Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

R&D Apple +36% = iWatch?

000

Apple heeft net zijn kwartaalcijfers gepresenteerd, daar kon je al meer over lezen in dit nieuwsbericht, en in dit bericht kan je ook nog een samenvatting van de hoogtepunten vinden. Maar één hoogtepunt lichten we er even apart uit, want dat is waarschijnlijk interessant voor ons allemaal.

Want de cijfers lieten ook zien dat Apple in het afgelopen kwartaal maar liefst 36 procent meer heeft uitgegeven aan Research and Development, een duidelijker hint dat er inderdaad nieuwe producten aankomen kan ik me niet bedenken.

De laatste keer dat Apple zoveel uitgaf aan R&D was in 2006, het jaar voordat de iPhone het licht zag.


As people familiar with the situation have indicated to the Financial Times and others, this year’s hot new product will be a wearable device that tracks fitness and allows remote control of a tethered smartphone. Sources say the device is in fact unlikely to be called the iWatch, despite Apple having filed to trademark that term last year.


Meer hierover in dit artikel van The Financial Times, maar dat is alleen te lezen met een abonnement.

Dat Apple waarschijnlijk met een smartwatch zal komen lijkt inmiddels voor de hand te liggen. Dat Apple daar inderdaad aan werkt is onder andere te zien door dit patent met de titel "Wrist-worn electronic device and methods therefor".En in onderstaande video bevestigt ster-basketbalspeler Kobe Bryant de eerdere geruchten dat hij een dag heeft doorgebracht op de Apple campus en heeft gesproken met Jony Ive. Grappig genoeg vergelijkt hij de manier waarop Ive werkt met hoe een top-basketbalspeler naar het spel kijkt en dat opbouwt.Apple Store Den Haag nadert de openingsdatum

002

Het leven heeft zijn ironische momenten, net nu de Apple Store in Den Haag een echt Apple logo laat zien zit ik in Canada, dus even ernaartoe fietsen is niet echt een optie. Daarom lenen we vandaag even wat foto’s bij de buren, want iCulture had wel iemand in de buurt om er foto's van te maken, een paar daarvan zijn hieronder te zien.

In de eerste foto maakt Apple voor het eerst officieel duidelijk dat het hier om een echte Apple Store gaat, alleen die mogen zich met het Apple logo tooien en deze URL erbij zetten.En Apple laat niets aan het toeval over, zelfs de banner aan de gevel is op dit moment nog afgedekt, ondanks dat de meesten van ons al weten hoe die banners er uitzien.De openingsdatum voor de Store is waarschijnlijk veertien augustus, de locatie is middenin de Passage, de vorige huurder was boekhandel Verwijs.

Deze winkel is, net zoals bijvoorbeeld die in Amsterdam, een zogenaamde Flagship Store. Dat betekent in dit geval dat het van binnen behoorlijk aangepakt is, en we straks waarschijnlijk een prachtig pand met een vide en een glazen trap zullen zien.

Hoogtepunten uit Conference Call bij kwartaalcijfers

000

We hadden gisteren al een nieuwsbericht op Macfreak over het recordkwartaal dat Apple net achter de rug heeft, als je dat gemist hebt dan kan je dat hier lezen. Maar in zo’n Conference Call wordt veel verteld dan alleen de cijfers, en daarom hieronder de belangrijkste dingen die voorbij kwamen.

• Er keken maar liefst meer dan 20 miljoen mensen naar de keynote van de WWDC

• Er werden 55 procent meer iPhones verkocht in Brazilië, Rusland, India en China vergeleken met het jaar daarvoor. Daarbij groeit China ieder jaar ruim 25 procent, en dat is meer dan waar Apple zelf op gerekend had en twee keer zo hard als de concurrentie.

De iPhone 5c is het best verkopende model in het middensegment dat Apple tot nu toe gehad heeft. Er worden dus meer van de iPhone 5c verkocht dan bijvoorbeeld de iPhone 4S toen die naast de iPhone 5 aangeboden werd.

• De iPad deed het erg goed in de BRIC landen, de vertraging is vooral te zien in het rijkere westen.

• In het fiscale jaar 2014 heeft Apple 29 bedrijven overgenomen, zonder dat Beats meegeteld wordt. Daaronder zaten de volgende bedrijven: LuxVue, Spotsetter, SnappyLabs, Burstly, Catch, BroadMap, Embark, HopStop, Locationary, WiFiSlam, PrimeSense en Novauris.

• Apple verkocht minder iPads in dit kwartaal, maar Tim Cook vertelde dat er op minder gerekend was. In de zakelijke markt ziet hij nog veel groeimogelijkheden voor de iPad, vandaar de deal met IBM.

• iTunes, inclusief de App Store, groeit nog steeds enorm hard. Het afgelopen jaar was dat maar liefst 25 procent. De App Store genereerde tot nu toe meer dan 20 miljard dollar, waarvan bijna de helft in de afgelopen twaalf maanden.

• De Mac blijft het erg goed doen in het onderwijs, waarbij vooral de MacBook Air populair is. Macs in het algemeen verkochten zagen een groei van maar liefst 39 procent in China.

Als je het persbericht over deze kwartaalcijfers wilt lezen dan kan dat hier.

Het Chinese Xiaomi gaat ver in Apple-imitatie

012

Samsung heeft de naam als grootste imitator van Apple, waardoor het bedrijf vaak de bijnaam Samesung meekrijgt. Dat is trouwens een bewuste keuze van het bedrijf, zelfs toen Google ze waarschuwde dat ze daarin te ver gingen namen ze geen gas terug, in tegendeel.

Maar Samsung is de enige niet, ook het het Chinese bedrijf Xiaomi kan er wat van. Hun nieuwe telefoon de Mi 3 heeft bijvoorbeeld productpagina’s waarin het wel erg duidelijk wordt waar de inspiratie vandaan komt. Nu kan je zeggen dat een 'cleane look' op wit gewoon eigentijds is, maar dat praat natuurlijk niet goed dat ze het icoon van Aperture gepikt hebben en in hun 'foto’s' van de camera van de Mi 3 hebben gebruikt (bij "13MP camera with dual-LED flash." en "Amazing from the inside out.").

En dat jatwerk is voor Xiaomi nog redelijk subtiel, de Mi4 is gewoon een ordinaire imitatie van de huidige lijn iPhones, zoals hier te zien is.

Daar stopt het niet bij, zowel de nieuwe smartphones als de tablets van Xiaomi zijn samenraapsels van Apple design, hoewel het gezegd moet worden dat ze dat aardig doen. Zo hebben ze als één van de weinige makers van Android tablets gekozen voor dezelfde 4:3 beeldverhouding als de iPad, in plaats van de 16:9 verhouding die de meeste Android tablet makers kiezen.

Ook hun design ziet er allemaal aardig uit, maar lijkt vooral een samenraapsel van wat Apple allemaal al op de markt gezet heeft.

Xiaomi's global vice president Hugo Barra vindt het gedoe over dat imiteren allemaal maar onzin, en maakt zich er zelf boos over. Hij zei bijvoorbeeld dat hij doodmoe en doodziek (sick and tired) is dat Xiaomi steeds als een kopie van Apple weggezet wordt. Xiaomi is "an incredibly innovative company" en de mensen die het bedrijf van kopiëren beschuldigen zijn "sweeping sensationalist statements because they have nothing better to talk about."

Misschien tijd om meneer Hugo Barra te vragen waarom er bij een recente presentatie van Xiaomi er iemand in jeans met een zwart t-shirt op toneel stond met de volgende tekst achter hem op het scherm.Apple heeft weer een recordkwartaal achter de rug

004

Gisteren presenteerde Apple de cijfers van het derde kwartaal van 2014 (het bedrijf heeft een gebroken boekjaar) en ook dit kwartaal is het Apple weer gelukt om zichzelf te overtreffen en een nieuw recordkwartaal te draaien.

De nettokwartaalwinst bedroeg $ 7,7 miljard, bij een kwartaalomzet van $ 37,4 miljard. In dezelfde periode vorig jaar was de omzet $ 35,3 miljard, en de nettowinst $ 6,9 miljard. De brutomarge was 39,4 procent, in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar was dat 36,9 procent. De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 59 procent van de totale omzet.

Apple’s CEO Tim Cook was natuurlijk blij met deze resultaten:


Onze recordomzet in het derde kwartaal is te danken aan de uitstekende verkoopcijfers van de iPhone en Mac. Ook de omzet uit ons ecosysteem laat over de hele linie een stijgende lijn zien. Met als resultaat het hoogste groeipercentage van de winst per aandeel in zeven kwartalen. We kijken vol verwachting uit naar de komende release van iOS 8 en OS X Yosemite, en natuurlijk van andere nieuwe producten en diensten die in de pijplijn zitten.


Ook Apple’s nieuwe CFO Luca Maestri deed natuurlijk een duit in het zakje:


We hebben een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $10,3 miljard behaald en we hebben bijna $8 miljard aan liquide middelen laten terugvloeien naar onze aandeelhouders in de vorm van dividend en de terugkoop van aandelen tijdens het derde kwartaal. Van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma ter waarde van $130 miljard is inmiddels ruim $74 miljard gerealiseerd. En dat terwijl de deadline van het programma nog zes kwartalen ver is.


De vooruitzichten van Apple voor het komende kwartaal zijn als volgt:


• Een omzet tussen de $37 en $40 miljard
• Een brutomarge tussen de 37 en 38 procent
• Exploitatiekosten tussen de $4,75 en $4,85 miljard
• Andere inkomsten/uitgaven ter hoogte van $250 miljoen
• Een belastingtarief van 26,1 procent

Wil je de conference call waarin de resultaten van het derde kwartaal van boekjaar 2014 worden besproken zelf beluisteren, dan kan dat via deze link.

De verwachting van analisten was trouwens wel hoger dan wat Apple presenteerde, zo vielen vooral de verkopen van de iPad tegen. De verklaring van Tim Cook was dat het hier om uitgestelde verkopen gaat, hij verwacht dit dan ook in de komende maanden in te halen.

Hoe sterk is het glas van de iPhone 6?

003

Twee weken geleden lieten we hier op MacFreak een video zien van Marques Brownlee van MKBHD, waarin te zien was hoe hij probeerde om het scherm van een iPhone 6 te bekrassen met messen. Als je dat nieuwsbericht toen gemist hebt, dan kan je dat via deze link alsnog zien.

In de reacties bij dat nieuwsbericht schreef forumlid 'mug' al dat het eigenlijk helemaal niet zo slim is om dit soort testen met messen te doen, want een zandkorrel krast meer dan een mes. Kennelijk had Marques Brownlee dat ook door en dit keer heeft hij een nieuwe video gemaakt waarin hij eerst uitlegt hoe de onderverdeling tussen metaal, glas, saffier en dergelijke in hardheid staan in de hardheidsschaal van Mohs, waardoor hij nu een veel betere test kan laten zien.

Daarin zien we dat het nieuwe scherm van de iPhone 6 een stuk minder snel zal krassen dan dat van de iPhone 5s, maar dat het niet zo hard is als saffier.

Het patent waar hij het in deze video over heeft, voor het maken van een laminaat met onder andere saffier, is hier te lezen. Waarschijnlijk is het scherm van de iPhone 6 dus gemaakt van dit laminaat.

Een bar speciaal voor tech-nerds

002

Ben je een tech-nerd en op bezoek in Tokio, dan mag je beslist de Hackers Bar niet aan je voorbij laten gaan. In deze bar kan je niet alleen terecht voor live coding events, maar ook de cocktails die er geschonken worden zijn de moeite waard. Zo kan je een heerlijke blauwe cocktail krijgen die toepasselijk Blue Screen heet, natuurlijk vernoemd naar de Blue Screen of Death die je te zien krijgt als Windows vastloopt.Maar eigenaar Aki Nakao haalt zijn inspiratie overal vandaan en is niet eenkennig, dus je kan ook genieten van een heerlijke Kernel Panic.

Interesse? In dit artikel van The Verge kan je je hart ophalen, en misschien krijg je er zelfs inspiratie om te kijken of je zelf thuis zoiets ook kan maken.

Alle iPhone 6 geruchten in één video

000

We proberen de nieuwsberichten over geruchten op MacFreak altijd een beetje binnen de perken te houden. Want er zijn zo ontzettend veel geruchten over producten van Apple, en over de iPhone 6 in het bijzonder, dat we anders bijna alleen maar met geruchten bezig zouden zijn.

Daarom zijn we extra blij met onderstaande video, want die vat zo'n beetje alle geruchten rond de iPhone 6 in ruim een minuut samen, en vermeldt er ook meteen de procentuele kans of die geruchten waar zijn erbij.

Kortom, lekker kort en krachtig, en ook daarom wat ons betreft de moeite waard.

MacBook Air EFI Firmware Update 2.9 (Upd.)

002

Apple heeft een EFI Firmware Update voor de Mid 2011 modellen van de MacBook Air klaarstaan. Deze update zou ervoor moeten zorgen dat het ontwaken sneller gaat, want dat ging niet bij iedereen altijd even soepel, en dat bij dat ontwaken de ventilatoren lekker rustig blijven in plaats van helmaal op hol te slaan.

Apple zelf zegt het als volgt:


This update is recommended for MacBook Air (Mid 2011) models. This update addresses an issue where systems may take longer to wake from sleep than expected and fixes a rare issue that may cause fans to run at full speed after waking from sleep.


Deze update is te installeren via de Mac App Store/Software Update en is ook te vinden op deze pagina. Om hem te kunnen installeren moet je trouwens wel minimaal OS X 10.9.2/Mavericks op je MacBook Air hebben staan.

We raden iedereen sowieso altijd aan om altijd een goede backup achter te hand te hebben, bij updates wordt dat nog belangrijker en bij systeem- en firmware updates al helemaal. Gelukkig dat Apple backups maken met Time Machine zo ontzettend eenvoudig heeft gemaakt dat de meesten van onze lezers dat waarschijnlijk ook al gebruiken.

Update: In dit draadje op de Apple Support Communities is te lezen dat deze update bij een aantal mensen voor problemen zorgt. Het lijkt dan ook een goed idee om nog even te wachten met deze update, wie weet komt Apple nog met een versie die helemaal probleemloos is.

Achtste iTunes Festival Londen in september

000

Het iTunes Festival is alweer aan zijn achtste editie toe, en dit jaar zal het weer in Londen gehouden worden (vorig jaar was het op SXSW). De line-up ziet er alvast erg goed uit, we kunnen er onder andere van genieten van Maroon 5, Pharrell Williams, Beck, Sam Smith, Blondie, Kylie, David Guetta, 5 Seconds of Summer, Calvin Harris en Chrissie Hynde. Dus zowel oudere acts als jong bloed.

Hieronder het hele persbericht dat Apple voor deze gelegenheid heeft verstuurd:


Apple kondigt achtste jaarlijkse iTunes Festival in Londen aan

iTunes Festival keert terug naar het legendarische Roundhouse voor 30 dagen met grootste artiesten van de wereld met onder andere Maroon 5, Pharrell Williams, Beck, Sam Smith, Blondie, Kylie, David Guetta, 5 Seconds of Summer, Calvin Harris, Chrissie Hynde & veel meer

LONDON, 21 juli 2014 - Apple maakte vandaag bekend dat Maroon 5, Pharrell Williams, Beck, Sam Smith, Blondie, Kylie, David Guetta, 5 Seconds of Summer, Calvin Harris, Chrissie Hynde en nog veel meer van 's werelds grootste artiesten dit jaar de hoofdacts zullen zijn voor het iTunes Festival. Voor het achtste jaar terugkerend naar het Verenigd Koninkrijk, na een week van ongelooflijke live optredens in maart op SXSW, zal het iTunes Festival gedurende de maand september beschikken over meer dan 60 acts in het legendarische Roundhouse. iTunes optredens kunnen door miljoenen iOS-gebruikers over de hele wereld live of on-demand worden bekeken op hun iPhone, iPad of iPod touch en via iTunes op hun computer of in verbluffend HD met Apple TV. Kaarten kunnen alleen worden gewonnen door deelname aan prijsvragen.

"Het iTunes Festival in Londen is terug met een prachtige line-up van artiesten van wereldklasse en geweldige nieuwe acts", aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. "Deze live shows vangen het hart en de ziel van iTunes en we brengen ze met liefde naar onze klanten in de Roundhouse, evenals naar de miljoenen mensen die over de hele wereld gratis kunnen kijken."

Muziekliefhebbers uit de hele wereld kunnen tickets voor het iTunes Festival te winnen via competities van lokale media partners. In het Verenigd Koninkrijk, kunnen fans tickets winnen door het invoeren van stembiljetten op iTunes, alsmede via geselecteerde mediapartners waaronder Global Radio en de London Evening Standard.

Sinds de inaugurele van het Festival in het Londense Institute for Contemporary Arts in 2007, hebben meer dan 430 artiesten opgetreden voor meer dan 430.000 fans en hebben er nog tientallen miljoenen meer gekeken via online en on-demand. Nu in het achtste jaar, was het iTunes Festival in het verleden gastheer voor artiesten zoals Adele, Coldplay, Elton John, Foo Fighters, Justin Timberlake, Kings of Leon, Lady Gaga, Katy Perry, Muse, Sir Paul McCartney en vele, vele meer.

Voor updates, tickets en meer informatie kunt u terecht op: www.iTunesFestival.com, of neem deel aan het gesprek @iTunesfestival en #iTunesfestival.