Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Tip: Time Machine back-up van andere Mac gebruiken

000

Heb je een Time Machine back-up van een andere Mac, bijvoorbeeld een Mac die je helemaal niet meer in je bezit hebt, dan is er toch een manier om die back-up te bekijken en er de data uit te halen die je nodig hebt.

Daarvoor moet je wel Time Machine in je Dock hebben staan. Als dat bij jou niet zo is, dan moet je even het icoon van Time Machine uit de Programmamap naar je Dock verslepen, zodat je wel een icoontje van Time Machine in jouw Dock ziet staan.

Als dat icoon eenmaal in je Dock staat, dan is het enige wat je hoeft te doen is de rechtermuisknop (of met de Control-toets ingedrukt) klikken op dat icoontje, en kiezen voor de derde optie: "Zoek op andere Time Machine-schijven..."

Het is weer een heerlijk simpele oplossing van Apple. Maar, zoals zo vaak bij simpele oplossingen, je moet het alleen even weten.

Sony 12 MP RGBW sensor in volgende iPhone?

000

Er gaan geruchten dat Apple voor de opvolger van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus weer een sensor van Sony zou gaan gebruiken. Het zou dan gaan om een 12 megapixel sensor van Sony, de leverancier van de sensoren voor de iPhone van de afgelopen jaren, met RGBW techniek.

RGB is waarschijnlijk een bekende technologie voor de meesten van ons, de meeste sensoren produceren Rode, Groene en Blauwe pixels. RGBW sensoren produceren daarbij ook nog Witte pixels, wat zorgt dat er bij minder licht ook nog steeds foto's gemaakt kunnen worden.

Het nadeel van die witte pixels is dat terwijl de gevoeligheid omhoog gaat, ze normaal gesproken ervoor zorgen dat de kwaliteit van het beeld juist minder goed wordt. Sony zou nu voor elkaar hebben gekregen dat ze met erg kleine pixels toch de ruis krijgen waar je normaal gesproken grotere pixels voor nodig hebt.

Dit gerucht ligt in lijn met het eerdere gerucht dat Apple een sensor met meer en kleinere pixels zou gaan gebruiken. Als dit allemaal klopt dan zou dat voor het eerst in lange tijd zijn dat Apple een iPhone op de markt brengt waarvan niet alleen de kwaliteit groter is dan de voorganger, naar die ook meer pixels produceert.

Er gaan ook geruchten dat Apple bij de opvolger van de iPhone 6 en 6 Plus ervoor zou gaan kiezen om de opslagruimte te verhogen en 32 GB zou dan de 'kleinste' optie zijn. Als dat gerucht inderdaad waar is dan is er natuurlijk ook meer ruimte om foto's die meer plaats innemen op te slaan.

Halo Back: een terugknop in een schermbeschermer

000

Apple heeft met iOS gekozen om de terugknop altijd in de software te hebben, de enige fysieke knop aan de voorkant is de Home-button.

Android heeft bij het begin juist gekozen voor een aparte Back-button. Dat kan handig zijn, want die zit dan altijd lekker voorspelbaar op dezelfde plek. Alleen in de praktijk blijkt dat verschillende software-makers nog wel eens voor een verschillende functie willen kiezen voor die knop, waardoor die niet altijd even voorspelbaar is.

Maar het is wel precies die terugknop uit Android die waarschijnlijk voor de inspiratie heeft gezorgd voor Halo Back, een schermbeschermer waarmee je door linksonder te klikken altijd teruggaat naar het vorige scherm. Hoe dat werkt kan je hieronder zien.Halo Back is te vinden op deze pagina van Kickstarter, kost niet veel en gaat het makkelijk halen. Want ze wilden 20.000 dollar ophalen en staan al op ruim 103.000, terwijl ze nog 17 dagen te gaan hebben.

De goedkoopste opties van 12 en 14 dollar zijn al weg, maar de optie van 17 dollar is nog zo ruim voorradig dat die voorlopig nog wel te bestellen zal zijn (ruim 1200 van de 2000 nog beschikbaar).

Jonathan Ive promoveert, twee rechterhanden ook

000

Apple heeft van Tweede Pinksterdag, terwijl de beurs dicht was, gebruik gemaakt om naar buiten te brengen dat Jonathan Ive promotie heeft gemaakt. Tot nu toe was hij Senior Vice President Design, vanaf nu is hij Chief Design Officer.

Tegelijkertijd hebben twee van zijn rechterhanden ook een promotie gekregen, Richard Howarth is nu Head of Industrial Design, Alan Dye voortaan Head of User Interface (allebei Vice Presidents, dus de titels VP of Industrial Design en VP of User Interface Design worden ook gebruikt).

Richard Howarth is net zoals Jonathan Ive een Engelsman en heeft vanaf het allereerste begin gewerkt aan de iPhone, dus inclusief alle prototypes. Alan Dye is Amerikaan en was de spil achter het design van iOS 7 en de interface van het nieuwe Watch OS voor de Apple Watch.


(v.l.n.r. Alan Dye, Jonathan Ive en Richard Howarth, foto: Gabriela Hasbun voor The Telegraph)

De aankondiging werd exclusief gegeven door Stephen Fry, die in dit artikel voor The Telegraph vertelt over zijn liefde voor Apple en nog veel meer.

Tot ongeveer halverwege is dat artikel een gezellig verhaal over Apple, Steve Jobs, Tim Cook en Jonathan Ive, wanneer er plotseling een verrassende wending komt:


Until now, Ive's job title has been Senior Vice President of Design. But I can reveal that he has just been promoted and is now Apple's Chief Design Officer. It is therefore an especially exciting time for him.

Inside the fabled design studio (cloths over the long tables hiding the exciting new prototypes from prying eyes like mine) Jony has two people with him. They too have been promoted as part of Ive's new role.

One is Richard Howarth, English as Vimto. "Richard is going to be our new head of Industrial Design," says Jony. "And this is Alan Dye, the new head of User Interface." Dye is a tall, amiable American.


Vlak daarna is er een kort moment waar Stephen Fry niet zelf vertelt, maar waar we een héél erg kort interview met Jony Ive kunnen lezen:


When I catch up with Ive alone, I ask him why he has seemingly relinquished the two departments that had been so successfully under his control. "Well, I'm still in charge of both," he says, "I am called Chief Design Officer. Having Alan and Richard in place frees me up from some of the administrative and management work which isn't ... which isn't ..."

"Which isn't what you were put on this planet to do?"

"Exactly. Those two are as good as it gets. Richard was lead on the iPhone from the start. He saw it all the way through from prototypes to the first model we released. Alan has a genius for human interface design. So much of the Apple Watch's operating system came from him. With those two in place I can ..."

I could feel him avoiding the phrase "blue sky thinking"... think more freely?"

"Yes!"

Jony will travel more, he told me. Among other things, he will bring his energies to bear - as he has already since their inception - on the Apple Stores that are proliferating around the world. The company's retail spaces have been one of their most extraordinary successes.


De vraag lijkt nu vooral of dat "will travel more" alleen gaat over het bezoeken van Apple Stores overal ter wereld, of dat Jonathan Ive nu ook wat vaker in Engeland zal vertoeven. Zijn goede vriend en collega, Marc Newson, werkt tenslotte ook voor Apple terwijl hij vaak helemaal niet in Cupertino te vinden is.

In ieder geval lijkt het goed nieuws dat deze verandering betekent dat Jonathan Ive zich minder met management gaat bezighouden, en meer met design. Want van dat laatste heeft hij al vaak laten zien dat hij daar goed in is. Heel erg goed.

Nadruk op optimalisatie in iOS 9 en OS X 10.11?

005

Het management van Apple wilde in eerste instantie doorgaan op de weg die de afgelopen jaren gekozen is: veel nieuwe functies in nieuwe versies van de besturingssystemen, en daarna de bugs oplossen.

Maar volgens de geruchten zouden de ontwikkelaars grote druk hebben uitgeoefend op het management om voor minder nieuwe functies te kiezen, en meer voor optimalisatie en verbetering van wat er al is.

Met andere woorden, een stap die Apple ook maakte bij het uitbrengen van OS X 10.6/Snow Leopard in 2009, een versie die op het forum van MacFreak ook nog altijd populair is.

Dat betekent trouwens niet dat we geen nieuwe functies zullen zien, er is alleen een gedeelte wat we pas in latere versies zullen gaan zien. En Apple gaat niet alleen voor betere en stabielere versies, de veiligheid zou ook meteen nog verder worden verbeterd.

Optimalisatie

Er zijn nog geen geruchten voor de Mac, maar voor iOS zou Apple voor een nieuwe aanpak hebben gekozen, waar iedereen met een ouder iDevice plezier aan gaat beleven. In het verleden werd een nieuwe versie van iOS ontwikkeld en werd er daarna pas gekeken hoe die op een oudere iDevice draaide, en als dat niet goed was werden er functies weggehaald.

Dit keer zou er gekozen zijn om het precies andersom te doen. De core-versie van iOS is ontwikkeld voor de A5-processor. Met andere woorden, voor de iPhone 4s, de iPad 2, de originele iPad mini en de iPod touch 5e generatie.

Daarna is er gekeken welke nieuwe functies goed op deze devices draaien, en die zijn daarna één voor één aangezet. Lijkt een prima aanpak, want die zorgt er waarschijnlijk ook voor dat iOS 9 op latere processors nòg beter zal gaan draaien.

Veiligheid

Wat betreft de veiligheid gaat Apple grote stappen maken. Meer apps zullen iCloud Drive gaan gebruiken, en die wordt dan ook helemaal versleuteld. De snelheid zal daarbij ook toenemen, want de synchronisatie met iCloud Drive zal sneller verlopen dan met traditionele IMAP servers.

We zullen daarbij door Apple 'gestimuleerd' worden om voor de iCloud Drive te kiezen, als je bijvoorbeeld Notities opent krijg je de mogelijkheid te zien om voortaan voor iCloud Drive te kiezen als je dat nog niet gebruikt. Apple verwacht dat dit voor meer traffic zal zorgen, en zou al bezig zijn met het uitbreiden van de capaciteit van de servers om de extra toeloop op te vangen.

De grootste stap wordt waarschijnlijk gemaakt aan de basis van de besturingssystemen. Apple zou hier kiezen voor een nieuw veiligheidssysteem met de naam Rootless. Dat betekent dat bestanden die vitaal zijn voor het systeem niet meer aangepast zullen kunnen worden. Voor iedereen die graag een jailbreak heeft betekent dat waarschijnlijk een teleurstelling, want het ziet er naar uit dat dat veel moeilijker gaat worden.

Rootless gaat ook naar OS X komen, maar er zou een mogelijkheid zijn voor de gebruikers om dat uit te zetten, als je dat wilt. Waarschijnlijk dat dit ook te vinden zal zijn in Beveiliging en Privacy in de Systeemvoorkeuren, net zoals de instellingen voor het toestaan van het installeren van programma's op dit moment.

Verder zou Apple ook aan het werk zijn aan "Trusted Wi-Fi", waarbij Macs en iDevices op routers die vertrouwd zijn de verbinding maken zoals we gewend zijn, maar als een router niet bekend is het dataverkeer verregaand zou versleutelen. Het is nog zeker of Trusted Wi-Fi op tijd voor het uitkomen van iOS 9 en OS X 10.11 klaar zal zijn, mogelijk komt het pas later dit jaar.

Grootte van apps

Een jaar na de introductie van de programmeertaal Swift komt Swift 2.0, en daarmee Application Binary Interface (ABI) stability. Dat betekent dat Swift nu volwassen genoeg is en dat de bibliotheken die nodig zijn voor apps in Swift gemaakt in zowel iOS 9 als OS X 10.11 zullen zitten, waardoor de apps kleiner zullen worden. Want op dit moment komt iedere app die in Swift geschreven is met die bibliotheken aan boord.

Nieuw in iOS 9 en OS X 10.11

Apple zou Apple niet zijn als er niet toch een stapel nieuwe functies in de nieuwe versie van de besturingssystemen zou zitten, hier een een paar.

• San Francisco wordt het lettertype van zowel iOS als OS X, net zoals bij de Apple Watch.

• Er komt een Home-app, waarmee bijvoorbeeld HomeKit devices kunnen worden toegevoegd en verwijderd.

• Apple Maps kan ook overweg met het openbaar vervoer (waarschijnlijk in het begin alleen in de VS).

• Control Center komt ook naar OS X 10.11 (maar dat was ook al zo bij OS X 10.10, en werd er voor de release uitgehaald, nog even zien of het dit keer er wel echt in komt).

Steve Jobs en Wozniak over het begin van Apple

000

Er zijn twee oude video's gevonden, die waarschijnlijk verplichte kost zijn voor alle mensen die alles van Apple willen weten. Onderaan dit nieuwsbericht vind je de introductie van de Apple II, die naar huidige standaarden veel te lang duurt en behoorlijk tenenkrommend is. Maar aan het applaus te horen waren die bezwaren er toen kennelijk niet.

De eerste video is waarschijnlijk veel interessanter, want daarin horen we Steve Jobs en Steve Wozniak praten over de begindagen van Apple.

De eerste stem in deze video is trouwens van Paul Terrell, de eigenaar van de eerste computer winkel ter wereld: the Byte Shop in Mountain View, California. Die winkel is trouwens ook nog in de video te zien, op 4 minuten en 45 seconden.

Het is zeker dat deze video ook is gemaakt voor de introductie van de Apple II, het is ook de "Apple II Forever" song die we daarin op de achtergrond horen. Het is alleen niet duidelijk of deze video ook echt gespeeld heeft tijdens de introductie van de Apple II.

Het zijn trouwens niet alleen de twee Steve's die we in deze video horen, op 5 minuten en 12 seconden vertelt Apple employee number 63, Phil Roybal, over hoe ze bij Apple het belang van software al vroeg inzagen.Drie apps van Apple en IBM ook al voor de Apple Watch

001

Op MacFreak was al vaker te lezen over de samenwerking van Apple en IBM, een initiatief om veel apps van hoge kwaliteit te maken voor de iPhone en iPad, speciaal voor de zakelijke markt. Omdat Apple nu de Apple Watch heeft uitgebracht is het natuurlijk ook zaak om zo snel mogelijk app daarvoor klaar te hebben, en de eerste drie zijn inmiddels te vinden op de pagina van de Mobile Enterprise Apps.

Het gaat om een app voor Heathcare (Hospital RN), eentje voor energie (Field Connect) en een voor Public Safety (Incident Aware).

Alledrie apps die inderdaad voordeel kunnen halen uit de Apple Watch, want in al deze gevallen is het handig als je er een alert door aan je pols krijgt, en meteen kan reageren. Field Connect en Incident Aware gebruiken ook nog kaartmateriaal, waarbij de Apple Watch extra handig is om snel je weg te vinden zonder op je iPhone te moeten kijken.

Als je meer informatie wilt over al deze apps en je vind niet genoeg op de site van Apple, ook op de site van IBM kan je meer lezen op de pagina IBM MobileFirst for iOS Solutions.

Update: Nvidia driver voor 10.10.3 voor oudere Mac Pro

001

Heb je OS X 10.10.3/Yosemite op je oudere Mac Pro staan, of wil je dat graag installeren en heb je een Quadro of Geforce videokaart van Nvidia daarin zitten, dan heeft dat bedrijf een nieuwe update voor je klaarstaan.

Deze update zou ervoor zorgen dat de prestaties van je videokaart verder verbeteren en installeert de NVIDIA Driver Manager in je Systeemvoorkeuren. Dat is ook wat je op de pagina van deze driver kan lezen:


New in Release 346.01.02f04:

• Graphics driver updated for Mac OS X Yosemite 10.10.3 (14D136)
• Contains performance improvements and bug fixes for a wide range of applications.
• Includes NVIDIA Driver Manager preference pane.


Let op dat deze driver alleen is voor de volgende Mac Pro modellen: de Mac Pro 5,1 (2010), Mac Pro 4,1 (2009) en Mac Pro 3,1 (2008).

Deze driver is te vinden op deze pagina, is 50 MB groot en is gisteren uitgekomen.

Adobe stopt met Photoshop Touch, werkt aan betere optie

000

Adobe was één van de bedrijven die al vrij snel na het uitkomen van de iPad een versie van Photoshop uitbracht waar je aardig wat mee kon. In een commentaar bij deze app, Adobe Photoshop Touch, vat een gebruiker goed samen wat deze app kan: "Fijne app. Photoshop Light dat toch de meeste basis bewerkingen in huis heeft."

Het is waarschijnlijk precies dat "Photoshop Light" dat ze bij Adobe niet beviel, want het bedrijf heeft nu aangekondigd dat deze app niet verder meer ontwikkeld zal worden. Daar kan je lezen dat deze app gewoon zal blijven werken, maar dat er geen updates meer voor uit zullen komen.

Had je deze app in de afgelopen 30 dagen gekocht en wil je jouw geld nu terug dan kan dat ook, hoe dat werkt bij Adobe kan je lezen op deze pagina.

Dit alles betekent trouwens niet dat Adobe ons in de kou laat staan, het besluit om Photoshop Touch niet verder te ontwikkelen is juist genomen omdat Adobe bezig is met het ontwikkelen van een app voor de iPad, en die wordt een stuk volwassener. Die app heeft de codenaam "Project Rigel", meer daarover is te lezen op deze blog-pagina van Adobe zelf, en je kan er meer van zien in de video hieronder.Split-Screen Multitasking en Multi-User Login in iOS 9?

005

Apple was met iOS 8 al bezig om Split-Screen Multitasking in iOS in te bouwen, maar die code was duidelijk nog niet af. Indertijd werd er op gespeculeerd dat die functie in iOS 8.1 zou komen, maar als dat zo was geweest dan hadden we dat nu natuurlijk allang geweten.

De speculatie is dat Apple dat wel van plan was, maar uiteindelijk teveel van de beschikbare ontwikkelaars nodig had voor de ontwikkeling van Watch OS. In de video hieronder kan je zien hoe de bestaande code in iOS 8 werkt als die wordt aangezet. Die code was dus nog niet definitief, en we zien het in de iOS simulator, waardoor je ook een muis ziet en het bewegen met twee vingers niet zo lekker werkt.

Nu gaat het gerucht dat Apple het dit keer wel voor elkaar zou hebben, en op de WWDC aan ons zal gaan laten zien. Misschien dat het dan er uit zal gaan zien als het concept hieronder?

Tegelijkertijd vertellen bronnen binnen Apple dat deze functie is ontwikkeld voor grotere schermen, dus waarschijnlijk met de 12 inch iPad Pro in gedachten.

Daarbij gaan er ook geruchten dat Apple bezig zou zijn om meerder gebruikers ieder zijn eigen account op een iPad mogelijk te maken. Net zoals op een Mac zou iedere gebruiker dan in zijn of haar eigen account alle toegang hebben tot de apps die bij dat account horen, en de daarbij horende data. Deze functie zou nog niet klaar zijn voor iOS 9 deze herfst maar later komen, misschien later dit jaar in iOS 9.1?