Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

PPTP VPN werkt niet meer met iOS 10 en MacOS Sierra

000

Vooral bedrijven gebruiken vaak een VPN, want met zo'n netwerk kunnen de werknemers op een veiligere manier via het internet op bedrijfsonderdelen inloggen. Daarbij wordt nogal eens PPTP VPN gebruikt, want die optie wordt meegeleverd met Microsoft Office.

Als jouw bedrijf PPTP VPN gebruikt dan moet je even extra opletten voordat je iOS 10 of MacOS 10.12 Sierra installeert, want die combinatie gaat niet alleen helemaal niet werken, de PPTP profielen zullen automatisch verwijderd worden.

In dit support-document van Apple wordt het kort een krachtig uitgelegd. Als jouw werkgever PPTP VPN wil blijven gebruiken dan zal je deze herfst dus niet kunnen upgraden naar iOS 10 of macOS Sierra. Maar misschien is het ook een goed idee om je werkgever dan te wijzen op de reden dat Apple dit protocol achter zich laat, want die keuze is gemaakt omdat andere opties op dit moment simpelweg veiliger zijn.


Even though PPTP protocol is still available on iOS 9 and earlier or OS X El Capitan and earlier, we don't recommend that you use it for secure, private communication.

Die andere opties voor VPN die Apple aanraadt, en die je dus wel met iOS 10 en macOS Sierra kan gebruiken, zijn de volgende:


Try one of these other VPN protocols for user-based authentication that are more secure:

• L2TP/IPSec
• IKEv2/IPSec
• Cisco IPSec
• SSL VPN clients on the App Store such as those from AirWatch, Aruba, Check Point, Cisco, F5 Networks, MobileIron, NetMotion, Open VPN, Palo Alto Networks, Pulse Secure, and SonicWall

Nog twee dagen zelf apps kiezen bij BundleHunt

002

Bij de aanbieders van software-bundels lijkt het steeds meer door te dringen dat het aanbieden van een statische bundel apps eigenlijk niet meer van deze tijd is. Dus zien we steeds vaker bundels waarin veel apps te vinden zijn, en waar je dan zelf voor één prijs een aantal apps uit kunt kiezen.

Deze formule is ook gekozen door BundelHunt in hun Spring Bundle, daar kan je uit maar liefst 38 programma's er 10 voor jouw Mac kiezen. Het goede nieuws is dat al die apps samen je maar $ 21,99 (op dit moment € 19,38) kosten, dus minder dan twee euro per app.

Al deze apps kan je vinden op deze pagina van BundleHunt, er zijn er inmiddels al 3992 stuks van verkocht. Deze aanbieding loopt nog ruim twee dagen, dus als je interesse hebt dan is het zaak om er niet al te lang mee te wachten.

Daarbij doe je trouwens niet alleen jezelf een plezier, al deze apps zijn van relatief kleine ontwikkelaars, en vaak de enige manier voor ze om een groter publiek te bereiken. In de schermafbeelding hieronder kan je alle 38 apps zien die in deze bundel zitten, zodat je snel kan zien of er wat voor jou bij zit.(klik op het plaatje voor een grotere versie)

met dank aan forumlid 'iEscape', die dit nieuws eerder op MacFreak meldde

Nieuwe spypics van de iPhone 7, zonder koptelefoonaansluiting

003

De meeste spypics die voorbij komen voegen weinig toe wat al bekend is. Dus zien we veel foto's van de iPhone 7 met een grotere lensopening en de iPhone 7 Plus met ruimte genoeg voor de twee lenzen, die dit model volgens de geruchten zou gaan krijgen.

Hieronder kan je twee van dit soort foto's zien. Die komen trouwens van de Franse website NWE, een site die in het verleden al vaker gelekte foto's liet zien die later ook bleken te kloppen. De bovenste zou de iPhone 7 zijn, de onderste van de iPhone 7 Plus. Of gaat die toch de iPhone 7 Pro heten?

Maar er is één hardnekkig gerucht waarvan nog steeds geen foto's gelekt zijn: Apple zou in de iPhone 7 de mini-jack koptelefoonaansluiting laten vallen, audio zou dan waarschijnlijk via de Lightning connector of Bluetooth gaan lopen. Maar daar zijn tot nu toe nog geen foto's van opgedoken. Tot nu toe, want ook hiervan heeft de site NWE nu een foto op de site staan. Daar zien we de onderkant van wat de behuizing van de komende iPhone zou moeten zijn, en daar is geen koptelefoonaansluiting te zien, maar wel twee openingen voor speakers.(klik op de foto voor een grotere versie)

Nu ook eindelijk een WWDC-app voor de Mac

000

Iedereen die met veel interesse Apple volgt heeft waarschijnlijk allang de keynote van de WWDC gezien. Maar dat is bij de WWDC eigenlijk alleen maar het topje van de ijsberg. De rest van de week zijn er ook heel erg veel interessante bijeenkomsten, die zijn wel vooral voor ontwikkelaars bedoeld, maar eigenlijk voor iedereen interessant.

Maar vreemd genoeg heeft Apple geen app voor de Mac waar je al die sessies makkelijk terug kunt kijken. In Cupertino vinden ze kennelijk alleen een eigen WWDC-app voor iOS wel voldoende.

Voor iedereen die ook graag zo'n app voor de Mac zou zien is er nu goed nieuws, want een aantal ontwikkelaars hebben de koppen bij elkaar gestoken en daardoor kunnen we nu op GitHub allemaal de nieuwe Mac-app voor de WWDC downloaden.

Met deze app kan je trouwens niet alleen de video's van de sessies zien, in deze app vind je ook transcripties van de meeste dingen die daar te zien zijn. Handig als je niet precies kan horen wat er gezegd wordt of als je het Engels niet zo goed beheerst.

Apple gestopt met het maken van het Thunderbolt Display

002

Kort voor de keynote van de WWDC kon je aan het begin van deze maand hier op MacFreak het gerucht lezen dat het er op leek dat de voorraad van het Thunderbolt Display van Apple aan het afnemen was. Dat betekent meestal dat er een vervanger aan zit te komen.

Dat nieuws werd dan ook gevolgd door het gerucht dat Apple bezig zou zijn met een 5K Display met een ingebouwde videokaart. Dat gerucht is trouwens nog niet weggestorven, er zijn nog steeds bronnen die melden dat Apple hier toch wel degelijk mee bezig is.

Maar naast al die geruchten staat in ieder geval één ding als een paal boven water: Apple is gestopt met het maken van het huidige Thunderbolt Display, en verkoopt op dit moment de voorraad uit:


We're discontinuing the Apple Thunderbolt Display. It will be available through Apple.com, Apple's retail stores and Apple Authorized Resellers while supplies last. There are a number of great third-party options available for Mac users.
Als de geruchten waar zijn dan komt Apple later dit jaar met dat 5K Display met ingebouwde videokaart. Maar als dat zo is dan komt het wel vreemd over om je klanten nu doodleuk naar de concurrentie door te verwijzen. Wie weet, één ding is in ieder geval zeker over Apple: het bedrijf blijft voor alle buitenstaanders nog steeds ondoorzichtig en onvoorspelbaar.

met dank aan forumlid 'macqintosh', die als eerste dit nieuws op MacFreak meldde

Prachtige beelden uit de ruimte op je TV met de NASA-app en Apple TV

001

Als je ook maar iets hebt met beelden vanuit de ruimte, bijvoorbeeld van de aarde zelf, maar ook van andere projecten van NASA, dan is hun app een echte aanrader. Tot nu toe was die app geschikt voor iPhone, iPod touch en iPad, daar komt nu de vierde generatie Apple TV bij.

Dat betekent dat je nu vanaf de bank al die mooie beelden op je televisie kan zien, zonder dat je daarvoor nog een iDevcice op schoot nodig hebt. Mooi zijn de beelden in die app sowieso, het was dan ook al een aanrader voor de kleinere schermen van iDevices, en dat is met het toevoegen van ondersteuning voor de Apple TV dus alleen nog maar beter geworden.

Die mooie beelden bestaan trouwens onder andere uit video, beelden van de aarde vanuit het ISS en foto's van onder meer de ruimte. Al het materiaal wordt regelmatig vernieuwd, dus de content in de app is niet statisch. Het enige kleine minpunt is dat de verbinding met het ISS nog wel eens wegvalt, maar dan wordt er al zout op slakken gelegd, want je kan net zo goed zeggen dat het erg bijzonder is dat er zover van de aarde sowieso een verbinding is.

De NASA-app is gratis te vinden in de iOS App Store, je moet er alleen minimaal iOS 7.1 voor hebben op je iDevice. Er zijn geen in-app aankopen. Hieronder de opsomming van NASA zelf van alles wat je in deze app kan vinden:


• View over 14,000 images (and growing everyday)
• Watch over 10,000 on demand NASA Videos from around the agency
• Rate photos and videos, then check out which ones make the top rated list
• Choose the best images, videos or news stories and keep them available in the favorites folder
• Save images to your mobile device as backgrounds and wallpapers
• Read the latest news & feature stories
• Discover the latest NASA mission information
• Watch live NASA TV
• Listen to Third Rock internet streaming radio
• Get the latest launch information & countdown clocks
• View upcoming sighting opportunities (visible passes for the ISS) and get notifications before they happen
• Display ISS and Earth orbiting satellite trackers
• Explore the featured content and programs section
• Get the latest tweets from around the agency
• Easily share everything with friends on Facebook and Twitter
• Display a map with information and links to all of the NASA visitor centers

Dropbox krijgt veel welkome nieuwe functies

003

Dropbox is vaak genoemd als app die Apple eigenlijk had moeten kopen, want het gemak dat deze app biedt doet vaak denken aan de aanpak van Apple zelf. Maar Apple wilde zijn eigen oplossing, en gelukkig is iCloud en iCloud Drive is de afgelopen tijd dan ook steeds verder verbeterd.

Maar de mensen van Dropbox zitten ook niet stil, en die hebben nu een update (versienummer 11.2) uitgebracht die ervoor zorgt dat Dropbox er nog een aantal welkome functies bij krijgt.

Een aantal voorbeelden zijn het scannen van documenten met de app, makkelijk Microsoft Office documenten maken op je iPhone, makkelijk foto's beheren, folders van de desktop delen of commentaar aan een bepaald gedeelte van een bestand toevoegen.

In de video hieronder krijg je de belangrijkste nieuwe dingen van Dropbox zelf te zien om iets meer dan een minuut. Verder kan je nog meer lezen over de nieuwe functies op deze pagina van Dropbox zelf.

Die mogelijkheid om makkelijk documenten en folders van je desktop te delen zit trouwens binnenkort ook in iCloud Drive als je iOS 10 of macOS Sierra gaat gebruiken, zoals je hier kan zien in video van de keynote van de WWDC 2016.

Extra ruimte en bescherming met de SanDisk iXpand Memory Case

001

Als je op zoek bent naar veel extra opslagruimte voor je iPhone en ook naar een case die tegelijkertijd goede bescherming biedt dan is de SanDisk iXpand Memory Case waarschijnlijk een goede optie.

Met deze case heb je de optie om 32 GB toe te voegen voor $ 59,99 (€ 52,91), 64 GB voor $ 99,99 (€ 88,10) of 128 GB voor $ 129,99 (€ 114,54). Al deze opties zijn te vinden op deze pagina van Amazon.com, op dit moment is deze case nog niet te vinden in Amazon.de of Amazon.co.uk.

De data die op de SanDisk iXpand Memory Case staat kan je ook beveiligen, dat kan onder andere vanaf je Mac met de SecureAccess software van SanDisk zelf. Als je ook nog meer batterijvermogen with hebben dan kan dat ook, er is een 1900mAh battery pack van SanDisk dat je kan combineren met deze case.

Meer informatie vind je in de video van SanDisk hieronder.Eindelijk ook Apple Stores in India

001

Apple zou graag willen groeien in India, maar in de afgelopen tijd zaten de regels tegen, en niet zo'n beetje ook. Refurbished iPhones verkopen mocht niet, waardoor de prijs voor veel mensen daar buiten hun bereik blijft, en Apple Stores openen ging niet door de regels over het aannemen van lokale krachten.

Dat eerste mag nog steeds niet, maar die tweede regel is versoepeld en dat betekent dat Apple nu eindelijk Apple Stores in India kan gaan openen. Daar gaat dan ook meteen vaart achter gezet worden, in de komende 18 maanden zullen er Apple Stores gaan komen in Delhi, Bangalore en Mumbai.

Alle drie deze Apple Stores zullen ruim 900 vierkante meter zijn en in de buurt van metrostations. Op dit moment zou het management van Apple al bezig zijn met het zoeken van goede locaties, de investering zou tussen de drie en de vijf miljoen dollar gaan bedragen. Daarbij is de staf van de veertig mensen die de afgelopen maanden al vanuit Gurugram voor Apple bezig waren essentieel.

Daarnaast zal Apple ook een start-up accelerator in India gaan openen, maar waar dat zal zijn is nog niet bekend, CEO Tim Cook zal dat later deze week bekend gaan maken. Waarschijnlijk is die start-up accelerator een gedeelte van de deal die Cook met politici heeft gemaakt toen hij recent een bezoek aan India maakte, en was dat de aanleiding om de regels te versoepelen waardoor er nu wel Apple Stores kunnen komen.

De eerste processor met 1.000 cores ter wereld

002

De Duo- en Quad-Core processors in onze Macs zorgen ervoor dat we veel dingen lekker snel kunnen doen, maar wat als je in jouw Mac een processor met maar liefst 1.000 cores zou hebben?

Dat is precies wat de wetenschappers van de University of California, Davis, Department of Electrical and Computer Engineering voor elkaar hebben gekregen. Ze hebben daarbij meteen een nieuwe, en voor de hand liggende, term hiervoor gedacht: de KiloCore.

Bevan Baas, professor bij deze afdeling van de universiteit vertelde dat het hierbij niet alleen om het hoogste aantal cores gaat, maar ook nog eens met de hoogste klok-snelheid die tot nu toe in een universiteit is gehaald:


To the best of our knowledge, it is the world's first 1,000-processor chip and it is the highest clock-rate processor ever designed in a university.(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Daarbij is het energieverbruik ook indrukwekkend, de processor heeft voldoende aan de energie van één AA batterij terwijl er 115 miljard instructies per seconde worden uitgevoerd, dat is 100 keer efficiënter dan commerciële processors op dit moment. Deze processor werd trouwens gemaakt door IBM met 32 nanometer CMOS technologie.

Voor deze processor zal trouwens nog wel aparte software geschreven moeten worden, en het zal dan ook wel even duren voordat wij er ook maar iets van zullen terugzien in de computers die wij gebruiken. Maar het laat in ieder geval op dit moment al zien dat er nog veel groei zit in de huidige aanpak en techniek.