Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Craig Federighi: grafische problemen opgelost in Sierra 10.12.2

002

Dat sommige mensen grafische problemen hebben met de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar kon je, onder andere, al lezen in dit eerdere nieuwsbericht op MacFreak.

Het lijkt er op dat het probleem ligt aan de schakeling tussen het grafische gedeelte van de Intel chip en de Radeon Pro videokaart. Intel heeft daar eerder deze maand een update voor Windows voor vrijgegeven, mogelijk is die nu verwerkt in de beta-versie van macOS Sierra 10.12.2.

Hoe dan ook, Apple's Senior Vice President of Software Engineering Craig Federighi heeft in een mail laten weten dat in de nieuwe beta-versie van macOS Sierra 10.12.2 het probleem opgelost zou moeten zijn, zoals hier op het forum van MacRumors te zien.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Het is te hopen dat deze update inderdaad al deze problemen oplost. Het enige grote probleem bij deze nieuwe MacBook Pro met Touch Bar is dan nog de eerder gemelde problemen met het geluid in Windows, waardoor de ingebouwde speakers onherstelbaar beschadigd konden raken.

Mocht jij één van de mensen zijn die daarmee te maken heeft, dan is het waarschijnlijk een goed idee om even bij een Apple Store langs te gaan. In het verleden heeft Apple problemen die alleen op kleine schaal voorkwamen al vaker goed opgelost zonder dat aan de grote klok te hangen.

Bluetooth 5 belooft meer snelheid en bereik

000

De Bluetooth SIG (Special Interest Group), waar Apple een Promotor Member van is, heeft de vijfde versie van de standaard voor Bluetooth aangekondigd. Deze standaard heet, dat zal waarschijnlijk niemand verbazen, Bluetooth 5.

De Bluetooth SIG heeft nu trouwens wel een duidelijke keuze gemaakt om de nieuwe standaard ook echt alleen maar Bluetooth 5 te noemen. Welkom, want bij de vorige versie waren er erg veel variaties die door verschillende fabrikanten aangeduid werden, onder andere Bluetooth LE, BLE en Bluetooth Smart.

Dataoverdracht zou bij deze nieuwe standaard 2 keer zo snel moeten zijn, het bereik 4 keer zo groot terwijl er 8 keer meer data over verstuurd kan worden.

Of huidige apparaten met Bluetooth met een software update zouden kunnen werken met de Bluetooth 5 standaard is nog niet duidelijk, maar het ligt niet voor de hand. Tenminste, als we naar het verleden kijken, want tot nu toe is er altijd nieuwe hardware nodig geweest voor een nieuwe Bluetooth standaard.

Apparaten met ondersteuning voor de Bluetooth 5 standaard worden dan ook in de komende 2 tot 6 maanden verwacht. Mogelijk dat Apple's nieuwe iPad Pro modellen komende lente deze standaard al zullen ondersteunen.

De keuze's in Bluetooth 5 zijn ook gericht op verdere uitbreiding van IoT (Internet of Things), onder andere door het meer 'bewust' te maken van waar een apparaat zich bevindt en de mogelijkheden om te verbinden simpeler te maken.

Meer hierover is te lezen in dit persbericht van de Bluetooth SIG over de Bluetooth 5 standaard.

Verwijzingen naar nieuwe videokaarten in beta-versie macOS Sierra 10.12.2 gevonden

000

Apple heeft net modellen van de nieuwe MacBook Pro uitgebracht, maar er zijn een paar Macs waarvan veel gebruikers graag een update zouden willen zien. De meest recente iMac dateert alweer van oktober vorig jaar en de Mac Pro 'viert' deze maand maar liefst zijn derde (!) verjaardag.

Voor iedereen die met smart op nieuwe Macs zit te wachten is er goed nieuws: op het forum van tonymacx86.com heeft gebruiker "Gigamaxx" in de nieuwe beta-versie van mac OS Sierra 10.12.2 iets interessants gevonden.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In de code van de AMD 9500 controller zien we hier referenties naar de Polaris 12, Polaris 10XT2 en Vega 10. In de nieuwe MacBook Pro zit AMD videokaarten van de Polaris 11 serie, de Radeon Pro 450, 455, en 460, daar zou dit dus niets mee te maken moeten hebben.

Als Apple ondersteuning voor nieuwe videokaarten in de code zet dan ligt het voor de hand dat dit voor nieuwe Macs zal zijn, en dat die er binnenkort aan zullen komen. Het is jammer genoeg nog niet bekend of dat iMacs of Mac Pro modellen zullen zijn, en wanneer die uit zullen komen weet ook nog niemand buiten Apple.

Tim Cook: nieuw record voor Apple Watch

002

Het zijn geen slechte tijden voor Apple's CEO Tim Cook. Niet alleen kondigde Apple net aan dat er nu inmiddels maar liefst 20 miljoen betalende klanten hebben voor Apple Music, maar de nieuwe MacBook Pro lijkt ook als warme broodjes over de toonbank te gaan.

Maar Tim Cook wordt misschien nog wel het meest beoordeeld over het eerste compleet nieuwe product dat onder hem werd uitgebracht, de Apple Watch. Hij zal dan ook extra blij zijn dat de Apple Watch net een nieuw record heeft gevestigd.

Nieuw verkooprecord Apple Watch

Dit nieuws kwam naar buiten via Reuters, daaraan vertelde Tim Cook dat de Apple Watch een nieuw record heeft behaald in de eerste week van echte verkopen ("sell-through"). Dat laatste is belangrijk, want veel fabrikanten tellen bij de aantallen hoeveel er van een product aan winkels geleverd is, maar dat zijn natuurlijk geen echte verkopen. Apple rapporteert altijd alleen de aantallen van een product dat ook echt in de handen van de consument is.

Tim Cook zei er het volgende over:


Our data shows that Apple Watch is doing great and looks to be one of the most popular holiday gifts this year.

Sales growth is off the charts. In fact, during the first week of holiday shopping, our sell-through of Apple Watch was greater than any week in the product's history. And as we expected, we're on track for the best quarter ever for Apple Watch.

Waarom Tim Cook dit nu naar buiten brengt

Tim Cook nam niet voor niets contact op met Reuters. Op maandag kwam onderzoeksbureau IDC met cijfers waarin te zien was dat de verkopen van de Apple Watch in de categorie "wearables" met maar liefst 71 procent gedaald zou zijn.

IDC heeft al vaker kritiek gekregen dat ze graag de cijfers zo presenteren dat het hun klanten in een goed daglicht stelt, en Apple zit niet in het krantenbestand van dit bedrijf. Dat IDC zich niet erg onpartijdig opstelt is ook te zien in het commentaar over Apple wat ze bij deze cijfers geschreven hebben:


Apple's decision to launch its second-generation watches in mid-September, towards the end of the quarter, did contribute to its year-over-year decline in 3Q16. However, the primary reasons for the downturn were an aging lineup and an unintuitive user interface. Though both issues have been addressed with the latest generation watches, Apple's success will likely be muted as the smartwatch category continues to be challenged.

Daar kunnen we heel erg veel woorden aan vuilmaken, maar waarschijnlijk is het voldoende om er even aan te herinneren dat er bij datzelfde IDC niet erg veel mensen lijken te zitten met talent voor het voorspellen van ontwikkelingen in de markt. Zo was het hetzelfde IDC dat in 2011 voorspelde dat Windows Phone in 2015 groter zou zijn dan iOS.

Hoe dat is afgelopen is weten we inmiddels allemaal.

Het nieuws op Macfreak wordt gesponsord door Upgreatest.nl (ssd upgrades op locatie)

Samsung's Galaxy S8 zal geen mini-jack hebben

005

Bij Apple hebben ze al vaak laten zien dat ze erg goed in de gaten hebben wat de trend is in tech, en dat ze het lef hebben om daar consequenties uit te trekken en op die manier voor de troepen uit te lopen (en zelfs de card te trekken).

De voorbeelden die de afgelopen periode heet meest in het oog sprongen was de eerste iMac zonder floppy disk, het recente weglaten van een optische drive in, alweer, de iMac, en het verdwijnen van de mini-jack koptelefoon aansluiting in de iPhone 7.

Over met name die laatste beslissing stak een storm op op het internet, hoewel daarvan sinds het uitkomen van de iPhone 7 veel minder van te merken is. Veel van die 'verontwaardiging' wordt waarschijnlijk kunstmatig opgevoerd om te zorgen voor veel bezoekers, en dus inkomsten, de zogenaamde clickbait. De vraag lijkt dan ook of die wel zo serieus genomen moet worden.

Liep Apple weer voor de troepen uit?

Dat Apple ook dit keer weer voor de troepen uitliep is makkelijk te zien aan de aankondiging dat Samsung's Galaxy S8 geen mini-jack koptelefoon aansluiting zal krijgen, de kans dat die binnenkort bij zo'n beetje alle andere toonaangevende merken ook gaat verdwijnen lijkt dan ook erg groot.

Smartphones hebben nu eenmaal een beperkte ruimte te bieden, technologie die niet persé nodig is zal dus al snel in aanmerking komen om te verdwijnen. De vraag lijkt nu vooral of er nog iemand is die erg verbaasd is over deze stap van Samsung.

De beste apps, muziek, films en boeken van 2016, ook bij ons

001

Het eind van het jaar is weer in zicht en dus komen de lijstjes weer voorbij. Daarbij is het lijstje van Apple van het beste in de App en iTunes Store vooral voor ons interessant, want daar staan altijd veel dingen op die de moeite waard zijn.

De internationale lijst die Apple ieder jaar uitbrengt is leuk, maar voor ons is het natuurlijk ook erg leuk om te weten welke apps en muziek het bij ons het beste deden. Daarom hieronder eerst de Nederlandse lijst, daaronder de lijst die Apple in de VS heeft gepubliceerd.

Apple greep dit moment trouwens ook meteen aan om naar buiten te brengen dat Apple Music inmiddels 20 miljoen betalende leden heeft. De groei gaat daar dus ook lekker door, Apple Music de eerste muziekstreamingdienst die deze mijlpaal zo snel heeft bereikt.

De beste apps, muziek, films en boeken bij ons

Beste apps

• iPhone App van het Jaar: Prisma
• iPhone Game van het Jaar: Clash Royale

• iPad App van het Jaar: Day One Journal
• iPad Game van het Jaar: Severed

Bovenaan de lijstjes

• iPhone Apps (Betaald): 7 Minute Workout Challenge
• iPhone Apps (Gratis): WhatsApp Messenger
• iPhone Apps (Meeste omzet): Pokemon GO

• iPad Apps (Betaald): Minecraft: Pocket Edition
• iPad Apps (Gratis): Netflix
• iPad Apps (Meeste omzet): Candy Crush Saga

Beste Song:

• Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love

Beste Album:

• Broederliefde - Hard Works Pays Off 2
 
Beste Film:

1. Deadpool - Best Blockbuster
2. Zootropolis - Best Family Film
3. The Red Turtle - Best Discovery
4. Rokjesdag - Best Dutch Film

Beste Boek:

1. Zolang er leven is - Hendrik Groen/ Fiction
2. De meisjes - Emma Cline/ Thriller
3. De levens van Jan Six, Geert Mak/ Non-fiction
4. De Nix, Nathan Hill/ Debut

Het lijstje van Apple in de VS

App of the Year

• iPhone App of the Year: Prisma

Game of the Year

Clash Royale

Breakout Hit

Pokémon GO

10 Best Apps of the Year

Prisma
MSQRD
Quartz
Vogue
Meditation Studio
Detour
Credit Karma
Glasses by Warby Parker
Hyper
Tinycards

10 Best Games of the Year

Clash Royale
Reigns
Plants vs. Zombies Heroes
twofold inc
Riptide GP: Renegade
FIFA Mobile Soccer
Rodeo Stampede - Sky Zoo Safari
"klocki"
Steppy Pants
The Trail

Best Movies of 2016

• Best Blockbuster: Deadpool
• Best Comedy: Sausage Party
• Best Hollywood Romance: La La Land
• Best Animated Movie: Kubo and the Two Strings
• Best Documentary: Weiner
• Best Feel-Good Movie: Sing Street
• Breakout Star of the Year: American Honey
• Best New Filmmaker: MoonlightBest TV Shows of 2016
• This Year's Obsession: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
• Most Thought-Provoking: O.J.: Made in America
• Late Night Rule-Breaker: Full Frontal with Samantha Bee Volume 3
• Best New Comedy: Atlanta
• Most Original Kids Show: Steven Universe
• Extravaganza of the Year: RuPaul's Drag Race All-Stars
• Most Consistently Great: The Americans
• Best New Drama: This Is Us

Best Books of 2016

• Novel of the Year: Moonglow, Michael Chabon
• Nonfiction of the Year: Evicted, Matthew Desmond
• YA Novel of the Year: If I Was Your Girl, Meredith Russo
• Debut of the Year: Homegoing, Yaa Gyasi
• Mystery: Charcoal Joe, Walter Mosley
• Thriller: Behind Closed Doors, B A Paris
• Popular Fiction: Sweetbitter, Stephanie Danler
• Literary Fiction: What Is Not Yours Is Not Yours, Helen Oyeyemi
• Memoir: Born to Run, Bruce Springsteen
• History: Dark Money, Jane Mayer
• Romance: Beautiful Burn: A Novel, Jamie McGuire
• Science Fiction: A Closed and Common Orbit, Becky Chambers
• Fantasy: The Fate of the Tearling, Erika Johansen
• Kids: Raymie Nightingale, Kate DiCamillo
• Cookbook: Everything I Want to Eat, Jessica Koslow
• Graphic Novel: March: Book Three, John Lewis

Top Selling Books of 2016 (Fiction)
The Girl on the Train, Harry Potter and the Cursed Child, Me Before You, After You, The Last Mile, The Whistler, The Nightingale, One with You, The Nest, Fool Me Once.

Top Selling Books of 2016 (Non-Fiction)
When Breath Becomes Air, Killing the Rising Sun, The Girl with the Lower Back Tatoo, Alexander Hamilton, Hillbilly Elegy, The 5 Love Languages, Crisis of Character, It's Not Okay, The Rainbow Comes and Goes, The Life-Changing Magic of Tidying Up.

Best Podcasts of 2016

• Revisionist History
• How I Built This
• In the Dark
• Jocko Podcast
• Anna Faris is Unqualified
• NPR Politics Podcast
• My Favorite Murder with Karen Kilgariff and Georgia Hardstark
• 2 Dope Queens
• Accused
• FiveThirtyEight Politics
• Heavyweight
• Pardon My Take

De opsporingsdiensten versus iPhone en andere computers

010

Sinds iOS 8 is iOS standaard versleuteld, en hoewel het de FBI uiteindelijk lukte om de iPhone van de terroristen van San Bernardino met hulp van buitenaf te kraken, zijn de opsporingsdiensten nog steeds aan het kijken hoe ze makkelijk toegang tot iPhones kunnen krijgen.

In de VS kan de FBI na komende donderdag veel makkelijker in iPhones en computers kijken, want dan gaat daar een nieuwe wet in werking waardoor ze met één bevelschrift iedere computer van een verdachte overal in het land in mogen zien (als dat lukt natuurlijk).

Deze wet is onder ander controversieel omdat de FBI nu naar een rechter kan waarvan ze weten dat die relatief makkelijk zulke bevelschriften geeft.

In Groot Britannië gebeurt het op straat

In Groot Britannië heeft de politie een erg creatieve manier gevonden om de encryptie van Apple te omzeilen. Daar wachten ze tot een verdachte zelf zijn of haar iPhone ontgrendelt en 'overvallen' ze de verdachte zo snel mogelijk, in de hoop dat de iPhone nog ontgrendeld is.

Dat deden ze recent bij Gabriel Yew, die werd verdacht van het op grote schaal verspreiden van valse bankkaarten. Doordat ze hem konden pakken met zijn iPhone ontgrendeld hadden ze al snel vier andere die waarschijnlijk medeplichtig zijn en links naar nog eens honderd mensen die er ook mee te maken lijken te hebben.

Hieronder 'een paar' van de bankkaarten die de politie bij Gabriel Yew vond.

Mocht je wat op je kerfstok hebben en aan de andere kan van de Noordzee zijn lijkt het dus zaak om op te letten waar en wanneer je jouw iPhone ontgrendelt.

Hoe kan je makkelijk de beste VPN service kiezen?

000

Er zijn tal van redenen om een VPN service te gebruiken wanneer je het internet gebruikt, al was het maar om je privé data ook echt privé te houden. In dit artikel geven we wat handige tips en tools die je helpen tijdens het selecteren van de meest geschikte VPN dienst. Dit artikel is gemaakt met de hulp van de website VPNdiensten.nl waar de verschillende aanbieders uitgebreid besproken en gereviewed worden.

De meest gehoorde redenen dat mensen gebruik willen maken van een VPN zullen waarschijnlijk van invloed zijn op de uiteindelijke keuze die je zou moeten maken. Een aantal daarvan zijn

• Je maakt het advertentiebedrijven moeilijker een profiel van je te maken
• Het omzeilen van geografische content blokkades
• Wantrouwen naar de overheid en providers
• Data versleuteld verzenden, raadzaam wanneer je vaak gebruikt maakt van publieke netwerken

Privacy policy en locatie van bedrijf

Als jouw voornaamste reden om een VPN te gebruiken je privacy is, dien je goed na te gaan hoe er met jouw gegevens wordt omgesprongen.

Ten eerste kan je nagaan wat hun logbeleid is. Met andere woorden: hoeveel slaan ze op over jouw gebruik op internet. Sommige VPN diensten zeggen helemaal niks op te slaan, dat lijkt de beste keuze als je jouw privacy belangrijk vindt.

Als je dit vastgesteld hebt is het zaak dat je bekijkt wat het vestigingsland van de VPN aanbieder is. Sommige landen kunnen bedrijven verplichten om data over hun gebruikers door te spelen. Andere landen die je beter kunt vermijden als je wilt dat jouw data geheim blijft zijn:


• Verenigde Staten
• Verenigd Koninkrijk
• Australië
• Canada
• Denemarken
• Frankrijk
• Nederland
• Noorwegen
• Duitsland
• België
• Italië
• Spanje
• Zweden


Dit zijn namelijk landen die op de één of andere manier toegang kunnen eisen tot jouw gegevens. Gelukkig zijn er voldoende VPN services die actief zijn in een land die niet in dit lijstje voorkomt.

Zijn er servers in het land waar jij ze nodig hebt?

Wil je geografische blokkades omzeilen? Wil je bijvoorbeeld de NPO uitzending gemist app gebruiken op vakantie, dan is het noodzakelijk dat de VPN service in ieder geval 1 server in Nederland heeft staan die je kunt gebruiken.

Wanneer je namelijk verbinding maakt via een server in bijvoorbeeld Italië, dan denken websites die jij bezoekt dat jij op dat moment in Italië bent. Op deze manier kan je dus content bekijken die in dit voorbeeld alleen in Italië bekeken mag worden.

Een andere reden om te kiezen voor een server in bijvoorbeeld Duitsland is omdat je vaak in Duitsland werkt. Hoe dichter je je bij de server bevindt waarmee je de VPN verbinding opzet des te sneller het internet in de regel werkt.

Is er ondersteuning voor jouw Mac of iDevice?

Ervan uitgaande dat je jouw Mac wilt verbinden via een VPN verbinding met het internet is het zaak dat er goede software beschikbaar is voor dit apparaat. Gelukkig hebben de meeste VPN services goede software voor zowel macOS, als OS X en iOS.

Is de versleuteling sterk genoeg?

Er zijn verschillende manieren om dataverkeer over een VPN verbinding te versleutelen. Vroeger was de standaard PPTP, maar deze bleek achteraf toch onveilig. Het is daarom raadzaam om niet te kiezen voor een PPTP verbinding.

Als je wilt dat jouw data echt goed versleuteld verstuurd wordt kies dan voor een service die in ieder geval openvpn ondersteund. De versleutelingen die met dit protocol komen zijn allemaal zeer veilig gebleken.

Gratis of betaalde VPN dienst

Afgelopen tijd heeft de gratis VPN die Opera browser beschikbaar stelt aardig wat aandacht gekregen, wij hebben er toen dit artikel over geschreven.

Het grote probleem met veel gratis diensten op internet is dat jij, of beter: jouw data, het product dan is. Iemand reageerde onder het eerder genoemde artikel al terecht dat Opera in Chinese handen is. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid de gegevens van de gebruikers van deze gratis VPN kan inzien, en het is dus verstandiger om hiermee geen privé data mee te versturen.

Ook bij een andere gratis VPN dienst (Hola) bleek dat dat gratis niet helemaal gratis was. Wanneer je gebruik maakte van Hola werd jouw verbinding gebruikt door andere Hola gebruikers om te internetten.

Wij raden dan ook aan een betaalde VPN service aan te schaffen als je van plan bent een VPN verbinding te gaan gebruiken. We kunnen niet de garantie geven dat deze altijd integer met je gegevens omgaan, maar ze hebben minder reden jouw gegevens te misbruiken aangezien er al aan je verdiend wordt.

HyperDrive: een compacte USB-C hub voor de nieuwe MacBook Pro

002

Nu Apple de nieuwe MacBook Pro langzaam maar zeker aan het uitleveren is, komt natuurlijk de markt voor accessoires ook op gang. Daarbij is Apple zelf tot eind december een aanrader, want tot die tijd vragen ze minder voor hun adapters die een uitkomst kunnen zijn als je deze laptop met oudere apparatuur wilt verbinden.

Een voorbeeld daarvan is Apple's eigen USB-C-naar-USB-adapter, die je hieronder kan zien. Deze adapter kost op dit moment bij Apple maar 9 euro.

.

Wil je alle beste opties zien die er op dit moment aan USB-C adapter te vinden zijn? Dan kom je op deze pagina van The Wirecutter waarschijnlijk aan je trekken. Op die pagina hebben ze trouwens wel de prima Thunderbolt 3 Dock van OWC over het hoofd gezien, mogelijk omdat die pas in februari beschikbaar zal zijn.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Datzelfde geldt voor de nieuwe HyperDrive op Kickstarter, ook daar een mooi ontwerp en een goed idee, maar deze wordt ook pas in februari verwacht.

Het Thunderbolt 3 Dock van OWC biedt je de meeste opties, daar zit zelfs een FireWire 800 aansluiting op. Maar die lijkt vooral bedoeld om op één plaats te gebruiken. Voor onderweg zal een kleinere optie voor de meesten van ons waarschijnlijk eerder de voorkeur te hebben, zelfs als die iets minder compleet is vergeleken met de Thunderbolt 3 Dock van OWC.

Klein en makkelijk mee te nemen geldt beslist voor de HyperDrive. Het design en de mogelijkheden daarvan kan je allemaal goed zien in de video hieronder.

De laagste prijs voor de HyperDrive is op dit moment 79 dollar, dat is inclusief verzendkosten naar Nederland of België. Met de huidige wisselkoers is dat ongeveer 74 euro.

De 'kinderziektes' van de nieuwe MacBook Pro

001

Bij een nieuw model computer zijn er ook bijna altijd wel kinderziektes, ook Apple's nieuwe MacBook Pro modellen blijken daar geen uitzondering op. Twee dingen springen daarbij in het oog: problemen bij zowel scherm- als de geluidsweergave.

Die laatste kunnen vooral serieus zijn als je Windows op je nieuwe MacBook Pro draait, want de knallen die dan uit je speakers kunnen komen blijken bij sommige mensen die onherstelbaar te beschadigen. Gelukkig heeft Apple dit probleem snel onderkend, en heeft er inmiddels deze support-pagina voor in het leven geroepen.

Op die pagina kan je lezen (op dit moment nog in het Engels) dat je als je eenmaal via Boot Camp in Windows bent opgestart je eerst met Apple Software Update for Windows de nieuwe Audio Driver Update naar binnen moet halen en installeren. Vergeet je dat en komt het vervormde geluid te hard uit de speakers dan kunnen die dus daardoor beschadigd raken.

Apple raadt je ook aan om totdat dat proces is afgelopen een koptelefoon in de daarvoor bestemde uitgang te pluggen, dan weet je zeker dat er geen geluid door de speaker weergegeven zal worden.

Het is nog niet duidelijk wat Apple gaat doen met de mensen die al in de problemen zijn gekomen hierdoor, het zou wel erg zuur zijn als ze mensen met zo'n dure nieuwe laptop hiermee zouden laten zitten.

Schermproblemen

De schermproblemen zouden komen door software die nog een update moet krijgen, of 'gewoon' niet goed geschreven is, er zou geen blijvende schade ontstaan. Wel een schrale troost als je scherm er uitziet zoals hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=AiYTIfYn5c0

Apple zou serieus met dit probleem bezig zijn, de vraag is hoeveel Apple er aan kan doen als het (mogelijk) aan software van andere partijen zou liggen.

met dank aan forumlid 'HEXDIY', die een gedeelte van dit nieuws op ons forum meldde