Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Night Shift nu ook op de Mac met macOS Sierra 10.12.4

000

Iets meer dan een jaar gelden kwam iOS 9.3 uit, één van de nieuwe dingen daarin was Night Shift. Apple heeft nu macOS Sierra 10.12.4 voor ons klaarstaan, waarin onder andere datzelfde Night Shift nu zijn opwachting op de Mac maakt.

Dat is trouwens niet op alle Macs het geval, deze functie is alleen te gebruiken op Macs die in 2012 of later gemaakt zijn. In het lijstje hieronder kan je precies zien op welke Macs deze nieuwe Night Shift-functie zal werken:


• MacBook (begin 2015 of nieuwer)
• MacBook Pro (medio 2012 of nieuwer)
• MacBook Air (medio 2012 of nieuwer)
• Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
• iMac (eind 2012 of nieuwer)
• Mac Pro (eind 2013)


Is jouw Mac ouder dan wat je hierboven in het lijstje ziet staan en wil je toch bijvoorbeeld 's avonds de kleurtemperatuur van je scherm aanpassen? Dat is ook mogelijk met de gratis app f.lux.

Maar er zit meer in de macOS Sierra 10.12.4 update, er zitten bijvoorbeeld ook verbeteringen in voor Mail en Voorvertoning. Hieronder zie je alle aanpassingen waarvan Apple ons vertelt dat ze in deze update zitten.


(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Als je de tekst op het plaatje hierboven gelezen hebt, dan weet je dat er meer verbeteringen in deze update zitten, waaronder belangrijke verbeteringen op het gebied van veiligheid. Heb je een Mac die past in het lijstje hieronder (of later), dan kan daar macOS Sierra op draaien. Is dat bij jou het geval, dan is deze update ook voor jou een aanrader.


• iMac (eind 2009 of nieuwer)
• MacBook (eind 2009 of nieuwer)
• MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer)
• MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
• Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
• Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)


macOS Sierra 10.12.4 installeren

Als je op jouw Mac nog geen automatische melding hebt gekregen dat deze update klaar staat, als je de Mac App Store opent (te vinden onder het Apple-icoontje helemaal linksboven op het scherm van jouw Mac) en daarin op Updates rechtsboven klikt zou deze update alsnog moeten verschijnen.

iOS 10.3 is uit, even opletten met deze update

002

Na zeven beta-versies is het zover, iOS 10.3 staat voor ons allemaal klaar. Daarin zitten veel nieuwe dingen, die vind je allemaal in de informatie van Apple onderaan dit nieuwsbericht.

Maar het belangrijkste is waar wij zelf weinig of niets van zullen zien: het nieuwe bestandssysteem, dat minder dan 12 maanden na de introductie op de WWDC nu al zijn opwachting maakt, nota bene in Apple's meest verkochte apparaten.

Dat getuigt van een enorm zelfvertrouwen in Cupertino in dit nieuwe bestandssysteem, het Apple File System of APFS. Maar deze upgrade van het bestandssysteem is niet helemaal zonder risico's, daarom hierbij een paar waarschuwingen.

Deze update kan lang duren

Voor een update van een besturingssysteem moet je altijd even wat tijd uittrekken, we weten allemaal dat je iPhone ruim toen minuten offline kan zijn als je een update uitvoert. Maar omdat hier niet alleen het besturingssysteem een update krijgt, maar ook het onderliggende bestandssysteem, kan de update naar iOS 10.3 langer duren dan wat we tot nu toe bij updates van iOS gewend zijn.

Bij één iPad Air 2 duurde dat bijvoorbeeld maar liefst ruim drie kwartier, bij de meeste iDevices ben je na ongeveer een half uur klaar. Daarbij lijkt het wat sneller te gaan als er niet heel erg veel data er op staat, maar dat verschil is niet erg groot (een paar minuten).

Verder zal je iDevice waarschijnlijk meerdere keren herstarten tijdens de upgrade naar iOS 10.3. Dit is normaal, en je moet dit proces vooral niet onderbreken.

Backup nog belangrijker

Een backup voordat je een update doet van een besturingssysteem is iets wat we altijd aanraden op MacFreak. Voor iDevices raden we aan om dat via iTunes te doen, waarbij je de backup opslaat op jouw Mac. Als je jouw privacy erg belangrijk vindt, dan kan je dat zelfs doen met versleuteling.

Mocht er wat mis gaan, dan verlies je in ieder geval je data niet. En die kan erg belangrijk zijn, denk maar eens aan alle foto's die je de afgelopen tijd hebt gemaakt met je iPhone. Voor de meesten zal het kwijtraken daarvan gelijk staan aan een nachtmerrie.

iOS 10.3 naar binnen halen en installeren

Net zoals voorgaande updates van iOS kan je deze update ook weer via Wi-Fi op jouw iDevice installeren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update, na even zoeken zal de update vanzelf verschijnen.

Installeer je een nieuwe update liever via iTunes, dan verbind je jouw iDevice met de kabel aan jouw computer, klik je linksboven op het icoontje van jouw iDevice en klik je vervolgens op Zoek naar update. Ook daarna is het een kwestie van rustig wachten, en vooral niet al teveel haast hebben.

Apple krijgt patent voor laptops met iPhone en iPad

004

In de afgelopen tijd heb je al vaker kunnen lezen op MacFreak dat Apple's A-processors niet alleen sneller zijn dan de concurrentie, maar ook dat ze niet meer ver achter liggen op de Intel processors in bijvoorbeeld de MacBooks en iMacs.

Waar deze ontwikkeling goed voor zou kunnen zijn is onder andere te zien door het patent met de behoorlijk vage titel "Electronic Accessory Device". In dit patent zien we twee manieren dat een iDevice gebruikt kan worden om er een laptop van te maken.

De ene is niet erg revolutionair, hierbij zien we een iPad op de plek van het scherm van een laptop. Dit soort oplossingen, of in ieder geval oplossingen die hieraan doen denken, zijn al op de markt. Zelfs Apple's huidige Smart Keyboard doet hier bijvoorbeeld al aan denken.

Het is vooral de tweede optie die onze aandacht trok. Daarj zien we een laptop-behuizing waarin je op de plaats waar normaal gesproken de trackpad zou zitten een iPhone kan plaatsen, waarna die op zijn beurt mogelijk als trackpad gebruikt zou kunnen worden.

Dat hiervoor patent is aangevraagd, en inmiddels is verleend, zegt nog niet dat deze optie er echt gaat komen. Bij de Research & Development afdeling van Apple wordt erg veel ontwikkeld, voor de meest veel belovende ideeën wordt patent aangevraagd. Maar van al die patenten is uiteindelijk maar een klein gedeelte dat we ook daadwerkelijk in de producten van Apple zien verschijnen.

Apple Music verbreekt meerdere records

000

Eén van de dingen die bij Apple Music gebeurt is het ontwikkelen van talent waarin het team gelooft, waarna dit talent steeds meer ruimte krijgt. Daarbij zijn de Beats radiostations ook belangrijk om deze talenten te promoten, wat op zijn beurt weer mensen overhaalt om een abonnement op Apple Music.

Dat is allemaal te lezen in dit interview van Apple Music's Jimmy Iovine, Zane Lowe, Robert Kondrk, en Larry Jackson met The Verge. Daarin lezen we bijvoorbeeld dat Larry Jackson zegt dat Beats 1 op dit moment al het grootste radiostation ter wereld is:


It's the biggest radio station in the world. There’s no way you’re going to find another station that has as many concurrent listeners and audience-wise as Beats 1, period.


Indrukwekkend als dit waar is, maar er worden geen cijfers bij geleverd, zodat deze bewering op dit moment jammer genoeg nog niet te verifiëren is.

Maar dat is niet het enige record wat Apple Music op dit moment gevestigd heeft, het album More Life van Drake vestigde recent twee records. In de eerste 24 uur nadat het uitbrengen werd dit album maar liefst 89,9 gestreamd, een nieuw record. En in de hele week na het uitkomen haalde het in totaal het recordaantal van 300 miljoen streams.

Drake was één van de talenten die veel extra ondersteuning van Apple gekregen heeft, het enorme succes van deze rapper is dan ook mede te danken aan de inzet van de mensen van Apple Music. Het album dat Drake eerder uitbracht via Apple Music, Views, haalde in de eerste week 250 miljoen streams, More Life heeft dus in korte tijd nog meer mensen bereikt.

Weer een kwaadaardige Office-macro gesignaleerd

002

Er zijn al lang documenten met kwaadaardige macro's voor Microsoft Word in omloop, dat we ze met enige regelmaat tegenkomen. Een dikke maand geleden kon je bijvoorbeeld nog lezen over zo'n kwaadwillende macro in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Je kan jezelf dan ook afvragen waarom Microsoft die functie niet al lang geleden heeft verwijderd, of zo aangepast dat die macro's geen ellende meer zouden kunnen aanrichten. De mogelijkheid om macro's voor apps in de Office suite uit te zetten is er trouwens wel, net zoals de optie om een waarschuwing te krijgen als je een document met een macro opent. Meer daarover kan je lezen op deze support-pagina van Microsoft zelf.

Voor iedereen die nog wel macro's gebruikt een extra waarschuwing: op deze pagina het blog Fortinet kan je lezen over een nieuw macro dat gevonden is, de aanpak daarbij blijkt zo slim te zijn geweest dat het op zowel macOS als Windows werkt.

Want deze macro roept een Python-script aan dat zich automatisch kan aanpassen aan het besturingssysteem waar het in geopend wordt. Met andere woorden, het weet op welk besturingssysteem het geopend wordt en dat het op verschillende manieren actie moet ondernemen, zowel voor macOS als Windows.

In eerste instantie richt dit script trouwens geen schade aan, maar het prepareert de computer waarop het gedraaid wordt voor ontvangst van verdere malware. Dat zou bijvoorbeeld ransomware kunnen zijn, maar het is ook mogelijk dat jouw computer later onderdeel van een kwaadwillend botnet wordt.

Tweede versie iTunes 12.6 corrigeert lek bij Apple

006

Twee dagen geleden kon je hier op MacFreak, in dit nieuwsbericht, lezen dat Apple een update voor iTunes klaar had staan, met 12.9 als versienummer. Maar gisteren stond er plotseling weer een update in de Mac App Store voor iTunes klaar, en die had hetzelfde versienummer!

Maak je geen zorgen, er is niets verkeerd met jouw geheugen en ook niet met jouw Mac, het 'probleem' ligt bij Apple. Want Apple had een versie klaargezet waar dingen in zaten die helemaal nog niet naar buiten moesten komen.

Het bewijs daarvan is te vinden in dit draadje op Reddit. Gebruiker 'MalteseAppleFan' laat daar zien dat er een functie in iTunes 12.6 zit die duidelijk voor Apple Music is bedoeld. Maar een knopje om iets op een profielpagina te laten zien, terwijl die profielpagina nog helemaal niet bestaat, dat kan natuurlijk niet.

De tweede versie die Apple in de Mac App Store heeft gezet is dus precies dezelfde als de eerste, alleen dan zonder de plannen voor de (nabije) toekomst te lekken.

Ben je een gebruiker van Apple Music? Dan weet je inmiddels zeker dat Apple Music binnenkort de mogelijkheid zal hebben om een profielpagina aan te maken. Maar daar zal je nog even op moeten wachten, en tegen die tijd hebben we natuurlijk weer een update van iTunes nodig.

Meer gegevens naar buiten via Wikileaks, Apple reageert

002

In de afgelopen kon je al een paar keer in de nieuwsbericht op MacFreak lezen dat er op dit moment via Wikileaks veel van de methodes die de CIA gebruikt om te hacken naar buiten komen. Het meest recente nieuwsbericht daarover vind je hier.

Inmiddels zijn er weer een aantal methodes door Wikileaks gepubliceerd, waarbij blijkt dat de CIA zich onder ander richtte op de bekende kwetsbaarheid van Thunderbolt. Dat betekent dat deze hacks alleen maar mogelijk zullen zijn als je een Mac hebt die gemaakt is voor 2013, èn iemand fysieke toegang heeft de Mac waar het om gaat, want op afstand werkt deze hack niet.

Apple heeft inmiddels al gereageerd op deze nieuwe data, deze reactie kan je hieronder in zijn geheel lezen:


We have preliminarily assessed the WikiLeaks disclosures from this morning. Based on our initial analysis, the alleged iPhone vulnerability affected iPhone 3G only and was fixed in 2009 when iPhone 3GS was released. Additionally, our preliminary assessment shows the alleged Mac vulnerabilities were previously fixed in all Macs launched after 2013.

We have not negotiated with Wikileaks for any information. We have given them instructions to submit any information they wish through our normal process under our standard terms. Thus far, we have not received any information from them that isn't in the public domain. We are tireless defenders of our users' security and privacy, but we do not condone theft or coordinate with those that threaten to harm our users.


Voor iOS loop je kennelijk nog minder risico, want van de 3G zijn er niet veel meer van in omloop, die werd verkocht tussen 2008 en 2010. Deze hack is dan ook zo oud, dat je je kan afvragen waarom Wikileaks de moeite heeft genomen om deze te publiceren. Het lijkt er op dat er bij Wikileaks zelf helemaal niet naar de informatie gekeken wordt, maar dat het hier om een datadump gaat.

Musemage is Apple's gratis App van de Week

003

Wil je graag een app waarmee je veel meer kan dan de ingebouwde Camera- en Foto's-app, dan is Musemage een prima optie. Met deze app kan je bijvoorbeeld gestabiliseerde video's opnemen, foto's in HDR nemen, foto's tegen een blauwe of groene achtergrond nemen en dan een andere achtergrond er inzetten, etc.

Deze app kreeg eerder al de vermelding als beste nieuwe app in 18 landen, waaronder China, Singapore en Japan, en werd door de editors van de App Store eerder al aangeraden in de VS, Canada, India en Brazilië.

Normaal gesproken kost deze app € 3,99, omdat Musemage op dit moment Apple's gratis App van de Week is, kan je het de komende dagen helemaal gratis vinden in de iOS App Store. Hieronder een korte tutorial van Van Paraken Technology, de makers van Musemage.

Om Musemage te gebruiken moet er minimaal iOS 8.0 op jouw iDevice staan, het werkt op iPhone, iPad en iPod touch. Je zal wel de Engelstalige termen moeten begrijpen, het Nederlands wordt niet ondersteund. Er zijn geen in-app aankopen, dus de app is echt honderd procent gratis.

Vierjarig jongetje redt zijn moeder met behulp van Siri

002

We lezen vaak genoeg horrorverhalen over de keren dat er iets verkeerd gaat technologie en elektriciteit, zoals recent nog over het overlijden van Richard Bull in dit nieuwsbericht van MacFreak.

Maar technologie redt gelukkig ook levens, en de verhalen die dan naar buiten komen kunnen ontroerend zijn. Zelden is dat zo duidelijk geïllustreerd geweest als toen Rowan van vier het alarmnummer 999 in het Verenigd Koninkrijk belde, met behulp van Siri.

Kinderen in het Verenigd Koninkrijk leren al op erg jonge leeftijd om het alarmnummer te bellen, maar Rowan koos voor een andere methode. Hij ontgrendelde de iPhone van zijn moeder, die op dat moment al buiten bewustzijn was, met haar duim. Daarna vroeg hij Siri om het alarmnummer te bellen, die dat volgens keurig deed.

De opname daarvan kan je hieronder horen (en lezen).

Zijn moeder is trouwens ter plekke weer bij bewustzijn gebracht en naar het ziekenhuis meegenomen. Inmiddels is zij weer thuis bij haar kinderen, waaronder natuurlijk ook Rowan.

Rowan had trouwens het alarmnummer ook kunnen bellen zonder de duim van zijn moeder te gebruiken, Siri belt ook het alarmnummer als de iPhone niet ontgrendeld is. Je kan haar dan activeren door de Home-knop even ingedrukt te houden. Dat alarmnummer bellen doet ze trouwens pas nadat ze vijf seconden afgeteld heeft, om er zeker van te zijn dat je het niet per ongeluk doet.

Op de Apple Watch kan je ook Siri hiervoor gebruiken, sinds watchOS 3.0 krijg je als je de zijknop vasthoudt drie opties te zien, met de onderste bel je direct het alarmnummer. En ook met jouw Apple Watch kan je natuurlijk Siri gebruiken, om die te activeren moet je de Digital Crown even ingedrukt houden.

Voor de volledigheid: in het Verenigd Koninkrijk is het alarmnummer 999, bij ons (en de meeste Europese landen) is dat 112, in de VS is het 911.

Muziekafspeellijst in nieuw venster openen weer mogelijk in iTunes 12.6

002

Mogelijk was het de aanhoudende kritiek dat iTunes door Apple voor teveel dingen gebruikt werd, in de afgelopen jaren heeft Apple iTunes steeds Spartaanse gemaakt. Eén van de mogelijkheden die daarbij helemaal verdween was het openen van Muziekafspeellijsten in een nieuw venster, kennelijk wilde ze bij Apple dat alles binnen één venster gebeurde.

Als jij iemand iemand bent die in het verleden vaker Muziekafspeellijsten in hun eigen vensters openende, dan is er goed nieuws. Want wat de reden ook is, in iTunes 12.6 blijkt deze mogelijkheid weer terug te zijn.

Een nieuw venster openen is makkelijk in iTunes 12.6, het enige wat je hoeft te doen is een rechtermuis- of Control-klik op een Muziekafspeellijst. In het contextuele menu dat dan verschijnt zie je de optie "Open in een nieuw venster" er gewoon tussen staan, zoals je hieronder ook kan zien.