Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

GTA-games in de Aanbieding in de iOS App Store

000

Het is bijna op de dag af tien jaar geleden dat Grand Theft Auto : San Andreas voor het eerst op de PlayStation 2 uitkwam. Ter ere hiervan heeft de maker Rockstar Games nu drie GTA games in de iOS App Store in de aanbieding gezet, dat zijn Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto III.

Van al deze games heeft Rockstar Games ter ere van dit jubileum ongeveer twee euro van de prijs afgehaald.

De links naar deze games vind je hieronder, met daarbij video's waardoor je al een goed indruk kunt krijgen of dit games voor jou zijn:

Grand Theft Auto: San AndreasGrand Theft Auto: Vice CityGrand Theft Auto III

Handoff op oudere Macs met Continuity Activation Tool

000

Sinds afgelopen maandag is iOS 8.1 uit, zoals te lezen in dit eerdere nieuwsbericht hier op MacFreak. En dus kon iedereen die al OS X 10.10/Yosemite op zijn of haar Mac had staan de nieuwe Continuity mogelijkheden gaan uit proberen, zoals bijvoorbeeld Handoff.

Mocht je nog niet weten wat Handoff is, hieronder laat Craig Federighi, Apple's senior vice president of Software Engineering, zien wat het is en hoe het werkt.

We schreven hierboven "iedereen", maar we hadden natuurlijk moeten schrijven "iedereen die de hardware heeft waarmee Handoff werkt". Want Handoff werkt alleen met Macs die Bluetooth 4.0 hebben ingebouwd, en zelfs dan nog niet met alle modellen. Want de MacBook Air uit 2011 en de Mac mini uit datzelfde jaar hebben al Bluetooth 4.0, maar kennelijk was Apple niet tevreden over de prestaties van Handoff op die Macs en heeft deze optie in Yosemite voor deze Macs uitgezet.

Maar de Mac-wereld is creatief, en inmiddels bestaat er software die ervoor zorgt dat je toch nog Handoff op je oudere Mac aan de praat kunt krijgen. Die software heet "Continuity Activation Tool" en is via deze pagina te vinden. Voor de MacBook Air en de Mac mini uit 2011 hoef je alleen maar deze software te installeren, als je een oudere Mac hebt moet wel eerst de hardware aanpassen.

Wel een waarschuwing voor iedereen die deze software wil gebruiken, er wordt het een en ander in je systeem aangepast, en het is dus ook mogelijk dat het na een systeemupdate niet meer gaat werken, of dat je de software opnieuw moet installeren. De Continuity Activation Tool doet het trouwens wel netjes, zo wordt er van alle systeembestanden die aangepast worden eerst een back-up gemaakt.

Mocht je een iets oudere Mac hebben die nog geen Bluetooth 4.0 heeft ingebouwd, en toch graag Handoff willen hebben met behulp van Continuity Activation Tool, dan zal je jouw Mac open moeten maken en de Bluetooth kaart moeten vervangen. Kortom, alleen geschikt voor mensen met technische kennis en twee rechterhanden.

In het overzicht hieronder zie je met welke Macs Continuity Activation Tool zal werken, en of je de hardware wel of niet aan zal moeten passen.

Aandeel Apple vestigt nieuw record

000

Sinds Apple het aandeel in zeven delen geeft gesplitst heeft het een aantal keer het historisch record aangeraakt en er een paar keer verbroken. Maar daar was steeds geen duidelijke aanleiding voor, terwijl dat nu anders is. Nu Apple weer record-kwartaalcijfers heeft gepresenteerd lijkt het erop dat de markt steeds meer vertrouwen krijgt in Apple.

Wat de reden ook is, gisteren sloot het aandeel Apple op $ 104,83 en dat is een nieuw record. Dat betekent dat het aandeel voor de splitsing nu op maar liefst $ 733,81 zou staan.

Na het overlijden van Steve Jobs daalde het aandeel van Apple op de beurs, waarbij het in April 2013 het dieptepunt uit deze periode behaalde (onder de 400 dollar). Dat Apple in die periode ook constant record-kwartalen bleef draaien (er zat maar één kwartaal tussen dat geen record vestigde) leek niet uit te maken. De financiële markt ging er kennelijk vanuit dat er nog op de ideeën van Steve Jobs werd geteerd, en was niet overtuigd dat Apple onder Tim Cook nog even creatief en innoverend zou kunnen zijn.

Inmiddels heeft Apple twee nieuwe categorieën laten zien, Apple Watch en Apple Pay, en op Wall Street zijn er duidelijk genoeg mensen te vinden die hierdoor genoeg vertrouwen in Tim Cook en de zijnen lijken te hebben gekregen om weer in Apple te investeren.

En wie weet, mogelijk heeft de recente open brief van Carl Icahn ook een positief effect gehad. Want in die brief schrijft hij onder andere dat hij vindt dat het aandeel Apple eigenlijk op minstens 200 dollar zou moeten staan, en dus bijna het dubbele van de huidige koers.

Christian Bale gaat Steve Jobs spelen

004

We hebben inmiddels al een film voorbij zien komen waarin Steve Jobs op het witte doek te zien was. Maar in Jobs leek Ashton Kutcher wel op hem, maar zowel de film als het acteerwerk waren nu niet echt overtuigend te noemen, en de kritieken waren dan ook niet erg positief.

Inmiddels is er een nieuwe film in de maak, en de namen die zich daaraan verbonden hebben geven in ieder geval meer hoop op een goede film. Zo zal het scenario in de handen van schrijver Aaron Sorkin zijn, een schrijver die al meerdere awards gewonnen heeft en bekend is door onder andere A Few Good Men, The West Wing en The Social Network. Vooral in die laatste film liet hij zien dat hij een relatief droog gegeven als het begin van Facebook tot een spannend verhaal kon omtoveren.

De regisseur is nog niet zeker, maar op dit moment lijkt het erop dat dat Danny Boyle zal zijn, bekend door onder andere Trainspotting, Shallow Grave, 28 Days Later, Slumdog Millionaire en 127 Hours.

Hieronder kan je Aaron Sorkin zien aankondigen dat inderdaad Christian Bale de rol van Steve Jobs zal gaan spelen.

Hoe de film er uit zal gaan zien weten we natuurlijk nog niet, maar Conan O'Brien heeft in ieder geval alvast een grappige versie voor ons gemaakt:Apple en GT Advanced stoppen samenwerking

000

Begin oktober kon je hier op MacFreak al lezen, in dit nieuwsbericht, dat Apple's saffiermaker GT Advanced Technologies surseance van betaling had aangevraagd. Iets wat bijna niemand had zien aankomen, inclusief Apple, want die noemde het een "surprising decision".

Inmiddels is duidelijk geworden dat de beide partijen op een vriendelijk manier uit elkaar zijn gegaan. In de overeenkomst houdt GT Advanced de machines waarin het saffier gemaakt wordt in eigendom, met de verkoop er van hopen ze geld genoeg op te halen om hun schuld aan Apple af te betalen. Apple is het bedrijf waar GT Advanced het meeste geld aan schuldig is, waarschijnlijk 439 miljoen dollar.

Deze deal zorgt er ook voor dat de overeenkomsten die al bestonden tussen Apple en GT Advanced Technologies geheim kunnen blijven. Dit was iets waar de rechter en de aanklager niet van overtuigd waren dat dat nodig was, ondanks het argument van GT Advanced Technologies dat ze als dat zou gebeuren ze nog veel meer geld aan Appel verschuldigd zouden zijn. Want per contract zou het om maar liefst 50 miljoen dollar gaan.

Voor het eerst in tien jaar meer Macs dan iPods verkocht

000

Nu Apple bij de presentatie van de kwartaalcijfers heeft laten weten dat meer dan 5,5 miljoen Macs verkocht zijn, en dat betekent dat er voor het eerst in tien jaar weer meer Macs dan iPods verkocht zijn. Met andere woorden, de muziekspeler die Apple hielp om een enorme speler te worden is nu zelf ingehaald door zijn opvolger, de iPhone.

Zowel de gestage groei van de verkoop van de Mac als de snelle neergang van het aantal verkochte iPods kunnen we goed zien in de grafiek hieronder.

Het opvallendst aan die groei van de Mac is vooral dat die gaande is terwijl de verkopen van PC's nog steeds dalen. Daarbij waren er in het afgelopen kwartaal geen spectaculaire introducties bij de Mac, dus kennelijk blijft de vraag niet alleen bestaan maar ook nog groeien.

Het lijkt trouwens onwaarschijnlijk dat Apple in de komende tijd de iPod aan de wilgen zal hangen. De winstmarges erop zijn uitstekend, en in het afgelopen jaar gingen er toch nog steeds veertien miljoen van over de toonbank, daar zonder enige update.

Commercials MasterCard met Apple Pay

000

Hoewel het vast nog even zal duren voordat we hier Apple Pay ook kunnen gebruiken is het in de V.S. iets dat veel aandacht krijgt. Een voorbeeld daarvan zijn de commercials van MasterCard die gisteren tijdens de World Series te zien waren, en hieronder ook.

De commercials sluiten dan ook aan op honkbal en we zien dan ook grote spelers uit het verleden voorbij komen. In de eerste commercial zijn dat Tommy Lasorda en Mariano Rivera, in de tweede is het George Brett.Tim Cook praat met Chinese overheid over hacks

000

Recent was er sprake van veel pogingen van hackers in China om de iCloud-gegevens van veel klanten te onderscheppen. Daarbij zou onder andere gebruik zijn gemaakt van een nep-iCloud website, maar ook andere manieren zouden gebruikt zijn. Daarbij was het onduidelijk of die hackers wel of niet met de Chinese overheid verbonden waren, er waren geruchten dat die laatste optie het geval zou zijn.

Dat klinkt misschien vreemd, maar in de afgelopen tijd zijn er vaker geruchten geweest dat de Chinese overheid niet zo blij zou zijn met teveel macht van Amerikaanse bedrijven in hun land. En Apple groeit hard, ook in China, en heeft waarschijnlijk dan ook de aandacht van de overheid daar.

Dit keer laat Apple's CEO Tim Cook er in ieder geval geen gras over groeien en is hij naar China afgereisd om daar te praten over de veiligheid van data met de hoogste mensen die daar over gaan, waaronder China's vice premier Ma Kai.

Voor ons is vooral interessant dat Apple een support-pagina heeft gemaakt waar wordt uitgelegd hoe je kan zien of je op de echte iCloud website zit, hoe je het beveiligingscertificaat kan zien en de waarschuwing die je te zien krijgt als je op een nep-site zit. Een pagina die waarschijnlijk steeds belangrijker wordt, nu dat kwaadwillende hackers steeds vaker proberen onze privégegevens te pakken te krijgen.

Apple Pay werkt makkelijk, maar nog niet voor ons

007

Eén van de nieuwe categorieën waar Apple recent mee is gekomen is geen tastbaar product maar een service: Apple Pay. Apple beloofde tijdens de presentatie hiervan dat het hele systeem erg makkelijk zou werken, zowel voor het toevoegen van credit cards als het betalen zelf.

AppleInsider nam de proef op de som en ging op pad met een iPhone 6 en keken hoe het betalen ging bij Panera Bread, Walgreens en Toys R Us. Hun conclusie is dat het inderdaad allemaal precies zo eenvoudig is als Apple beloofde,de iPhone dichtbij de ontvanger plaatsen was genoeg om het Passbook-scherm tevoorschijn te laten komen, en de rest ging ook lekker makkelijk en snel.

Dit werkt trouwens alleen met een iPhone 6 en iPhone 6 Plus, want dat zijn de enige iPhones met een NFC chip erin.

De lijst van de winkels die Apple Pay nu al ondersteunen is al behoorlijk lang: Aeropostale, Babies R Us, BJ's, Bloomingdale's, Champs Sports, Chevron, Duane Reade, ExtraMile, Foot Locker, FootAction, House of Hoops, Kids Foot Locker, Lady Foot Locker, Macy's, McDonald's, Nike, Office Depot, Panera Bread, Petco, RadioShack, Run by Foot Locker, Six:02, Sports Authority, Subway, Texaco, Toys R Us, Unleashed, Walgreens, Wegmans en
Whole Foods.

Nu zien we in die lijst al een aantal bedrijven dat bij ons ook bestaat, dus is de vraag natuurlijk of het bij ons ook allemaal al gaat werken. Het simpele antwoord is: misschien, maar we hebben er nog niet veel aan. Want het werkt sowieso alleen nog maar met een credit card uit de V.S. (dat zijn de enige banken met een overeenkomst met Apple tot nu toe) en dan moet je nog een beetje mazzel hebben. Maar dat het al mogelijk is kan je in de video hieronder zien.

Apple is ondertussen keihard aan het werk om Apple Pay steeds verder uit te breiden, we hopen, en nemen aan, dat daar een snelle internationale uitbreiding van deze service ook bijhoort.

Er zijn trouwens ook al geruchten dat Apple al bezig zou zijn met een Loyalty programma voor Apple Pay. Als dat waar is, en Bank Innovation zit er niet vaak naast, dan laat dat volgens ons ook zien hoe serieus Apple Pay in Cupertino genomen wordt.

Bedrijf gratis en makkelijk aan Apple's Kaarten toevoegen

004

Dat Apple achter de schermen hard bezig is om de Kaarten en de bijbehorende Kaarten-apps steeds beter te maken is iets wat al vaker op MacFreak te lezen is geweest. Als je een bedrijf hebt, hoe klein ook,dan heeft Apple nu een interessante optie, waardoor je jouw bedrijf makkelijk aan Apple's Kaarten toe kan voegen.

Om dat te doen hoef je alleen maar naar Maps Connect te gaan en daar in te loggen met je Apple ID. En als je die nog niet hebt is dat ook geen probleem, die kan je tenslotte gratis aanmaken.Als je eenmaal ingelogd bent dan is het proces om jouw bedrijf aan Apple Maps toe te voegen erg simpel, op deze pagina kan je alle stappen zien.

Als je jouw gegevens verstuurd hebt zouden die binnen een week moeten verschijnen, tenminste, dat is de ervaring in de V.S. Op dit moment kan je adressen bij ons nog niet toevoegen, maar is het alleen voor bedrijven in de V.S. Maar andere landen worden binnenkort toegevoegd, als het zover is dan zullen we een update bij dit nieuwsbericht zetten.

Misschien tijd om iemand extra aan te nemen die op het Benelux-kantoor van Apple aan het Leidseplein zich daarmee bezig gaat houden? Die kan dan ook meteen kijken of gegevens die binnenkomen ook echt kloppen, want het is natuurlijk helemaal niet zo moeilijk om hierbij nep-gegevens op te sturen.