Vul hieronder je gebruikernaam en wachtwoord in.

Gaat Apple ook films en televisieprogramma's maken?

002

Het lijkt er op dat Apple grote plannen heeft voor de nieuwe Apple TV, en die gaan waarschijnlijk veel verder dan alleen nieuwe hardware. Want volgens de geruchten zou Apple plannen hebben voor het maken van video-content, en daarmee een concurrent kunnen worden van bijvoorbeeld Netflix.

Zo zou Apple hebben meegeboden om de sterren van Top Gear naar binnen te halen, toen de BBC eerder dit jaar besloot om met dat programma te stoppen na meer controverses rond Jeremy Clarkson. Uiteindelijk was het Amazon dat het hoogste bod uitbracht en Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond gaan dus voor dat bedrijf werken.

Voor Apple zou dit een manier zijn om de producten aantrekkelijk te houden, want exclusieve content lijkt steeds meer de manier om je klanten aan je te binden. Microsoft heeft eerder bijvoorbeeld ook geprobeerd om een studio op te zetten voor content voor de Xbox (de Xbox Entertainment Studios), het is daar alleen niet goed afgelopen.

Op dit moment is Apple al veel bezig met content voor Apple Music, als ze dit met video zouden uitbreiden dan zou dat wel een stevige stap zijn. Voorlopig zijn het alleen nog maar geruchten, het lijkt nog niet voor de hand te liggen dat we daar komende woensdag tijdens de keynote meer over horen.

Hoewel een verrassing hierover natuurlijk altijd welkom zou zijn.

Apple doet niet mee aan nieuwe open filmstandaard

002

De Alliance for Open Media heeft aangekondigd dat ze samen gaan werken aan de volgende generatie van media formaten, inclusief codecs en dergelijke. Die Alliance for Open Media bestaat uit de bedrijven Amazon, Cisco, Google, Intel Corporation, Microsoft, Mozilla en Netflix.

Dat betekent ook meteen dat één van de belangrijkste spelers in de tech-industrie ontbreekt, en dat is Apple.

Apple is licentiehouder van de MPEG LA, een bedrijf met veel patenten voor standaarden waar veel tech-bedrijven licentienemers van zijn. Die standaarden zijn onder andere MPEG-2, MPEG-4 Visual (Part 2), IEEE 1394, VC-1, ATSC, MVC, MPEG-2 Systems, AVC/H.264 en HEVC. In het verleden is veel conflict geweest tussen Google en MPEG LA. De laatste vond dat de door Google gebruikte VP8 codec inbreuk maakte op hun patenten.

Dat conflict werd in 2013 beëindigd toen er een overeenkomst tussen die twee werd gesloten, Google lijkt nu een probleem te hebben met de licentiekosten voor de toekomst (HEVC/H.265), wil daarom zoveel mogelijk partners voor de opvolger van het huidige VP9.

Het is niet alleen opvallend dat Apple nu niet meedoet aan de Alliance for Open Media. Waarschijnlijk net zo opvallend is dat Cisco en Microsoft wel meedoen aan deze Alliance for Open Media, want die zijn beide ook licentiehouders van MPEG LA.

De toekomst zal leren wie de beste standaard heeft, MPEG LA zal natuurlijk ook niet stil zitten. Het is wel te hopen dat dit initiatief niet tot nieuwe conflicten leidt, maar daar komen we pas achter in de komende periode. Als je in de tussentijd meer wilt weten over deze ontwikkeling, dan is dit artikel een aanrader.

Geruchten voor het Special Event van 9 september

000

Het Special Event van 9 september komt langzaamaan steeds dichterbij, nog maar zes dagen te gaan. Dat betekent natuurlijk ook dat er steeds meer geruchten naar buiten komen, want Apple wordt nu eenmaal altijd met argusogen gevolgd.

Gerucht nummer één is dat we niet alleen nieuwe iPhone-modellen en een nieuwe Apple TV gaan zien, maar dat ook de nieuwe iPad mini 4 en zelfs de nieuwe iPad Pro van de partij zullen zijn.

Als dat allemaal waar is, dan wordt het een erg volle keynote.

iPhone

MacRumors komt met foto's van de nieuwe iPhone die eerdere geruchten nog eens bevestigen: de nieuwe iPhones worden iets dikker en breder dan de huidige. Omdat Apple eigenlijk altijd alleen maar vooruit wil, en zelden of nooit een stap terug doet, lijkt het voor de hand te liggen dat dit te maken heeft met Force Touch, dat ook zijn opwachting zou maken in de nieuwe iPhones.

Force Touch zelf zou trouwens mogelijk een nieuwe naam krijgen, mogelijk zijn ze niet zo blij bij Apple dat dit niet de aandacht krijgt waarvan ze in Cupertino vinden dat het die verdient.

Apple TV

Wat betreft de Apple TV, daar kon je recent op MacFreak al dit nieuwsbericht over lezen, maar ondertussen zijn daar nog veel meer details over naar buiten gekomen.

Zo is hier bijvoorbeeld te lezen dat de afstandsbediening dit keer ook zwart zal zijn, dat er geen ondersteuning voor 4K zal zijn, de nieuwe Apple TV dezelfde uitgangen zal hebben, de behuizing groter zal zijn en dat er waarschijnlijk twee versies zullen zijn: een model met 8 GB aan opslag voor $ 149 en een model met 16 GB opslagruimte voor $ 199 (het huidige Apple TV model heeft 8 GB aan interne opslag voor de media cache).

Maar veel belangrijker is waarschijnlijk het nieuws dat het zoeken in deze nieuwe Apple TV met Siri zich niet meer beperkt tot wat Apple aanbiedt, maar alle mogelijkheden laat zien. Dat zou voor Apple een grote stap zijn, in Cupertino hebben ze nu eenmaal vaak de neiging om je te pushen naar hun eigen oplossingen.

Apple nam twee jaar geleden het bedrijfje Matcha over, hun specialiteit was het vinden van content. Het lijkt er dus nu op dat we daar nu de resultaten van gaan zien.

Op de uitnodiging voor het Special Event van 9 september staat "Het Siri, give us a hint". Dat zou dus wel eens een hint kunnen zijn over de zoekmogelijkheden van de nieuwe Apple TV.

iPad

Als Apple inderdaad met een nieuwe iPad mini 4 en een iPad Pro komt dan hebben ze dat heel erg stil weten te houden, want van beide modellen zijn geen onderdelen te vinden die gelekt zijn, zoals wel het geval is bij de nieuwe iPhone. Maar misschien dat deze modellen alleen aangekondigd worden en dat release datum verder in de toekomst ligt?

In de tussentijd kunnen we alvast genieten van dit mooie concept van de iPad Pro.

Een mooi concept voor de iPad Pro

000

Terwijl het Special Event op 9 september steeds dichterbij komt gaan er geruchten dat Apple daar niet alleen de nieuwe iPhone modellen en de nieuwe Apple TV zal onthullen, maar dat ook de iPad mini 4 en de grotere 'iPad Pro' daar wel eens van de partij zouden kunnen zijn.

Daarom hieronder het iPad Pro concept van de Nederlander Nermin Hasanovic. Het idee in het kort: een 4K Force Touch scherm, naast het toetsenbord een trackpad (makkelijker navigeren in de menu's) en een USB-C poort, net zoals de nieuwe MacBook.

Door de extra ruimte die zo'n grotere iPad over heeft zou Apple ook hier de batterijen kunnen 'stapelen', volgens hetzelfde principe als in de nieuwe MacBook, en zo ervoor kunnen zorgen dat we lekker lang kunnen werken zonder dat je steeds weer aan de lader moet.

Hij heeft ook aan de nieuwe stylus gedacht, zowel handschriftherkenning als tekenen op hoog niveau zijn van de partij. Hieronder kan je het hele concept zien, als je op de afbeelding klikt kan je die zien in een groter scherm (als je daarna even op het vergrootglaasje klikt).


Carbon Copy Cloner 4.1.4 klaar voor El Capitan

001

Bij het overstappen naar een nieuwe versie van het besturingssysteem is het altijd belangrijk om vooraf te kijken of de programma's die je gebruikt daar nog steeds mee werken. Het antwoord op die vraag vind je op deze pagina van RoaringApps.

Het allerbelangrijkst is dat bij de tools waarbij het belangrijk is dat die werken met jouw systeem, bijvoorbeeld de tools die direct in je systeem ingrijpen (denk aan DiskWarrior, Onyx, Cocktail, etc.). Maar ook bij backup-programma's is het natuurlijk erg belangrijk, want een systeem waarbij je geen goede backup kan maken daar heb je niet zoveel aan.

Natuurlijk heeft Apple het ingebouwde Time Machine, maar veel Mac-gebruikers maken ook graag een backup waar je ook van kan opstarten, een zogenaamde "bootable backup". Want als je een keer een groot probleem tegenkomt, dan kan je van zo'n backup gewoon opstarten en direct doorwerken.

Het goede nieuws is dan ook dat er een nieuwe versie is van Carbon Copy Cloner, één van de bekendste programma's om zo'n bootable backup te maken. In de release notes van versie 4.1.4 komt de naam "El Capitan" maar liefst vier keer voor. De boodschap is dan ook duidelijk: deze versie werkt ook met OS X 10.11/El Capitan.

Google past het logo drastisch aan

021

In de afgelopen jaren heeft Google hun logo al vaker aangepast, maar sinds de overgang van het eerste naar het tweede logo was de overgang nog nooit zo drastisch als nu. Want waar het logo van Google sinds 1998 een letter met schreef had, is er dit keer voor een schreefloze letter gekozen.

Dit lettertype is het door Google zelf ontwikkelde "Product Sans", een naam die mogelijk een tong-in-cheek grapje is. Want verreweg het leeuwendeel van de inkomsten van Google komen helemaal niet door een product, want wij zijn dat product.

In het filmpje hieronder kan je de evolutie van het logo en het gebruik ervan zien.

Eén van de redenen waarom Google het logo nu zo stevig heeft aangepast is dat het oude logo het niet erg goed deed op kleinere schermen. Dat de letter e aan het eind een beetje gedraaid staat moet duidelijk maken dat Google niet altijd de gebaande paden kiest, zoals het eind van filmpje hierboven eigenlijk ook al laat zien.

Intel onthult de processors voor de komende MacBooks-modellen

004

Het heeft even geduurd, maar Intel heeft eindelijk de meeste processors van de 6e generatie Core processor onthuld. Voor ons allemaal extra interessant, want daarbij zitten waarschijnlijk de processors die we over een tijdje in nieuwe MacBook-modellen zullen gaan zien.

Deze processors zijn gebouwd op Intel's Skylake microarchitectuur en worden met een 14-nanometer proces gemaakt. Daarbij heeft Intel ingezet op meer snelheid, minder energieverbruik en betere grafische prestaties, zoals hier te lezen.

Met de nieuwe vergelijkbare processor voor de MacBook (de Y-serie) zou die 10 uur batterijtijd kunnen krijgen en de grafische prestaties zouden met 40 procent toe moeten nemen.

De MacBook Air zou met de U-serie 34 procent betere grafische prestaties moeten leveren, terwijl de snelheid van de processor met ongeveer 10 procent toeneemt.

Ook voor de iMac zijn de komende processors bekend, dat is de S-serie, daarbij zien we S-Series een tot 11 procent snellere processor en tot 28 procent sneller grafische prestaties.

De laatste lijn is de H-serie, met een 2.3GHz Core i5 en een Core i7 met snelheden van 2.6GHz, 2.7GHz en 2.9GHz. Daarnaast waren er ook nieuwe Xeons, de hele lijst daarvan is hier te vinden (PDF, 377 KB).

Android Wear werkt nu ook met iDevices

000

De geruchten deden al een tijdje de ronde, en nu is het ook zover: Google heeft Android Wear beschikbaar gemaakt voor alle modellen van de iPhone, iPod touch en iPad, als daar tenminste iOS 8.2 op staat. Vreemd genoeg staat er op sommige plekken trouwens dat het alleen met de iPhone , 5c, 5s, 6 of 6 Plus zou werken, maar bij de informatie van de Android Wear app is daar geen sprake van.

Dit betekent dat als je graag een smartwatch wilt hebben die met je iDevice samenwerkt, dat je nu meer keuze dan alleen de Apple Watch hebt.

Op dit moment werkt deze app trouwens alleen nog maar met de LG Watch Urbane, alle toekomstige Android Wear smartwatches (bijvoorbeeld van Huawei, Asus en Motorola) zouden er wel mee moeten kunnen werken.

Hieronder de opsomming van wat deze app kan van Google zelf:


• Get your info at a glance: Check important info like phone calls, messages, and notifications from your favorite apps. Android Wear features always-on displays, so you’ll never have to move your wrist to wake up your watch.
• Follow your fitness: Set fitness goals, and get daily and weekly views of your progress. Your watch automatically tracks walking and running, and even measures your heart rate.
• Save time with smart help: Receive timely tips like when to leave for appointments, current traffic info, and flight status. Just say "Ok Google" to ask questions like "Is it going to rain in London tomorrow?" or create to-dos with "Remind me to pack an umbrella."


Er is trouwens ook wel het een en ander dat niet zal werken met Android Wear, zo werkt het niet samen met Apple's HealthKit maar werkt het in plaats daarvan met Google Fit.

Er zijn meer functies die Android Wear niet biedt en de Apple Watch wel. Wat je wel krijgt zijn Notificaties (Berichtgevingen), dus hetzelfde als bijvoorbeeld de Pebble Time en de Fitbit Surge.

Roadtrip laadt je device in de auto en ook daarbuiten

002

Geniale ideeën zijn vaak simpele ideeën, en dat zien we ook bij de Roadtrip van Nomad. Want dat is een adapter voor in de auto met een batterij ingebouwd. Waardoor je dus niet alleen je devices kan opladen in de auto, maar ook daarbuiten aan de gang kan houden dankzij de ingebouwde 3000 mAh batterij.

De Roadtrip heeft twee uitgangen, één USB-C, die we onder andere kennen van de nieuwe MacBook, en één standaard USB aansluiting (Type A). De output is 1,5 ampère per poort. Omdat de output als 3 ampère staat op de site van de Roadtrip, lijkt het aannemelijk dat die twee ook te combineren zijn.Het opladen van de Roadtrip gaat via de 12V-aansluiting in je auto en duurt ongeveer 2 uur. De fabrikant merkt daarbij trouwens op dat dit afhankelijk is van "the level of input". Als je de Roadtrip in de auto hebt met bijvoorbeeld jouw iPhone er aan dan zal trouwens eerst je iPhone opgeladen worden, pas daarna de batterij van de Roadtrip zelf.

De prijs in de VS gaat $ 59,99 worden, maar op dit moment kan je hem voor $ 39,99 kopen. Let wel op dat daar dan nog $ 19,90 voor het verzenden bijkomt.

Mac Pro kan standaard zes 4K-monitoren aansturen

004

Apple heeft een support-document online staan waarin je kan lezen hoeveel beeldschermen je met een Mac Pro (eind 2013) kunt gebruiken, en volgens Apple zijn dat maximaal drie 4K-beeldschermen, twee via Mini DisplayPort en één via HDMI. Maar Apple staat er om bekend dat ze nogal streng zijn met hun specificaties, en dat er in het echt vaak meer mogelijk is.

Dat is in dit geval ook zo, maar dan wel behoorlijk extreem. Want 'MrThaiBox123' laat op deze YouTube-pagina zien dat zijn Mac Pro maar liefst zes Dell P715Q displays kan aansturen op 60 Hz, en allemaal zonder problemen.

In het filmpje hieronder kan je ervan meegenieten. Hij begint met wat hij gedaan heeft met een Sonnet Thunderbolt chassis, met een een Corsair CX750 voeding en erin een AMD 7970 videokaart. Daarmee kan hij die zes schermen met willekeurig welke Mac aansturen, zelfs met bijvoorbeeld een MacBook Air.

Maar uiteindelijk verbindt hij alle zes schermen met de interne videokaarten van zijn Mac Pro, en tot zijn verbazing werkt het allemaal als een zonnetje. Kennelijk geeft Apple dus veel te lage specificaties aan, niemand weet waarom dat zo is in dit geval.