https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Yosemite-icoon.jpg
Nu dat de 10.10.3 update voor OS X 10.10/Yosemite uit is wordt er verder gekeken wat voor nieuwe dingen daarin zitten, en inmiddels is er ontdekt dat er ondersteuning in zit voor de NVM Express SSD Interface.

Tot nu toe werden alle connecties in de Mac afgehandeld door de Advanced Host Controller Interface (AHCI), maar die interface is alweer tien jaar oud en indertijd gemaakt voor klassieke harddisks, niet voor het veel snellere SSD. Met de NVM Express SSD Interface kan je PCIe SSDs aansluiten, waardoor we hogere snelheden kunnen gaan zien, en OS X dus ook klaar is voor de toekomst.

...
13 april 2015 - 14:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Yosemite-icoon.jpg
De OS X 10.10.3 update lijkt gezorgd te hebben voor de oplossingen waar veel mensen op zaten te wachten, want sinds die is uitgekomen zijn er veel minder problemen op ons forum . Maar nu blijkt dat die update voor een kleine groep juist voor problemen zorgde, want er zat een fout in een video driver in combinatie met sommige apps om video op te nemen.

Die kleine groep was dan trouwens wel meteen goed de sigaar, want de combinatie van 10.10.3 met zo'n app kon ervoor zorgen dat je Mac helemaal niet meer opstartte.

In de informatie die Apple bij deze update levert staat verder niets, het gaat dus kennelijk alleen om het verhelpen van dit probleem:
Citaat


The OS X Yosemite 10.10.3 Supplemental Update fixe
...
17 april 2015 - 12:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/gerucht.gif
De beta-versie van OS X 10.10.3/Yosemite is al een tijdje uit, en vandaag is het eindelijk zover: Apple heeft de finale versie van OS X 10.10.3/Yosemite voor ons de servers klaarstaan. Als je deze update wilt hebben moet je dat via de Mac App Store/Software Update doen, op dit moment staat er nog geen update of Combo-update op de download-pagina's van Apple.

Het belangrijkste verschil met eerdere versies van 10.10/Yosemite is natuurlijk dat de nieuwe Foto's-app er nu bij zit. Deze app is onder andere bedoeld als vervanging voor iPhoto. Verder staan er ook twee verbeteringen bij wat betreft de Wi-Fi, nu maar hopen dat dit de problemen daarmee ook oplost, want er is nog steeds een percentage van de gebruikers van Yosemite dat pr...
8 april 2015 - 18:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PowerMac-G4-icoon.jpg
Voorbeelden van fans die oude Macs ombouwen zijn er veel, de bekendste zijn waarschijnlijk die van de iMac G3 die nu als aquarium door het leven gaat. Die aquaria zijn zo populair dat je er op YouTube veel filmpjes van kan vinden, en zelf handleidingen om zelf zo'n iMac naar een aquarium om te bouwen.

Heb je deze omgebouwde iMacs nog niet eerder gezien, hieronder een paar video's waarin je ze kan bewonderen, inclusief een video die je uitlegt hoe je er zelf een kan maken.Maar er zijn natuurlijk nog veel...
16 april 2015 - 10:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatch-icoon.jpg
Ruim een week geleden kon je hier op MacFreak een nieuwsbericht vinden met een heleboel links naar reviews van de Apple Watch (als je dat gemist hebt, dan kan je dat hier inhalen). Maar die reviews komen allemaal uit de tech-wereld, en hebben dan ook vaak dezelfde insteek.

Het lijkt dan ook de moeite om te kijken wat een horloge specialist en criticus te zeggen heeft over de Apple Watch. Hieronder daarom Bani McSpedden aan het woord, hij is de watch editor van The Australian Financial Review en World Magazine New Zealand en schrijft ook columns over horloges voor de in-flight magazines van Qantas en Cathay Pacific.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=imDDVP7A...
16 april 2015 - 09:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Xiaomi-logo-icoon.jpg
Xiaomi is een Chinese fabrikant van mobieltjes die begrepen heeft hoe je veel succes kan hebben in deze markt: je volgt het voorbeeld van Samsung en je doet Apple na. Daarin gaat Xiaomi trouwens ver, ze hebben zelfs tijdens een presentatie het beroemde "One More Thing..." gebruikt.Dat heeft goed gewerkt voor het bedrijf, ze zijn inmiddels erg succesvol in landen waar bescherming van copyright niet erg sterk is. Omdat China daarbij zit kunnen ze een stevige markt bestrijken.

Er zit alleen één nadeel aan die aanpak: andere fabrikanten zijn ook niet gek, en dus wordt Xiaomi nu ook geïmiteerd. Dat kost ze veel geld,...
15 april 2015 - 13:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Nergens ter wereld is het marktaandeel van Google groter dan in Europa, het bedrijf heeft hier ongeveer 90 procent van de markt in de handen. Op zich geen probleem, dat is het pas als het bedrijf die macht misbruikt.

Dat is precies waar de EU de afgelopen jaren mee over in gesprek is geweest met Google, maar meer dan kleine aanpassingen kwamen er niet. Dat is waarom de EU nu een onderzoek is gestart met het uitbrengen van een "statement of objections", waarbij de uitkomst een boete van 10 procent van de jaaromzet zou kunnen zijn. In Europa gaat het onderzoek over het feit dat Google de resultaten van het eigen shopping-kanaal naast zoekresultaten laat zien, en dus bev...
16 april 2015 - 09:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBook-12inch-2015-zwevend.jpg
Apple pakte de zaken weer stevig aan met de nieuwe MacBook, zo'n beetje alle aansluitingen vervielen en voor data bleef alleen één USB-C connector over. De verwachting is dat er heel erg snel steeds meer USB-C accessoires zullen komen, in de tussentijd laat Apple ons vast weten wat de huidige situatie is.

Dat gebeurt op deze support-pagina van Apple zelf, onder de titel :Using the USB-C port and adapters on your MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015)". Daar zien we van alles staan, zoals Apple's USB-C to USB Adapter, de USB-C Digital AV Multiport ...
15 april 2015 - 13:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/FinalCutProX-Icoon.png
Vanaf het moment dat Apple besloot om Final Cut Pro X vanaf de grond af te herschrijven was duidelijk dat Apple van plan was om hiermee hun professionele video-suite klaar te maken te maken voor de toekomst. Want in eerste instantie bleef de oude versie nog gewoon te koop, en met iedere update werd duidelijk dat Apple Final Cut Pro X niet vergeten had, in tegendeel.

Ook deze updates voor Final Cut Pro, Motion en Compressor hebben duidelijk de aandacht van Apple, er is dan ook zelfs een apart persbericht verstuurd. De hele tekst van dit persbericht kan je hieronder lezen:
Citaat


Apple brengt update van Final Cut Pro X, Motion en Compressor uit

CUPERTINO, 13 april 2015 - Apple heeft vandaag ee
...
14 april 2015 - 13:38

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Appel.jpg
Ook dit jaar houdt Apple natuurlijk weer haar jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC), en Apple heeft net aangekondigd dat deze conferentie dit jaar op 8 juni van start zal gaan. Dat deed Apple in een persbericht, dat is hieronder in zijn geheel te lezen.

De 'tagline' van deze WWDC is trouwens de "The epicenter of change" en Apple heeft aangegeven dat ontwikkelaars die deze conferentie bij zullen wonen meer te weten zullen komen over de toekomst van iOS en OS X ("learn about the future of iOS and OS X"). Apple heeft vaak de WWDC gebruikt om de toekomstplannen voor software aan ons te laten zien, waarschijnlijk krijgen we dus wat te zien van iOS 9 en OS X 10.11.
[img]http://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WW...
14 april 2015 - 15:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS8-icoon.jpg
iOS 8.3 is uit, en dus zijn de ontwikkelaars bij Apple alweer hard bezig aan iOS 8.4. Daarbij zijn er al een tijdje geruchten dat we op een gegeven moment steeds meer van de resultaten van de overname van Beats Music door Apple gaan zien.

Op dit moment is het nog niet zichtbaar in de beta-versie van iOS 8.4 dat Apple inderdaad de resultaten van die samenwerking binnenkort aan ons presenteert, maar het wordt wel duidelijk dat er hard aan de Muziek-app gewerkt wordt.

Want die app is duidelijk stevig onder handen genomen, alle nieuwe dingen zijn te zien in de video hieronder.