Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Een Moog synthesizer van 10.000 dollar, nu voor maar 29,99

005

De synthesizers van Moog zijn legendarisch, want die hebben aan de basis gestaan van de elektronische muziek van dit moment. Maar als je er een wilt kopen dan moet je goed gevulde zakken hebben, zo is de prijs van de Moog 15 volgens hun eigen site maar liefst 10.000 dollar.

Maar als je een iDevice hebt, en natuurlijk het liefst een iPad Pro oude grootte van het scherm, dan kan je jezelf erg veel geld besparen. Want het bedrijf heeft besloten om de Moog 15 helemaal na te maken voor iOS, waarmee dat meteen de eerste Moog synthesizer is die in de App Store te vinden is.

Omdat er voor de techniek onder andere Apple's Metal technologie gebruikt is werkt deze app alleen op 64-bit devices. Dat betekent een iPhone 5s of later, iPod touch 6 of later, iPad Air of later en de iPad Pro. En daar moet trouwens minimaal iOS 9.3 op staan. Als je zo'n device hebt dan is dit een buitenkansje, want voor maar € 29,99 in de iOS App Store heb je dan deze synthesizer compleet op je iDevice.

In de twee video's hieronder krijg je een uitstekende indruk van wat er allemaal met deze app mogelijk is, daaronder vind je de informatie die Moog zelf bij deze app levert.The Moog Model 15 App is the first Moog modular synthesizer and synthesis educational tool created exclusively for iPad, iPhone and iPod touch.

* The Model 15 App requires iOS version 9.3 or later to work. *

Each facet of the Moog Model 15 modular synthesizer has been meticulously recreated in this application to ensure the power and transcendent sound quality of each module remains intact. The character, harmonic complexity and mystique of the Moog Model 15’s modules, from the legendary Moog 921–series oscillators and 904A Low Pass Filter, to the coveted 907 Fixed Filter Bank have been painstakingly preserved.

In order to develop the most immersive and expressive modular interface possible, the Model 15 App has been designed utilizing Apple’s new Metal advanced graphics engine. This ensures that all zooming, panning and modular patching throughout the application feels completely natural, something that would have been impossible otherwise.

The Model 15 App features both monophonic and 4-voice polyphonic operation is easily commanded via 4 seamlessly integrated controllers. Simple swipes and taps provide instant access to a traditional Moog keyboard, 1150 ribbon controller, 8-step sequencing arpeggiator and the award-winning Animoog keyboard with 22 built-in scales and polyphonic modulation capabilities.

Also included are extended features which expand the capabilities of the app beyond the traditional offerings of the hardware Moog Model 15. These include total MIDI integration, assignment for external control, use as a MIDI controller, dedicated Audio Bridge and MIDI Bridge modules, looping recorder module with overdubbing, a master ping-pong delay module and a new extension cabinet that includes additional amplifiers and voltage-controlled reversible attenuators that can be used for effects like ring-modulation.

Because the Model 15 App utilizes Apple’s Metal technology, only 64-bit devices are supported. Compatible devices include iPhone 5s or newer, iPod touch 6 or newer, iPad Air or newer, and the iPad Pro.

Additional Features

• Ships with over 160 unique presets
• Recreates the sound of a hardware Moog Model 15 modular synthesizer
• Easily share presets and recordings with anyone
• Tutorial patches to assist all experience levels
• Intuitive patching and cable coloring
• Support for landscape and portrait modes
• Voltage-controlled stereo ping-pong delay
• Expressive sequencing arpeggiator
• Moog 1150 Ribbon controller
• Real-time looping recorder with overdub and immediate sharing
• Up to two controllers on-screen (iPad only)
• Optional left-handed UI operation

Supports

• 3D Touch and Apple Pencil integration for after pressure
• Note-per-channel MIDI controllers
• Ableton Link
• Inter-App Audio and Audiobus
• MIDI Bridge and Audio Bridge
• 7 and 14-Bit MIDI
• MIDI Program Change
• Bluetooth LE MIDI controllers
• Typing keyboards for shortcuts and musical typing
• AudioCopy, AudioPaste and AudioShare

Gaat Apple Music helemaal op de schop?

000

Hoewel het goed gaat met Apple Music, Apple krijgt er op dit moment ongeveer een miljoen betalende klanten per maand bij, hebben veel gebruikers wel op- en aanmerkingen op de app. Want omdat er bij Apple besloten is om Apple Music in iTunes (op de Mac) en de Music-app (op iDevices) in te bouwen, is het er allemaal niet duidelijker op geworden.

Waarom dat bij Apple besloten is lijkt voor de hand te liggen, het meest ideale voor de gebruiker lijkt één app waar je al je muziek kan vinden, of dat nu van jou is of niet. En of dat nu op je device staat of niet. Maar dat betekent ook dat iTunes voor nòg meer moet dienen, en dat de Music-app voor sommige mensen er duidelijk ook niet simpeler op geworden is.Beats en Apple

Dat is één mogelijke reden, het kan natuurlijk ook dat het Apple gewoon niet lukte om zo snel iets beters te maken. En volgens Bloomberg had het ook te maken met het botsen van de culturen binnen Beats en Apple. Waarbij mensen die van Beats komen klaagden dat ze het uitgebreide proces binnen Apple om dingen goedgekeurd te krijgen, dat er is voor kwaliteitsbewaking, veel te bureaucratisch vonden.

Volgens sommige bronnen bij Apple zou er trouwens bewust zijn aangestuurd op een confrontatie tussen de twee teams, het zou de bedoeling zijn dat daar iets helemaal nieuws uit zou gaan komen ("something groundbreaking").

Maar de interface van Apple Music zou nu stevig onder handen genomen zijn, en op Apple's World Wide Developer Conference (WWDC) 2016, die duurt van 13 tot en 17 juni, zal de aftrap plaatsvinden van een marketingcampagne om duidelijk te maken waarom Apple Music de beste keuze is volgens Apple.

De interface van Apple Music zou de stijl gaan krijgen van alle uitingen daarvoor tot nu toe: zwart, wit en grijs met meer nadruk op het artwork van de het album of de song waar je naar luistert. Daarbij zou het duidelijker worden dat je makkelijk songteksten op je scherm kan krijgen en zou Connect, in ieder geval voor het moment, gewoon blijven bestaan.

Radio

Eerder werd al duidelijk dat Apple naast het gratis streaming radiostation Beats 1 er ook plannen zijn voor Beats 2 tot en met 5. Want met één radiostation kan je natuurlijk nooit alle smaken bedienen, als er vier bijkomen dan zou Apple Music daar ook veel aantrekkelijker van kunnen worden.

Daarbij was bij de presentatie van de recente kwartaalcijfers ook al duidelijk dat de Services, waar Apple Music ook onder valt, een steeds grotere inkomensbron voor Apple aan het worden is. Waarbij dat ook nog eens een bron is die erg constant en voorspelbaar is, wat bijvoorbeeld niet gezegd kan worden voor de verkopen van de iPhone.

Spotify

Apple is trouwens niet de enige die bezig is het design aan te passen, Spotify heeft net een update voor hun app uitgebracht waar ze het zogenaamde hamburger-menu (drie streepjes boven elkaar) hebben laten vallen en nu kiezen voor een interface met tabs.

Waardoor die app, grappig genoeg, wat meer op die van Apple gaat lijken. Waarschijnlijk had Spotify voor dat hamburger menu gekozen omdat in de interface guidelines van Google staat, en ze de app wilden stroomlijnen tussen Android en iOS. Kennelijk niet met al te veel succes.

Gamers opletten: Impulse GP voor het eerst gratis

000

Ben je een gamer, heb je graag goede games op je iDevice en heb je "Impulse GP - Super Bike Racing" nog niet, dan is dit het moment om het er op te zetten. Want deze uitstekende game kan je op dit moment naar binnen halen, zonder dat je daar je portemonnee voor hoeft te trekken.

Hoe goed deze game is, is onder andere te zien aan alle onderscheidingen en vermeldingen die deze game al heeft gekregen. Het stond onder andere op Apple App Store's Best of 2015 list, en kreeg een hoge score van TouchArcade, Macworld, TapSmart, Pocket Gamer en Apple'n Apps.

Maar je hoeft ons en al die andere publicaties niet te geloven, in de trailer en de gameplay video hieronder kan je zelf al zien of deze race-game zijn reputatie waarmaakt.

Impulse GP - Super Bike Racing werkt op alle iDevices, dus ook op de Apple TV van de vierde generatie. De enige voorwaarde is er op jouw iDevice minimaal iOS 8.0 staat.

Als je Impulse GP - Super Bike Racing graag wilt hebben, het is niet bekend hoe lang het nog gratis zal zijn, dus lijkt het een goed idee om het meteen gratis op te halen in de iOS App Store.

Time Magazine: iPhone meest invloedrijke gadget aller tijden

000

Time Magazine heeft een lijst van 50 van de meest invloedrijke gadgets aller tijden opgesteld, en Apple komt daar maar liefst vijf keer op voor. En daar eindigt de eer niet, het bedrijf uit Cupertino staat op nummer één met de iPhone, en daar zullen Tim Cook en de zijnen vast blij mee zijn.

De hele lijst van Time Magazine is te zien op deze pagina, maar hieronder hebben we de korte versie van de lijst alvast gezet, waarbij bij de devices van Apple de tekst van Time er als citaat onder staat.

Natuurlijk is zo'n lijst altijd iets waar eindeloos over gediscussieerd kan worden, maar de pagina van Time is alleen al de moeite van het bekijken waard vanwege de vele oude devices die daar voorbij komen.

1. Apple iPhone


Apple was the first company to put a truly powerful computer in the pockets of millions when it launched the iPhone in 2007. Smartphones had technically existed for years, but none came together as accessibly and beautifully as the iPhone. Apple's device ushered in a new era of flat, touchscreen phones with buttons that appeared on screen as you needed them, replacing the chunkier phones with slide-out keyboards and static buttons. What really made the iPhone so remarkable, however, was its software and mobile app store, introduced later. The iPhone popularized the mobile app, forever changing how we communicate, play games, shop, work, and complete many everyday tasks.

The iPhone is a family of very successful products. But, more than that, it fundamentally changed our relationship to computing and information-a change likely to have repercussions for decades to come.


2. Sony Trinitron
3. Apple Macintosh


"Will Big Blue dominate the entire computer industry? The entire information age? Was George Orwell right about 1984?" That's how Steve Jobs introduced the ad heralding the arrival of the Macintosh. With its graphical user interface, easy-to-use mouse and overall friendly appearance, the Macintosh was Apple's best hope to take on IBM. High costs and Microsoft's successful Windows software conspired to keep the Mac a perennial runner-up. But it forever set the standard for the way human beings interact with computers.


4. Sony Walkman
5. IBM Model 5150
6. Victrola Record Player
7. Regency TR-1 Transistor Radio
8. Kodak Brownie Camera
9. Apple iPod


There were MP3 players before the iPod, sure, but it was Apple's blockbuster device that convinced music fans to upgrade from their CD players en masse. The iPod simultaneously made piracy more appealing, by letting people carry their thousand-song libraries in their pockets, while also providing a lifeline to the flailing music industry with the iTunes Store, which eventually became the world's biggest music retailer. The iPod's importance extends far beyond music. It was an entire generation's introduction to Apple's easy-to-use products and slick marketing. These people would go on to buy MacBooks, iPhones and iPads in droves, helping to make Apple the most valuable technology company in the world.


10. Magic Wand
11. Canon Pocketronic Calculator
12. Philips N1500 VCR
13. Atari 2600
14. US Robotics Sportster 56K Modem
15. Nintendo Entertainment System
16. Nintendo Game Boy
17. IBM Selectric Typewriter
18. Motorola Bravo Pager
19. JVC VideoMovie Camcorder
20. Motorola Droid
21. IBM Thinkpad 700C
22. TomTom GPS
23. Phonemate 400 Answering Machine
24. BlackBerry 6210
25. Apple iPad


The iPad's 2010 launch spurred a slew of headlines questioning whether or not the tablet would replace the laptop as the most important personal computer. Apple's iPad wasn't the first tablet, but it was radically different from what came before. Earlier devices, like the GriDPad and Palm Pilot, had smaller touchscreens users had to operate with a stylus. Microsoft unveiled a tablet that ran Windows XP in 2002. The problem, however, was that these devices didn't have interfaces that were well-suited for touch, and they were often clunkier and larger than the iPad. Apple sold 300,000 iPads on its first day in stores, roughly matching the iPhone's day-one numbers, and has gone on to dominate the market.


26. Commodore 64
27. Polaroid Camera
28. Amazon Kindle
29. TiVo
30. Toshiba DVD Player
31. Sony PlayStation
32. Wii
33. Jerrold Cable Box
34. Nokia 3210
35. HP DeskJet
36. Palm Pilot
37. Motorola Dynatac 8000x
38. Apple iBook


The iBook's brightly-colored, plastic trim may look dated now, but it was the first laptop to offer wireless networking. Apple's consumer-oriented portable-for its cool-factor as well as its technology-grew into a serious business. The product's reveal was a classic example of Steve Jobs' showmanship at its best. While loading a webpage and showing off the computer's display at 1999's MacWorld conference, the Apple co-founder lifted the computer off its table and walked across the stage. The crowd roared in approval. In a gesture, he showed that Wi-Fi was here to stay.


39. Oculus Rift
40. Sony Discman D-50
41. Roku Netflix Player
42. Fitbit
43. Osborne 1
44. Nest Thermostat
45. Raspberry Pi
46. DJI Phantom
47. Yamaha Clavinova Digital Piano
48. Segway
49. Makerbot Replicator
50. Google Glass

Tim Cook over Apple op de beurs, en de nabije toekomst

001

Apple liet hij de presentatie van de kwartaalcijfers in januari al weten dat ze dachten dat in het kwartaal daarna niet opnieuw records gebroken zouden gaan worden. Maar Wall Street is eigenwijs, veel analisten dachten dat het toch beter zou gaan, voorspelden dat en dus vielen de recente kwartaalcijfers daar tegen.

Ondertussen krijgen Tim Cook en de zijnen er van langs in dit stuk van Bloomberg en daalde het aandeel van Apple op de beurs acht dagen achter elkaar. Dat laatste was voor het laatst gezien in 1998, dus 18 jaar geleden.

Inmiddels krabbelt het aandeel Apple op de beurs al weer een beetje op, en is (ook weer bij Bloomberg) te lezen dat de toeleveranciers van Apple het alweer beter doen, en dus mogelijk Apple zelf ook. Omdat de vraag naar de iPhone SE nog steeds erg groot is, zou die daar ook wel eens aan bij kunnen dragen.

Ondertussen kwam Tim Cook lang bij CNBC's Mad Money met Jim Cramer, kennelijk voelde hij ook dat investeerders wat meer toelichting verdienden, en deed hij een poging om iedereen weer wat kalmer te krijgen. Jim Cramer is een bekende presentator van een programma over beurskoersen, en is nogal aan de luidruchtige kant, maar meestal wel goed geïnformeerd en als eenmaal het interview op gang komt is het prima te doen.

Wel één kanttekening bij wat Tim Cook hierboven vertelt: hij heeft duidelijk zijn hoop gevestigd op China en India. Maar laat het juist dat laatste land zijn wat Apple voor het tweede jaar op rij te toestemming niet heeft gegeven om daar 'ge-refurbishte' iPhones te verkopen. En dat zal een streep zijn door de rekening van Apple, want de Indiase markt is over het algemeen nog niet kapitaalkrachtig genoeg voor bijvoorbeeld de iPhone 6s en iPhone 6s Plus.

Maar misschien dat ook daar de iPhone SE kan helpen, hoewel die natuurlijk nooit zo goedkoop aangeboden zal worden als een iPhone die eerst door Apple zelf is gerepareerd.

Op dit moment 11 apps in de Spring Bundle van MacUpdate

000

MacUpdate heeft weer een software-bundel voor ons allemaal klaarstaan. Die heet, op dit moment heel toepasselijk als je naar buiten kijkt, de Spring Bundle. Daarin zitten 10 apps, maar daarbij zit voor de komende 3.922 mensen die deze bundel kopen als bonus-app Aurora HDR.

Maar natuurlijk ook aandacht voor de andere apps die in deze bundel zitten, want daar zitten een aantal programma's bij die de moeite waard lijken. Daarom hieronder ze allemaal op een rij, met waar mogelijk een YouTube-filmpje zodat je mogelijk meteen kan zien of een app wat voor jou is, of niet.

Van de onderste drie programma's was geen filmpje te vinden, daarom daar een citaat van MacUpdate over de app met daaronder een schermafbeelding, zodat je in ieder geval kan zien hoe de app er uit ziet.

Noiseless CK

OCRKit

Pagico

Scrutiny

BusyCal

LensFlare Studio

SuperTab

Aurora HDR

Mac Product Key Finder Pro


Never lose your product keys again! Mac Product Key Finder Pro helps you recover and safeguard your license/activation keys for the apps installed on your Mac. Scan your local and remote Mac for installed software, or customize your scan preferences to detect licenses for apps stored on a different partition, hard-drive, Macs in your network or TimeMachine backups. Will recover product keys for Adobe Photoshop CS3-CS6, Microsoft Office 2008, WinZip for Mac, Parallels Desktop, CleanMyMac, AppZapper and many more!
RocketCake


RocketCake is a Web editor for every Mac user seeking to quickly and simply create responsive websites without any programming! RocketCake offers built-in support for all important HTML elements: image galleries, slideshows, resizable containers, stylish buttons, gradients, HTML5 video, audio, and more. RocketCake does the work for you giving you expert results without requiring expert programming skills.
Simon


Keep a watchful eye on your favorite websites with Simon! Whether you need to keep up with changes and important updates from your favorite sites, or manage activity and crashes occurring on your personal websites, Simon’s customizable monitor and alert options keep you informed. Simon’s feature set is simple enough for the casual Mac user, yet powerful enough for pro Webmasters.Snelheidstest: 2016 MacBook versus 2015 MacBook

000

Twee weken geleden bracht Apple een update uit voor de MacBook, zoals je in dit nieuwsbericht van MacFreak al eerder kon lezen. Dat betekende een nieuwe kleur (roségoud), een uur meer batterijtijd en een zowel een snellere SSD als een snellere processor.

Maar hoeveel is de 2016 MacBook nu echt sneller dan de 2015 MacBook? Want op papier kan het allemaal mooi klinken, maar wat betekent het nu in de praktijk voor jou en voor mij?

AppleInsider heeft ze naast elkaar getest, en de conclusie is even duidelijk als simpel: er zit niet niet heel erg veel verschil in de werkelijke snelheid tussen de twee MacBooks, in ieder geval niet voor de dingen waarvoor de MacBook vooral gebruikt zal worden. In de video hieronder kan je het zelf binnen twee minuten zien.

De enige vlakken waar echt spectaculaire verbeteringen zijn te zien zijn nu juist snelheidsverbeteringen die de meeste gebruikers van een MacBook nooit zullen zien. Want dat je veel afbeeldingen vanuit Lightroom kan exporteren, of dat de Final Cut benchmark BruceX laat zien dat het werken met video veel sneller gaat is voor de MacBook eigenlijk niet zo interessant.

Tenminste, als je de typische gebruiker van een MacBook bent, en dus niet koopt vanwege de rekenkracht, maar voor het gewicht, omdat die zo lekker dun is en omdat de batterij lekker lang meegaat. Want de meeste fotografen en mensen die intensief met video werken zullen waarschijnlijk sowieso nooit een MacBook kiezen, maar voor een MacBook Pro gaan.

Met Quitter verberg je apps automatisch, of zet je ze uit

000

Marco Arment is een bekende binnen de Mac-wereld, hij is programmeur, schrijver, podcaster en omschrijft zichzelf ook nog als 'geek' en koffie-enthousiast. Hij wordt hier wel eens aangehaald voor zijn uitstaande analyses, maar dit keer aandacht voor een klein programma dat hij geschreven heeft.

Want als je vaak veel programma's open hebt staan, waarvan je liever niet wilt dat ze je storen, maar weet dat je zelden of nooit de moeite neemt om ze uit te zetten, dat is "Quitter" mogelijk de oplossing voor jou. De naam van de app maakt voor de helft duidelijk wat deze app kan doen: het automatisch uitzetten van andere apps. Maar dat is maar de helft, je kan er ook voor kiezen dat Quitter die apps alleen maar verbergt.

Quitter is gratis en op deze pagina van Marco Arment vind je zijn korte uitleg en de link naar de app zelf. Hij vertelt er trouwens niet bij op welke versie(s) van OS X het werkt, dus als je een oudere versie van OS X gebruikt en interesse in deze app hebt, dan moet je zelf even uitproberen of het bij jou werkt.

Windows onder negentig procent, Apple bijna op tien

000

Het is lang geleden dat er op MacFreak nog aandacht is besteed aan de percentages van het marktaandeel van iOS of OS X. Want voor beide is er een erg gezonde markt, relatief veel gebruikers die geld willen uitgeven, en dat is eigenlijk veel interessanter dan het aantal gebruikers.

Maar dit keer toch weer eens wat aandacht voor het marktaandeel op de desktop, want daarbij is Microsoft's Windows volgens Net Applications in de maand april voor het eerst onder de 90 procent uitgekomen (88,77 procent).

Door de recente kwartaalcijfers van Apple weten we dat Apple in het afgelopen kwartaal minder Macs verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor. Maar de daling bij andere fabrikanten is veel groter dan die bij Apple, en de verkoop van PC's dalen dan ook veel harder dan die van Macs. Dat draagt dus ook bij aan de percentuele groei van de gebruikers van OS X.

Dat betekent dus dat het aandeel van OS X op het internet aan het stijgen is, en dat staat inmiddels op 9,57 procent. Dit is bij zowel Windows als OS X trouwens de optelsom van alle versies die nog in gebruik zijn en op het internet gaan, de oudste versie van OS X die daarbij zit is OS X 10.4/Tiger.

Hieronder de percentages van de verschillende versies van OS X zoals gemeten door Net Applications, met daaronder hetzelfde in een staafgrafiek.

Daarbij is te zien dat Apple redelijk succesvol in in het streven om iedereen steeds de meeste recente versie van OS X te laten gebruiken. Want OS 10.9/Mavericks, OS 10.10/Yosemite en 10.11/El Capitan zijn samen goed voor 7,72 procent van de gebruikers van OS X op het internet.

Dat 10.7/Lion wat hoger scoort dan 10.8/Mountain Lion komt waarschijnlijk omdat voor de eerste generaties Intel-Macs 10.7/Lion de meest recente versie van OS X is die deze Mac kunnen draaien, ze kunnen dus gewoon niet naar een latere versie.

Eén van de dingen wat ook naar voren komt uit de cijfers van Net Applications is dat Linux sinds Linus Torvalds het in 1991 ontwikkelde toch nooit het marktaandeel heeft gehaald dat er zo vaak voor voorspeld werd, want dat staat in de afgelopen maand op 1,65 procent. Maar 1,65 procent van de computergebruikers op dit moment zijn natuurlijk nog steeds een enorm aantal mensen. Vooral omdat er sinds 1991 een hoop meer computers op de wereld er bij gekomen zijn, en dus het absolute aantal van de gebruikers van Linux ook behoorlijk toegenomen is.

Intel onthult nieuwe processors, mogelijk voor nieuwe iMacs

000

Intel heeft drie nieuwe Skylake processors uitgebracht, dat zijn de i5 en i7 processors die op dit moment onder andere in de iMac zitten. Met de World Wide Developer Conference (WWDC) in aantocht, zou het best eens zo kunnen zijn dat we dus binnenkort snellere iMacs zullen gaan zien.

Deze processors worden speciaal gemaakt voor "all-in-one PCs", dus dat Apple die voor de iMac gebruikt is niet vreemd. Deze nieuwe processors laten weer betere grafische prestaties zien, en een extra snelle eDRAM cache die Intel Crystal Well genoemd heeft.


Intel has added three new microprocessors for embedded and highly-integrated applications into its lineup. The new CPUs are based on the Skylake microarchitecture and feature high-performance integrated graphics cores with an added eDRAM cache called Crystal Well. The new products should offer high performance in memory bandwidth applications due to Skylake’s updated 2nd generation cache architecture.(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Op dit moment zijn nog niet alle specificaties bekend, maar het gaat in ieder geval om quad-core processors met Generation 9 Iris Pro graphics, 72 zogenaamde "execution units", 128 MB eDRAM, een twee-kanaals DDR4-2133 memory controller, een PCI Express 3.0 en drie uitgangen voor beeldschermen. In de lijn van eerdere vergelijkbare processors blijft gaan ook processors weer zuinig met energie om, en komen nooit boven 65 Watt uit.

Meer details over deze nieuwe processors zijn te vinden in dit artikel van AnandTech.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde