Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple en Sony grote winnaars bij negende editie Tweakers Awards

004

Tweakers heeft hier op MacFreak niet echt een naam dat het vol zit met Apple-fans, eerder het tegendeel. Maar dat heeft de site toch niet weerhouden om dit jaar maar liefst drie Tweakers Awards aan Apple uit te reiken, waarmee het samen met Sony dit keer de grote winnaar is geworden.

Apple won voor de Phone 6s, Macbook Pro en Apple Watch, Sony sleepte de prijzen in de wacht voor de PlayStation 4, A7R II-systeemcamera en RX100 IV-compactcamera. Andere winnaars die opvielen waren Microsoft, die volgens Tweakers daarmee net voor de iPad bleef, en webwinkel Coolblue, die zich zowel voor de Nederlandse als Belgische markt een jaar lang beste webwinkel mag noemen.

De Tweakers Awards worden elk jaar uitgereikt op basis van de mening van de bezoekers van Tweakers. De nominaties worden opgesteld door de redactie en vervolgens aangevuld met suggesties van de Tweakers-bezoekers. Dit is dus de negende keer dat de Tweakers Awards uitgereikt worden. Een uitgebreid overzicht van alle winnaars vind je op deze pagina van Tweakers.net.

De PayPal commercial voor de Super Bowl

000

PaPal staat nu al een tijdje op eigen benen (het komt voor uit eBay), en wil zich graag steeds meer neerzetten als dé oplossing voor betalen in de toekomst. Daarbij is het dus een directe concurrent voor Apple Pay, dat in de VS inmiddels al op de meer dan twee miljoen locaties te gebruiken is.

In de VS begint over twee dagen de Super Bowl, wie dat wint is de kampioen van het jaar van de National Football League (NFL). Maar dat is ook het moment dat zo'n beetje iedereen zijn portemonnee trekt om de best mogelijke commercial te maken. Want de Super Bowl heeft een erg goede reputatie wat betreft de commercials die daar omheen te zien zijn, Apple's beroemde 1984 commercial werd ook voor de Super Bowl gemaakt.

Die portemonnee trekken zal ook wel moeten, want alleen het uitzenden kost inmiddels ongeveer 4,5 miljoen dollar voor 30 seconden. Hieronder de manier waarop PayPal zich tijdens de Super Bowl als speler van de toekomst presenteert.Tim Cook en de toekomst van Apple

003

Kort na de recente presentatie van de kwartaalcijfers hield Apple's CEO Tim Cook een zogenaamde Town Hall meeting met de werknemers in Cupertino. Inmiddels komen hier wat details van naar buiten, waardoor wij er ook een beetje van kunnen meegenieten.

Aan het begin van deze meeting probeerde hij om het aantal verkochte iPhones (74,8 miljoen stuks) in het kwartaal daarvoor in perspectief te zetten, door te vertellen dat dit genoeg iPhones zijn voor alle inwoners van New York, London, Beijing en Shanghai samen. Daarbij zei hij ook dat de Apple Watch een erom succes heeft gehad als cadeau voor de feestdagen ("one of the hottest holiday gifts"), en dat de verkopen daarvan hoger waren dan die van de eerste iPhone tijdens de feestdagen in 2007.

In de kwartaalcijfers over die periode is te lezen dat er toen 2.315.000 miljoen iPhones verkocht werden, dus weten we nu dat er van de Apple Watch in de afgelopen periode waarschijnlijk meer dan 2,5 miljoen stuks over de toonbank zijn gegaan.

Tim Cook is ook duidelijk nog steeds erg positief over de iPad, hij verwacht dat die weer een stijging in omzet zal gaan laten zien tegen het eind van 2016. Hij is ook erg positief over de iPad-lijn, waarin de komende tijd onder andere een nieuwe iPad Air verwacht wordt.

Over de Apple TV en tvOS is hij erg positief, hij ziet een "bright future" voor Apple in onze woonkamers. Daarbij is het een publiek geheim dat Apple achter de schermen hard bezig is om deals te maken met content-providers, maar die deals zijn voorlopig nog lang niet rond.

Hij had het ook over de toekomst, waarbij er een aantal projecten zijn voor hardware die in de verdere toekomst liggen ("far-off"), en dus niet meer in dit kalenderjaar gepresenteerd zullen worden. Over die projecten is hij erg positief.

Verder vertelde hij dat Apple Music voor Android voor Apple een test is om te zien of dat bevalt. Als dat het geval is, dan komen er in de toekomst waarschijnlijk meer services van Apple die ook voor Android beschikbaar komen. Daarbij zal Apple natuurlijk wel op moeten letten dat ze het voordeel van iOS niet weggeven, maar meer cross-platform oplossingen zouden ook een voordeel kunnen zijn voor gebruikers van iDevices.

Voor iedereen die bij Apple werkt, maar niet in de VS, was er ook weer goed nieuws. Want ook internationale werknemers krijgen nu ook dezelfde voordelen, daarbij zitten onder andere vier weken zwangerschapsverlof voor de bevalling, en twaalf tot veertien weken daarna.

Als laatste vertelde hij dat hij denkt dat de iPhone nog lang niet aan het eind van zijn latijn is, in tegendeel. Het uitrollen van 4G LTE netwerken en de groei in India en China zullen volgens hem ervoor zorgen dat ook daar nog veel mogelijk is.

Het uitstekende "Over" nu tijdelijk gratis in de iOS App Store

000

De app "Over" is een aanrader als je op zoek bent naar een app voor je iDevice waar je veel met jouw foto's en tekeningen kan doen. Want met deze app kan je bijvoorbeeld niet alleen je foto's aanpassen, maar er zitten bijvoorbeeld ook veel opties in om met typografie te werken.

De ondertitel van de app maakt ook duidelijk dat er veel met deze app mogelijk is: "Creative Typography, Graphic Design & Photo Editing."

Normaal gesproken kost deze app in de iOS App Store € 3,99, maar het goede nieuws is dat op dit moment deze app tijdelijk helemaal gratis te krijgen is.

In de video hieronder kan je zien of deze app wat voor jou is.

Let wel op, op dit moment kan je jezelf dus die € 3,99 besparen, maar veel van de opties in de app zijn betaald. Hieronder de top tien van in-app aankopen van deze app.


1. Filters € 0,99
2. Cropping € 0,99
3. Blur € 0,99
4. Funky Pack € 0,99
5. Compliments € 0,99
6. Replay € 0,99
7. Tint € 0,99
8. Standard Pack € 1,99
9. Gratitude € 0,99
10. Am I Collective € 0,99


De app Over werkt op ieder iDevice, zolang daar maar tenminste iOS 8.0 op staat.

iPhone 6 van 16 GB naar 128 GB voor maar 60 dollar

007

Als je een iPhone koopt moet je altijd één belangrijke beslissing nemen door antwoord te geven op de volgende vraag : hoeveel opslagruimte heb ik nodig? Want die is niet later uit te breiden, en meer opslagruimte is niet echt goedkoop te noemen.

In de online Apple Store kost een iPhone 6 met 16 GB op dit moment 639 euro, met 64 GB moet je er 749 voor betalen. Van de iPhone 6s is er ook nog een model met 128 GB te koop. Daarvan kost de 16 GB 749 euro, de 64 GB 859 euro en voor het model met 128 GB aan opslagruimte 969 euro betalen.

Het verschil tussen het model met 128 GB en het instapmodel met 16 GB is dus maar liefst 220 euro, terwijl het prijsverschil van het flashgeheugen wat daar in zit echt niet zo groot is.

Maar waar je dat soort prijsverschillen groot maakt creëer je ook al snel een markt. In China zijn ze daar erg creatief in, en dus kan je tegenwoordig op de markt in Shenzhen (China) voor 60 dollar (op dit moment een kleine 54 euro) jouw iPhone op laten waarderen naar 128 GB. Met behoud van je data en zelfs je serienummer.

Let wel op, eventuele garantie bij Apple ben je wel kwijt, maar deze optie is voor de iPhone 6 en eerder, en de meesten daarvan zijn waarschijnlijk al buiten de garantieperiode. De garantie op deze upgrade zelf gaat waarschijnlijk ook niet veel verder dan de deur.

Maar voor deze prijs is er natuurlijk wel veel interesse, volgens de mensen van het winkeltje hebben ze ongeveer 50 klanten per dag, en dit filmpje zal waarschijnlijk alleen maar voor meer interesse zorgen.

Apple krijgt prijs voor behoud klassieke architectuur

000

We weten het allemaal, Apple Stores worden met veel zorg gebouwd. Het eindresultaat mag er dan ook altijd zijn, tot in de puntjes verzorgd. En als Apple kiest voor een klassiek pand, dan gaat dat pand er meestal alleen maar op vooruit.

Voorbeelden van dat laatste zien we ook bij ons in de buurt. Bijvoorbeeld de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam en die aan de Passage in Den Haag. Hieronder kan je van allebei deze Nederlandse Apple Stores een foto zien.

Precies om die reden heeft Apple nu een prijs gekregen van The New York Landmarks Conservancy, want ook in die stad heeft Apple laten zien met hoeveel respect ze omgaan met oude klassieke architectuur.

Hieronder twee voorbeelden daarvan, de Apple Store aan West 14th Street (waar in het begin veel protest tegen was) en de locatie Store in Grand Central Station.

Welke Mac is het best voor gamen?

004

Het is een vraag die natuurlijk vaak gesteld wordt: welk model van welke Mac is het beste voor een bepaald doel. En voor gaming is het antwoord op die vraag vaak nog belangrijker, want niks frustrerender dan veel geld aan een Mac uitgeven en dan te merken dat die niet krachtig genoeg is voor de game die je wilt spelen.

Bij Bare Feats waren ze ook nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag, en daarom namen een acht verschillende modellen. Daaronder waren drie iMacs, vier Mac Pro's en één Mac Book Pro, en die werden allemaal allemaal onderling getest met verschillende games. De Macs in deze test waren de volgende:


iMac5K M395X = 'late 2015' iMac Retina 5K 4.0GHz Quad-Core i7; Radeon R9 M395X GPU

iMac 5K M295X = 'late 2014' iMac Retina 5K 4.0GHz Quad-Core i7; Radeon R9 M295X GPU

iMac 780M = 'late 2013' iMac 3.5GHz Quad-Core i7; GeForce GTX 780M GPU

nMP 8c D700 = 'late 2013' Mac Pro 3.0GHz 8-Core Xeon; Dual FirePro D700 GPUs

cMP 6c 980 Ti = 'mid 2010' Mac Pro 3.33GHz 6-Core Xeon; ASUS STRIX GeForce GTX 980 Ti Overclocked GPU (heeft een NVIDIA web driver nodig)

cMP 6c 680 = 'mid 2010' Mac Pro 3.33GHz 6-Core Xeon; GeForce GTX 680 "Mac Edition" GPU

cMP 6c 7950 = 'mid 2010' Mac Pro 3.33GHz 6-Core Xeon; Radeon HD 7950 "Mac Edition" GPU

rMBP M370X = 'mid 2015' MacBook Pro Retina 15" 2.8GHz Quad-Core i7; Radeon R9 M370X GPU


De games die gedraaid werden tijdens deze testen waren Batman: Arkham City, Tomb Raider, Diabolo III en Grid 2, en bij al die games werd steeds gekeken naar de hoogste Frame Rate per Seconde (FPS) die behaald werd. De uitkomst is eigenlijk nogal frustrerend, want bij verschillende games komt er steeds een andere winnaar uit de bus.

Apple past claims over Apple Watch Sport aan na rechtszaak

003

Gareth Cross, 32 jaar oud, uit Aberystwyth in Wales, merkte dat 10 dagen nadat hij een Apple Watch Sport voor 339 pond in juli van het vorige jaar gekocht had, er een scheur in het glas zat.

Volgens hemzelf zou hij er niks bijzonders mee gedaan hebben, en omdat Apple op de eigen site de claim had staan dat de Apple Watch Sport "impact resistant" was, vroeg hij aan Apple om zijn Apple Watch onder garantie te repareren. Maar Apple gaf niet thuis, daar vonden ze dat dit niet onder de garantie viel.

Gareth Cross liet het er niet bij zitten, en liet de zaak voor de rechter komen, hoewel hij zich best geïntimideerd voelde tegenover de tech-gigant uit Cupertino. Maar na zes maanden bleek hij het gelijk aan zijn kant te hebben, kreeg hij een nieuwe Apple Watch van Apple en die moest hem ook nog 429 pond voor de proceskosten betalen.

Apple heeft inmiddels deze claims van de site afgehaald, als je jouw Apple Watch ook in ruige omstandigheden wilt gebruiken is het misschien een beter idee om die goed te beschermen of om het wat duurdere roestvast stalen model te kopen.

Sony bevestigt dat camera's met twee sensors er aan komen

000

In het nieuwsbericht met geruchten over de iPhone 7, dat je gisteren op MacFreak kon lezen, stond ook dat in die nieuwe iPhone waarschijnlijk een camera met twee lenzen zal zitten (maar mogelijk alleen op de grotere Plus-modellen).

Dat er inderdaad smartphones met twee lenzen aankomen is inmiddels bevestigd door Sony zelf. Dat is de maker van onder andere de sensors die Apple in de iPhones gebruikt, en het zit er dan ook dik in dat deze aankondiging over Apple ging.

De aankondiging werd gedaan tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Sony, en daar werd bevestigd dat hun dual-lenzen zullen gaan verschijnen in producten van "major smartphone players" in het komende jaar. Omdat het "players" meervoud is, lijkt het er op dat het niet alleen Apple zal zijn die met een model met twee lenzen gaat komen. Mogelijk staat Samsung hiervoor ook al in de rij.

Maar of de anderen ook even ver zijn met het ontwikkelen van de software die daarbij gebruikt wordt is natuurlijk nog niet bekend. Tot nu toe is dat één van de manieren waarop Apple een voorsprong op de concurrenten heeft weten te houden, ook terwijl die vaak al sensors gebruiken met een hogere resolutie.

Update: Xcode 7.2.1

000

Apple heeft een update van de eigen programeer-app Xcode uitgebracht, waarmee deze in één klap weer helemaal bij de tijd is. Want deze update zorgt voor ondersteuning voor zo'n beetje alle recente updates die Apple heeft uitgebracht voor de verschillende devices.

Daarbij worden er ook meteen een aantal irritante bugs opgelost, dus voor ontwikkelaars lijkt het een goed idee om deze update zo snel mogelijk te downloaden en te installeren.

Apple vertelt bij deze update het volgende:


Wat is er nieuw in versie 7.2.1

Xcode 7.2.1 includes Swift 2.1.1 and SDKs for iOS 9.2, watchOS 2.1, tvOS 9.1, and OS X 10.11.2 El Capitan.

Fixed in Xcode 7.2.1:

• Command line tool 'xcodebuild test' will no longer time out waiting for Simulator.app to launch

• Resolved a debugger crash that could occur in code depending on a binary Swift library or framework

• Updated the certificate used to develop Apple Wallet passes, Safari Push Notifications, and Safari Extensions

• Additional bug fixes and stability improvements


Xcode is een gratis app, en die is hier te vinden in de Mac App Store. Wil je dit programma op jouw Mac kunnen draaien, dan moet daar wel minimaal OS X 10.10.5/Yosemite (of later) op staan.