Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Apple brengt drie nieuwe Switch-commercials uit

000

Een kleine week geleden kon je hier op MacFreak al lezen, in dit nieuwsbericht, dat Apple de Switch-site voor overstappers van Android naar iPhone stevig had aangepakt, en een aantal commercials met een nieuwe aanpak hiervoor had uitgebracht.

Op al die commercials is "kort maar krachtig" zeker van toepassing, ze duren ongeveer 15 seconden en het lukt Apple iedere keer om de boodschap in die korte tijd erg duidelijk over te brengen. Vorige week bracht Apple er vier uit, deze week komen er daar nog drie nieuwe commercials bij.

Daarbij gaat het in de eerste om veiligheid, in de tweede hoe soepel het besturingssysteem de interface lopen en en in de derde hoe makkelijk het is om je contacten over te zetten van Android naar een iPhone.

Binnenkort valt het doek voor Apple's laatste 17-inch laptop

006

De eerste 17-inch laptop bracht Apple uit in september 2003, dat was een PowerBook G4. De laatste was de 17-inch MacBook Pro in oktober 2011, die zal op 30 juni 'obsolete' verklaard worden. Dat betekent dat er geen ondersteuning vanuit Apple meer zal zijn voor dit model, bij eventuele problemen zal je dan ook niet meer bij Apple terecht kunnen.

Het model daarvoor, de 17-inch MacBook Pro uit februari van datzelfde jaar, staat inmiddels al op de lijst die Apple zelf bijhoudt, op deze support-pagina, van oude en verouderde producten. Daar maakt Apple glashelder dat een product maximaal vijf jaar lang ondersteuning krijgt:


Eigenaars van een iPhone, iPad, iPod of Mac kunnen service en onderdelen van Apple of Apple serviceproviders verkrijgen gedurende vijf jaar nadat het product niet meer wordt gemaakt (of langer indien door de wet vereist). Apple heeft de ondersteuning voor bepaalde oude en technisch verouderde producten beëindigd.
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Er zijn na 30 juni nog twee plekken waar deze 17-inch MacBook Pro nog wel ondersteuning zal krijgen, daar krijgt hij dan de status 'vintage', dat is in Californië en Turkije. Waarom dit zo is, dat is niet bekend, waarschijnlijk heeft het te maken met de wetten ter plaatse.

Hieronder een lijst van alle producten die vanaf eind juni geen ondersteuning meer zullen krijgen, deze lijst doet op dit moment binnen Apple de ronde:


Macintosh Vintage in the U.S. and Turkey / Obsolete in AP/CN/EU (except Turkey)/JP/LA and Apple Retail Stores:

• MacBook Air (11-inch, Mid 2011)
• MacBook Air (13-inch, Mid 2011)
• MacBook Pro (13-inch, Late 2011)
• MacBook Pro (15-inch, Late 2011)
• MacBook Pro (17-inch, Late 2011)

Peripherals

• AirPort Express 802.11n (1st Gen)

Macintosh Vintage in AP/CN/EU/JP/LA/U.S. and Apple Retail Stores:

• MacBook Pro (17-inch, mid 2009)

iPhone Obsolete in AP/CN/EU/JP/LA/U.S. and Apple Retail Stores:

• iPhone 3GS (16GB / 32GB
• iPhone 3GS (16GB / 32GB – China)

Werkt Apple aan een aparte processor voor AI?

000

De ontwikkelingen in de wereld van de Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligente, of AI) gaan op het moment erg snel, als de tekenen niet bedriegen dan zal de snelheid van de ontwikkelingen in dit veld de komende tijd alleen nog maar verder toenemen.

Meerdere fabrikanten werken daarom inmiddels aan chips die er speciaal op gericht zijn om als het brein van de AI te functioneren, Google is bijvoorbeeld bezig aan de zogenaamde Tensor Processing Unit. Google gebruikt die processor in hun datacenters, vooral voor het snel herkennen van gezichten en het verder verbeteren van de resultaten van zoekopdrachten.

Volgens dit artikel van Bloomberg zou Apple ook werken aan zo'n chip en zou die intern bij Apple de Apple Neural Engine genoemd worden.

Een aparte chip zou Siri een stuk sneller en efficiënter kunnen maken, waarbij er ook een gunstig effect zou kunnen zijn op het stroomverbruik. Naast Siri zou deze processor gebruikt kunnen worden voor gezichtsherkenning, spraakherkenning, maar ook het nog slimmer maken van het voorspellen van tekst als je aan het typen bent. Dat laatste is opvallend genoeg nog steeds afwezig bij het Nederlandse toetsenbord, terwijl de toetsenborden van bijvoorbeeld het Engels, Frans en Duits dit al sinds iOS 8 als optie hebben.

Maar ook in twee andere velden waarvan het duidelijk is dat Apple daarmee bezig is, Augmented Reality en zelf-rijdende auto's, is AI erg belangrijk, dus het ligt voor de hand dat dit voor meer dan alleen iDevices ontwikkeld wordt.

Mogelijk dat Apple hier ons meer over gaat vertellen tijdens de World Wide Developer Conference (WWDC) 2017, die gaat volgende week maandag van start, met als eerste een keynote pm 7 uur 's avonds (onze tijd, het is dan 10 uur 's ochtends in San Jose).

ls je meer over dit onderwerp te weten wilt komen, in deze podcast van Bloomberg op SoundCloud, met als titel "Will Siri Ever Outsmart Us?", komt het uitgebreid aan bod.

Cover magazine The New Yorker: iPad Pro en Apple Pencil

003

Dat de combinatie iPad Pro met de Apple Pencil een schot in de roos is voor illustratoren is al lang bekend. Daar zijn al vaker voorbeelden van voorbij gekomen op MacFreak, bijvoorbeeld in dit en ook in dit nieuwsbericht.

Ook voor de nieuwe cover van het magazine The New Yorker die de artiest Jorge Colombo maakte gebruikte hij de combinatie iPad Pro met Apple Pencil. Het eindresultaat mag er wezen, maar het proces om van een eerste schets tot de cover die het uiteindelijk werd te komen is zo mogelijk nog interessanter. Dat proces kan je in de video hieronder zien, met daaronder het eindresultaat.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

De lokatie waar de tekening is gemaakt is Pier 2 van het Brooklyn Bridge Park, waar je onder andere al deze basketball velden kan vinden, en waar bijna altijd wel mensen aan het spelen zijn. Jorge Colombo zelf vertelde het volgende over de lokatie en het proces, waarbij duidelijk wordt dat tekenen niet helemaal zonder risico's was:


I go there all the time, either to take the East River Ferry or just to relax by the water. It is a magnet - people come from all of Brooklyn's many neighborhoods just to take a selfie by the waterfront or picnic by the water. This was a risky drawing to make, though: I kept worrying that the ball would hit me or the iPad.

Google houdt nu ook bij wat we offline kopen

001

Van tijd tot tijd houden we jullie op de hoogte van de vorderingen van de grootste bedrijven die graag alles van ons zouden willen weten, met name Facebook en Google. Dat wij zelf het product van die bedrijven zijn weet waarschijnlijk iedereen al, hun producten zijn helemaal niet gratis, die krijgen wij in ruil voor onze privacy.

Tot nu toe ging dat niet veel verder dan ons gedrag online, inmiddels heeft Google het bijhouden van wat we kopen uitgebreid met de gegevens van wat er door ons offline gekocht wordt.

Voor online adverteerders is dit de heilige graal, daardoor kan je het onderscheid maken van hoeveel verkopen door advertenties op het internet resultaten genereren op het net zelf, en hoeveel juist in 'gewone' winkels. Ondanks alle ontwikkelingen die Alphabet, het moederbedrijf van Google, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt blijven online advertenties nog steeds het leeuwendeel van het inkomen van dat bedrijf uitmaken.

Maar dat betekent ook dat de profielen die Google van de gebruikers maakt steeds uitgebreider en gedetailleerder worden. Iets wat voorstanders van een adequate bescherming van onze privacy met lede ogen aanzien.


The new credit-card data enables the tech giant to connect these digital trails to real-world purchase records in a far more extensive way than was possible before. But in doing so, Google is yet again treading in territory that consumers may consider too intimate and potentially sensitive. Privacy advocates said few people understand that their purchases are being analyzed in this way and could feel uneasy, despite assurances from Google that it has taken steps to protect the personal information of its users.

Google also declined to detail how the new system works or what companies are analyzing records of credit and debit cards on Google’s behalf. Google, which saw $79 billion in revenue last year, said it would not handle the records directly but that its undisclosed partner companies had access to 70 percent of transactions for credit and debit cards in the United States.

"klocki" is Apple's Gratis App van de Week

003

Zoals iedere week biedt Apple ons ook dit keer weer een week lang een app gratis aan in de App Store, Apple's Gratis App van de Week. Apple kiest daarbij afwisselend voor games met veel actie en puzzelspelletjes, af en toe afgewisseld met games voor de kleintjes.

Dit keer is het een puzzelspelletje waar de keuze op gevallen is, dat is "klocki", een rustgevende puzzel die langzaam maar zeker steeds meer een breinbreker wordt. Er zijn trouwens niet heel erg veel niveaus, als je er voor gaat zitten dan kan je deze game in een paar uur helemaal uitspelen.

Normaal gesproken kost deze game € 1,09, op dit moment dus te vinden in de App Store zonder dat je er wat voor hoeft te betalen. Deze game is te spelen op alle iDevices, zolang daar maar minstens iOS 8.0 op staat. Er zijn geen in-app aankopen, dus gratis is in dit geval ook echt helemaal gratis.

In de trailer en de gameplay video hieronder kan je snel zien of deze game wat voor jou is.

Jonathan Ive nu Chancellor van het Royal College of Art

000

Sir James Dyson kennen we vooral van mooi vormgegeven stofzuigers zonder zak, met de prachtige naam Dual Cyclone. Samsung bracht ooit een stofzuiger uit die wel héél erg veel op die van Dyson leek, dat leidde tot een rechtszaak, waarvan de uitkomst niet bekend is.

Maar dit verhaal gaat niet over stofzuigers, maar over de ere-baan die Sir James Dyson sinds 2011 bij het Royal College of Art bekleedde, en waar inmiddels een opvolger voor is gevonden. Een opvolger die bij ons erg bekend is: Jonathan Ive, Apple's Chief Design Officer.(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Toen James Dyson deze ere-baan had werd het nog de Provost genoemd, bij de benoeming van Jonathan Ive is de titel aangepast. Waardoor Jony Ive de opvolger is van James Dyson, maar zijn titel nu "Chancellor" is. Het is echt een ere-baan, er is dan ook geen salaris aan verbonden.

Paul Thompson, de Rector van het Royal College of Art was natuurlijk erg blij met deze nieuwe benoeming:


We are delighted to welcome Sir Jony Ive as our new Chancellor. It is a great honour to be joined by the world’s leading designer of his generation, who has produced consistently innovative and commercially successful technology and design. As Chancellor, Jony embodies the RCA's ideals of technology and design excellence, inspiring students and staff, and enabling us to educate the next generation of world-leading artists and designers.


Jonathan Ive zelf was natuurlijk vereerd:


I am thrilled to formalise my relationship with the RCA, given the profound influence the College has had on so many of the artists and designers that I admire. Our design team includes many RCA alumni, who embody the fundamental values of the College. I look forward to advising both the College and students, hoping that my experience proves useful in their work.

Updates voor zowel Final Cut Pro als iMovie

000

Apple heeft voor zowel Final Cut Pro als iMovie updates uitgebracht, waarbij een aantal bugs verholpen worden. Final Cut Pro komt daarmee op versie 10.3.4, de update voor iMovie heeft 10.1.6 als versienummer.

Op het eerste gezicht gaat het daarbij om relatief kleine bugs, maar bij dat soort bugs geldt altijd: je zal er maar net last van hebben. Bij beide updates geeft Apple gelukkig dit keer wel de informatie over wat er is aangepast, hieronder vind je de letterlijke tekst die bij beide updates te vinden is.

Final Cut Pro


Wat is er nieuw in versie 10.3.4

• Er is een stabiliteitsprobleem verholpen met het gebruik van toetscombinaties voor inkorten in Secondary Storylines
• Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat er bij bepaalde bewerkingen een extra audiofade-in werd aangemaakt
• Er is een probleem verholpen waarbij er in het Deel-venster ten onrechte een codecwaarschuwing werd weergegeven
iMovie


Wat is er nieuw in versie 10.1.6

• Verbeterde stabiliteit bij het bijwerken van bibliotheken die met eerdere versies van iMovie zijn aangemaakt
• Er is een probleem verholpen waarbij het volume van fragmenten na overgangen kon worden verlaagd
iPhone 6s redde mogelijk het leven van slachtoffer Manchester

000

Lisa Bridgett was één van de vele bezoekers bij het concert van Ariana Grande een paar dagen geleden in de Manchester Arena. Hetzelfde concert waar een idioot het nodig vond om zichzelf op te blazen, waarbij 22 mensen de dood vonden en 120 gewond raakten.

Lisa was daar om haar dochter en haar vriendin op te halen, op het moment van de ontploffing had ze net haar dochter aan de telefoon. Daardoor heeft haar iPhone 6s haar wang waarschijnlijk beschermd voor erger. Want een moer uit de zelfgemaakte bom boorde dwars door de middelvinger van haar linkerhand in haar iPhone, en belandde daarna in haar neus. Als de iPhone er niet tussen had gezeten dan had ze het waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.

Haar man heeft het relaas hierover op deze Facebook-pagina gezet, met foto's van de iPhone er bij. Daarop is te zien dat die inderdaad veel energie heeft moeten verwerken, energie die anders Lisa waarschijnlijk fataal was geweest.

(klik op de afbeeldingen voor een grotere versie)

Na het relletje 'bendgate' rond de iPhone 6 en 6 Plus besloot Apple de iPhone 6s modellen nog een stuk steviger te maken dan de voorgangers. Daarvoor werd extra sterk 700 series aluminium gebruikt en werden er op cruciale plekken extra verstevigingen aangebracht. Mogelijk dat dit allemaal heeft geholpen bij het redden van het leven van Lisa Bridgett.

Intel gaat Thunderbolt in processors inbouwen en gratis maken

000

Er is bij Intel besloten dat het tijd is om Thunderbolt zowel beter als veel meer beschikbaar te maken, en daarvoor zijn twee besluiten genomen. Ten eerste zullen toekomstige Intel processors de Thunderbolt controller ingebouwd hebben, daarnaast zal Intel er geen royalties meer voor vragen.

Dat geen royalties vragen gaat nog wel even duren, dat zou "volgend jaar" een feit zijn, er is geen exacte datum aan verbonden. Apple is het trouwens eens met dit besluit, belangrijk, want Apple was de partij die samen met Intel Thunderbolt ontwikkeld heeft. Dan Riccio, Apple’s Senior Vice President of Hardware Engineering maakte dat overduidelijk:


Apple and Intel have collaborated on Thunderbolt from the beginning. As the industry leader in its adoption, we applaud Intel's efforts to integrate Thunderbolt technology into its CPUs and open it up to the rest of the industry.


De intergratie van de Thunderbolt controller op de processor zal waarschijnlijk niet veel helpen wat betreft ruimtebesparing, want die controller is nu al heel erg klein. Het voordeel zal eerder zitten in een besparing in het energiegebruik, kortere lijntjes hebben daar eigenlijk altijd een positief effect op.

De leider van Thunderbolt development, Jason Ziller, zei er in dit interview met Wired volgende over de reductie van kosten als er geen royalties meer berekend worden:


Cost is always a consideration, I think the integration into future CPUs will help reduce the overall solution cost on the computer. And, we're continually working with the industry to lower the cost of the cables and the devices.


Dat laatste mag ook wel, Thunderbolt kabels zijn op dit moment nog steeds behoorlijk aan de prijs. De goedkoopste kabel bij Apple, die is maar een halve meter lang, kost maar liefst 35 euro.

Jason Ziller ging ook in op de intergratie van Thunderbolt in de huidige USB-C poorten op onder andere de MacBook Pro.


There always have been and probably will continue to be some wired ports on even the thinnest and lightest computers. So having a single port that really do everything that you need is our vision for Thunderbolt 3.

met dank aan forumlid 'Pieterr', die als eerste dit nieuws op ons forum meldde