Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Het nieuws heeft even pauze maar wij gaan gewoon door!

023

Zoals jullie wel gezien hebben heeft Macfreak nieuws even een kleine pauze gehad. Onze belangrijkste man, dé man van de redactie Robert is even met een wel verdiende rustperiode. En de mogelijkheid bestaat natuurlijk dat we Robert niet meer als redactielid actief zien, maar wel achter de schermen.

In het draadje op het forum over 'help MacFreak de winter door' ontstond wat verwarring over of MacFreak nog wel zou blijven bestaan. Natuurlijk blijven wij gewoon online. Macfreak is één van de oudste Apple nieuws en Apple forum (sinds 1999) van de Benelux en wij zien geen enkele reden om hiermee te stoppen. Ons forum heeft zo'n 200.000 geïndexeerde pagina's in Google en we hebben zo'n 100.000 bezoekers per maand. Dat maakt ons nog steeds een Apple site van formaat! We kennen magazines die minder oplages hebben, veel minder zelfs.

Maar we zijn wel in het proces waarin we goed gaan kijken wat en hoe we MacFreak kunnen verbeteren. Zowel qua nieuws, website en forum. We staan open voor alle suggesties van onze leden.

Één van de ideeën welke vaak terug kwam in het draadje van afgelopen week was het terugbrengen van de mogelijkheid tot donatie. Dit is wel iets waar we over gaan nadenken. Wellicht is een crowdfundactie op onze eigen website wel een erg leuk idee en biedt het uiteindelijk ons de mogelijk om MacFreak weer te vernieuwen.

We zullen binnenkort via onze poll peilen hoeveel van onze bezoekers bereid zijn om een donatie te doen.

Daarnaast zoeken we redactieleden, journalisten, bloggers, creatievelingen en/of freelancers die ons (redactie)team willen komen verstevigen. Mocht je daar zelf niet toebehoren, vraag het in je omgeving. MacFreak is een groot podium om je blogger kunsten te vertonen!

Éen ding is zeker! Wij gaan gewoon doorrrr!

Hoe je een iPhone 7 in Recovery en DFU modus zet

003

Bij alle modellen van de iPhone tot nu toe kon je die altijd in Recovery of DFU modus zetten door de Power- en de Home-knop een aantal seconden samen ingedrukt te houden. Dit is niet mogelijk met de iPhone 7, want die heeft eigenlijk helemaal geen Home-knop meer.

De Home-knop op de iPhone 7 heeft eigenlijk geen bewegende delen meer, de iPhone 7 geeft je die illusie dankzij de ingebouwde Taptic Engine. Dat is een gewichtje met veertjes dat voor trillingen zorgt als je drukt op de Home-knop van de iPhone 7, waardoor het lijkt alsof je iets indrukt, terwijl dat helemaal niet zo is. Maar dat werkt natuurlijk alleen maar als de iPhone aanstaat en het besturingssysteem geladen is, terwijl het in Recovery of DFU modus zetten juist gebeurt terwijl datzelfde besturingssysteem nog niet actief is.

Apple heeft dit opgelost door daarvoor nu de onderste volumeknop te gebruiken, dat is dus de knop waarmee je het volume zachter zet. In de video's hieronder kan je precies zien hoe het werkt als je een iPhone 7 en zo'n modus wilt zetten.500 miljoen Yahoo accounts in 2014 gehackt

005

Heb je een Yahoo account, of heb je dat in het verleden gehad? Dan is het een goed idee om je wachtwoord daar meteen te veranderen. Want The New York Times meldt dat er in 2014 maar liefst 500 miljoen Yahoo accounts gehackt zouden zijn.

Daarbij is heel erg veel data buit gemaakt, waaronder namen, mailadressen, telefoonnummers, geboortedatums, versleutelde wachtwoorden en in sommige gevallen ook de beveiligingsvragen. Van die versleutelde wachtwoorden in dat rijtje is niet duidelijk of die ook door de hackers te lezen waren, maar het is waarschijnlijk verstandig om hier geen risico mee te nemen.

Het motto dat het verstandig is om je wachtwoord van tijd tot tijd aan te passen voor sites waar je gevoelige informatie hebt staan wordt hiermee nog eens onderstreept. En hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruiken is natuurlijk helemaal geen goed idee.

Volgens Yahoo zou het hier trouwens gaan om een hacker of hackers die ondersteund zouden zijn door een staat. Ze hebben het over een "state-sponsored actor", alleen wordt de staat waar het om gaat niet genoemd.

Voor Yahoo komt de timing van dit nieuws erg ongelegen, Verizon is in gesprek met Yahoo om het bedrijf over te nemen, en deze onthulling zal de prijs waarschijnlijk gaan drukken. Maar het is natuurlijk vooral erg vervelend voor de 500 miljoen mensen die zich nu afvragen of hun privé informatie nu in handen is van mensen die daar vast geen goede bedoelingen mee hebben, en niet zeker weten of hun accounts op anders sites nu ook in gevaar gekomen zijn.

Beta Portret Modus iPhone 7 Plus is veelbelovend

004

iOS 10 is nog maar net uit, maar voor ontwikkelaars heeft Apple al een nieuwe beta-versie van iOS 10.1 klaarstaan. Daarin zit voor de iPhone 7 Plus een beta-modus voor Portret Modus, waarmee je voor het eerst met een smartphone de voor- en de achtergrond kan scheiden door onscherpte te gebruiken.

Deze functie ziet er erg veelbelovend uit, maar tegelijkertijd wordt ook duidelijk waarom Apple dit als beta naar buiten brengt. Want het scheiden van voor- en achtergrond door onscherpte werkt vaak erg goed, maar bij sommige dingen werkt het duidelijk nog niet zoals het zou moeten.

De dingen waar het moeite mee heeft zijn bijvoorbeeld blaadjes, repeterende patronen, hekwerk en dingen in beweging. Gelukkig heeft Apple het zo gemaakt dat als je met deze modus een foto maakt je twee foto's krijgt: eentje waarbij de onscherpte, dankzij de data van beide lenzen, berekend is, en één 'klassieke', dus waarbij voor- en achtergrond allebei scherp zijn.

Hieronder een paar mooie voorbeelden van situaties waarin Portret Modus erg goed werkt.

Het ligt voor de hand dat iOS 10.1 binnenkort uit zal komen, vandaag of morgen zal er waarschijnlijk een publieke beta-versie van iOS 10.1 klaar staan voor iedereen de deelneemt aan dat programma. Neem je nog niet deel aan dit programma, maar zou je dat wel willen, dan kan je jezelf op deze pagina van Apple daarvoor inschrijven.

Houd daarbij wel rekening dat je met het gebruiken van een beta-versie van een besturingssysteem wel extra risico's neemt. Een goede backup vooraf is dan ook aan te raden, het liefst ook lokaal, dus via iTunes. Dan is je data veilig, en in eigen beheer.

Apple in gesprek met McLaren en Lit Motors?

006

Hoewel Apple erg succesvol is met het stil houden van wat er nu allemaal precies gebeurt binnen Project Titan (het Apple Car project), is het natuurlijk niet mogelijk om zo'n groot project gaande te houden zonder dat er af en toe toch wat lekt.

Daarbij zou Apple in gesprek zijn geweest met McLaren, maker van erg dure high-end auto's en vooral bekend door hun deelname aan de Formule 1. Dat gerucht werd door Wayne Bruce, een woordvoerder van McLaren trouwens ontkent:


We are not in discussion with Apple in respect of any potential investment


Zijn iets langere versie was deze:


The nature of our business means we regularly have conversations with all sorts of parties, but those conversations remain confidential. We're not in a position to confirm or deny any previous conversation.


De eerste quote is in de tegenwoordige tijd, als je de tweede daarbij optelt dan lijkt het er op dat er wel gesproken is, maar dat dit op dit moment niet meer gebeurt. De journalist van The Financial Times die dit eerder naar buiten bracht zegt dat hun bronnen betrouwbaar zijn, en dat er geen twijfel over mogelijk is dat er gesprekken zijn geweest tussen Apple en McLaren.

Daarbij zouden zowel een grote investering als een complete overname ter sprake gekomen zijn, het ging dus beslist niet over klein bier.

Lit Motors

Tegelijkertijd komt ook naar buiten dat Apple interesse zou hebben om Lit Motors over te nemen. Dit is een klein startup in San Francisco die een overdekte tweepersoons motorfiets heeft ontwikkeld die zichzelf rechtop houdt. De overname van Lit zou niet erg onverwacht zijn, want eerder maakten al een aantal van de mensen die bij Lit werkten de overstap naar Apple.

De kans dat Apple nu ook een motorfiets gaat ontwikkelen lijkt klein, waarschijnlijk is er in Cupertino vooral interesse in de know-how binnen dit kleine bedrijf.

Meer details over de stappen die Apple op dit moment onderneemt voor Project Titan zijn te lezen in dit artikel van The New York Times.

Ondanks eerdere beloftes, kijkt Google toch mee in Allo chat-app

002

Sinds de overname van WhatsApp door Facebook is duidelijk dat chat-apps 'big business' zijn, want bij die overname bleek dat Facebook maar liefst 19 miljard dollar over had voor WhatsApp. Als een markt zo groot is, dan proberen andere partijen daar natuurlijk ook een graantje van mee te pikken.

Google probeerde al eerder om marktaandeel van Facebook af te snoepen met Google Plus, dit keer probeert dit bedrijf het met hun eigen chat-app Allo.

Daar is tot nu toe nog geen aandacht aan besteed op MacFreak, want waarschijnlijk hebben de meeste lezers hier geen interesse in die app. We gebruiken waarschijnlijk Apple's Berichten-app, en de keuze tussen WhatsApp en Allo lijkt een keuze tussen wie er meekijkt bij wat je typt, Facebook of Google.

Maar het leek er even op dat Google niet mee zou gaan kijken, want Erik Kay, Google's Director of Engineering, Communications Products zei eerder het volgende over Allo:


At this point, you're probably a little creeped out, so let me tell you what the privacy rules are with Allo. First, all conversations are encrypted "on the wire," which means that nobody on the internet can read them as you send your message. They are read by Google's servers, but Kay assures me that the data is stored "transiently" which is to say that Google doesn't keep your chat logs around to be subpoenaed. And Fulay adds that Google doesn't assign identity to the chat logs on those servers even then.


Maar kennelijk is er uiteindelijk iemand anders binnen Google die daar over gaat, want Erik Kay's eerder beweringen zijn inmiddels al ingehaald. Want inmiddels is er een nieuwe versie van Allo uit, en de kijkt standaard wel degelijk mee bij alles wat je schrijft:


The version of Allo rolling out today will store all non-incognito messages by default - a clear change from Google's earlier statements that the app would only store messages transiently and in non-identifiable form. The records will now persist until the user actively deletes them, giving Google default access to a full history of conversations in the app. Users can also avoid the logging by using Allo's Incognito Mode, which is still fully end-to-end encrypted and unchanged from the initial announcement.


Kortom, als je Allo niet in 'Incognito' modus gebruikt dan kijkt Google mee met alles wat je in die App verstuurt of ontvangt en bewaart die data. Als je later besluit om bepaalde conversaties te verwijderen zou die ook door Google verwijderd moeten worden, maar de inhoud is dan natuurlijk allang ingelezen en verwerkt in jouw profiel.

Allo is op dit moment nog niet beschikbaar bij ons voor iOS, op dit moment is het alleen te vinden in de App Store in de VS. Maar als het binnenkort bij ons ook in de App Store te vinden zal zijn, weten wij in ieder geval dat dit ook een app is die vooral interesse heeft in wat wij 'privé' te melden hebben.macOS Sierra (10.12) staat nu in de Mac App Store

023

Na de officiële aankondiging op de WWDC en maanden van beta-versies is het eindelijk zover: Apple heeft macOS Sierra (10.12) voor ons op de servers klaarstaan. Systeemupdates raden wij trouwens altijd alleen maar aan al je een goede backup hebt.

Dat kan met Apple eigen Time Machine, maar als je het zeker voor het onzekere wilt nemen dan maak je eerst een backup waar je ook van op kan starten (ook wel een kloon genoemd). Twee programma's waarmee je zo'n kloon kan maken zijn SuperDuper en Carbon Copy Cloner.

Als je macOS Sierra op jouw Mac wilt installeren, dan zal dat een Mac moeten zijn die voldoet aan de criteria hieronder:


• MacBook (Late 2009 of nieuwer)
• MacBook Pro (Mid 2010 of nieuwer)
• MacBook Air (Late 2010 of nieuwer)
• Mac mini (Mid 2010 of nieuwer)
• iMac (Late 2009 of nieuwer)
• Mac Pro (Mid 2010 of nieuwer)


Als jouw Mac hieraan voldoet, dan kan je via de Mac App Store macOS Sierra naar binnen halen en installeren, de instructies komen vanzelf voorbij. Wil je weten wat er allemaal voor nieuws zit in macOS Sierra, dan kan je op deze pagina van Apple vinden.

Dat zijn onder andere Siri voor de Mac, een Universeel klembord (automatisch wat je op het ene device kopieert op je andere devices), je Mac ontgrendelen met je Apple Watch, met iCloud Drive je bureaublad op al je devices, automatische optimalisatie van je opslag, een veel betere Foto's-app, Berichten-app en Apple Music. En natuurlijk nog veel meer.

iPhone 7 kan meer waterdruk aan dan Apple zelf claimt

000

Apple heeft al vaak laten zien date bij claims over de eigen producten de neiging heeft om aan de conservatieve kant te zijn. Batterijen van de MacBooks houden het bijvoorbeeld in de regel een stuk langer uit dan wat Apple zelf zegt, en bij de iDevices is dit ook vaak het geval.

De vraag was dan ook of de iPhone 7 misschien meer waterdruk aan zou kunnen dan wat Apple zelf claimt. Bij de iPhone 6s zei Apple bijvoorbeeld helemaal niets over waterdichtheid, terwijl een groot gedeelte van de technieken die nu bij de iPhone 7 zijn toegepast al in dat voorgaande model aanwezig waren. De iPhone 6s bleek dan ook al behoorlijk goed tegen water bestand te zijn.

Uit de test hieronder blijkt inderdaad dat de iPhone 7 een stuk meer aankan dan wat Apple ons vertelt. Apple zelf claimt niet meer dan IP67, dat betekent dat deze iPhone 30 minuten in water van één meter diep zou moeten kunnen overleven. In deze test wordt de iPhone 7 vergeleken met de Samsung Galaxy S7, die met zijn IP68 certificering het langer uit zou moeten houden (30 minuten in water van anderhalve meter diep).

Dit betekent niet dat je we je aanraden om met jouw iPhone te gaan zwemmen, in tegendeel. Deze test laat zien is dat je iPhone een val in water waarschijnlijk zonder problemen zal overleven, ook als dat water wat dieper is. En inderdaad, Apple is conservatief bij wat het ons vertelt over hoeveel waterdruk deze iPhone aankan, helemaal in de lijn van wat we gewend zijn van Apple.


Twee commercials voor iPhone 7 en één voor Apple Watch 2

004

Apple heeft twee commercials voor de iPhone 7 en eentje voor de Apple Watch Series 2 uitgebracht. Bij alle drie lijkt spanning het verbindende thema, waarbij de muziek, zoals eigenlijk altijd in de commercials van Apple van de afgelopen tijd, ook nu weer een hoofdrol speelt.

In de eerste commercial ("Midnight ") is dat In A Black Out van Hamilton Leithauser + Rostam. De muziek in de tweede commercial ("Morning Ride") kennen we waarschijnlijk allemaal. Want Thunderstruck van AC/DC heeft bijna legendarische status.

Bij de commercial voor de Appel Watch Series 2 is het Sinnerman van Nina Simone wat we op de achtergrond horen, terwijl Apple duidelijk maakt dat de nieuwe Apple Watch bij heel erg veel verschillende sporten gebruik kan worden, waarbij watersporten natuurlijk extra de aandacht krijgen.De browser Opera heeft nu een ingebouwde gratis VPN

021

Als je het internet gebruikt dan identificeer je jezelf bij iedere site die je bezoekt, onder andere met je IP-adres, het besturingssysteem dat op jouw computer staat en de browser die je gebruikt. Met deze, nog relatief anonieme, gegevens kan een profiel opgebouwd worden. Als dat profiel aan jouw gegevens gekoppeld wordt, bijvoorbeeld van Facebook, dan is dat helemaal niet meer zo anoniem.

Dat maken van een profiel gebeurt op grote schaal, zowel door overheden als door bedrijven als Facebook en Google. Tegelijkertijd ontstaat er natuurlijk een tegenbeweging, want als er meer mensen zijn die zich hiervan bewust worden en hier geen zin in hebben, dan groeit de markt daarvoor.

Dat is onder andere te zien bij de toenemende populariteit van het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk (VPN). Daaraan kleven wel vaak een paar nadelen: die zijn vaak of lastig in te stellen, of je moet er voor betalen.

Beide nadelen zijn verdwenen in de nieuwe versie van Opera, want die heeft niet alleen een gratis VPN ingebouwd, maar het aanzetten daarvan kan bijna niet makkelijker. Het enige wat je daarvoor moet doen in Opera is de voorkeuren openen, onder "Privacy en beveiliging" de optie "Schakel VPN in" aan te klikken, en je bent klaar.

Opera zal dan zelf een anonieme server kiezen, en daarbij voor de maximale snelheid zorgen. Zelf een server kiezen kan ook, daarbij heb je de keuze uit servers in Canada, Duitsland, Nederland, Singapore en de Verenigde Staten. Maar als je er zelf eentje kiest kan de snelheid van je verbinding wel wat trager worden.

In de video hieronder zie je hoe het werkt, alleen is die onder Windows in het Engels gemaakt en daarom zie je daar geen "Voorkeuren" maar "Settings".

Meer informatie over het inbouwen van deze functie kan je op deze blog-pagina van Opera zelf vinden. Onderaan die pagina vind je ook de links om deze versie van Opera naar binnen te halen.