Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Monster Loch Ness op Apple's Kaarten-app?

004

Andy Dixon is iemand die gelooft dat er in Loch Ness iets groots zit wat leeft, wat in de volksmond het Monster van Loch Ness genoemd wordt. Dus speurt hij naar aanwijzingen naar dat beest, en tegenwoordig helpen satellietfoto's daar ook bij. We kunnen dan ook zijn opwinding voorstellen toen hij op zijn iPhone in Apple's Kaarten-app naar de satellietbeelden keek en daar plotseling iets wat wat wel heel erg veel lijkt op een groot wezen onder water.

Al snel zocht hij contact met Gary Campbell van de Official Loch Ness Monster Club (die club bestaat kennelijk echt, we geloven dat dit hun website is) en daarna kwam het verhaal in The Daily Mail en nu zien we wereldwijd koppen als "Has Apple Maps found Loch Ness Monster?" en "Apple's maps trump Google's as hopefuls hunt for legendary Loch Ness Monster".

De reden dat we bovenstaande satellietfoto's wel in Apple's Kaarten-app en niet bij Google Maps tegenkomen is trouwens simpel, ze betrekken die foto's uit verschillende bronnen en dus zijn die niet op hetzelfde moment gemaakt (de provider van Apple hiervoor is DigitalGlobe).

Al snel werd er gezegd dat wat we in de satellietbeelden zien waarschijnlijk het spoor van een boot is, maar we zien geen boot, terwijl er op andere plekken op dezelfde foto wel boten duidelijk te zien zijn. Dus hebben we hier met het legendarische Monster te maken, of is de boot die dit spoor heeft gemaakt nu net even niet zichtbaar?

Als je zelf wilt kijken, dat kan met een iPhone, iPod touch of iPad en met iedere Mac waar OS X 10.9/Mavericks op staat, je hoeft dan alleen maar even op deze link te klikken.

Gaat Siri ook songs herkennen?

003

Siri spreekt nog steeds geen Nederlands, maar ondertussen wordt er bij Apple achter de schermen wel heel hard doorgewerkt aan de functies van hun stem-assistent. Siri kreeg in iOS 7 er dan ook al weer een heleboel functies bij, welke dat allemaal waren kan je hier lezen.

Het gerucht gaat nu dat in iOS 8 Siri ook muziek voor ons gaat herkennen, een functie waarvoor Apple nu met de mensen van Shazam aan het samenwerken zou zijn.

Hoewel het vast een functie zou zijn die voor veel mensen welkom is, en het goed bij Apple zou passen, het bedrijf heeft tenslotte een grote naam in de muziekwereld door iTunes. Maar waarom zou Apple met Shazam samenwerken, ze zouden de makers van deze app toch ook gewoon over kunnen nemen?

Kortom, een functie die voor veel mensen erg welkom zal zijn, vooral voor diegenen die Shazam of SoundHound nog niet kennen. In de tussentijd hopen we dat Apple ook wat energie besteedt aan de ondersteunde talen voor Siri, want wij vinden dat we in de Lage Landen wel erg lang moeten wachten.

Not Available on the App Store

002

Het "Available on the App Store" is een aanduiding die inmiddels zo'n beetje iedereen in het westen kent, of je moet echt als kluizenaar in een hutje op de hei gewoond hebben. Apple heeft dan ook natuurlijk keurige Guidelines voor ontwikkelaars op het web staan, en het enorme succes van de App Store heeft voor de rest gezorgd.

Dat die aanduiding zo ontzettend vaak voorbij komt vindt kennelijk niet iedereen even leuk, en daarom zien we nu op deze Tumblr-pagina waar met stickers aangeduid wordt dat er heel veel waardevolle dingen in de wereld zijn die niet in de App Store te vinden zijn.

Mocht je zelf ook zulke stickers wilt hebben, dan kan je die hier bestellen en als je zelf wilt maken dan vindt je hier een PDF-bestand met de sticker in verschillende formaten.

Pixelmator tijdelijk voor de helft in Mac App Store

007

Het is populair en voor veel mensen een prima alternatief voor Adobe's Photoshop, en omdat het ontzettend veel minder kost wordt het dan ook erg vaak op ons forum aangeraden voor iedereen die op zoek is naar een goede app om foto's te bewerken: Pixelmator. De huidige versie (3.1/Marble) krijgt binnenkort een stevige update (naar 3.2/Sandstone) en daarom staat de app nu voor de helft van de prijs in de mac App Store.

Eén van de belangrijke nieuwe functies in die update is de nieuwe, en erg geavanceerde, Repair Tool. Hieronder kan je zien wat daarmee mogelijk is.
Good news! A major Pixelmator 3.2 Sandstone update is on its way. Some awesomely delicious goodies are coming with this update, but the sweetest of them all is the all-new Repair Tool.

In developing an entirely new Repair Tool, we’ve used the latest breakthrough technologies that enable you to remove dust, blemishes and entire objects from your images with an unsurpassed level of precision and quality.


Om deze update te vieren is Pixelmator nu in de aanbieding en kan je de app op dit moment in de Mac App Store kopen voor maar € 13,99, en dat is dus de helft van wat je er normaal gesproken voor moet betalen. En maak je geen zorgen, als je nu Pixelmator 3.1 koopt krijg je de 3.2 update natuurlijk gewoon gratis.

Guy Kawasaki nu evangelist voor Canva

004

Voor de oudere Mac-gebruikers onder ons is hij beslist geen onbekende, want Guy Kawasaki draait al erg lang mee in de Mac-wereld. Zo werkte hij begin jaren tachtig bij Apple en was onder andere verantwoordelijk voor de marketing van de Macintosh in 1984, en dat was een groot succes.

Hij bleef daarna nog een paar jaar als 'Chief-Evangelist' bij Apple, maar ging daar uiteindelijk weg om leiding te geven aan het bedrijf dat database software 4th Dimension maakt. Daar verdiende hij zoveel aan dat hij sindsdien vooral als spreker en schrijver werkte, onder andere columns voor Forbes en MacUser.

In maart 2013 verraste Guy vriend en vijand door aan te kondigen dat hij bij Google ging werken als adviseur voor Motorola om daar een Google+ mobile device community te starten. Sinds Google een groot deel van Motorola heeft afgestoten is het ons niet helemaal duidelijk wat hij nu doet, totdat we zagen dat hij nu evangelist en investeerder is geworden van Canva, zoals op deze blog-pagina te lezen is.

Mocht je nog niet weten wat Canva is, dat is een online platform voor het maken van designs, en het lijkt tot nu toe een behoorlijk succes te zijn. Guy Kawasaki weet het in ieder geval, zoals altijd, weer mooi te verwoorden:


Macintosh democratized computers; Google democratized information; and eBay democratized commerce. In the same way, Canva democratizes design. You don’t get many chances to democratize an industry, so I seized the opportunity to work for Canva.


Als je nieuwsgierig bent geworden, de site van Canva is hier te vinden zodat je het zelf kunt uitproberen.

LEGO serie in de aanbieding in de Mac App Store

000

Voor alle liefhebbers van de Lego games voor de Mac is er goed nieuws, de makers Feral Interactive hebben deze week de hele serie in de aanbieding, en die aanbiedingen lopen op tot maar liefst 75 procent!

Hieronder hebben we alle games op een rijtje gezet, maar kijk wel eerst even naar de systeemeisen, want die zijn bij iedere game anders en het zou jammer zijn als je een game koopt die niet op jouw Mac draait.

LEGO Harry Potter Years 1-4 (nu € 5,99 in plaats van € 17,99)

LEGO Harry Potter: Years 5-7 (nu € 5,99 in plaats van € 17,99)

LEGO Indiana Jones 2 (nu € 4,49 in plaats van € 17,99)

LEGO Star Wars III: The Clone Wars (nu € 8,99 in plaats van € 17,99)

LEGO Star Wars Saga (nu € 8,99 in plaats van € 17,99)

LEGO The Lord of the Rings (nu € 13,99 in plaats van € 26,99)

LEGO Batman (nu € 8,99 in plaats van € 17,99)

LEGO Batman 2: DC Super Heroes (nu € 13,99 in plaats van € 26,99)

Apple's Carplay komt ook voor oudere auto's

001

We zouden waarschijnlijk iedere week wel een keer een nieuwsbericht over Carplay kunnen schrijven, want er komen steeds meer fabrikanten en auto's bij die Carplay ondersteunen of gaan ondersteunen. Maar hoe zit het met iedereen die niet van plan is om een nieuwe auto te kopen, hebben die gewoon pech?

Gelukkig niet, maar als je graag Carplay in de auto wilt hebben dan zal je er wel een aardige duit voor neer moeten tellen, want die optie komt er (voorlopig?) alleen maar op de duurdere modellen.

Twee fabrikanten die in ieder geval met 'after-market' opties zullen komen zijn Alpine en Pioneer, waarbij die laatste al heeft laten weten dat de goedkoopste versie rond de 700 dollar gaat kosten. Daarbij gaat het om het AVH-4000NEX model.

Voor dat geld heb je dan ook wel meteen een mooi entertainment systeem in je auto, want Pioneer heeft ook meteen beloofd dat de nieuwe systemen een nog betere respons-tijd zullen krijgen.

Horn voor iOS voor het eerst gratis in de App Store

002

De game Horn kwam in augustus 2012 uit voor iOS en is op dit moment voor het eerst in de aanbieding. En dat vermelden we even, want deze game valt op door de prachtige uitvoering en het is wat ons betreft dan ook een aanrader.

In deze 3rd person action adventure game help je de leerling-smid Horn om ervoor te zorgen dat de mensen en dieren van het dorp die door een vloek getroffen zijn weer terug veranderen in hun normale gedaante. Daarbij moeten er natuurlijk veel raadsels opgelost worden, maar daarvoor heb je ook je wapens vaak nodig.

Omdat het spel veel van je iDevice vraagt heb je eigenlijk minimaal een iPad 2, iPhone 4S of een iPod touch van de vijfde generatie nodig. Tenminste, op andere devices zal het ook werken, maar ziet het er waarschijnlijk wat minder indrukwekkend uit.

In de review hieronder kan je een goede indruk krijgen van deze game.

Horn draait op ieder iDevice met minimaal iOS 5, is op dit moment tijdelijk gratis en is via deze link te downloaden.

Komt er één iPhone 6 met een 5,1 inch scherm?

006

Niemand weet hoe de iPhone 6 er uit zal gaan zien. Maar dat stopt de geruchtenmachine natuurlijk niet en er wordt dan ook druk gespeculeerd over Apple's volgende iPhone, want het bedrijf is nog steeds een erg belangrijke speler in deze markt.

Volgens analist Ming-Chi Kuo zou Apple dit jaar twee nieuwe modellen uitbrengen, een 5,5-inch model met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels en een 4,7-inch versie met 1.334 bij 750 pixels. Nu zit Ming-Chi Kuo er zelden naast, maar ook hem lukt het niet altijd om het aan het rechte eind te hebben.

Zo is er nu een voorkant opgedoken die mogelijk voor de iPhone 6 is, en de ruimte van het scherm daarin suggereert een 5,1 inch scherm met een 16:9 beeldverhouding. Met andere woorden, de beeldverhouding van alle iPhones tot de iPhone 5, en dus mogelijk een makkelijke optie voor ontwikkelaars.

Hieronder kan je deze voorkant zien naast een iPhone 4 met duidelijk de verschillen in de afmetingen.Op de Hong Kong Electronics Fair 2014 Spring Edition ging het al een stapje verder, daar hadden ze al een nep-iPhone 6 en bijbehorende hoesjes, in het filmpje hieronder kunnen we zien hoe deze 'dummy' er uit ziet.

Microsoft biedt goedkopere Office 365 Personal aan

003

Recent bracht Microsoft Office voor iPad uit, en vanaf dat moment was het dus mogelijk om Word, Excel, PowerPoint en OneNote op je iPad te gebruiken.

Dat zag er allemaal erg aantrekkelijk uit, ook omdat Microsoft deze apps allemaal gratis aanbiedt. Maar de adder onder het gras was dat de apps wel gratis zijn, maar dat als je er geen Office 365 abonnement bij hebt kan je er alleen documenten mee lezen, en dus niet maken of bewerken. Dat was waarschijnlijk ook meteen de reden dat de reacties bij het nieuwsbericht hier op MacFreak over het algemeen niet zo enthousiast waren.

Ondanks die bezwaren bleek al snel dat er erg veel interesse was voor deze apps, want binnen een week stond de teller voor deze Office apps op al meer dan twaalf miljoen downloads, zoals in deze tweet van Microsoft te zien was. Leuk voor Microsoft, maar het vermoeden was groot dat die downloads vooral door zakelijke gebruikers kwamen, de prijs voor Office 365 voor thuisgebruikers is tenslotte nogal stevig.

Kennelijk hadden ze dat bij Microsoft ook door, en er is nu een goedkoper abonnement aan Office 365 toegevoegd. Het heet Office 365 Personal, kost 7 euro per maand en als je een jaarabonnement neemt krijg je 17 procent korting en kom je op 69 euro uit. Let wel op dat dit abonnement maar voor voor één computer of tablet gebruikt kan worden. Als je een huishouden met meerdere personen hebt is Office 365 Home de betere keuze, en dat kost 10 euro per maand en 99 euro per jaar.

Heb je niet persé alle mogelijkheden van Microsoft Office nodig, dan zijn de iWork apps van Apple natuurlijk een uitstekend alternatief. En ook nog een stuk goedkoper, want Pages, Numbers en Keynote kosten maar € 8,99 per stuk, en dat hoef je maar één keer te betalen.