Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple Watch vanaf april te koop

005

Apple houdt op 9 maart aanstaande een Special Event, als je dat nog niet wist dan kan je in dit nieuwsbericht van MacFreak daarover lezen. Dat dit Event over de Apple Watch zal gaan is zeker, de enige vraag lijkt of er wat anders aan bod zal komen. Meestal betekent dit dat het nieuwe product, in dit geval dus de Apple Watch, kort daarna te koop zal zijn.

Maar Apple's CEO Tim Cook zei recent dat de Apple Watch vanaf april te koop zal zijn, dus we zullen nog heel even moeten wachten.

Het goede nieuws daarbij is dat hij erbij vertelde dat het niet exclusief voor de VS zal zijn. Het ligt dus voor de hand dat in ieder geval in de grote Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland de Apple Watch al snel te koop zal zijn. Of wij in de Lage Landen ook al aan de beurt zijn is niet bekend, als we daar achter komen dan laten we jullie dat natuurlijk weten.

Wanneer in april is trouwens ook nog een vraagteken, we hopen dat we niet tot Koningsdag hoeven te wachten voordat het zover is.

Tim Cook maakte trouwens ook duidelijk dat Apple Pay ook dit jaar naar Europa komt:


Apple Pay will be global, it’s not a U.S. program. We want it everywhere. We are working to bring it out of the US. It is going to take a little bit of time to do so. We want to be in Germany. We want to be in Europe generally this year. I don’t know if we will make it, I think we will. It’s our intention to get here as fast as we can.

Microsoft komt met nieuw opvouwbaar toetsenbord

007

Microsoft komt met een nieuw opvouwbaar toetsenbord dat vooral bedoeld is om met mobiele devices te werken, zoals de iPhone, iPod touch of iPad.

Met een stevige buitenkant en het toetsenbord is zelfs bestand tegen het omgooien van vloeistof (spill-resistant keyset and fabric) lijkt dit een interessante toevoeging op alle opties die er al voor onze iDevices op de markt te vinden zijn.

Wij vragen ons nu af of dit het eerste toetsenbord is van Microsoft waar we een Apple Command-toets op zien, en vooral wat of mensen met een Android of Windows Phone zich nu afvragen wat dat in hemelsnaam is. Want daarvoor is dit toetsenbord natuurlijk ook bedoeld, dat is ook te lezen in Microsofts eigen tekstje dat ze bij de aankondiging van dit toetsenbord naar buiten hebben gebracht:


The Universal Foldable Keyboard is designed to work with iPad, iPhone, Android devices, Windows tablets and select Windows Phones, and you can simultaneously pair it with any combination of two compatible devices and quickly switch between them with one touch.


En hieronder kan je de officiële video zien.

Dit toetsenbord zal waarschijnlijk vanaf juli te koop zijn, en de prijs ligt in de VS op $ 99,95, dus het zal bij ons waarschijnlijk ook in de buurt van de 100 euro liggen.

Samsung, Google en PayPal houden Apple niet bij

006

In de tech-industrie kost het tijd om iets goeds te ontwikkelen, en dat betekent dan ook vaak dat als jij de eerste bent die met iets goed komt dat het dan even duurt voordat het de concurrentie lukt om ook met zoiets te komen. Dat geeft die 'early adopter' een voorsprong, zeker als dat een grote speler is waar mensen vertrouwen in hebben.

Dit mechanisme zien we vaak bij Apple, zo heeft Samsung bijvoorbeeld net de Galaxy S6 uitgebracht en die staat werkelijk bol van dingen waarbij het duidelijk is waar de inspiratie vandaan komt. Want behalve dat het design vooral lijkt op een iPhone 6 met wat invloeden van een iPhone 4 zien we veel dingen die we al veel langer kennen van de iPhone. Je kan bijvoorbeeld de batterij niet meer vervangen en er is geen mogelijkheid meer om een microSD er in te zetten. Bij het kiezen voor een steviger (nu trouwens ook metalen) design zijn die dingen dus komen te vervallen, iets waar ze bij Apple acht jaar geleden al achter waren.

Als je meer over die S6 wilt lezen dan kan dat in dit artikel van The Verge.

Datzelfde mechanisme zien we nu ook bij Apple Pay. Apple heeft dat ruim vier maanden geleden gelanceerd, en nu het een doorslaand succes lijkt is de concurrentie er ook als de kippen bij. Zo heeft Google nu Android Pay aangekondigd, "a mobile payments layer 'anybody can build on'". Het wordt dan ook geen product op zich, maar een API waar ontwikkelaars gebruik van kunnen maken. Het duurt nog wel even voordat dit op Android van de grond komt, en ook dan zullen Android telefoons geen Secure Element aan boord hebben.

Dit is trouwens niet het enige waar Google op Apple achterloopt, toen Apple liet weten dat iOS 8 helemaal versleuteld zou zijn liet Google ook al snel weten dat ze daar in de komende versie van Android ook voor zouden zorgen. Maar inmiddels is die uit, en kunnen we op Ars Technica lezen dat dat helemaal niet waar is. Google zegt nu dat dit zal gebeuren in "future versions of Android".

Google is trouwens niet de enige die ziet dat Apple Pay een doorslaand succes lijkt te gaan worden, PayPal gaat natuurlijk al helemaal niet lijdzaam zitten kijken hoe Apple snel marktaandeel van ze aan het afsnoepen is. PayPal is daarom bezig met het kopen van Paydiant, het bedrijf achter CurrentC, een concurrent van Apple Pay. De verwachting is dat die deal eind deze maand of in april rond zal zijn, dus PayPal zal waarschijnlijk minsten een half jaar achterlopen op Apple voordat ze iets operationeel zullen hebben.

Ondertussen heeft het succes van Apple Pay een schaduwkant, de verificatie van de banken bij het toevoegen van kaarten aan Apple Pay blijkt vaak zo slecht dat Apple Pay vaak gebruikt wordt door scammers. Dat is dus geen probleem met Apple Pay zelf, maar bij de hen die nu erg hard bezig zijn om het systeem van verificatie te verbeteren.

Die scammers kopen natuurlijk vooral dure dingen met gestolen Apple Pay met een gestolen identiteit, de ironie is dat ze die aankopen vooral doen bij Apple Stores.

Public beta Yosemite met Foto's-app is van start

004

Het was al eerder aangekondigd, maar nu is het echt zover. Apple heeft de beta-versie van OS X 10.10.3/Yosemite nu opengesteld voor iedereen, dus ook als je geen ontwikkelaars-account hebt. Als je al eerder meedeed aan het beta-programma, dan kan je op deze pagina gewoon inloggen en aan de gang gaan.

Is dat niet zo, en wil je graag deze met dit programma meedoen en deze beta-versie van Yosemite uitproberen, dan moet je op diezelfde pagina even op "Sign up" klikken en een account aanmaken.

Behalve dat je op deze manier Apple helpt, kan je zo ook alvast te weten komen wat de nieuwe Foto's-app nu precies inhoudt en voor jou betekent. Deze app vervangt iPhoto en moet ervoor zorgen dat foto's op al onze devices goed en makkelijk met elkaar kunnen synchroniseren. De eerste reacties op deze app waren in ieder geval erg positief, dat kan je zien in dit nieuwsbericht dat een kleine maand geleden al op MacFreak te lezen was.

Dit is dezelfde beta van OS X 10.10.3 die eerder alleen voor ontwikkelaars vrijgegeven werd (build 14D87p), maar daar zijn geen grote problemen over bekend en de kans dat je erg grote bugs tegenkomt lijkt dan ook niet groot. Maar wij hebben nu eenmaal een forum waar problemen voorbij komen, zijn dus voorzichtig en raden daarom in dit soort gevallen altijd aan om zo'n beta-versie naast je 'normale' besturingssysteem te installeren.

Doe je dat niet dan raden we je aan om een back-up te maken op een andere schijf waar je ook van op kan starten. Dat kan bijvoorbeeld makkelijk met de gratis versie van het programma SuperDuper.

Nieuwe pagina van Apple: Shot on iPhone 6 (Upd.)

010

Apple heeft een nieuwe pagina online gezet waarop we heel erg veel voorbeelden kunnen zien van hoe volwassen de camera in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus inmiddels geworden is. Want de tijd dat je op zijn best redelijke foto's uit je smartphone kon halen ligt inmiddels definitief achter ons.

Hieronder een paar voorbeelden, als je ze allemaal wilt zien, dan kan je op deze nieuwe pagina van Apple terecht.

(klik op de plaatjes voor een grotere versie)

Het viel ons trouwens wel op dat alle foto's bij daglicht zijn geschoten. Want hoewel de iPhone steeds meer een volwassen camera aan het worden is, lopen de prestaties in situaties met weinig licht nog wel achter, hoewel Apple daar ook een inhaalslag aan het maken is.

Daarbij weten we niet of deze foto's allemaal zo uit de camera zijn gekomen, wij gokken dat er na het schieten een app is gebruikt om het allemaal mooi en 'af' te maken, bij voorbeeld het gratis VSCO Cam. Tijdens het schieten is in ieder geval Apple's eigen Camera-app gebruikt, dat is ook onder de foto's te zien.

Update: de foto's van deze serie zijn inmiddels een wereldwijde campagne van Apple, hieronder een aantal tweets waarin je kan zien dat ze op allerlei plekken op enorm formaat te zien zijn.

they replaced my iPhone 6 billboard this morning with this wonderful picture of a mountain. still an Apple ad too pic.twitter.com/tXyHrb25Ca— Deej (@deejdesign) March 2, 2015

Have you seen #Apple's new billboard in Bangsar? It showcases #iPhone6 photography. http://t.co/bJXUVIFv8j pic.twitter.com/ScPANpwx6H— vernieman #MWC2015 (@vernieman) March 2, 2015

Hello Tokyo Apple billboard pic.twitter.com/R4t8yyAT76— Cory Staudacher (@withhearts) March 2, 2015

I'm thrilled to be featured in Apple's World Gallery that launched today around the world. http://t.co/YXJCFKGuLn pic.twitter.com/zv8ZhmsQaV— Julian Bialowas (@julianbialowas) March 2, 2015

Back to Bed voor het eerst in de aanbieding

001

Over de prachtige game Monument Valley hebben we al vaker geschreven. Niet alleen omdat die erg mooi gemaakt is, maar ook omdat er op gegeven moment nogal veel ophef was toen daar extra levels als in-app aankopen bijkwamen.

De makers van Back to Bed waren waarschijnlijk geïnspireerd door Monument Valley, want het lijkt ons bijna onmogelijk dat het toeval is dat games allebei bestaan uit werelden met veel zwevende etages die allemaal door trappen aan elkaar verbonden zijn.

Maar gelukkig is het inspiratie en geen jatwerk, want Back to Bed heeft zijn eigen stijl en verhaal. Dat verhaal is dat je slaapwandelaar Bob moet helpen om hem weer veilig in zijn bed te krijgen. Daarbij krijgt hij hulp van Subob, zijn onderbewuste.

En als je het eenmaal onder de knie hebt, dan kan je ook nog het moeilijkere nachtmerrie niveau spelen, met deze game kan je dan ook wel even zoet zijn.

Het goede nieuws is dat Back to Bed voor het eerst in de aanbieding is in de iOS App Store (voor € 0,99, anders € 3,99). Een aanrader wat ons betreft. We hebben jammer genoeg niet uit kunnen vinden hoe lang deze aanbieding loopt, dus als het je wat lijkt is het waarschijnlijk een goed idee om niet te lang te wachten met deze aankoop.

Hieronder kan je de gameplay zien van Back to Bed, en daaronder - voor het vergelijk- kan je Monument Valley zien.The Ultra-Premium Mac Bundle

000

StackSocial heeft op dit moment een software-bundel voor de Mac die onze aandacht trok, want er zitten meer dan één programma bij dat volgens ons de moeite waard is, en dat is wel een anders bij bundels. Een paar van de apps die wij de moeite vinden zijn bijvoorbeeld ScreenFlow, Data Rescue, en ExpanDrive.

De bundel kost $ 44,99 (iets meer dan 40 euro) en alleen Data Rescue kost normaal gesproken al 99 dollar ruim 88 euro). Mocht je Data Rescue niet kennen, in de links hieronder vind je de pagina's van alle software uit deze bundel. Maar de naam van dat programma zegt eigenlijk al genoeg, in noodgevallen kan dat mogelijk je redding zijn, want het kan in veel gevallen data terughalen die anders waarschijnlijk verloren zou zijn.

Ook gamers zijn in de bundel trouwens niet vergeten, naast alle handige app zit ook Sid Meier's Civilization: Beyond Earth er bij.

Deze software-bundel van StackSocial kan je hier vinden. En hieronder zie je de links naar alle software uit deze bundel, zodat je meteen kunt zien hoeveel er bij zit dat voor jou de moeite is.

Typed
Things 2
Snapselect
ExpanDrive 4
ScreenFlow 5
Data Rescue 4
AfterShot Pro 2
Sid Meier's Civilization: Beyond Earth

Snapheal nog even met 60 procent korting

000

Als je op zoek bent naar een programma om imperfecties in je foto's op je Mac te corrigeren dan kan je voor een programma kiezen dat van alles kan, of voor eentje dat alleen maar doet waar jij naar op zoek bent. In die laatste categorie valt Snapheal, maar dat doet het dan ook goed.

In de video hieronder kan je zien wat het programma zoal kan. Daarbij kan je ook meteen zien dat doordat de makers van dit programma besloten hebben om ervoor te kiezen om niet alles te willen doen, de interface van deze app lekker helder en simpel is gebleven.

Het goed nieuws is dat Snapheal op dit moment in de aanbieding is in de Mac App Store (€ 4,99 in plaats van € 12,99).

Als je interesse hebt dan moet je wel snel zijn, de aanbieding was eigenlijk alleen gisteren (zondag) geldig. Maar op het moment dat we dit nieuwsbericht schrijven is de aanbieding in ieder geval nog steeds actief.

Apple werkt ook aan virtual reality

002

Eén van de gebieden waar tech-bedrijven denken dat de toekomst ligt is virtual reality. Microsoft heeft inmiddels de HoloLens aangekondigd, Facebook heeft Oculus VR gekocht, Google kwam met Cardboard en Samsung is bezig met hun Gear VR.

Van Apple horen we niet veel, maar dat zijn we gewend. Van Cupertino horen we pas als ze klaar zijn om een product ook echt te verkopen, of als ze geen keus hebben. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval bij de iPhone of de Apple Watch, omdat die projecten anders naar buiten waren gekomen via de aanvragen bij de FCC.

Maar ook bij Apple kunnen ze niet alles verborgen houden. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan patenten zien dat er bij Apple ook aan virtual reality gewerkt wordt. Bijvoorbeeld aan dit patent, voor een headset die lijkt op Oculus Rift. En hier kunnen we zien dat er bij Apple ook aan een optie om een iPhone in een bril voor onze ogen te plaatsen wordt gedacht.

Een hint dat Apple misschien hier wat serieuzer mee aan de slag gaat komt van deze personeelsadvertentie, want de omschrijving van de dingen die de Senior Display Systems Engineer die gezocht wordt moet kunnen laat weinig aan de verbeelding over:


- Specify and test novel display systems for virtual environments.
- Work with vendors to develop custom display solutions.
- Design and select appropriate hardware and software components to optimize fidelity in a variety of VR environments
- Develop software to support displaying rendered image sequences on the display hardware.
- Work closely with software, electrical and mechanical engineers during testing and integration.


En dat is niet de enige advertentie, Apple zoekt ook nog een Senior Display Software Engineer die software voor virtual reality in de vingertoppen moet hebben ("own the display pipeline from rendered image sequences to display hardware").

Apple is dus bezig hieraan te werken, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat er op een gegeven moment ook echt een VR headset uit Cupertino zal komen. Want wie weet, het zou zo maar eens kunnen dat Apple deze mensen zoekt omdat we in de Apple Car dingen geprojecteerd gaan zien op de voorruit, waar ze deze mensen goed voor kunnen gebruiken.

iOS blijft groeien in zakelijke markt

004

Je hebt de afgelopen maanden hier op MacFreak regelmatig kunnen lezen over de samenwerking van Apple en IBM, en ook dat Google inmiddels Android ook probeert te promoten voor de zakelijke markt met Android for Work. Maar hoe doen Android en iOS het eigenlijk in die zakelijke markt, wie groeit er het hardst?

Het antwoord vinden we in dit onderzoek (PDF, 5,8 MB) van Good Technology, en bij Apple zullen ze vast blij worden van wat ze daar zien.

Want in het afgelopen kwartaal groeide het aandeel in deze markt voor iOS van 69 naar 73 procent. Voor Google is het nieuws niet best, want die groei van iOS kwam helemaal voor rekening van Android, dat van 29 naar 25 procent daalde. Windows Phone en de rest-categorie bleven onveranderd allebei op een magere één procent steken.

Good Technology denkt trouwens dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus vooral verantwoordelijk zijn voor deze groei voor iOS. De samenwerking met IBM heeft hier dus mogelijk niet eens mee te maken.

Eén kanttekening bij dit onderzoek; omdat BlackBerry zijn eigen Enterprise Servers gebruikt heeft Good Technology geen inzicht in het marktaandeel van dit platform. We weten dat BlackBerry in een vrije val geraakt is, maar juist het zakelijke segment is op dit moment waarschijnlijk de markt waar dit merk nog de meeste omzet behaalt.

Omdat we vrij vaak zien dat grote bedrijven overstappen van BlackBerry naar iOS, denken we niet dat het aandeel van BlackBerry groeit, in tegendeel. Maar exacte cijfers zijn er niet, en BlackBerry zelf geeft die ook niet.