Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Nieuwe iPhones kunnen beter tegen water, maar wel blijven opletten!

000

Een kleine week geleden kon je in dit nieuwsbericht van MacFreak al lezen en zien dat de nieuwe iPhone 6s en 6s Plus een stuk beter tegen water kunnen dan hun voorgangers.

In dat nieuwsbericht kon je ook een video zien waarin twee nieuwe iPhones maar liefst een uur in een bakje water lagen, en gewoon door bleven werken. Inmiddels zijn er veel meer details bekend over deze nieuwe iPhones, en hieronder kom je er veel meer over te weten.

Eerst de reden dat deze iPhones veel beter tegen water kunnen: Apple heeft de rand rond het scherm in deze iPhones een rubberen rand meegegeven, en ook veel connectoren in de iPhone hebben deze behandeling ook gekregen. En daardoor komt er niet alleen veel minder water binnen, als het binnenkomt dan hoeft je iPhone er ook niet meteen last van te hebben.

In deze video hebben ze het over het patent dat Apple eerder dit jaar kreeg voor het beschermen tegen water. Dat patent heet Methods For Shielding Electronic Components From Moisture, en dat kan je hier vinden.

In dat patent (en in de video hierboven) komt ook een hydrofobe coating voorbij, of de nieuwe iPhones die ook hebben is nog niet bekend.


A thin hydrophobic (i.e., water resistant) conformal coating having a thickness between at least one and ten microns can be applied to a substrate using a plasma-assisted chemical vapor deposition (PACVD) process. The PACVD process charges the surface of the substrate so that the coating can be bonded to the charged surface.


Met al deze testen en iPhones die kennelijk erg lang onder (ondiep) water kunnen blijven liggen zou je dit misschien zelf ook willen uitproberen. Dat dit niet zo'n goed idee is kan je zien op de foto hieronder. Deze iPhone was maar twee minuten onder water geweest, maar had dus toch al aardig wat water binnen gekregen.


(klik op het plaatje voor een grotere versie)

Kennelijk krijgen de nieuwe iPhones wel degelijk water binnen, maar hebben ze er niet zoveel last van. De kans dat Apple dus inderdaad die hydrofobe coating ook heeft toegepast lijkt dan ook groot.

Maar voordat je ermee wilt gaan zwemmen, is het waarschijnlijk een goed idee om eerst even te kijken naar de video hieronder. Want ook een iPhone 6s en 6s Plus kunnen nog steeds het loodje leggen, zeker als de waterdruk wat groter wordt.

Ondertussen zijn er geruchten dat dit allemaal een vingeroefening voor Apple zou zijn. Want de iPhone 7 zou compleet dust- en waterproof zijn. Daarbij zou het frame niet meer van metaal gemaakt zijn. Maar dit zijn tot nu toe alleen nog maar vage geruchten.

Als laatste, gewoon omdat die zo leuk is, de video die gemaakt werd toen Miami Heat danseres Teressa Cee met dolfijnen ging zwemmen, en haar iPhone in het water viel. Wat de dolfijn daarna deed kan je hieronder zien.Apple's CEO Tim Cook: geen achterdeurtjes

009

In de afgelopen jaren heeft Apple keer op keer duidelijk gemaakt dat veiligheid en privacy centraal staan voor het bedrijf bij het maken van hun software. Het beleid van Apple hierover is te lezen op deze pagina, die gelukkig in duidelijke taal geschreven is.

Ondertussen is er in de VS een discussie gaande hierover, en met enige regelmaat komen daar nogal boude beweringen aan te pas. Zo suggereerde FBI directeur James B. Comey dat Apple bloed aan de handen zou kunnen krijgen en politiechef John J. Escalante voorspelde al dat iPhones de keuze voor pedofielen zou worden.

Dit keer komt Apple CEO Tim Cook aan het woord, in dit interview met NPR (het Amerikaanse National Public Radio) maakt hij duidelijk waar Apple voor staat. De titel dekt de lading eigenlijk al bijna helemaal: "Privacy Is A Fundamental Human Right"

Hieronder een paar quotes uit dit interview:


some of our most personal data is on the phone: our financial data, our health information, our conversations with our friends and family and co-workers. And so instead of us taking that data into Apple, we've kept data on the phone and it's encrypted by you. You control it.
National security always matters, obviously. But the reality is that if you have an open door in your software for the good guys, the bad guys get in there, too. Think about what happened in Washington, D.C with ... literally tens of millions of employees of the government getting their data stolen. And so we think that our customers want us to help them keep their data safe.
And I think everybody's coming around also to recognizing that any back door means a back door for bad guys as well as good guys. And so a back door is a nonstarter. It means we are all not safe. ... I don't support a back door for any government, ever.


Kortom, hij maakt overduidelijk waar Apple staat. Daarbij staat Apple trouwens niet alleen, nadat Apple besloot om de data in iOS helemaal te versleutelen besloot bijvoorbeeld Google om datzelfde te doen in Android.

Wil je liever dit interview niet lezen, maar beluisteren (het is tenslotte radio), dan kan dat hieronder.


met dank aan forumlid 'Pieterr', die dit interview eerder op ons forum vermeldde

Oud-Boeing CFO James Bell komt in bestuur Apple

000

Het bestuur van Apple heeft een nieuw lid: James Bell. En dat is natuurlijk geen lichtgewicht, hij werkte van 1996 bij vliegtuigmaker Boeing en was daar van 2004 tot 2011 Chief Financial Officer (CFO). Daarbij was hij in 2005 ook nog een tijdje daar waarnemen CEO naast zijn baan als CFO, en van 2008 tot 2011 was hij naast CFO ook nog Corporate President.

Zijn opleiding kreeg hij aan de California State University, Los Angeles, waar hij voor accounting een bachelor's degree haalde. Hij is trouwens niet alleen commissaris bij Apple, hij zit ook in het bestuur van JP Morgan Chase, Dow Chemical Company en CDW.

Dat hij zelf blij is om in het bestuur bij Apple zitting te nemen lijkt duidelijk uit wat hij bij deze gelegenheid zei:


I am an avid user of Apple products and have a tremendous respect for the company's ability to innovate. I am delighted to join the Apple board and look forward to contributing to its continued success in any way I can.


Ook Apple's CEO Tim Cook had natuurlijk lovende woorden voor James Bell , hij had natuurlijk mede de hand in de aanstelling:


James brings a wealth of global, financial and industrial experience from his successful career at Boeing as corporate president and CFO. I am thrilled to welcome him to Apple's board of directors and I look forward to working with him.


In de aandeelhoudersvergadering werd het bestuur van Apple de laatste keer met maar liefst 95 procent herkozen. Niet verbazend, want het gaat erg goed met het bedrijf.

Combo Quest is Apple's iOS app van de week

000

Ook deze week heeft Apple natuurlijk weer een gratis app van de week, we bijven verwend worden. Dit keer is het een role playing game (RPG) met een klassiek uitvoering: Combo Quest.

Dat klassiek wordt bij Combo Quest erg serieus genomen, dus helemaal in 2D, lekker weinig pixels en ook de soundtrack past helemaal in het klassieke thema. Wil je deze game liever eerst even zien, hieronder kan je zowel de trailer (30 seconden) als een gameplay trailer (20 minuten) bekijken.

Combo Quest werkt met iedere iPhone, iPod touch en iPad, zolang daar maar minstens iOS 5.1.1 op staat. Je kan deze app op dit moment gratis downloaden in de iOS App Store .

Let wel op dat er twee in-app aankopen zijn: de Small Potion Satchel voor € 1,99 en de Large Potion Satchel voor € 4,99.

iOS 9.0.2 is uit, terug naar 8.4.1 en 9.0 kan niet meer

005

Gisteravond kwam iOS 9.0.2 uit, een release waarin een aantal bugs werden opgelost en de beveiliging weer verder werd verbeterd. Voorbeelden van de bugs zijn problemen met het aan- en uitschakelen van dataverkeer over het mobiel netwerk, bugs in iMessage en iCloud-reservekopieën en een probleem waarbij voor sommige mensen het roteren van het scherm niet goed werkte.

Hieronder de release notes van Apple zelf, daar komen we dus ook al deze verbeteringen tegen.


In deze update is onder andere het volgende vernieuwd en verbeterd:

• Oplossing voor een probleem met de instelling om mobiel dataverkeer voor apps in of uit te schakelen
• Oplossing voor een probleem waardoor sommige gebruikers iMessage niet konden activeren
• Oplossing voor een probleem waarbij een iCloud-reservekopie mogelijk werd onderbroken na het starten van een handmatige reservekopie
• Oplossing voor een probleem waarbij het scherm mogelijk onjuist werd gedraaid bij het ontvangen van meldingen
• De stabiliteit van Podcasts is verbeterd

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina.


Er zit in deze 9.0.2 update trouwens nog een oplossing voor een bug, namelijk die waardoor je langs het lockscreen zou kunnen. Daarover kon een week geleden al lezen op MacFreak in dit nieuwsbericht.

Tegelijkertijd is Apple ook gestopt met het zogenaamde signeren van iOS 8.4.1 en 9.0, dat betekent dat het niet meer mogelijk is terug te gaan naar deze versies. Want zelfs als je die naar binnen haalt, dan zal je een foutmelding krijgen van de activatie-servers van Apple.

Er wordt bij Apple ook aan een ring gewerkt

004

Er waren al eerder geruchten dat Apple ook zou werken aan andere wearables terwijl de Apple Watch werd ontwikkeld. Dat dit ook echt zo is weten we nu pas voor het eerst zeker, want dit patent laat zien dat Apple ook heeft gewerkt aan een ring.

De titel van het patent vertelt al een boel: "Devices and Methods for a Ring Computing Device". Grappig genoeg leest het patent zelf alsof je het patent voor de Apple Watch aan het lezen bent. Want een aantal dingen die we daarvan kennen komen voorbij, bijvoorbeeld het monitoren van de hartslag en inductief opladen.

Maar deze ring is eerder bedoeld als accessoire voor de Apple Watch. Want je zou deze ring bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de Apple Watch te bedienen, in plaats van de digital crown van de Apple Watch.

Onder dit patent staan Marcos Regis Vescovi en Marcel van Os als uitvinders. Die laatste heeft niet alleen een Nederlandse naam, Marcel van Os is de Nederlandse User Interface Designer die bij Apple werkt, en waarvan we de naam vaker op patenten van Apple voorbij zien komen.

MacPhun's Foto's extensies zijn klaar voor El Capitan

000

Ben je al over naar OS X 10.11/El Capitan, en ben je op zoek naar extensies om de Foto's-app veel beter te maken, dan is er goed nieuws. Want MacPhun heeft vier extensies voor je klaarstaan, waarvan er ook nog twee in de aanbieding zijn op dit moment.

Het gaat daarbij om Snapheal (objecten uit foto's verwijderen), Tonality (maak prachtige monochrome versies van je kleurenfoto's), Noiseless (digitale ruis verwijderen) en Intensify (verzadiging van kleuren aanpassen).

Hieronder vind je de links naar deze extensies met daarbij steeds een YouTube filmpje, zodat je meteen kan zien of het wat voor jou is.

Snapheal (€ 9,99)Tonality (€ 17,99)Noiseless (€ 14,99)Intensify (€ 14,99)DiskMaker X (en meer) klaar voor El Capitan

005

OS X 10.11/El Capitan is uit, en mogelijk heb je het nu al op je Mac staan, want sinds vanochtend is het ook met een fatsoenlijke snelheid naar binnen te halen. Wil je daarbij meteen een schijf maken waar die installer op staat, dan is er goed nieuws, want DiskMaker X is klaar voor El Capitan.

Mocht je nog nooit eerder zo'n schijf hebben gemaakt en je afvragen waarom je dat zou doen, op die manier kan je El Capitan op een andere Mac zetten zonder dat je weer eerst ruim 6 GB hoeft binnen te halen. Dat is natuurlijk ook handig als je internet-connectie even erg traag is of zelfs helemaal weggevallen.

Dat is trouwens niet het enige programma dat al klaar is voor El Capitan. Opvallend is dat veel van de utilities die op systeemniveau ingrijpen al werken met El Capitan, ook daar kunnen we dus zien dat Apple dit keer het systeem zelf veel meer met rust heeft gelaten dan de versies hiervoor.

Dat is ook te zien bij bijvoorbeeld de programma's waarmee je jouw schijf helemaal kunt kopiëren, waarna je er ook van kan opstarten. De meest populaire van die programma's zijn Carbon Copy Cloner en SuperDuper, en van beide werken de meest recente versies dus al met El Capitan.

Ook als je problemen hebt met de data op je schijf dan is er met El Capitan ook niet meteen reden tot paniek, want DiskWarrior 5 werkt ook gewoon met El Capitan, er is daarvoor geen update nodig.

Als laatste, het allerbelangrijkste is natuurlijk een backup van je data. Daarvoor is Apple's eigen Time Machine prima geschikt, en natuurlijk is dat up-to-date. Niet onbelangrijk, want op de site van Data Rescue is niet te lezen of dat al klaar is voor El Capitan, bij de systeemeisen staat alleen dat het werkt met 10.7.5 of later.

Als je wilt weten of jouw apps met OS X 10.11/El Capitan werken, dan kan je dat natuurlijk altijd nakijken op de site van Roaring Apps.

iFixit app door Apple verwijderd uit de App Store

006

iFixit is een site waar vaak naar verwezen wordt op het forum van MacFreak. Niet voor niets, want hun Guides hebben een uitstekende reputatie, en hun teardowns komen vaak voorbij in het nieuws hier.

Een goed voorbeeld is dit nieuwsbericht van een week geleden, waarin we konden meekijken hoe iFixit de nieuwe Apple TV helemaal uit elkaar haalde. Zoals altijd mooi helder gefotografeerd en met veel extra informatie.

Maar het is precies dit uit elkaar halen dat iFixit nu in de problemen heeft gebracht, waardoor de iFixit-app nu niet meer in de Apple Store te vinden is, die is inmiddels door Apple verwijderd. Want iFixit had die nieuwe Apple TV van Apple gekregen, maar daarbij zit een Non Disclosure Agreement (NDA). En die NDA van Apple maakt erg duidelijk dat er dan nog niets over gepubliceerd mag worden.

Extra pech voor iFixit was dat het account waarmee ze alvast dit testmodel van de Apple TV kregen ook het account was waarmee hun app in de App Store stond. Doordat dit account nu door Apple geblokkeerd is, is dus ook hun app geblokkeerd en is die meteen uit de App Store verdwenen.

iFixit zelf is niet van plan om zelf een nieuwe app te maken, ze waren toch al bezig hun mobiele site sterk te verbeteren en hun app was toch al verouderd. In de tussentijd is al hun materiaal natuurlijk ook nog steeds te benaderen via de website van iFixit.

Hieronder de verklaring van iFixit (die ook op het web te vinden), ze geven daarin in ieder geval zelf ruiterlijk toe dat ze wisten dat het duidelijk was dat ze wisten dat Apple niet blij zou zijn met het nu al uit elkaar halen van de nieuwe Apple TV.


You might have noticed that there’s no longer an iFixit app in the Apple’s App Store. We are sorry for anyone this has inconvenienced.

Not too long ago, we tore down the Apple TV and Siri Remote. The developer unit we disassembled was sent to us by Apple. Evidently, they didn’t intend for us to take it apart. But we’re a teardown and repair company; teardowns are in our DNA - and nothing makes us happier than figuring out what makes these gadgets tick. We weighed the risks, blithely tossed those risks over our shoulder, and tore down the Apple TV anyway.

A few days later, we got an email from Apple informing us that we violated their terms and conditions - and the offending developer account had been banned. Unfortunately, iFixit’s app was tied to that same account, so Apple pulled the app as well. Their justification was that we had taken "actions that may hinder the performance or intended use of the App Store, B2B Program, or the Program."

Live and learn.

The good news is we’ve been working like gangbusters on our mobile site. All the functionality you need for mobile is already there. Obviously, we’d love it if our app was in the store. But our small team has limited resources, and for the past months we’ve chosen to improve our mobile website - to benefit all mobile users - instead of making improvements to our app. The app that Apple pulled was outdated, and iOS 9 introduced some major bugs into the system. Fixing them would require a substantial rewrite to a bunch of iOS 4-era code.

Will we rewrite the app? Right now, we’re not planning on it. Our APIs make it easy for anyone else to build one, though. (Our old app is open source if you’d like an example to build upon. Just respect our license and don’t put ads in it.)

In the meantime, we will continue to support our Android app, which includes native guide creation. And you can always access repair guides and troubleshooting help from any mobile device (including iDevices) on our mobile site.

Apple's iPad Pro zou de Wacom Cintiq kunnen verslaan

004

Net nadat de iPad Pro uitkwam was er op het blog van Linda Dong al te lezen dat volgens haar de iPad Pro makkelijk de huidige standaard in dit veld verslaat. Ze maakte het absoluut duidelijk dat ze de Wacom Cintiq echt waardeloos vond als ze deze vergeleek met de nieuwe iPad Pro.

Voorbeelden daarvan zijn "Quite plainly, the Cintiq sucks in comparison. And I've been using them for years for industrial design sketching, UI, and art." of het langere voorbeeld hieronder:


Drawing

Latency latency latency. As in all that latency I can visibly see as I wait for my stroke to catch up with my Cintiq pen. Oops! Dragged my pen too far because I couldn't see where the strike would end up? Guess that's why I mapped 10 of these buttons to Ctrl+Z. This is the game changer with the Apple Pencil, barely any latency so you actually feel like the pencil is leaving ink and can see the outcome of your drawing as its happening. Real-life pencils have gotten this figured out for years. It also seems like pressure and tilt are mapped more sensitively compared to the Cintiq.
Outcome: drawing more of what you intended on the first try.


Linda Dong noemt trouwens ook meteen het allerbelangrijkst voor de iPad Pro, de apps. Want als die niet komen dan kan deze nieuwe iPad Pro helemaal fantastisch zijn, daar zit natuurlijk de achilleshiel.


So my advice to anyone trying to decide between buying Apple Setup vs. Cintiq is run far far away from the Cintiq. Especially if you're a student. Specialized professionals that have their cintiqs hooked up to PC's running Solidworks, C4D, CAD, yeahhhhh.....I guess cross your fingers they make iPad apps.


Inmiddels heeft Apple de iPad Pro ook laten testen door de tekenaar van Pixar, en ook daar zijn positieve geluiden te horen. Bijvoorbeeld in deze tweet.

Maar echt interessant is het draadje op het Instagram-account van Don Shank van Pixar. Daar kunnen we lezen dat de iPad Pro er helemaal bijvoorbeeld geen last heeft als je jouw hand op het scherm laat rusten terwijl je tekent. Door even op het plaatje hieronder te klikken kan je dat draadje op Instagram lezen:


Got some play time on an iPad Pro today. So fun! Can't wait until November. A photo posted by Don Shank (@donshank) on Sep 28, 2015 at 1:11pm PDT