Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Nieuwe Mac Book Pro modellen: sneller of goedkoper

000

Apple heeft alle MacBook Pro modellen een update gegeven, en het is op alle vlakken goed nieuws. Want alle modellen met een Retina Display zijn sneller geworden (200 MHz extra) en in alle Retina modellen is de hoeveelheid RAM ook nog eens verdubbeld. Daarbij zijn de prijzen niet verhoogd, in tegendeel.

Want er zijn twee modellen goedkoper geworden, dat zijn de allerduurste 15 inch versie met Retina Display, en de goedkoopste MacBook Pro, de 13-inch 2,5 GHz. Bij beide is er 100 euro van de prijs afgegaan.

Dat betekent dat de duurste 15 inch met Retina Display nu € 2.529,- kost, en dat je al een MacBook Pro met SuperDrive hebt voor € 1.129,-. Bij die laatste heb je dan geen Retina Display, en die moet het als enige nog met 4 GB RAM doen (de 13 inch modellen hebben nu allemaal standaard 8 GB RAM), voor iedereen die niet meer nodig heeft is een Apple laptop met 55 GB opslag en een optische lezer/schrijver goedkoper geworden.

Als je net een nieuwe besteld hebt zal Apple automatisch je één van deze nieuwe modellen sturen. Mocht je net online een nieuwe gekocht hebben en is die al verstuurd of binnen, dan kan je gebruik maken van het retourrecht. Dat geldt binnen 14 dagen na aankoop, maar alleen als de MacBook Pro nog onbeschadigd is.

Hieronder het persbericht dat Apple bij deze vernieuwing verstuurde:


Apple vernieuwt MacBook Pro met Retina-display

CUPERTINO, 29 juli 2014 – Apple brengt vandaag een vernieuwde versie van de MacBook Pro met Retina-display uit, met snellere processors en dubbel zoveel geheugen in de beide instapmodellen. En om het geheel compleet te maken is de instapprijs van het 15-inch topmodel verlaagd. MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een schitterend hogeresolutiescherm van slechts 1,8 cm dik, de nieuwste processors, krachtige grafische voorzieningen en een batterij die tot wel negen uur meegaat. En deze ongelooflijke prestaties gaan schuil in een uiterst draagbaar ontwerp. Apple heeft ook de instapprijs van de 13-inch MacBook Pro zonder Retina-display verlaagd. Voortaan kost dit systeem, dat ongekend populair is bij voormalige Windows-gebruikers, nog slechts € 1.129.

"MacBook Pro heeft een lichte en dunne aluminium unibodybehuizing en een werkelijk prachtig Retina-display. Tel daarbij op de nauwe integratie met OS X en het feit dat de batterij de hele dag meegaat, en je begrijpt waarom mensen zo dol zijn op hun MacBook Pro", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "En hij is niet alleen in prijs verlaagd; we hebben 'm ook voorzien van snellere processors en meer geheugencapaciteit. En als klap op de vuurpijl kunnen kopers dit najaar gratis upgraden naar OS X Yosemite."

De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een dual-core Intel Core i5-processor met een snelheid tot 2,8 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,3 GHz, en 8 GB geheugen: een verdubbeling ten opzichte van de 4 GB in het instapmodel. Het 13-inch model kan ook worden besteld met een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 3,0 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,5 GHz. De prijs van het 15-inch topmodel MacBook Pro met Retina-display is verlaagd naar € 2.529. Dit model is voorzien van een snellere quad-core Intel Core i7-processor met een snelheid tot 2,5 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,7 GHz, en 16 GB geheugen, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van de 8 GB in het instapmodel. Je kunt dit 15-inch model bovendien uitbreiden met een quad-core Intel Core i7-processor met een snelheid tot 2,8 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 4,0 GHz.

iLife en iWork staan standaard op elke nieuwe Mac, zonder meerkosten. In iLife kun je filmpjes monteren met iMovie, muziek componeren of piano of gitaar leren spelen met GarageBand en al je foto's beheren, bewerken en delen met iPhoto. iWork bestaat uit de productiviteitsprogramma's Pages, Numbers en Keynote. Daarmee kan iedereen moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en delen. Met de bètaversie van iWork voor iCloud kun je op je iPhone of iPad een document aanmaken en dit vervolgens afmaken op je Mac. Ook kun je zo met anderen samenwerken, zelfs als zij met een pc werken.

OS X Mavericks is 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem en staat standaard op iedere nieuwe Mac. Het bevat meer dan 200 functies en is zo ontworpen dat het optimaal gebruiksgemak biedt en volop profiteert van alle krachtige technologieën die in al onze Macs zijn ingebouwd, waaronder kerntechnologieën die speciaal zijn ontwikkeld om de prestaties van notebooks te verhogen en de gebruiksduur van de batterij te verbeteren. Dit najaar kunnen Mac-gebruikers OS X Yosemite downloaden, een verfijnde versie van OS X in een modern nieuw jasje, met krachtige nieuwe apps en indrukwekkende nieuwe voorzieningen die ervoor zorgen dat je Mac en iOS-apparaten nog beter op elkaar aansluiten. OS X Yosemite zal als gratis download worden aangeboden in de Mac App Store.

Prijzen en verkrijgbaarheid
MacBook Pro met Retina-display en MacBook Pro zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Retail Store en bepaalde erkende Apple resellers. De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar met een 2,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen, 128 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.329 incl. btw (€ 1098,35 excl. btw), met een 2,6-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.529 incl. btw (€ 1263,64 excl. btw) en met een 2,8-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.829 incl. btw (€ 1511,57 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 3,0 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, tot 16 GB geheugen en flashopslag tot 1 TB.

De 15-inch MacBook Pro met Retina-display is verkrijgbaar met een 2,2-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,4 GHz, 16 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris Pro grafische processor vanaf € 2.029 incl. btw (€ 1.676,86 excl. btw) en met een 2,5-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,7 GHz, 16 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris Pro en NVIDIA GeForce GT 750M grafische processor vanaf € 2.529 incl. btw (€ 2.090,80 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 2,8 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 4,0 GHz en flashopslag tot 1 TB.

De 13-inch MacBook Pro met 2,5-GHz quad-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 4 GB geheugen, een Intel HD Graphics 4000 en een harde schijf van 500 GB is verkrijgbaar vanaf € 1.129 (€ 933,06 excl. btw).

Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/nl/macbook-pro.

* Tests van het Wireless Web-protocol zijn uitgevoerd door Apple in juli 2014 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macbook-pro/features-retina/.

Waarom kloppen de cijfers van marktonderzoekers IDC en Gartner niet?

006

Op 11 juli hadden we een nieuwsbericht op MacFreak met de titel Voor het eerst minder Macs in de VS verkocht, waarbij we keken naar de cijfers van zowel onderzoekers IDC als Gartner, die allebei een daling lieten zien. Maar daarna presenteerde Apple de kwartaalcijfers over de afgelopen periode en CEO Tim Cook vertelde daarbij dat er sprake van van "double digit growth" in meerdere landen, onder andere in de Verenigde Staten:


we achieved strong double digit Mac growth across many countries, including the U.S., Canada, Mexico, the UK, Germany, France, Australia, China, India and the Middle-East.


Met andere woorden, er was geen sprake van een daling in de VS, maar er was sprake van een groei van minimaal tien procent! Er lijken twee scenario’s mogelijk, of IDC en Gartner hebben niet de juiste cijfers, en diskwalificeren zichzelf volgens ons dan als onderzoekers, of er spelen ander belangen, waarmee ze zichzelf ook diskwalificeren.

Daarom zijn we wat beter gaan kijken naar de manier waarop die cijfers samengesteld worden, en ook daar blijkt wel het een en ander aan de hand. Zo tellen beide bedrijven low end netbooks, hybride devices en Windows tablets mee, terwijl de iPad juist niet meegeteld wordt. IDC telt trouwens ook nog ook Chromebooks mee, Gartner laat die wel buiten de cijfers.

Kortom, ook de manier van tellen is op zijn minst discutabel, op zijn slechtst zijn er wel negatievere kwalificaties aan te geven.

Voor ons genoeg reden om IDC en Gartner voortaan links te laten liggen, als we nog naar dit soort cijfers kijken gebruiken we voortaan die van Canalys, want die telt wel alles mee. Het resultaat? Apple staat daar op de eerste plaats, nummer twee en drie (Lenovo en HP) groeien, en nummer vier (Samsung) laat een daling zien.Dit zijn trouwens de cijfers over het eerste kwartaal van Canalys, die over het tweede kwartaal zijn nog niet gepubliceerd.

Bij AppleInsider zijn ze er in ieder geval van overtuigd dat het hier op zijn minst gaat om het manipuleren van cijfers om grote klanten tevreden te houden, het artikel van Daniel Eran Dilger is hier te lezen.

MacBook Air commercial "Stickers"

003

Het schoot er even bij in tussen het andere Mac-nieuws vorige week, maar bijna een week geleden bracht Apple een nieuwe commercial voor de MacBook Air uit. Niet helemaal toevallig, want Apple liet bij de presentatie van de recente kwartaalcijfers weten dat deze laptop het erg goed doet, en één van de drijvende krachten was achter het succes van de Mac in het afgelopen kwartaal:


Net sales and unit sales increased for Mac due to strong demand for MacBook Air which was updated with faster processors and lower prices in April 2014 and due to sales of the new Mac Pro which became available in December 2013.


Opvallend in deze commercial is dat Apple aandacht besteedt aan iets waar het bedrijf eigenlijk niets mee te maken heeft: het persoonlijker maken van je laptop door er stickers op te plakken.

Omdat Apple de afgelopen tijd steeds meer commercials 'binnenshuis’ produceert, en er al geruchten de ronde deden dat ze misschien bezig waren hun eigen reclamebureau op te richten, vermelden we er nog even bij dat deze commercial toch echt weer is gemaakt door TBWA\Media Arts Lab, al meer dan dertig jaar Apple's oude trouwe reclamebureau.

Stel volume per programma in met SoundBunny

003

Hoewel OS X een heerlijk besturingssysteem is om mee te werken zijn er soms toch dingen in Windows die we best graag op de Mac ook zouden willen hebben. Eén daarvan is de mogelijkheid om per programma het geluidsvolume in te stellen, kennelijk heeft Apple daar de noodzaak nooit van ingezien.

Voor iedereen die deze mogelijkheid wel graag wil hebben is er nu SoundBunny van ProSoft Engineering, een bedrijf dat we al kennen van bijvoorbeeld het prima programma Data Rescue.Vooral de mogelijkheid om het volume van plugins te regelen lijkt interessant, want daar zitten nog wel eens erg irritante schreeuwerige tussen.SoundBunny kost $ 9,99, maar er is ook een demo versie die je gratis kunt uitproberen, dus je hoeft het geld er pas aan uit te geven als je zeker weet dat je deze app de moeite waard vindt.

Surf zonder reclames op je iDevice

023

Misschien dat het in iOS 8 allemaal makkelijker wordt, daar krijgen apps veel meer mogelijkheden om elkaar van services te voorzien. Maar in iOS 7 is zoiets als AdBlock nog niet mogelijk. Tenminste, niet op de manier waarop het in OS X geregeld is.

Maar de makers van Weblock is het toch gelukt, en dat hebben ze gedaan door een slimmigheidje uit te halen. Hieronder kan je lezen hoe ze dat gedaan hebben, de tekst komt uit hun eigen FAQ:


How does it work?

Every time you visit a website or launch an app, your device connects to multiple locations over the Internet. That includes downloading of media, text, scripts, etc. In most cases and by default all these connections are made directly with different servers. All modern operating systems (including iOS) allow you to configure a PAC script, which defines how you connect with the Internet. The PAC (Proxy Auto Configuration) file tells your device how to connect to different locations on the Internet, depending on the URL or IP address of the destination server. Weblock creates, manages and hosts your personal PAC file. Any time you attempt to connect to some Internet location, its address is matched with your custom PAC file. If the location is blocked - your connection will be automatically routed through a dummy proxy server. This makes the connection impossible, so all the undesired content gets blocked. This method gives you the possibility to block only specific parts of websites/apps. Weblock allows you to route requests for this undesired content through the dummy proxy, while keeping direct connection for everything else.


Dat betekent ook meteen dat het alleen werkt als je via Wi-Fi werkt, en dat je het voor iedere connectie apart in moet stellen. Dat instellen gaat als volgt: je open Weblock en klik op "Setup". Klik daar even op de link bovenaan en die is dan meteen gekopieerd. Open dan de Instellingen-app van je iPhone, iPod touch of iPad, kies daar voor Wi-Fi en klik de i achter de naam van het netwerk dat je op dat moment gebruikt. Klik dan rechtsonder op "Automatisch" en plak daar de URL die je eerder in Weblock gekopieerd hebt.

Dat is alles, daarna zal je geen reclame’s meer te zien krijgen, of in ieder geval nauwelijks. Je zal deze procedure dus wel steeds moeten herhalen als je op een ander netwerk zit. Maar als dat nodig is merk je dat natuurlijk vanzelf, als je niet meer aan reclame’s gewend bent dan vallen ze extra op.

Het goede nieuws is dat Weblock op dit moment gratis is in de App Store (normaal gesproken kost het € 1,79). Als je van deze aanbieding gebruik wilt maken, dan kan dat via deze link.

Enthousiast over de iWatch (ook al is het nep)

001

Jimmy Kimmel is de presentator en gastheer van de populaire late night show "Jimmy Kimmel Live!" op de Amerikaanse televisiezender ABC. Hij neemt regelmatig de boel behoorlijk in de maling, want een presentator bij zo'n talkshow in Amerika is eigenlijk altijd ook een stand-up comedian.

Dit keer nam hij mensen in de maling door op een horloge van 20 dollar van Casio een Apple logo te plakken en ze te vertellen dat dat de iWatch was. De reacties zullen bij Apple vast positief ontvangen worden, veel mensen hebben kennelijk een rotsvast vertrouwen in het merk.

iPhoto voor iOS raakt dingen kwijt

002

Iedere versie van Apple’s besturingssysteem krijgt veel nieuwe dingen onder de motorkap mee, en één daarvan in OS X 10.10/Yosemite is PhotoKit, waardoor het nog makkelijk wordt voor ontwikkelaars om goede foto-apps voor OS X te maken. Maar iedere revolutie kent zijn slachtoffers, en Aperture en iPhoto zijn in dit geval de klos.

Maar het is niet alleen OS X dat onder de motorkap aangepakt werd met PhotoKit, ook iOS 8 zal veel meer mogelijkheden bieden voor de makers van foto-apps. Dat betekent dat ook iOS ontwikkelaars veel meer en veel makkelijker mogelijkheden kunnen aanbieden die tot nu toe niet, of nauwelijks, mogelijk waren.

Maar dat betekent ook dat de foto's die je in iPhoto voor iOS hebben staan overgezet zullen moeten worden bij de overstap naar iOS 8. In de nieuwe beta van iOS 8 is te zien dat je daar een aantal dingen bij kwijt gaat raken, hoewel je al jouw foto's natuurlijk wel gewoon naar Photos kan 'migreren'.Apple koopt boekenzoeker Booklamp

000

Booklamp is een bedrijf dat zich specialiseert in het digitaal doorspitten met speciale algoritmes van boeken en zo te kunnen zien welke boeken overeenkomsten hebben. Het bedrijf noemt dit zelf het "Book Genome Project", analoog aan het "Human Genome Project", waarbij de genen van de mens in kaart werden gebracht.

Het proces analyseert boeken en kan zo helpen bij het aanraden van boeken die iemand uitkiest in een digitale boekenwinkel. Klanten van Booklamp waren tot nu toe Apple en Amazon, maar het ziet er naar uit dat Amazon naar een ander bedrijf hiervoor zal moeten zoeken.

Want Apple heeft Booklamp inmiddels overgenomen, deze overname zou tussen de tien en de vijftien miljoen dollar hebben gekost.

De website van Booklamp laat ondertussen duidelijk zien dat het bedrijf is overgenomen, door wie staat er natuurlijk niet bij, want Apple laat dit nooit officieel weten. De tekst die daar nu op de site staat kan je hieronder zien.10 dingen die je moet weten over Yosemite beta

007

Voor iedereen die het gemist heeft: Apple heeft voor het eerst een zogenaamde public beta programma opgestart met OS X 10.10/Yosemite, en dus kan iedereen de nieuwe versie van het besturingssysteem al testen voordat het officieel is uitgebracht.

Voor iedereen die daar interesse in heeft, maar er eerst meer over wil weten, hebben we hier wat meer informatie. Want meedoen aan een beta-programma kan interessant zijn, maar brengt ook risico's en vragen mee.

1. Hoe doe je mee?

Meedoen is simpel, je gaat naar deze pagina van Apple en je schrijft je in. Daarvoor heb je trouwens wel een Apple ID nodig, maar de meesten van ons hebben dat waarschijnlijk al. Nadat je je hebt ingeschreven krijg je van Apple een e-mail met daarin een code waarmee je Yosemite kan downloaden in de Mac App Store.

2. Vereisten

Om Yosemite beta te kunnen draaien heb je een Mac nodig met OS X 10.9/Mavericks erop. Heb je dat nog niet dan kan je dat hier downloaden in de Mac App Store.

3. Wat zijn de voordelen?

De beta van vandaag is dezelfde versie die ontwikkelaars recent gekregen hebben, dus als je helemaal 'bij' wilt zijn dan lukt dat met deze versie prima. Hiermee kan je dus ook meedoen door problemen die je tegenkomt aan Apple te melden, en je kan al met Yosemite werken en eraan wennen. Op het moment dat de finale versie uitkomt heb je verder geen extra voordelen.

4. hoe gaat het met updates?

Updates zullen binnenkomen zoals we gewend zijn, via de Mac App Store/Software Update. Updates komen gewoon binnen zoals je gewend bent, inclusief de finale versie van Yosemite.

5. Hoe vaak komen er updates?

Tot nu toe kwamen er ongeveer iedere twee weken updates voor Yosemite beta voor ontwikkelaars uit. maar waarschijnlijk dat Apple wat minder vaak updates voor het grote publiek uit zal brengen, maar dat is nog niet bekend.

6. Welke problemen kun je verwachten?

Het gaat hier om een beta versie van een systeem. Dus je kan bugs verwachten, en de kans is groot dat niet al je programma’s ermee zullen werken. Het is door vooral voor mensen die niet bang zijn voor een experiment. We raden dan ook niemand aan om dit te doen op een harde schijf die essentiële data bevat. Dus bij voorkeur op een aparte partitie of harde schijf.

Mocht je deze beta wel willen installeren over het systeem dat je normaal gebruikt zorg dan op zijn minst voor een goede Time Machine backup en liefst ook voor een complete kloon van al je data met bijvoorbeeld SuperDuper.

7. Welke functies kan je niet gebruiken?

Op dit moment is iOS 8 ook in beta, en er zijn veel functies in OS X 10.10/Yosemite die daarmee samenwerken, en die zullen dus nog niet werken. Voorbeelden zijn Handoff, de nieuwe manier waarop AirDrop werkt en iCloud Drive.

Werkt verder alles?

Spotlight in Yosemite zou ook via het internet suggesties moeten geven, maar dat werkt op dit moment alleen maar in de Verenigde Staten. En, zoals we onder punt 6 ook al schreven, het is niet zeker of al je programma’s onder Yosemite zullen werken.

9. Hoe laat je bugs aan Apple weten?

In de beta zit een programma Feedback Assistant, dat is speciaal hiervoor bedoeld. Als je meedoet kan je waarschijnlijk bugs melden die vooral voor de Lage Landen gelden, en dus help je ons allemaal.

10. Kan ik altijd bij mijn data?

Documenten die op iCloud staan zullen na de installatie van Yosemite beta alleen nog maar gelezen kunnen worden door Macs met Yosemite en iDevices met iOS 8 als je ervoor kiest om die te upgraden. Vandaar dat we onder punt 6 al adviseerden om te zorgen voor een goede backup, zo raak je in ieder geval geen data kwijt.

R&D Apple +36% = iWatch?

000

Apple heeft net zijn kwartaalcijfers gepresenteerd, daar kon je al meer over lezen in dit nieuwsbericht, en in dit bericht kan je ook nog een samenvatting van de hoogtepunten vinden. Maar één hoogtepunt lichten we er even apart uit, want dat is waarschijnlijk interessant voor ons allemaal.

Want de cijfers lieten ook zien dat Apple in het afgelopen kwartaal maar liefst 36 procent meer heeft uitgegeven aan Research and Development, een duidelijker hint dat er inderdaad nieuwe producten aankomen kan ik me niet bedenken.

De laatste keer dat Apple zoveel uitgaf aan R&D was in 2006, het jaar voordat de iPhone het licht zag.


As people familiar with the situation have indicated to the Financial Times and others, this year’s hot new product will be a wearable device that tracks fitness and allows remote control of a tethered smartphone. Sources say the device is in fact unlikely to be called the iWatch, despite Apple having filed to trademark that term last year.


Meer hierover in dit artikel van The Financial Times, maar dat is alleen te lezen met een abonnement.

Dat Apple waarschijnlijk met een smartwatch zal komen lijkt inmiddels voor de hand te liggen. Dat Apple daar inderdaad aan werkt is onder andere te zien door dit patent met de titel "Wrist-worn electronic device and methods therefor".En in onderstaande video bevestigt ster-basketbalspeler Kobe Bryant de eerdere geruchten dat hij een dag heeft doorgebracht op de Apple campus en heeft gesproken met Jony Ive. Grappig genoeg vergelijkt hij de manier waarop Ive werkt met hoe een top-basketbalspeler naar het spel kijkt en dat opbouwt.