordig de CEO van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Dit een vliegende auto noemen betekent waarschijnlijk dat je een levendige fantasie hebt. Een vliegende jetski is een omschrijving die de Kitty Hawk Flyer eigenlijk beter past. De reden dat er met dit soort technieken op dit moment alleen boven water geëxperimenteerd wordt is simpel, het is de enige optie die de wetgever toestaat.

Aan het filmpje te zien is het op dit moment nog helemaal niet zo makkelijk om deze 'vliegende auto' te besturen, hoewel de mensen achter dit project claimen dat je het binnen een paar minuten kan leren. We gaan ervan uit dat de bestuurders in deze video aardig wat geoefend hebben, en nog lijkt het niet erg vloeiend te gaan. Maar alle begin is moeilijk, de eerste vliegtuigen van de gebroeders Wright hadden ook niet veel te maken met waar wij nu plaats in nemen.

Wil je meer lezen over de Kitty Hawk Flyer, dat kan in dit artikel van The New York Times.

Bouw je eigen fotorealistisch persoon met de Unreal Engine

000

De meesten van ons zullen de Unreal Engine allang kennen. Want Apple heeft al meerdere keren de makers van deze engine, Epic Games, op het toneel gehad tijdens keynotes. Daarbij was het vaak Infinity Blade dat de aandacht kreeg, maar er zijn inmiddels veel meer succesvolle games die de Unreal Engine gebruiken.

Zo langzamerhand zijn zelfs de computers die de meesten van ons gebruiken krachtig genoeg om de fotorealistische beelden die je in dat soort games ziet te maken. Een voorbeeld daarvan is te zien in de video, van de mensen achter de Unreal Engine, hieronder.

Als je zelf hiermee aan de slag wilt, dan kan dat. Op deze pagina vind je een complete uitleg van hoe zo'n fotorealistisch beeld opgebouwd wordt, waarbij in detail wordt ingegaan op de manier dat huid, haar en ogen zo realistisch als in het voorbeeld hierboven gemaakt kunnen worden.

Wil je zelf spelen met dit project, dat kan je vinden voor Mac, Windows en Linux via deze link. Let op dat je om de Unreal Engine 4 te kunnen installeren wel eerst een Epic Game account zal moeten aanmaken.

Siri-oprichter Tom Gruber over Kunstmatige Intelligentie

000

De ontwikkeling op het gebied van Kunstmatige Intelligentie gaat op dit moment erg snel, en de voorspellingen van wat deze techniek allemaal gaat brengen zijn dan ook niet van de lucht. Een voorbeeld: Facebook voorspelt dat ze over een aantal jaar onze gedachten zullen kunnen lezen en dat we in staat zullen zijn om met onze huid te luisteren.

Nu zal Facebook niet ieders voorkeur hebben als de lezer van onze gedachten, het is hoogstwaarschijnlijk nu al het bedrijf dat de meest uitgebreide profielen van de meest mensen ter wereld heeft. Daar tegenover staat Apple, het bedrijf heeft tenslotte keer op keer laten weten geen enkele interesse te hebben in de dingen die we waarschijnlijk liever privé houden, en heeft door dit keer op keer te zeggen inmiddels voor een groot gedeelte de reputatie van het bedrijf hiermee verbonden.

Eén van de mensen die bij Apple bezig is met het werk aan Kunstmatige Intelligentie is de mede-oprichter van Siri, Tom Gruber. Die heeft recent een TED-talk gehouden, en daar kwamen een aantal interessante dingen uit. De titel van deze TED talk was trouwens "Our Robotic Overlords", waarmee de toon al meteen gezet werd.

Eén van de dingen waarvan Tom Gruber denkt dat Kunstmatige Intelligentie ons gaat helpen is met het verbeteren van ons geheugen, of het helpen met het vullen van de hiaten daarin.


What if you could have a memory that was as good as computer memory and is about your life? What if you could remember every person you ever met. How to pronounce their name? Their family details? Their favorite sports? The last conversation you had with them?


Hij denkt trouwens dat de vooruitgang in dit veld inmiddels niet meer te stoppen is, hij gebruikte zelfs het woord onvermijdelijk (inevitable). Tegelijkertijd maakte hij ook duidelijk dat het met dit soort data nog belangrijker wordt dat die goed beveiligd is. Er zijn tenslotte genoeg partijen te vinden die hiervoor veel geld over zouden hebben.

Hij denkt ook dat Kunstmatige Intelligentie gaat helpen voor bijvoorbeeld mensen die lijden aan Alzheimer, zoals nu Siri al mensen met handicaps enorm kan helpen. Zo vertelde hij iets over een vriend van hem, die zowel blind als verlamd is, en die enorm geholpen is door Siri en de Kunstmatige Intelligentie die daarachter zit. Het helpt zijn vriend om echt menselijke realties op te bouwen, iets wat daarvoor veel moeilijker was.

Wil je meer lezen over deze TED-talk van Tom Gruber, dat kan in dit artikel van Axios en op deze pagina van Business Insider.

Updates voor alle iWork-apps voor zowel macOS als iOS

000

Voor het eerst sinds Apple recent alle iWork-apps (Pages, Numbers en Keynote) helemaal gratis maakte heeft Apple voor al deze apps een update voor ons allemaal klaarstaan.

Al deze apps hebben verbeteringen op het gebied van stabiliteit en prestaties, alleen aan Numbers voor iOS is iets nieuws toegevoegd. Als je een iPad hebt krijg je met Numbers 3.1.1 een toetsenbord met cijfers, waardoor er bij het invoeren van gegevens minder hoeft te worden overgeschakeld van het ene naar het andere toetsenbord.

iWork apps voor iOS
(om deze apps te installeren moet je minimaal iOS 10.0 op je iDevice hebben staan)


Pages
Numbers
Keynote

iWork apps voor macOS
(om deze apps te installeren moet je minimaal macOS 10.12 op je Mac hebben staan)


Pages
NumbersKeynote

Touch Bar op MacBook Pro uitzetten met TouchBarDisabler

004

Alle cijfers lijken aan te geven dat Apple's MacBook Pro met Touch Bar uitstekend verkoopt, en verreweg het overgrote gedeelte van de mensen die er een hebben zijn er erg enthousiast over. Maar wat als je iemand bent die helemaal geen functietoetsen of Touch Bar gebruikt, terwijl je wel een nieuwe MacBook Pro met Touch Bar hebt?

Ben jij zo iemand met de nieuwe MacBook Pro, maar de Touch Bar liever kwijt dan rijk bent, dan is er goed nieuws. Want Jay Kin, een student aan de universiteit van Atlanta, heeft een hulpprogramma geschreven waarvan de naam meteen duidelijk maakt wat het doet: TouchBarDisabler.

Dit hulpprogramma is gratis, en te vinden op deze pagina van GitHub. Let op, om dit te installeren zal je de System Integrity Protection op jouw Mac eerst uit moeten zetten. Hoe je SIP kan uitzetten lees je hieronder in drie simpele stappen:


1. Herstart je Mac met Command+R ingedrukt.

2. Als het scherm met de hulpprogramma's verschijnt kies je voor Terminal in het menu Hulpprogramma's

3. In Terminal typ je "csrutil disable; reboot", gevolgd door de Return-toets.


Het is een goed idee om daarna SIP weer aan te zetten, het maakt tenslotte je Mac veiliger. Dat doe je door dezelfde drie stappen hierboven nog een keer te doen, maar dan met de tekst "csrutil enable" in het hulpprogramma Terminal.